Skocz do zawartości
IGNORED

NAD. Wymiana kondensatorów?

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

NAD 314.

Prawy kanał gra momentami głośniej (kapkę, ale jednak).

Trzaski słychać przy duzej ilości wysokich tonów. Wzmacniacz wybitnie nie lubi jazzowych interpretacji Możdżera.

Zaczyna sie niewinnie kończy trzaskiem zamiast muzyki. Choć nie zawsze czasami przechodzi bezboleśnie - 20h grania bez najmniejszego trzasnięcia.

Teraz pytanie.

Ile może kosztować wymiana kondensatorów?

Czy można uzyskać brzmienie zbliżone do orginalnego (naprawde dobre), a może da się jeszcze zrobić coś ciekawszego? Ale najważniejsze pytania: Ile i czy warto.

Naprawiony wzmacniacz mam zamiar troszkę jeszcze poużywać i sprzedać. Lub oddać znajomemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/37456-nad-wymiana-kondensator%C3%B3w/

potek...

Najpierw myślałem, ze to jakieś zaklęcie :-) I już chciałem zasięgnąć rady w szkole magii i czarodziejstwa w Hogwarcie... ale na szczescie jest jeszcze wyszukiwarka... i jak sadzę potek - potencjometr. To nawet logiczne podąrzając za myślą: wzmacniacz - wzmak. Kot - kotek.... etc...

:-)

Sądzisz, ze wymiana potencjometru wystarczy?

Czy da się wymienić na taki ze zdalnym sterowaniem?

Jaki szacunkowy koszt?

Nie ma czegoś takiego jak "potencjometr ze zdalnym sterowaniem". Istnieją natomiast potencjometry obracane silniczkiem. Podłączając do tego odpowiedni moduł sterujący można uzyskać zdalne sterowanie głośnością.

Potencjometr z silnikiem można zainstalować do NADa o ile się zmieści. Jest "nieco" większy od zwykłego potencjometru.

Hej,

Drugim możliwym źródłem trzasków w NAD-dzie mogą być styczniki załączania obwodu głośników (o ile są ..;-))

Ja w NAD 2200 miałem podobne objawy. Ale póki co sprawdź potencjometr, wymiana styczników jest upierdliwa i konieczny jest rozwiercanie płytki (foot print nowych styczników jest delikatnie większy dla 3 nóżek niż w orginale ..)

Ja bym zrobił tak..

1) Czyszczenie potka dostępnymi środkami (jak nie pomoże)

2) Zamiast oryginału kup pot za 2 pln i zrób jakąś prowizorkę i sprwdz jak działa jak będzie ok zastanów się nad Aplsem lub Piher-em

3) Jeśli nadal nie będzie ok styczniki i tu jeśli masz zdolności manualne i lupę oryginalne styczniki można rozebrać podważając klapkę na górze. Jest konieczne wyczyszczenie styków, przedmuchanie (Bardzo ostrożnie to trzeba robić bo można uszkodzić ..;-)))

4) A jak to nie pomoże to nowe styczniki ..;-(((

To czy jest to wina styczników czasem można sprawdzić pukając lub ruszając stycznikiem podczas występowania trzasków jeśli zanikają lub się zwiększają masz winowajcę ..;-)

POwodzenia..

Artur

Gość czubsi

(Konto usunięte)

swego czasu efekt zanikania dźwięku w jednym kanale oraz dziwne dźwięki miałem w Techicsie - wina to zimne

luty przy małych tranzystorach w sekcji przedwzmacniacza. Zresztą sądzę, że jeśli nie potek, styki itp. to na bank masz zimne luty w układzie (a może także mikrouszkodzenia na druku - jeśli lubisz oglądać sprzęt w środku :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.