Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa - Projekt i Realizacja new design

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przedmiotem projektu jest wzmacniacz lampowy tdrozda, naszego kolegi z forum.

Celem jest stworzenie eleganckiej obudowy do jego blaszaka :)

Pewne propozycje już mam w głowie, ale dopiero jutro coś wam pokaże z wizualizacji zrobionej w AutoCAD-ie bo dzisiaj nie mam za bardzo czasu.

Zobaczymy w tym temacie zarówno kilka koncepcji obudowy i etapy realizacji elementów designu i efekt końcowy. Może będzie ciekawie.

Od strony technicznej informacje proszę kierować do tdrozda.

Wczoraj u tdrozda zinwentaryzowaliśmy wzmacniacz.

Dzisiaj pykłem w pracy (tylko nikomu nie mówcie) zarys bryły wzmacniacza.

Na jej podstawie będę opracowywał koncepcje.

Więcej zdjęć ze wzmacniaczem w temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Wilk

post-11638-100000340 1204114362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37501-lampa-projekt-i-realizacja-new-design/

Widzisz grubasie? Wilk też nie może patrzeć na Twój wzmacniacz, do tego stopnia, że nawet w pracy nie może myśleć o niczym innym. W zasadzie do odsłuchu to powinieneś go jakąś ścierką nakrywać, czy co, bo grać, to on gra, ale patrzenie na niego to żadna przyjemność.

Ukryta Zawartość

post-3550-100000322 1194543248_thumb.gif

post-3550-100000323 1194543248_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj jest Wtorek - tdrozd moja propozycja jest następująca:

Pokrętło regulacji głośności średnicy 50mm, grube na 25mm + 2mm zfazowania x 45stopni - mosiądz.

Obudowy na trafa (tuleje) raczej czarne jeszcze nie wiem, z czego, może być stal?, bo z mosiądzem będzie ciężko.

Dekle do obudowy na rafa z mosiądzu z trzema charakterystycznymi nawierceniami o proporcjonalnie zmniejszających się średnicach (ten sam motyw na pokrętle regulacji głośności, wszystko w proporcji do średnicy pokrętła/dekla)

Fazowane tuleje przy lampach z mosiądzu na pełną wysokość chromowanej objemy przy lampie – tak żeby ją zakryć.

Nóżki z mosiądzu średnicy 60mm wysokie na 20mm + 2mm fazowania x 45stopni. W nóżkach wytoczone miejsce na 15mm elastomeru o średnicy 40mm. Wszystko przykręcone śrubą do obudowy.

Frontu bym nie zmieniał tylko dociął na wymiar po bokach i wszystkie śruby powpuszczał do tych blach (śruby z łbem trapezowym na imbus czarne)

Kolor obudowy to czarny mat, ale nie proszkowo – bez faktury będzie bardziej elegancko, a wszystko z mosiądzu wypolerowane na błysk i szczęka opada : ) jak się uda to nie będziesz musiał zakrywać kocem tego brzydala przy odsłuchu publicznym : )).

PS wszystko z mosiądzu może być z miedzi, ale będziesz musiał szukać materiału, bo nic nie mam tych średnic, lub z nierdzewki, ale w tym przypadku zapłacisz, co najmniej dwa razy tyle, bo materiach jest droższy i jego obrabianie praco chłonniejsze. Najtaniej będzie z Aluminium efekt będzie ciekawy, ale nie tak efektowny jak z mosiądzu bynajmniej dla mnie. Jeśli był by to tranzystor to aluminium było by OK., ale dla lampy mosiądz jest lepszy dodaje jej charyzmy i szlachectwa.(Tak jak mówił wovo nie możesz do lampy dać wyświetlacza, bo to będzie kiczowate, tak i aluminium wypadnie źle, doda lampie zimnego wyglądu, a mosiądz ją ociepli, jednym słowem jestem za mosiądzem, na chyba, że nie załatwimy blach na dekle do traf!!)

Ukryta Zawartość

post-11638-100009889 1194935909_thumb.jpg

post-11638-100009890 1194935909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-11638-100009886 1194936029_thumb.jpg

post-11638-100009887 1194936029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-11638-100009883 1194936148_thumb.jpg

post-11638-100009884 1194936148_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-11638-100009878 1194936291_thumb.jpg

post-11638-100009879 1194936291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokrętło fajne. Nóżki fajne. Tulejki fajne. Natomiast okrągłe obudowy na trafa to mi się całkiem nie podobają, sugerują że w środku są toroidalne trafa wyjściowe (bleee..).

no cuz

sam nie wiem,dzis delta przeszla maly upgrade ??moze downgrade sa nie wiem:)

probowalem wypolerowac gorna blache - nie jest to latwe ,bez specjalnych past do nierdzewki nie wykonalne

pasty do polerowania alu czy lakierow samochodowych za malo skuteczne

Wiertarka to około 2000 obr/min, a szlifierka kątowa Ok 6000 obr/min, więc wiertarką możesz sobie polerować delikatnie lakier na samochodzie z pastą polerską.

Ale nieważne tak do końca są obroty, bo to nie one decydują o skuteczności polerowania tylko szybkość skrawania - tak ten parametr nazywa się przy toczeniu czy frezowaniu, chodzi o to, że obracający się element o pewnej średnicy ma przy kontakcie z obrabianym materiałem styczność i jak wszystkim wiadomo, czym większa średnica tym na końcu tarczy czy piły jest większa prędkość i w konsekwencji element jest szybciej obrabiany czy w naszym przykładzie polerowany.

Prawdziwe maszyny do polerowania mają ok 2000obr/min, ale tarcze z filcem o średnicy 500mm, co w konsekwencji przekłada się na ogromną prędkość przy obwodzie filcowych tarcz i durzą wydajność takiej maszyny.

Co do pasty polerskiej to mam taką zieloną, wygląda jak wielki kawałek grubej kiełbasy i jest w stanie stałym. Nakłada się ją na obracające się koło polerskie i poleruje dany element.

Ja poleruje na kole o średnicy 300mm zapiętym bezpośrednio na ośce silnika który ma ok. 2000obr/min

Witam

Jeśli chodzi o polerowanie nierdzewki to proponuję udać się do składu lub sklepu gdzie sprzedają metale kolorowe.

Zazwyczaj mają tam kostki o wymiarach mniej więcej 6*6 cm, jest to coś w rodzaju prasowanego proszku. Sprzedają to na kilogramy. Kostka do nierdzewki ma kolor niebieski a do aluminium biały. Do polerowania wystarczy zwykła wiertarka i tarcza filcowa, czy to będzie wałek czy czołowa nie ma znaczenia. Przykłada sie kostkę do wirującej tarczy i w ten sposób nakłada proszek z kostki a następnie poleruje daną powierzchnię. Efekt jest zdumiewający. Mimo wszystko kwasówka pomimo wypolerowania na lusterko nie prezentuje sie najlepiej , ma jakieś bliżej nie określone przebarwienia i z daleka jest nieładna. Polecam miedż po spolerowaniu ( tutaj jest inna metoda ) wygląda pięknie.

Jeśli moge coś od siebie to tak:

-Okrągłe puchy nie wejdą, muszą być ścięte z tyłu

-takie mocne mieszanie kolorami jest bez sensu, tzn jak pucha jest czarna to niech będzie cała czarna

-motyw ślimaczka na deklach i pokrętle ... średni designersko

Wilku... prostota jest najlepsza, poza tym weź pod uwage że na przodzie będzie 2cm szkło, a nie masz jak umocować potka z tyłu bo od razu za nim jest płytka, a potek musi na czymś siedzieć.

co do frontu

podoba mi sie wykonczenie ala electrocompaniet,taki front z akrylu mozna zrobic u moich sasiadow

bedzie ladny przyciety laserem,dekle na trafa musza byc albo kwadratowe albo sciete z tylu

Okragłe obudowy na trafa nie muszą być ściente sami widzicie w rzucie z góry a jeśli położenie traf żle oszacowałem to mówiłeś - tdrozd że można je trochę przestawić (wymiary traf są napewno dobrze wrysowane i średnica tych puszek jest napewno do zrealizowania)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.