Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Niewątpliwie. Co do obu miast, to Wilno jeszcze bym odpuścił (dostało się tym, dla których nie było życia bez niego), ale Lwów to już było morderstwo miasta. Ale tak to już jest, teraz Lwów to stolica tych Galicjan, których Tabacznyk nie chce w swojej sowioeckiej Ukrainie widzieć.

• Redaktorzy

Nawiasem mówiąc, kwestię Kresów i drugich Bałkanów załatwił nam na amen nurt endecki (i w Polsce i na Litwie). Po odzyskaniu niepodległości wizja Piłsudskiego, federacji polsko-litewsko-ukraińskiej, mogłaby być spełniona, ale tylko przy niebywale zręcznej i rozumnej (a więc nie dążącej do konfliktów tylko do współpracy i równości) polityce polskiego rządu. Dogadanie się z "młodą Litwą" byłoby cudem na miarę Okrągłego Stołu, ale cuda się zdarzają. Jednak wizja Piłsudskiego nie znalazła wsparcia wśród polskich prowincjonalnych polityków, którzy akurat wtedy byli na etapie przyswajania sobie świeżo modnych idei etnicznych (prawica) lub klasowych (lewica). Miarą upadku powojennej elity politycznej jest dzisiejszy podziw, jaki żywimy dla fatalnej, nieudolnej i interesownej elity przedwojennej, która przy większości polskich polityków fin-de-siecle XXI jawi się jako arystokratyczny klub. Ale tylko w tym porównaniu.

"Gdyby nie Armia Czerwona, Polacy byliby prostytutkami Aryjczyków"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy nie jest to próba storpedowania normalizacji relacji Polski z Rosją

P.S.

czy zamiast kasując w waszym odczuciu wątki polityczne nie można ich przerzucać do tego jedynego słusznego.?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>czy zamiast kasując w waszym odczuciu wątki polityczne nie można ich przerzucać do tego jedynego

>>słusznego.?

>

>groch z kapustą - Alek o Ukraińcach, ty o rosjanach - jak odpowiadać - cytować cytowane? a pozniej

>szukać po całym wątku?

>

>DO DUPY

sam widzisz że jest bez sensu...

>skynyrd, 23 Wrz 2009, 20:53

>Ale w kościół katolicki można bezkarnie napierdalać - ciekawe dlaczego?

Gówno prawda!

Mój wpis o transwestytach w czarnych sukienkach zniknął.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Ale oczywiście imponująca jest ta liczba katolików, którzy za jednym zamachem utożsamiają swoją ulubione wierzenie z Polską, polskością, a niektórzy nawet z jakąś partią polityczną. Stąd pogańskie wpisy, że jakoby ktoś komu kościół jest obojętny, to on zaraz nie jest Polak. I takie wpisy trzeba oczywiście tolerować, bo inaczej krzyk, że tolerancji dla religii i patriotywmu nie ma. Jakiej do licha religii? Mumbo-jumbo chyba, bo raczej nie chrześcijańskiej. A jeśli mi inny mądrala z tego samego rozdania intelektualnego pisze, ze jak nie jestem fanem PiS, to nie jestem Polak, i ośmielę się zaprzeczyć, to znaczy że co? Polskością i Polskę poniewieram? Akurat ja? A nie on aby?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.