Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + kolumny stereo do 4,5tys zl

Fafik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie planuje zakup na swieta zestawu grającego. Najlepszym rozwiazaniem bylby zakup kina domowego ale po przeczytaniu wielu artykulow tutaj chyba lepiej kupic stereo. Jestem maniakiem muzyki pop,dance, lekki trance i technom r&b tez sie przewija, ogolnie komercja. Generalnie najwiecej slucham muzyki i to tez bedzie stanowic 75% przeznaczenia tego zestawu. 25% to filmy. Sprzet bedzie stał w salonie 20m^2. Maksymalna cena to ok 4,5tys, ale z tego co wiem to czasami warto doplacic.Doradzcie co wybrac.

Waham sie miedzy:

Jesli chodzi o amplituner do KD to

- HK AVR 247,

- Onkyo TX-SR705 ( z racji oblsugujacego standardu DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio Dolby TrueHD i to HDMI 1.3a).

To drugie co prawda drozsze ale chyba przyszlosciowe. Co do glosnikow ? Wszedzie polecaja do HK kolumny JBL E80 lub te nowe ES80. Myslalem tez o Paradigm Monitor 7 v.5 lub Monitor 9 v.5. A moze cos z KODY z serii Harmony?

Jesli chodzi o zywkle stereo to amplituner HK 3480 a kolumny tak jak wyzej.

Z drugiej strony skladajac teraz ten zestaw chcialbym by byla to baza do pozniejszej rozbudowy tego zestawu by powstalo pelne kino domowe. wiec chyba lepszy bylby juz ampituner KD ?? ale z tego co tutaj sie pisze to jakosc stereo na ampituneze KD jest gorsza niz amplitunerze stereo ale np. w przypadku tego Onkyo TX-SR705 mysle ze az takiej roznicy by nie bylo, prawda?

Co o tym wszsystkim sadzicie?? Ktory zestaw najlepiej zagra mi w stereo lub jesli wybor padnie na amplituner KD to ktory zagra rownie dobrze, moze podacie jakies przyklady zestawow dla tych moich zastosowan?? Bo ja juz sie pogubilem. Najlepiej by bylo jakbym sie zamknal w przedziale 5k.

Pozdrawiam

Rafal

https://www.audiostereo.pl/topic/37568-amplituner-kolumny-stereo-do-45tys-zl/

jeśli zamierzasz sporo filmów oglądać to szkoda rezygnować z kina, ale z tego co zrozumiałem na razie chcesz kupić 2 kolumny i amplituner, polecam zrobić inny "myk"

kup sobie jakiś dobry używany wzmacniacz do 1 tys. + kolumny a później dokupisz tani amplituner kina z wyjściem pre-out (podepniesz tam później wzmacniacz), dokładanie kasy na droższy amplituner kd jest nieopłacalne bo one i tak grają znacznie gorzej od najtańszych wzmacniaczy (no, może z paroma wyjątkami) a tanie amplitunery to już w ogóle bida z nędzą

co do kolumn to musisz posłuchać i sam wybrać, co do JBL E to raczej szkoda sobie nimi głowy zawracać, spróbuj posłuchać tej nowszej serii - może gra lepiej, oprócz nich i Paradigmów z wartych uwagi masz jeszcze takie marki jak Dali Concept 6, Tannoy F4, Tonsil Siesta (modele kolumn pod kątem rozbudowy do 5.1)

Filmy ogladam sporadycznie wiec moge odpuscic to sobie ale nie ukrywam ze dzwiek z TV i innych komponentow do niego podlaczonych musze miec puszczony na kolumny. Rozumiem ze to bez problemu sie da zrobic??

Da sie kupić jakis rozsadny wzmacniacz za 1tys?? Na tym forum raczej drozsze sprzety ludzie preferuja :) Dodatkowo musialbym do tego wzmaka dokupic tuner radiowy i CD-ka, pytanie jest proste czy tej samej firmy czy mozna tez mieszac. Wiec zastanawia mnie czy to przypadkiem nie jest drozsza inwestycja? Jasne jakosc dzwieku w stereo bylaaby lepsza ale potem dodatkowe koszty zwiazane z zakupem amplitunera

Co bys polecał? Na chwile obecna wyczytalem tylko o Cambridge Audio Azur...pytanie tylko ktory model? AZUR 640 Av2 czy cos slabszego?? a moze chwalony w poscie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Xindax ?? A moze cos innego??

Z ciekawosci zapytam...jaki amplituner KD zagra rownie dobrze w stereo jak wzmacniacz??

Teraz temat kolumn. Tutaj to bedzie masakra bo ciezko wybrac. za duzo tego na rynku. JBL serii E sluchalem razem z HK 245 i jest OK. Ale ciezko by bylo inaczej skoro nie mam wyczulonego ucha. Szukam kolumn ktore idealnie sprawdza sie do sluchanej przeze mnie muzyki czyli glownie do POP i DANCE. Basik to podstawa. Z tych wymienionych przez Ciebie ktore bylby najodpowiedniejsze? bo te co wymiieniles rozumiem ze sa idealne pod wzgledem rozbudowy a nie rodzaju muzyki? JBL-e chyba sobie daruje bo kazdy odradza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli masz niewyczulone ucho, to każde onkyo zagra ci równie dobrze jak Azur. Ja mam niewyczulone i różnicy nie słyszę :) Wydaje mi się że 705tka to overkill na pomieszczenie 20m2, sr605 ma te same dekodery DolbyHD a można już kupić za

Jest taki bardzo tani ( cena nowego ok. 800 zł.), a dobry wzmacniacz Reloop HA 200 Silver.

Wzmacniacz gra bardzo czysto, żywiołowo i można osiągać bardzo wysokie poziomy głośności bez słyszalnych zniekształceń. Bardzo fajnie na nim brzmią głosy ludzkie, są lekko wypchnięte do przodu, przez to bardzo

namacalne i bezpośrednie. Jeśli lubisz w muzyce rytm i tzw. wykop będziesz zadowolony. Moc tego wzmacniacza

wynosi 120 W na kanał przy obciażeniu 8 ohm i to słychać.

Ostatnio kolega kupił sobie kolumny głośnikowe Canton GLE 409, które zasila amplitunerem pięciokanałowym marki Denon, dzwięk był bardzo słaby tzn. przytłumiony , mało zróżnicowany itp., a po podłączeniu Reloopa

kolumny zagrały obszernym, szybkim i dynamicznym dźwiękiem tak choćby został koc zdjęty z głośników.

Różnica była kolosalna . Wnisek z tego płynie taki, że amplituner do kina kosztujący 2200 zł. jest w stereo

znacznie gorszy niz wzmacniacz stereo za 800 zł.

Oo to super. Za przystepna cene i niezle grające. CIekawe tylko ze czy mozna posłuchać jak to gra w Warszawie. A ten wzmacniasz mozna potem podpiac do amplitunera ?? Wyjscie pre amp jesli kojarze dobrze ?

A jakie do tego głosniki polecacie?? Tak do 2k gora 2,5k. Co do tych Cantonow to pierwsze o nich slysze..zreszta nie jestem obeznany w tej branzy

uzywalem ha 200 i mysle ze to fajny wzmak za te cene, byc moze dobrze by zagrał z tonsil siesta. jesli chcesz miec kino to kup uzywana yamahe 640 lub 630 w przyszlosci za jakies 800zl bo wiecej kasy na amplituner szkoda wydawać, a bedzie i tak gralo tak samo jak te drozsze. albo dokup do nich koncowke mocy stereo. ale ja radze zaczac o wzmaka i kolumn, a kino dokupic pozniej za jakies niewielkie pieniadze.

co do ha200 i siest jeszcze koniecznie posluchaj tego przed kupnem bo ten wzmak nienawidził sie z totem mite, a tam własnie były glosniki tonsila. ale to nie musi byc zadna reguła.

>McGyver, 13 Lis 2007, 09:52

>Reloop HA210 za 800zł powinien być przebojem rynku, bo gra świetnie. A ludzie i tak kupują bidne

>amplitunerki.

Sorry, że trochę poza tematem, ale pytanko do Ciebie McGyver, jak wygląda porównanie tego nowszego Reloopa, do starszego HA-200 i do KD-261 Conrada? W sensie czy poprawili coś, czy jest to dalej to samo, tylko ze zmienionym "ryjkiem" ? ;)

Pozdrawiam,

Uwazasz ze Creek 4330 bylby lepszy niz ten nowy Reloop H210 ?? Wydaje mi sie ze ja bym nie zauwazyl roznicy miedzy tymi sprzetami. Da sie podlaczyc Reloopa albo Creeepa do wyjscia pre-amp w ampitunerze (w przyszlosci)?? Kina domowego narazie nie musze kupowac..zaczne od stereo. Najtrudniej bedzie mi wybrac kolumny i obawiam sie ze popelnie glupote przy wyborze kolumn :/ Ciekawe czy idac na odsluch ze swoim wzmacniaczem nie bedą robić problemu :)

szwagiero, 15 Lis 2007, 22:07

>>McGyver, 13 Lis 2007, 09:52

>

>>Reloop HA210 za 800zł powinien być przebojem rynku, bo gra świetnie. A ludzie i tak kupują bidne

>>amplitunerki.

>

>Sorry, że trochę poza tematem, ale pytanko do Ciebie McGyver, jak wygląda porównanie tego nowszego

>Reloopa, do starszego HA-200 i do KD-261 Conrada? W sensie czy poprawili coś, czy jest to dalej to

>samo, tylko ze zmienionym "ryjkiem" ? ;)

>

>Pozdrawiam,

To samo. Zmieniona gęba, dodane wejścia mikrofonowe z "kręciołkiem", i może nieco lepsze części użyte. Potencjometr głośności nadal badziewny.

problemu nie ma prawa byc. a jesli bedzie to nie kupuj w takim miejscu kolumn. tu nie jest kwestia czy lepszy creek czy lepszy reloop ,kwestia jest taka co lepiej bedzie pasowac do kolumn.trzeba posluchać. mysle ze w obu przypadkach moze byc fajny dzwiek ale o ile creeka bylbym sklonnny kupic w ciemno ,to reloopa bez odsluchów bym nie kupił...za dobrze pamietam te totemy:)

Widze ze konrektnie i na temat. a do creeka nie ma jakichs gotowych zestawow kolumn ktore by idealnie z tym graly?? Lepiej od razu idac na odsluch wiedziec ktore kolumny beda graly w miare dobrze. A tego Creeka to poza allegro to gdzie mozna dostać ?? bo widze ze to towar chyba juz archiwalny :) A co z tym pre-ampem ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.