Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt za 5kzł?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

>Moje oczekiwania to przestrzeń -głęboka scena stereo i miękki bas. Dźwięk może być lekko osłodzony.

Chcesz przestrzeni? Kolumny Charon II marki RLS - najlepsza przestrzeń moim zdaniem na tegorocznym audioshow. Cena 5000zł. Ale widzę w opisie że już jakieś klocki masz - więc na twoim miejscu kupiłbym kolumny a potem zastanawiał się na lepszym wzmakiem i CD.

Posłuchaj też Epos M22 (też 5 tysięcy - ale na kolumnach raczej nie warto oszczędzać).

domyślam się po nicku że słuchasz metalu, do tej muzy nic tylko wzmak nada 352/372 gra dynamicznie, żywo, ekspresyjnie, basior jest potężny i przy tym miękki, co do kolumn to ja gram na jbl e 90, mają jednak trochę twardy bas ale nad go zmiękcza na tyle że da się wytrzymać, co do cdka to sam mam zagwozdkę jaki kupić myślę o xindak 06, podobno ma mocny i miękki bas

pozdr

>McGyver

Oj mój Guru :) nie ignoruję. Przepraszam za skrót - miałem na myśli wzmacniacz. Dziś byłem w salonie TopHIFI. Sprzedawca mi doradził abym zawiózł do nich swoje kolumny, ocenią co są warte i z czym najlepiej zagrają.

Jeżeli wypadną źle, to będę zmuszony do zakupu nowych, jeżeli dobrze, to zostawie je a kupię tylko sprzęt. Może właśnie Rotela.

Dzieki jeszcze raz za odpowiedzi. :)

domyślam się po nicku że słuchasz metalu

No właśnie przestałem słuchać na sprzęcie, bo słyszałem tylko jeden, wielki łomot. Odbijam sobie słuchając metalu w mp3. Na sprzęcie słucham Diany Krall, Jopkowej i poważnej. Dlatego szukam sprzętu wszechstronnego. To tak, żeby sobie ułatwić :)))))

Jak dotąd Rammsteina najlepiej mi się słuchało na lampowcu single ended na bezpośrednio żarzonej triodzie połączonym z kolumnami na Accutonach i Scan-Speakach.

Co ciekawe, sprzęt ten konfigurowałem dla człowieka który heavy w ogóle nie trawi, a słucha jazzu, klasyki i spokojniejszych odmian rocka. Twierdzi, że swojego sprzętu nie zamieniłby na nic innego.

Masz zatem przykład na to, że również i w oparciu o lampy można skonfigurować zestaw do każdej muzyki.

>McGyver, 15 Lis 2007, 00:19

>Jak dotąd Rammsteina najlepiej mi się słuchało na lampowcu single ended

>

No nie wiem, jak dla mnie to byłoby za wolno i tak, że się wyrażę bez jaj

pozdrawiam

A skąd wiesz? Słuchałeś tego zestawienia?

Lampa single ended to nie tylko konstrukcje oparte na słabowitej 300B. To także wielkie jak puszki piwa triody 805, 211, 845 i GM70 dające 24 do 45 watów z JEDNEJ LAMPY. Nie ma więc konieczności podłączania do nich bezbasowych szerokopasmowców. Można grać na tzw. "normalnych" kolumnach. I można mieć kopa, szybkość, "jaja", i naprawdę konkretny "omłot".

• 2 tygodnie później...

No i coś wreszcie zmieniłem :)

Skorzystałem z ogólnopolskiej promocji i (po odsłuchu) kupiłem nowe kolumny KEF Q5 za jedyne 1.520 PLN. To chyba dobra cena?

Moje KEFy są jeszcze na etapie wygrzewania, dlatego to co piszę dotyczy zestawu słuchanego w sklepie. Przede wszystkim spodobała mi się przestrzeń - przepotężna :) czyli to, czego szukałem (choć woziłem na odsłuch również swoje B&W i po podpięciu do Atolla też niczego im nie brakowało) oraz analityczność i bas - może mniej i inny niż na B&W ale w zupełności mnie satysfakcjonujący.

Z różnic ciekawostką napewno są dwie rzeczy - B&W należy słuchać tak, by linia głośników przecinała się ze 2m za nami a KEFy... - muszą dokładnie "patrzeć" na nas. Pierwszy raz mam do czynienia z takim zestawem :)

Druga różnica jest taka, że moich Q5 postawionych na kolcach i terakocie nie dało się póki co słuchać. Dźwięk był tak ostry że aż męczący. Dopiero odkręcenie kolców i oparcie ich na dołączonych do zestawu gumkach daje naturalne ocieplenie. Zobaczymy, może po wygrzaniu im się odmieni.

Do odsłuchów domowych będę miał także za jakiś czas CA 640 wzmak + CD i chętnie sobie posłucham w tym zestawieniu. Jeżeli się nie sprawdzi, to będę szukał dalej.

Teraz pytanie do ludzi którzy słuchali KEF Q5 - czy było jakieś zestawienie, które szczególnie Wam się spodobało? Fajnie brzmiały w sklepie z Atollem, ale to poza moimi możliwościami. Może było coś niżej z czym ładnie grają? Jak sobie radzą z Marantzem PM7000?

Ja miałem okazje posłuchania tych Kef'ów z cedekiem audiolaba ( cd8000s czy jakos tak). Grało to fajnie. Sporo detali, przestrzeń bardzo miła. Wydaje mi się, że CA 640 bedzie za jasny, ale nie wiem, może się mylę.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Chyba do swoich KEF Q5 zdecyduję się na Marantza PM7001 i CD6002. Ktokolwiek zna przyczynę, dla której nie powienienem tego robić niech wypowie ją teraz :)

Podoba mi się wizualnie (czarny jest śliczny). Jeżeli zabrzmi ładnie (odsłuch) to biorę. Z czasem dokupię tuner i magnetofon...

Co o tym sądzicie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.