Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Nie ten wiek. Mundury - jak kombinezon na cieciu, zwłaszcza polowe i wyjściowe wojsk lądowych. Poza tym często wyświecone, bo panowie ludowi oficerowie oszczędzali na dodatkach mundurowych.

• Redaktorzy

Kiedy miałem przyjemność partycypować w obronie ojczyzny, otrzymałem do tego celu marynarkę jak na niedźwiedzia, za wąski dla odmiany płaszcz wyjściowy oraz czapkę przypominającą lądowisko helikoptera. Podobnie jak moi koledzy, wyglądałem w tym jak Kałmuk. Do tego KBK-AK starszy ode mnie oraz amunicję z przeterminowanych zapasów. Ogólnie stan wojska w latach 80 określiłbym mianem ruskiej dekadencji.

Mundury jak zwykle dobrze oddawały naturę ich noszących.

Faktycznie rozejrzę się za czymś gustowniejszym :-)

Panowie, kto był w PZPR ? Bez jaj....nikt ?

Jak wielkim jest to powodem do zadowolenia ?

Jak emanacja cech narodowych Polaka przekłada się na członkostwo w PZPR ?

No to znaczy jozwo mam na myśli tych noszących je dobrowolnie.

Przebrać kogoś w coś takiego jest rzeczą zupełnie inną niż gdy noszenie takiej kreacji staje się marzeniem ;-)

Panowie....do jasnej anielki....kto tam był w końcu w tej "naszej" PZPR ?

Może chociaż NSDAP ?

Nie ma się czego wstydzić muls, nie tylko Wy towarzyszu/obywatelu byliście łajdakiem....ale niektórym to przeszło.

Nie masz szans muls, a po drugiej stronie czeka na Ciebie Senyszynowa z widłami....a może to nie Joasia tylko Lu ;-)

Dobrze, ze wierzący obywatelu nie jesteście :))))

Masz ci los, a ja szczęścia nie miałem i po studiach od razu do rezerwy wrzucili. Za to mogę strzelać argumentami, może się przydam. Ewentualnie partyzantka, lubię przyrodę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Redaktorzy

Ciągle polujesz wśród zbyt młodych. Studiowałem w Gdańsku w latach 80. tam już werbownicy nawet nie podchodzili. Podobno w latach 70. szukano na studiach przyszłych działaczy (tak karierę zrobił mój zdaje się kolega uczelniany Kwaśniewski), ale w 80. studenci głównie knuli po kątach, ewentualnie malowali kominy lub wykonywali inne, mniej romantyczne roboty, aby dożyć do stypendium. Opcja partyjna jako sposób na życie nie dotyczyła nikogo, z kim bym studiował, w końcu starsi studenci siedzieli wtedy jeszcze w pierdlu.

Swoją drogą nie wiem co Bartoszewsiemu na stare lata zaskakuje co jakiś czas. Najpierw że nie chce umierać w kraju w którym rządzą Kaczyńscy(a ja mu zdrowia i wielu lat w szczęściu życzę - nie trzeba będzie tego ślinotoku wysłuchiwać, tylko może dziadek powie cokolwiek mądrego i przystającego do poziomu do jakiego stara się aspirować)teraz, ze mu zwierzęta futerkowe przeszkadzają(a takiego kota to mógłby sobie na korzonki sprezentować swoją drogą !). Dobrze, że na wojnę domową jak p. Andrzej sie nie wybiera.

Może wystarczyłoby podawać obu Panom herbatkę z melisy przed wystąpieniami ?

Obywatele, Towarzysze....któreście byli w PZPR ?

Jak żeśta tam trafili ?

Szczera wiara to była ?

• Redaktorzy

Osobiście ostrożnie wnioskuję, że bardzo mu nie odpowiada Kaczyński. A że daje temu wyraz... A kiedy ma dawać, jak nie teraz? To jak z tym Rotszyldem, żebrakiem i majonezem. Kiedy on w końcu ma jeść majonez, jak umrze? Mnie się tam podoba jego werwa, na zdrowie.

...mi np. nie odpowiada Komorowski tak jak nie odpowiadałby mi w roli marszałka sejmu każdy inny osobnik z klasą i poczuciem humoru kierownika pgr.

Cóż, nasz parlament to nie Izba Lordów, niemniej to co się dzieje od 20 lat na "okragło" staje się już karykaturalne.

Mi też przykro, ze tacy ludzie jak p.Bartoszewski również stali się karykaturami samych siebie.

• Redaktorzy

Podsumowując, ja tam w żadnej partii nie byłem, ale jako militaryście-rezerwiście przysługuje mi stopień i stosowne akselbanty. W związku z tym proszę się do mnie zwracać "master oberpanzermeister". Natomiast co do partii: czy nie bardziej interesujące niż PZPR i jej zachęty i korzyści (które były oczywiste, choć na dzisiejszy standard przaśne), są zachęty i korzyści obecnych partii? Czy mamy na forum członków partii politycznych i co ich przyciągnęło?

CAL!

Dobrze szukasz z tym PZPR tylko nie wiem czy takiego wyniku się spodziewasz.

Znam dobrze środowisko małomiasteczkowo-wiejskie na rubiezach PRL, do dzisiaj tam mieszkam.

Trochę przerysowane ale dobrze pokazane zostało to w filmie "Dom Zły"

Tacy milicjanci i prokuratorzy z tamtych czasów oraz inni funkcyjni pracownicy PGR-ów.

Jak myślicie czyj to teraz elektorat?

Ano właśnie PIS! Dawniej SLD.

Sam się dziwię jak to ci ludzie zgrabnie stali się patryjotami.

Jedna z tych osób - kobieta - spotkałem tydzień po tragedii, powiedziała mi że przez tydzień z domu nie wychodziła, prawie nic nie jadła, całą dobę przed telewizorem - na środku pokoju święty obrazek i zapalone znicze. Znam ją głównie z tego że często przychodzi kserować "Gazetę Polską"

Jeśli tacy ludzie mają rządzić krajem to ja wolę Wajdę i Bartoszewskiego.

rzutki dziadyga.. mało co mika nie połknie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.