Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Polityka schodzi na psy (i Tu i tam)! Wałkuje się nieistotne sprawy. Która partia w czasie kampanii wyborczej lub kiedykolwiek indziej zajęła się takim problemem:

"Polscy przedsiębiorcy na Cypr!

Krajowa Izba Gospodarcza wyszła naprzeciw oczekiwaniom rodzimych biznesmenów, pragnących uciec z podatkami za granicę. We współpracy z ambasadą Cypru, Cypryjską Izbą Handlowo-Przemysłową oraz Polsko-Cypryjskim Stowarzyszeniem Biznesu zorganizowała spotkanie dla przedsiębiorców, na którym zaprezentowano możliwości inwestycyjne Cypru, w tym również jego ofertę podatkową dla polskich firm.

Pod enigmatycznym hasłem „Cypr – profesjonalne, międzynarodowe centrum biznesu. Biznes na Cyprze i możliwości w regionie” kryła się konkretna propozycja. Przedstawiciele prywatnych cypryjskich firm wyjaśniali, w jaki sposób omijać polskiego fiskusa i odprowadzać podatki w ich kraju. Oczywiście oferowali przy tym pomoc w załatwianiu wszelkich formalności oraz prowadzenie spraw księgowych na miejscu. Stoły uginały się od katalogów firm prześcigających się w zachwalaniu cypryjskiego systemu podatkowego oraz oferujących swoje usługi.

Jak dotąd z oferty podatkowej Cypru korzystały przede wszystkim duże polskie firmy. Październikowe spotkanie skierowane było do znacznie szerszego kręgu odbiorców, w tym do sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Ilu spośród ok. 200 przedsiębiorców obecnych na sali skorzysta z oferty Cypru, trudno powiedzieć. Dziwi natomiast fakt, że tego rodzaju konferencja ma charakter oficjalny, a patronat nad nią objęły ambasada Cypru w Polsce oraz Krajowa Izba Gospodarcza." ( wzięte z tygodnika "Przegląd" nr 42)

Politycy rządzący i opozycji ciągle mówią o kryzysie, szukają oszczędności w ZUS-ie i KRUS-ie, na emeryturach mundurowych i płacach nauczycieli - a pieniądze leżą w widocznym miejscu.

Jakie były działania polskiego rządu w tej konkretnej sprawie - czy ambasador Cypru został wezwany do MSZ Radka Sikorskiego, czy interesowała się tym ABW i władze skarbowe? Jakie stanowisko w tej sprawi zajęła nowa lewica palikotowa i stara millerowa? A jakiego rozgłosu nadały tej sprawie niezależne polskie media? A może to żaden problem?

Najpierw ustal czy zostało złamane prawo.A nie od razu ABW,wzywanie na dywanik,stanowiska partii politycznych itd...nie od dziś wiadomy o ulgach podatkowych na Cyprze.Może nasze prawo podatkowe uczynić bardziej konkurencyjnym ?

Biznes na Cyprze to żadna nowość. Już w latach 90-tych polscy armatorzy masowo rejestrowali tam nasze statki.

Trzeba sobie też zdawać sprawę że nie każda firma może sobie logistycznie na to pozwolić.

Jestem też przeciwny traktowaniu biznesu jak dojnej krowy prowadzanej na postronku z pastwiska na pastwisko. Nie jest ważne gdzie biznes jest zarejestrowany - ważne jest czy daje to ludziom w naszym kraju możliwość pracy. I tak te dochody będą wydawane na rynku krajowym, więc jest to podwójnie korzystne.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Najpierw ustal czy zostało złamane prawo.A nie od razu ABW,wzywanie na dywanik,stanowiska partii politycznych itd...nie od dziś wiadomy o ulgach podatkowych na Cyprze.Może nasze prawo podatkowe uczynić bardziej konkurencyjnym ?

Nie ja jestem od tego rodzaju ustaleń. I nie jest to tylko mój odosobniony pogląd, że tego rodzaju działania są szkodliwe dla polskiej gospodarki.

Polska to podobno wielki kraj, z którym muszą się liczyć wszyscy w Europie. Praktyki cypryjskiej ambasady pokazują,że nie. Potrafisz sobie wyobrazić podobne działanie polskiej ambasady w jakimkolwiek kraju - np. na Litwie - bez skandalu dyplomatycznego? Ja nie, ale może moja wyobraźnia jest zbyt ograniczona.

Nawet doświadczenia USA pokazują, ze obniżanie podatków nie przekłada się bezpośrednio na pozytywne efekty społeczno-gospodarcze: wzrost dochodu, wzrost zatrudnienia, itd. W Polsce obowiązuje teoria obniżania podatków, co jest najbardziej korzystne dla najbogatszych. Poglądy odmienne są, ale nie mogą się przebić do szerszego ogółu. Największe zasługi w obniżaniu podatków najbogatszym mają SLD i PIS.

" w "Polsce naszych marzeń" prezes PiS przyznaje się do słabości do Brigitte Bardot. Ujawnia, że obejrzał słynny film Claude'a Leloucha "Kobieta i mężczyzna" wyłącznie dla Bardot.">>>>>>tyle ze ona TAM nie grała.jak zwykle kurdupel bladzi.nawet z marzeniami.

dziadekwłodek nie muszę sobie wyobrażać tylko jest normalną praktyką wspomaganie przez ambasadę inicjatyw mogących przynieść korzyści własnej gospodarce.Ale tak po prawdzie jestem mikro i większe zainteresowanie wzbudziły kłopoty Ochojskiej na dworcu w Krakowie

"Po pomoc dzwoniłam nawet na policję. W końcu sokiści odpowiedzieli mi, że mogę nocować na dworcu! Szefowa PAH na ponad godzinę utknęła na krakowskim Dworcu Głównym, bo na remontowanej stacji nikt nie zadbał o ułatwienia dla niepełnosprawnych"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To świadczy o naszej wrażliwości i jakości państwa w jakim żyjemy.Na kryzysy nie mamy większego wpływu natomiast na codzienne bolączki jak najbardziej.

" w "Polsce naszych marzeń" prezes PiS przyznaje się do słabości do Brigitte Bardot. Ujawnia, że obejrzał słynny film Claude'a Leloucha "Kobieta i mężczyzna" wyłącznie dla Bardot.">>>>>>tyle ze ona TAM nie grała.jak zwykle kurdupel bladzi.nawet z marzeniami.

on z wyznawcami "jarosław jarosław zbawiciel narodu " idealnie się dobrali.

mam nadzieję ,że ktoś dokumentuje dziwne zjawisko nobilitacji w życiu politycznym psychicznych dewiacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Współczuję Pani Ochojskiej jej niepełnosprawności, szczerze! Ale Pani Ta ma znane na całą Polskę nazwisko i współczucie dla niej oraz jej upokorzenie zostało należycie nagłośnione przez GW i inne media, gdzie jest stałym bywalcem. W Polsce jest wielu obywateli równie, a może i więcej poszkodowanych przez los. Nie maja nazwisk, pieniędzy, układów i dostępu do mediów. Kto pochyla się nad ich losem? Nikt. Bo i oni są dla tego państwa nikim. Pozycją w budżecie, na która trzeba wyłożyć, wszędzie i ciągle brakujące, pieniądze. A nie ma ich m.in. dlatego, że jest to wynik uników podatkowych bogatych. Ci anonimowi cierpiący, nie maja tak wysoko postawionej poprzeczki własnej godności jak Pani Ochojska, bo nie maja tak świetnej pozycji społecznej. Nie są też tak krzykliwi i przebojowi, jak niektórzy odmieńcy z kaprysu Urbana zwanego Ruchem Palikota. I na koniec, a jak Pani Ochojska poruszała się w spalonym i zburzonym Groznym? Lektyką noszoną przez tubylców? A jak nie to nie, to jak sobie radziła?

szkoda słów do komentowania twojego wpisu...zawistny.Od wskazanego problemu ważniejsza dla ciebie popularność Ochojskiej.

I jeszcze jedno ,ona mówi w imieniu wszystkich niepełnosprawnych a nie tylko w swoim...ty i tak tego nie zrozumiesz.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

szkoda słów do komentowania twojego wpisu...zawistny.Od wskazanego problemu ważniejsza dla ciebie popularność Ochojskiej.

I jeszcze jedno ,ona mówi w imieniu wszystkich niepełnosprawnych a nie tylko w swoim...ty i tak tego nie zrozumiesz.

Nie pisałem go z intencją "zawiści"! Natomiast nie wszystkie działania owej Pani zawsze były oceniane jako pozytywne i bezinteresowne. Pisało o jej działalności negatywnie "NIE" Jerzego Urbana (tekst chyba z lat 90). Wbrew pozorom rozumiem co nieco. Dziwne tylko, że nie zainteresowali się problemem niepełnosprawnych na tym dworcu sami dziennikarze...

Co one mają wspólnego z problemami niepełnosprawnych na Dworcu w Krakowie?

Akcent muzyczny w watku politycznym :-)

ognisko też nam rozpalisz i pół litra postawisz ?

żałosne harcerstwo

wklej coś ciekawego a nie masturbacje na częstochowską gitarę

niezależny Morvenie Sakiewicz też te wypociny opłaca?

Trudno się spodziewać czegoś innego po tej ekipie. Pamiętasz, jak jeszcze niedawno katowali nas popłuczynami po "Nocnej Zmianie" ???

Ewidentnie polityczna odmiana uwiądu starczego. Jak w mózgach otwierają się kolejne dziury, wraca się do zaszłości w sprymitywizowanej formie. Medycyna zna to od dawna :)))

ognisko też nam rozpalisz i pół litra postawisz ?

żałosne harcerstwo

wklej coś ciekawego a nie masturbacje na częstochowską gitarę

niezależny Morvenie Sakiewicz też te wypociny opłaca?

Te kawałki są bardzo fajne do zakładki "Brak humoru na forum".

A że "się" wkleiły do polityki, to złośliwość komputera albo "siła wyższa".

Trudno się spodziewać czegoś innego po tej ekipie. Pamiętasz, jak jeszcze niedawno katowali nas popłuczynami po "Nocnej Zmianie" ???

Ewidentnie polityczna odmiana uwiądu starczego. Jak w mózgach otwierają się kolejne dziury, wraca się do zaszłości w sprymitywizowanej formie. Medycyna zna to od dawna :)))

Ale sie wysililes :-) Naprawede tekst godny profesora :-) Chyle czola przed takim tytanem intelektu :-)

Te kawałki są bardzo fajne do zakładki "Brak humoru na forum".

A że "się" wkleiły do polityki, to złośliwość komputera albo "siła wyższa".

Sakiewicz oplaca? Wy naprawde myslicie, ze ja jestem zwiazany politycznie z jakims srodowiskiem? Nie jestem. Podejrzewam za to, ze niektorzy z Was sa, bowiem trudno mi uwierzyc, ze mozna byc bezinteresownie tak totalnie glupim. Jesli jestescie platnymi szczekaczkami sztabow PR, to przynajmniej jasne sa dla mnie Wasze intencje. Z drugiej strony to jednak podwojnie smutne, bowiem lepiej chyba mimo wszsytko byc glupcem niz swiadoma kanalia, czlowiekiem, ktory zupelnie celowo manipuluje, klamie, przeinacza rzeczywistosc, za nic ma prawde, godnosc, poczucie honoru, dobro ogółu, itd. Jak bardzo mozna sie upodlic dla pieniedzy i wlasnego interesu? Nie ma w Was zadnego poczucia dyskomfortu, dysonansu poznawczego, autorefleksji?

Gdybyscie uwaznie sledzili moje wpisy zauwazylibyscie, ze nie jestem slepym bezkrytycznym piewca PISu. Moje wpisy sa raczej wyrazem oburzenia wobec powszechnego zaklamania, ciaglych probami manipulowania spoleczenstwem i totalnym braku obiektywizmu w przestrzeni medialnej. Zareczam Wam, ze gdyby PIS byl u wladzy i jego rzady bylyby rownie nieudolne, bylbym rowniez ich krytykiem.

Morven, oazo mądrości gdybyś sam posłuchał jak "gra" i jak "śpiewa" swoje grafomańskie teksty ten wyleniały harcerz, to sam byś wiedział, że jego wypociny pasują do zakładki "Brak humoru na forum". Ale wiem, że

"Śpiewać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej.

Ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi.

Czasami człowiek musi, inaczej się udusi."

niezależny Morvenie twoje wpisy,linki jak drogowskaz do Sakiewicza...obrażaj nas,wynoś siebie ponad niebiosa a ja urwa nie mogę się doczekać odpowiedzi zadanej w "manipulacjach" w którym mój bohaterze mnie zablokowałeś....taki z ciebie kozak

[...] Zareczam Wam, ze gdyby PIS byl u wladzy i jego rzady bylyby rownie nieudolne, bylbym rowniez ich krytykiem.

Jakoś w latach 2005-2007 nie byłeś :)

A już wtedy ci panowie pokazali, co potrafią. Poza niesławnej pamięci rządem olszewskiego (nie zasługuje na wielką literę) w dziejach Niepodległej nie było gorszego.

...trudno mi uwierzyć, ze można być bezinteresownie tak totalnie głupim... lepiej chyba mimo wszytko być głupcem niż świadomą kanalią,

głupota jest zawsze bezinteresowna, kanale nigdy

a trolli należy eliminować, byle skutecznie

(wpis wolny od przekonań politycznych :))

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

niezależny Morvenie twoje wpisy,linki jak drogowskaz do Sakiewicza...obrażaj nas,wynoś siebie ponad niebiosa a ja urwa nie mogę się doczekać odpowiedzi zadanej w "manipulacjach" w którym mój bohaterze mnie zablokowałeś....taki z ciebie kozak

Hihihi...

Nasz Kolega Morven tez mnie zablokował w jakimś swoim wątku, nawet nie pamiętam za co, ale jeden wpis nie po linii wystarczył. Taka prawacka tolerancja :-).

Jestem Europejczykiem.

w uzupełnieniu - czy kanalia zawsze jest też manipulatorem czy to znamię głupoty?

małpy już były,mamelek na scenę

Hihihi...

Nasz Kolega Morven tez mnie zablokował w jakimś swoim wątku, nawet nie pamiętam za co, ale jeden wpis nie po linii wystarczył. Taka prawacka tolerancja :-).

on jest chyba najpoważniej nawiedzony.Zero refleksji,czysta łopatologia

jejejej- to Ochojska tez jezd beee.potwierdza to teorie ze polacy nawet jezusa jeszce raz ukrzyzuja jak tylko go dopadna.pamietam jak w czasch kiedy ONa wychodzila za mąz to mieli pretensje, ze jak TAKA moze ....Ochojska bee,owsiak bee.ale u nas.na swiecie pelny szacunek.taki smieszny katolicki kraj malych ludzikow.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

muls! A nie lepiej wyglądałyby nagłówki "Janina Ochojska zwraca uwagę na utrudnienia dla niepełnosprawnych na krakowskim dworcu" zamiast "Ochojska upokorzona!" czy "Ochojska: Zostałam upokorzona!". I po problemie - od razu wiadomo by było, że chodzi o wszystkich niepełnosprawnych. I tyle.

Wołomin znowu będzie słynny na cały kraj:

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/pierwszy-w-polsce-pomnik-lecha-kaczynskiego,1,4891627,region-wiadomosc.html.

Wyścig rozpoczęty. Ciekaw jestem które miasto będzie następne?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.