Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7000 - wymiana potencjometru.

marc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z potencjometrem we wzmacniaczu Marantz PM7000. Niedość, że jeden kanał gra ciszej to jeszcze trzeszczy. Niestety żadne czyszczenie nie pomogło. Z oględzin wynika, że jest tam jakiś potencjometr alpsa - wpisanie jego oznaczeń w google nie żadnej odpowiedzi. Dzięki Mcgyverowi dowiedziałem się, że jest to podwójny 2x100kohm z silnikiem. Wyślałem o zainstalowaniu Alpsa 27 mm, ale na co również zwrócił uwagę Mcgyver jest on za duży, ma inne rozstawienie nóżek.

Czy ktoś przerabiał wymianę potencjometru w tym wzmacniaczu, lub w innym Maranztu np. pm68, pm80?

Dziękuję za wszelkie info.

https://www.audiostereo.pl/topic/37474-marantz-pm7000-wymiana-potencjometru/

Hee, pomimo braku wiedzy teoretycznej, umiejętności manualne mam spore. Już ten potencjometr wylutowywałem. Jak już pisałem, ktoś przedemną go wymieniał lub tylko wyjmował.

Dzięki za deklarację - fajnie byłoby zamontować zamiennik o większej dokładności. Ustawienie, szczególnie niskiego poziomu głośności przy pomocy pilota to nie lada sztuka.

Przy okazji możesz zmniejszyć prędkość kręcenia silnika. Kup sobie dwie dowolne małe diody na 1A, połącz je przeciwrównolegle, i podłącz szeregowo do jednego z biegunów silnika. Silnik zamiennika i tak będziesz musiał drutami do płytki podłączyć, bo wprawdzie nóżki potka pasują do płytki, ale wyporowadzenia silnika to już nie.

• 1 rok później...

Mam podobny problem z potencjometrem w pm 7000 na niskim położeniu jeden kanał gra trochę ciszej jak podgłoszę jest wszystko ok czyli jest równo. Chce wymienić ten potencjometr jest nim Alps 024t 50KDX2 o którym nic nie ma w necie. Jaki zamiennik zastosować?

Może nie potencjometr ale model wzmaka ten sam problem tkwi w tym że jest to wersja na 110v i to właśnie doskwiera wiem że trafo zasilające można przerobić kwestia podłączeń ale zostaje transformator sterujący i podejrzewam ze jak go znajdę po symbolu to tez będzie na 110v moze ktoś wymieniał ten transformator lub wie jaki powinien być.

• 1 rok później...

Witam

Mam identyczny problem jak koledzy, jaki potencjometr muszę kupić żeby nie było problemu z różnicą głośności w kanałach przy niskim poziomie?

Jest oryginał tylko cena zaporowa...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kurcze chyba będizemy zmuszeni kupić te z ebaya

spradze jeszcze w jednym sklepie z elektroniką może mog ami go sprowadzić jakoś ale slabo to wygląda

acha, koles z allagro co a 2x100K to nie ma i nie bedzie mial 2x50k wiec go nie pytajcie

Ukryta Zawartość

a taki będzie pasował?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejny...

cena kosmos

ale skoro mówisz ze ten typ nie pasuje to znowu jesteśmy w kropce

Pytanie do Tannoym2

Tu

Ukryta Zawartość

znalazłem potencjometry, ceny nei zaporowe i jest jeden 2x50K

"PM RK16812MG0AQ 50KAX2

Potencjometr obrotowy Alps do sprzętu powszechnego użytku; 2 Sekcje - Stereo + silnik; ośka ścięta śr. 6mm, dł.30 mm Rezystancja 2x 50 kohm, charakterystyka 15A log; silnik 2-8V nominalne - 4,5V; Nadruk 841M-50KAX2;"

oldusb46028.jpg

Od wspomnianego przez Ciebie różni się jedną literką, Ty mówiłeś że w PM7000 jest DX a ten jest AX

Czy on może być dobry?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

ale czy zamiana oryginalengo alpsa na coś takiego no-name to nie będzie jakaś porażka dla dźwięku lub jakiegoś komfortu użytkowania?

cena 3x mniejsza więc zastanawiam się czemu...

czy tylko przy alpsie płacimy za markę?

Na pewno warto spróbować. Gorszy szajs niż ten fabryczny trudno chyba znaleźć. Co do komfortu użytkowania to nie stwierdziłem żadnego. Wzmacniacz rusza ostro od pierwszych milimetrów.

Dla wyjaśnienia aby nikt już nie miał wątpliwośći to podaje wartości potków ze schematu.

100k od Balansu

10k regulacja Bass i Treble

50k Potencjometr Volume

Także jak widzicie nie prawdą jest, że w tym wzmacniaczu siedzi potek 2x100k.

• 4 tygodnie później...

W moim PM 7000 występują te same objawy i pytanko. Kto ze śląska i okolic podejmie się wymiany potka z ewentualnym podrasowaniem wzmaka?? Głównie zależy mi na poprawieniu basu tzn. chce czuć stopę w kawałkach rockowych, nie obraziłbym się jeżeli średnica była trochę bardziej wyeksponowana niż jest obecnie :-)

Zainteresowani piszcie na priv

sorki za OFT ale nie chciałem zakładać nowego tematu dzieki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

wygląda na dosć dobry, nada się , oczywiscie domyślam się że trzeba pokombinować z przyłączeniami

Ukryta Zawartość

Faktycznie, oryginalny potencjometr wg. schematu 50k. W moim PM-68 taki właśnie "siedzi". Mcgyver trochę tych wzmacniaczy przerobił i myślę że wie co poleca. Być może oryginał można spokojnie zastąpić 100k.

Mcgyver-w imieniu swoim i innych "potrzebujących" uprzejmie proszę o wyjaśnienie tej kwestii :)

• 1 miesiąc później...

Ok

chciałbym tylko poinformować że zamontowałem potencjometr wskazany przez McGyvera i jak na razie działa i spełnia swoją rolę.

Dwie rzeczy:

pozycja 0 jest w nim w innym miejscu niż w orginalnym co powoduje że 0 jest tak na godzinie 5

jest czuły więc porządna głośność jest już na godzinie 6-7

Za kilka dni powiem więcej

thx McGyver

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.