Skocz do zawartości
IGNORED

LAMBDA czy inna awaria

foni

Rekomendowane odpowiedzi

w tym aucie sa chyba 2 sondy,sprawdz,ale w razie czego sprawdz tez czujnik temperatury.

i ciesz sie ze nie masz corolli z dwukomorowym katalizatorem np V V Ti z 4 sondami kazda 1000zl sztuka TYLKO w serwisie.

na podrobce sondy Twoja corolla raczej nie pojedzie.

Zdaję sobie sprawę z tego, że to nigdy nie było oszczędne auto. Jeżdżę nim 6 lat i znam je od tej strony bardzo dobrze. Kiedyś jeździłem ostrzej, na stożku (strasznie mulącym latem na wolnych obrotach) i nigdy nie miałem takiego spalania w cyklu miejskim. Pomimo tego, że ciepłe powietrze od silnika wymagało znacznego deptania aby na niskich obrotach rozruszać ten samochód (nie miałem doprowadzenia chłodniejszego powietrza z zewnątrz komory silnika). Te 9-9,5 litra to był totalny max. Klima, alu - zawsze były.

Teraz cieszę się jak mam 10-10,5 i to na znacznie węższych oponach i przy spokojnej jeździe. Śmierdzą spaliny strasznie, dymi na biało, jest wyraźny spadek mocy na zimnym silniku.

Aha!

Test spalin robiłem dwukrotnie, o czym już zapomniałem. Ten drugi raz to ten, o którym pisałem wcześniej - było wszystko OK i to w dolnych granicach norm. Natomiast za pierwszy razem miałem przekroczenie norm na wolnych obrotach (czyli tak jak to się bada normalnie), a po kolejnej próbie, przy utrzymywaniu obrotów na poziomie 3000 r/min maszyna wykazała, że wszystko gra i buczy. Może tak być, że najzwyczajniej sonda sie rozgrzała w czasie pierwszej próby i dlatego za drugim razem dała wynik prawidłowy.

Z tą grzałką, o której piszecie może coś być na rzeczy. Muszę się temu ostro przyjrzeć i dać "mądremu" do zbadania.

Słuchając rozumu....

bialy dym.............albo para wodna o tej porze roku,albo olej silnikowy.pierscienie,uszczelniacze,toyoty mialy problemy z uszczelniaczami na zaworach,gumki twardnialy.

smierdza spaliny to sklad mieszanki do bani,czujnik temperatury,przeplywomierz?,ktoras z sond.

W silnikach wolnossących możliwe jest zasysanie oleju silnikowego przez uszkodzone uszczelniacze zaworowe. To niestety najczęściej nie wyjdzie na analizatorze spalin. Efekt to przy wolnych obrotach gdy przepsutnica jest przymknięta a podciśnienie w kolektorze ssącym jest największe, następuje zasysanie oleju silnikowego do układu ssącego i z uwagi na ograniczony przepływ powietrza nagromadzanie się go tam, przy gwałtownym dodaniu gazu zostaje on w większości zassany i spalony. Rezultat to... niebieski dym, śmierdzący, bardzo nieprzyjemny. Ubytki w oleju silnikowym, brudny wydech. Ale spalanie... to nie to.

Nadal obstawiam grzałkę lambdy, 4 przewodowa da się zamienić z byle czym. Nie ma co panikować że będzie źle działać, wszystkie mają za zadanie wykrywanie obecności tlenu i nic więcej. Powinieneś mieć wtyczkę przy sondzie, czarny, szary i dwa białe przewody. Zmierz czy między białymi masz niewielki opór. Jeśli tak, wiesz że grzałka działa, sprawdź wtedy we wtyczce od strony sterownika czy masz 12V na zimnym/pracującym silniku. Samego sygnału lambdy nie sprawdzisz bez oscyloskopu, ale z uwagi na fakt dobrej pracy na ciepło to bym na razie pominął.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Aha przepływka też odpada, ewentualnie ECT, łatwo sprawdzić omomierzem, daj mi dokładne dane auta a podam Ci zależność rezystancji od temperatury. Takie rzeczy sam sobie posprawdzasz bez niczyjej łaski i kosztów.

Ok, zależność jest identyczna w 1,3 i 1,6 tylko w 1,3 jest 3-pinowy czujnik a pomiaru należy dokonać między nr 1 i 2. W silniku 1,6 masz tylko dwa piny więc problemu brak.

Temp. - rezystancja

20 2kOhm - 3kOhm

40 850-1,5k

60 450-750

80 200-400

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.