Skocz do zawartości
IGNORED

jaką karte dżwiękową?

wojo5

Rekomendowane odpowiedzi

>etam, jitter to moze 15 lat temu był problem. Porzadne DAki mają własny zegarek (innych już chyba

>teraz nie robią), także jeśli łączysz przez spdif a nie i2s to liczy się tylko stabilność zegara w

>DAKu.

Fakt, szkoda tylko, że takie DAC'i to w większości sprzęt profesjonalny, z masą innych bajerów, za które niestety trzeba dodatkowo płacić (jeśli chcemy tylko posłuchać muzyki). W świecie home-audio DAC'i nadal używają zegara ze źródła. Taki rynek. Producenci nie prędko się będą z tego wycofywać, bo zarabiają też na transportach. Pomyśl jak by wyglądał pokój audiofila, gdyby jego super- przetwornik używał własnego super-zegara:

super kolumny, super kable, super wzmacniacz, super dac i... cd-rom za 200zł. ;)

czytałem że u juli w niektórych grach występuje niebieski ekran śmierci(BSOD) to może kupie na 2 tanią karte(do gier) np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i ją ustawie na domyślne, a juli tylko do muzyki, co o tym SB myślicie? czy może za 20zł SB live?

kuba-phase, 27 Lis 2007, 14:18

Polecam jak najtańszą kartę do

>gier, a resztę pieniędzy inwestować w źródło do muzyki.

czyli np: w co? liczmy że zaoszczędziłem 170zł na 2 karcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kuba-phase, 28 Lis 2007, 13:22

>Fakt, szkoda tylko, że takie DAC'i to w większości sprzęt profesjonalny, z masą innych bajerów, za

>które niestety trzeba dodatkowo płacić (jeśli chcemy tylko posłuchać muzyki). W świecie home-audio

>DAC'i nadal używają zegara ze źródła.

e, nie.. teraz w zasadzie już nie robią układów które by nie chodziły z osobnym kwarcem i jitter rejection. Analog Devices robi DAki z FIFO zabudowanym, Wolfson też jakiś bufor daje czy cos + upsampling. i to nie są drogie rzeczy, w każdym kinie domowym to dają teraz, taki chip to 10-20$

no to wymień kilka takich DACów....

sorry - prawda jest smutna - takie rozwiązania znajdziesz tylko w sprzęcie z najwyższej półki np. Levinson

PLLki dalej mają się w najlepsze

he, palnąłem, alem się już dokształcił :)

oczywiście w DAKach do zastosowań audio FIFO sie nie stosuje, wystarcza oversampling do spółki z wielobitowymi konwerterami żeby jitter zniwelować.

Chociaż interfejsy spdif buforowane są:

Ukryta Zawartość

A PLL jest spoko, bez tego w końcu nie ma transmisji danych.

Ukryta Zawartość

>Najlepszym rozwiązaniem byłoby dokupić wzmacniacz słuchawkowy, można też próbować użyć przejściówki

>z 2xRCA na Jack, ale sygnał może okazać sie za słaby a dźwięk w słuchawkach za cichy

o te przejściówki i kable się rozchodzi?

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

do esi juli aby stworzyć wejście słuchawkowe(line in)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojo5, 30 Lis 2007, 15:13

>o te przejściówki i kable się rozchodzi?

>1.

Ukryta Zawartość

>2.

Ukryta Zawartość

>do esi juli aby stworzyć wejście słuchawkowe(line in)

co do pierwszego to chyba nie bardzo, bo to ma być gniazdo a nie wtyk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jedno pytanko:

w esi juli wejścia i wyjścia cyfrowe rca służa np: do połączenia wzmacniacza z pc,poprzez np: intterkonekt 2rca -2rca lub rca-rca, prawda?

A stereo da rady podłączyć do wejść i wyjść trs(z drugiej strony karty)czy one służą tylko do podłączenia monitorków, mixerów itp.?

Witam!

Wczoraj właśnie zmieniłem M-Audio Audiophile na RME. Nie spodziewałem się usłyszeć różnicy w odtwarzaniu muzyki, kartę kupiłem głównie z myślą o nagrywaniu. Jakież zaskoczenie! Nie spodziewałem się tak dużej różnicy w brzmieniu. W każdym razie - półka zdecydowanie profesjonalna. Jeśli kogoś stać - polecam.

Dobry wybór.

Dodam, że kartą, która łączy brzmienie RME wraz z zastosowaniem ją do gier (a i do filmów również) jest Auzentech X-Meridian 7.1. Prawdziwe cudo, szkoda, że niedostępna w Polsce.

polecam artykuł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Czy łączy? No cóż.. Ja szczerze mówiąc wątpię. Taka konstrukcja karty wzbudza już na pierwszy rzut oka mieszane uczucia, a artykuł popełniony przez napalonego młodego człowieka. Nie znam tej karty więc to taka moja z sufitu subiektywna opinia i mam nadzieję że się mylę, ale po tym artykule np. mnie ochota na zgłębienie tego tematu przeszła. Ale do typowego HTPC powinna być super.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 7 Gru 2007, 18:18

>- Czy łączy? No cóż.. Ja szczerze mówiąc wątpię. Taka konstrukcja karty wzbudza już na pierwszy

>rzut oka mieszane uczucia, a artykuł popełniony przez napalonego młodego człowieka. Nie znam tej

>karty więc to taka moja z sufitu subiektywna opinia i mam nadzieję że się mylę, ale po tym artykule

>np. mnie ochota na zgłębienie tego tematu przeszła. Ale do typowego HTPC powinna być super.

Na każde dwa kanały osobny przetwornik stereo wysokiej klasy - noooo faktycznie na pierwszy rzut oka mieszane uczucia -> LOOOOL

>Kyle

Ta karta to taka mehrzweck hexe

>Na każde dwa kanały osobny przetwornik stereo wysokiej klasy - noooo LOOOOL

I co z tego wynika? No właśnie. Tu chodzi o to jakie i co w sumie ważniejsze ważniejsze jaka jest ich aplikacja. A parametry absolutnie nie są złe tylko nic nie mówią o dźwięku, a już na pewno w ten sposób podane.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Zgadzam się że aplikacja jest decydująca itd. itd. ... ale jak widzę osobny przetwornik na parkę to pierwsze wrażenie jest dobre ... lepsze niż jeden uniwersalny wielokanałowy przetwornik ...

1.Jak narazie same pozytywne opinie o RME, choć karta ciężko spotykana

2.Może ktoś mi rozjaśnić jak trochę w sprawie wejść i wyjść u juli(post z 6 Gru 2007, 14:34)

Pozdrawiam

Witam!

Chciałbym kupić kartę dźwiękowa, ale jestem w tym temacie zielony ;(. Czytałem wypowiedzi o tych wszystkich soundblasterkach X pro gamer gold, platinium itd na różnych forach, ale chciałbym coś bardziej "profesjalnego" niż karta creative :)

W tej chwili mam ZINTEGROWANĄ kartę dźwiękową, a do niej podłączony jest amplituner ONKYO TX-SV454 z DALI BLUE 6006. Ampli podłączony jest do kompa kablem (za 3zł 5m^^) na AUX. Dźwięk jest boski (porównując oczywiście do poprzedniego "sprzętu" creative pro gamer 5.1) wiadomo , że dźwięk boski nie może być na integrze (nie wspominam już o kolumnach i o wzmaku, bo sprzęt to super nie jest). Słucham głównie hip hopu, trochę techno i tym podobnej muzyki.. rzadko słucham jakiś "dżez" czy poważną.. w sumie wcale nie słucham takiej muzyki. Bas w EQ mam ustawiony na 3/4 (normalnie jest na 2/4), w amplitunerze bas jest podkręcony na trochę ponad połowe + właczona opcja 3D bass, ale basu ciągle mało :) jak dla mnie oczywiście.. Odtwarzacza CD nie chce.. całą muze mam na kompie, nie chce mi sie latać z płytami co chwile je zmieniać itd.. po prostu niewygodne. Czy za 300-400zł da sie dostać jakąś w miare karte dźwiękową ? Widziałem wcześniej wpisy o PRODIGY HD 2... dobra to karta w tej cenie ? Warto w ogóle wydawać takie pieniądze na karte ? Duża będzie różnica pomiędzy np. tą prodigy, a moją zintegrowaną ? I jak już pisze.. za ile dałoby się opchnąc ten amplituner, który mam ? (ONKYO TX-SV454). Myślę też o wymianie go na jakiegoś Denona czy Harmana, ale to później.

Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam

Takie układy scalone z nóżkami. Wymiana jest banalnie prosta bo w prodigy opampy są na podstawkach. Będziesz potrzebował trzy sztuki.

A tak wyglądają opampy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha i jak wymienie te opampy to co to da :)? "Polepsza" dźwięk po prostu ? I lepiej kupić nowy amplituner za 1000-1500zł czy karte dźwiękową ? Co bardziej polepszy dźwięk ? Chyba nie ma sensu podłaczać ampli za 1k do zint. dźwiękówki mam rację ? Chyba dobrze robie kupując najpierw dźwiękówke ? Wiem, że generalnie dźwięk z PC to kicha (chociaż moim zdaniem aż tak źle nie jest), ale musze słuchać z pc..

>>Chyba nie ma sensu podłaczać ampli za 1k do zint. dźwiękówki mam rację ? Chyba dobrze robie kupując najpierw dźwiękówke ?

Jak kupisz taką dźwiękówkę jak wyżej koledzy radzą to dalej może nie mieć sensu podłączanie ampli za 1k zł do niej... przydałby się taki ampli za 4-6kzł ..., ewentualnie wzmacniacz stereo, nowy ~2kzł, second hand ~1-1,5 kzł ;)

W każdym razie sama dźwiękówka tej klasy to będzie już jakiś krok naprzód ;) Dla Ciebie może nawet na tyle milowy, że przestaniesz pisać rzeczy typu "wiem, że dźwięk z pc to raczej kicha" a zaczniesz pisać "mój pc gra jak cd za 2 kzł" ;)

ah, co do opampów (czyli wzmacniaczy operacyjnych) jeszcze: tak, każdy inaczej "brzmi", często są to zmiany subtelne ale często na tyle znaczące, że po dłuższym odsłuchu wiesz, że jednego nie da się słuchać a drugi Ci się podoba i po prostu pasuje Ci brzmienie z jego udziałem. Do Prodigy Hi-Fi moim zdaniem pasuje najbardziej taki, jak freak zarzucił na screenie, czyli Burr Brown OPA 2107 AP. Do HD2 nie wiem, ale zapewne koledzy wyżej dobrze radzą.

Ja powiem tak mam Audiotrak Prodigy 7.1 HIFI z opem wymienionym i zrobiłem test.Zripowalem piosenkę do wav i to samo pościłem na kompie i na CD Kenwood DPF-3010 żaden tam super sprzęt zmieniałem tylko input selectorem z tape1 na cd .

Muzyka z odtwarzacza to była bajka :) jakość ,czystość zupełnie coś innego a z komputera wychodziła muzyka jakby przytłumiona ,zabrudzona. teraz z perspektywy czasu i testowania kart dźwiękowych polecił bym kupić cd player a karte muzyczną jakąś oddzielną, może PCM albo coś z komercyjnych na usb,firewire. Szkoda kasy na pc audio ,większość kart profesjonalnych służy do zgrywania i obrabiania dźwięku a nie do słuchania .

> polecił bym kupić cd player a karte muzyczną jakąś oddzielną, może PCM albo coś z

> komercyjnych na usb,firewire. Szkoda kasy na pc audio ,większość kart profesjonalnych służy do

> zgrywania i obrabiania dźwięku a nie do słuchania .

Audiotrak nie produkuje kart profesjonalnych. Podobnież profesjonalne karty nie korzystają z portu USB - wynika to ze sposobu działania jego protokołu, nie znam szczegółów. Audio wysokiej jakości tylko przez PCI albo FW. Warto tu jeszcze dodać, że te najbardziej popularne - czyli najtańsze ;-) - kontrolery FW na chipsecie VIA sprawiają czasem problemy. Najbezpieczniejsze są Texas Instruments (szczerze mówiąc nie znalazłem w sprzedaży w Polsce) lub Nec (mam i działa bez zarzutu).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.