Skocz do zawartości
IGNORED

zwyczaje na Audiogonie

jerry224

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar kupić na Audiogonie interkonekty. Sprzedawca ma pozytywne komentarze, wymieniliśmy kilka maili, podał numer konta, wszystko wygląda w porządku. Jednak odmówił mi podania numeru seryjnego, stwierdził, że poda po dokonaniu wpłaty. Nie podaje żadnego powodu odmowy.

Czy są jakieś zwyczaje, które zabraniają podawania numerów seryjnych? Co o tym myśleć?

pozdrawiam

Jurek

https://www.audiostereo.pl/topic/37537-zwyczaje-na-audiogonie/

Być może dystrybutor narzuca sprzedawcom minimalne ceny sprzedaży? Może wynikać to ze strategii pozycjonowania produktu, dążenia do utrzymania na danym rynku jednolitej ceny detalicznej, chęci uniknięcia presji na obniżenie cen, czy z wielu innych czynników.

O ile się orientuję, w Polsce tego typu działania są nielegalne, teoretycznie detalista ma prawo sprzedawać towar choćby 1 zł powyżej ceny dystrybutora. W praktyce "zaniżający" cenę sprzedawca może być boleśnie ukarany, np. nie otrzyma od dystrybutora następnej dostawy towaru.

jerry224, 9 Lis 2007, 22:52

>Podobne wyjaśnienie otrzymałem na priv.

>

>Jaki jest mechanizm takich ofert sprzedaży i pochodzenie sprzętu? I dlaczego się z tym walczy?

Regionalizacja dystrybucji w US i w zasadzie 'zakaz', umowny bo przeciez latwy do obejcia, sprzedazy klientom spoza danego stanu.

Te wyjasnienia wszystko tłumacza , natomiast kupowałem kilka produków przez Audiogon i zawsze idealnie wywiązali sie z zamówienia .Nalezy tylko uważąć na nasze słuzby celne zeby nie być obciązonym 22 % podatkiem vat

nasze słuzby celen zbyt dokładnie nie działją ..Wszystkie towary sprowadzane spoza unii o wartości powyżej 40 euro czy to nowe czy uzywane sa obciązazne 22 % podatkiem vat oraz jeżeli to jest towar do oclenia cłem . Celnicy najczęściej uznaja kwote deklarowana na przesyłce . Można sie umówić ze sprzedającym że zanizy wartośc przesyłki .To sie sprawdzi w przypadku kabli czy innych drobnych przedmiotów .Z wiekszymi i drozszymi przedmiotami nie ryzykowałbym

• 1 rok później...

witam, odswiezam watek, poniewaz interesuje mnie temat cla na sprzet sprowadzany z USA (audiogon).

czy ktos sie moze orientuje czy i jakie obowiazuje clo na kable glosnikowe? jak opisac przesylke, zeby wzbudzila najmniejsze zainteresowanie celnika? rozumiem, ze od VATu nie uciekne jezeli wartosc paczki jest wyzsza od 40 EUR, czy tak?

dzieki bardzo za wszelkie wskazowki.

Cło jest niewielkie - 2,5%, to VAT jest problemem (22%). Przede wszystki wysylke powinna wyslac osoba prywatna i wpisac "used cables, value 50$" - powinno przejść bez clenia, chyba, że trafi sie celnik audiofil :)

Mam faceta ktory za 15% wartosc sprzetu sciagne ci wszytsko co bedziesz chcial, czy to z aukcji czy to ze sklepu. Najczesciej on wystawia pod sprzet swoja FV w ktorej pisze ze np..wartosc sprzetu 100 Euro, ze jest to clone sprztu i nie ma problemu z clem ani Vatem. a dokuemnty przesyla ci oddzialna przesylka:)

Trzeba koniecznie pisać prawdę co do ilości przedmiotów i ich rodzaju, celnicy sprawdzają ręcznie każdą przesyłkę z USA. W przypadku znacznego zaniżenia ceny potrafią wejść na taki Ebay i to skontrolować, napisać potem własną cenę i na tej podstawie naliczyć cło. Musi być też podany kraj pochodzenia produktu, ale o to zwykle dba już firma kurierska.

Sprzedawcę zagranicznego warto upomnieć, żeby dokładnie opisał, co wysyła, w przeciwnym razie będziemy musieli zmierzyć się z ponad miesięczną procedurą Urzędu Celnego (poproszą o przesłanie oświadczenia, co jest w paczce i po co nam to itd.)

Pozdrawiam, Ash

PS I uważać na celników-audiofili!

• 2 tygodnie później...

poszlo znakomicie. przesylka z Ohio dotarla w siedem dni od daty nadania do doreczenia do mnie (USPS Express). co najwazniejsze, uniknela zatrzymania w Urzedzie Celnym, wiec nie naliczono ani cla ani VATu. bylo to standardowe opakowanie US Postal Service a zawartosc byla opisana jako "used audio cable" oraz "gift". nie podano wartosci.

• 6 miesięcy później...

odświeżam temat:

Zakupiłem sprzęt tak się udało że kupiłem go od rodaka mieszkającego w USA używany klocek paczka jest juz w Polsce i otrzymałem oświadczenie do deklaracji celnej mam im przesłać rachunek lub fakture lub akt darowizny lub coś jeszcze w celu ustalenia wartości - wiem np że w kartonie jest jakiś rachunek na ten sprzęt z ebaya i pay pala i teraz tak czy wystarczy jak prześle mi on emailem skan umowy kupna sprzedaży? czy musi napisać jakies oświadczenie? czy zadzwonić do agencjii aby otworzyli pakę?

• 4 miesiące później...

Z góry przepraszam za odgrzebywanie starego wątku i głupie pytanie. Znalazłem dwie oferty na Audiogonie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja prośba - możecie powiedzieć, czy aukcja dotyczy tylko jednej kolumny, czy dwóch?

Proszę o nie irytowanie się , a o pomoc.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

1. "I have a pair of duo in burgundy available for sale or trade.I am looking to trade up for a pair of wilson maxx or avantgarde TRIO..feel free to email with any question."

- PARA ("I have a pair...")

2. "Incredibly dynamic and lifelike sound from these efficient horn speakers. I bought these metallic blue speakers new in 2002. They are in excellent condition. They are outstanding with tubes, but I have used low powered solid state electronics to very good effect. These are priced for quick sale, but I am willing to offer a very attractive package price with purchase of Art Audio PX-25 w/volume control. Pickup up in Dallas/Ft. Worth, TX area preferred. Feel free to e-mail me with any questions."

- MOIM ZDANIEM RÓWNIEŻ PARA (używa wszędzie liczby mnogiej - "one są")

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.