Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Pożartowalismy sobie z tym uznaniem. To było aż nadto demokratyczne.

Co do znaczenia faktycznego rządów na uchodźtwie - zgoda ale to raczej efekt, wynik.

Skoro tak, to można jednak załozyć, że ciagłości Państwa Polskiego raczej nie było w latach 1944 - 1956 (data graniczna - raczej spowodowana "odwilżą" i realnym brakiem innej perspektywy - alternatywy).

(...)

W latach 1944-56 nie było żadnej czarnej dziury. Negowanie ciągłości istnienia Państwa Polskiego jest szkodliwe nawet dla interesów obecnej RP. Inną sprawą jest osąd polityki wewnętrznej i zagranicznej okresu PRL-u.

Zakłamywanie historii jest szkodliwe i to nie tylko dla interesów Polski.W latach 1944-1956 był najgorszy dla polaków okres.Rządziło UB.

Czarna dziura to nastąpiła w pamieci.................oprawcow.

xniwax konstytucje mam w dupie.

Widać do tego się nadaje.

nie było żadnej czarnej dziury

Nie było czarnej dziury ale mozna to bardziej dosadnie określić.

Odbija nam się to do dzisiaj.

Widać do tego się nadaje.

Konstytucja czy dupa romana.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Konstytucja raz uchwalona nie może być zmieniona! Inaczej to zamach na Państwo i Michalika. Do tego doszli pospołu kszywanks z dziadem. Ciekawe, że taki Yarek zTworek nie uznaje ani owej Konstytucyji, ani Państwa Polskiego, ani Prezydenta - ostentacyjnie nie bierze udziału w pracach władz panstwowych - ale naszym miszczom i mendrcom od siedmiu boleści to nie przeszkadza i poprą go na Premiera. Takich trzech jak oni dwaj to nie ma ani jednego.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Konstytucja raz uchwalona nie może być zmieniona! Inaczej to zamach na Państwo i Michalika. Do tego doszli pospołu kszywanks z dziadem. Ciekawe, że taki Yarek zTworek nie uznaje ani owej Konstytucyji, ani Państwa Polskiego, ani Prezydenta - ostentacyjnie nie bierze udziału w pracach władz panstwowych - ale naszym miszczom i mendrcom od siedmiu boleści to nie przeszkadza i poprą go na Premiera. Takich trzech jak oni dwaj to nie ma ani jednego.

POdobno zwolennicy tej opcji to są mądrzejsi, inteligentniejsi, itp. - niż zwolennicy innych opcji. Powyższy wpis zdaje się to POtwierdzać. Gdyby nie to zajadłe chamstwo, prostactwo i insynuacje. Klasa panów. K**wa mać!

Tak naprawdę to Jałta nam się odbija do dzisiaj.

Dziwne czemu Ci się Jałta nie podoba?Przecież ciągle twierdzisz,że PRL byłby w porządku tylko trzeba było to i owo zmienić.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dziwne czemu Ci się Jałta nie podoba?Przecież ciągle twierdzisz,że PRL byłby w porządku tylko trzeba było to i owo zmienić.

Dziwne może dla Ciebie, ale nie dla mnie.

Przypominam,że w wielu dyskusjach dawałeś pozytywną ocenę PRLowi.Skoro tak to I Jałtę powinieneś oceniać pozytywnie.Czy gdzieś sie mylę?

Czemu w takim razie oficjalnie nie pochwalasz Jałty?Brak konsekwencji.

Tak Wojciechu gdyby nie Jałta nie byłoby Wałęsy jakiego znamy, Berling by wisiał, a Jaruzelski został porządnym oficerem.

Ale nie byłoby również filmu Rejs!

4P i Psa też, Pałacu im Stalina itd itp. Być może mielibyśmy 2 potrzebne autostrady i prezydent latałby od lat np. Boeingiem co wykluczyło by lądowanie w Sevyernym. Dosyc.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Przypominam,że w wielu dyskusjach dawałeś pozytywną ocenę PRLowi.Skoro tak to I Jałtę powinieneś oceniać pozytywnie.Czy gdzieś sie mylę?

Czemu w takim razie oficjalnie nie pochwalasz Jałty?Brak konsekwencji.

Nie można bez winić PRL-u za całe zło, tym bardziej, że jest dzieckiem Wielkiej Trójki poczętym w Jałcie i to niezgodnie z Kartą Atlantycką.

Mylisz się i świadomie prowokujesz.

4P i Psa też, Pałacu im Stalina itd itp. Być może mielibyśmy 2 potrzebne autostrady i prezydent latałby od lat np. Boeingiem co wykluczyło by lądowanie w Sevyernym. Dosyc.

I postawię orzechy przeciwko euro, że Polska byłaby jeszcze większym zadupiem Europy.

Tu się z Tobą zgadzam.Bracia Kaczyńscy to nieodrodne dzieci PRL.

dziadekwłodek

Nie chce mi się wracać do dawnych sporów o Jałtę.To że Polska znalazła się wówczas w strefie radzieckiej to wynik ówczesnego układu sił a nie chciejstwa mocarstw zachodnich.Po prostu pogodziły się one ze stanem faktycznym.Trudno mieć do nich pretensję,że nie poszły na wojnę ze Stalinem za Polskę.

Jak zamierzasz rozstrzygnąć ten spór o zadupie?

Najpierw trzeba ustalić gdzie jest dupa.

Wojciechu, a Ty to niby jak?

Oczywiście,że na nas wszystkich żyjących w PRL system ten odcisnął jakieś piętno( na jednych większe na innych mniejsze).Ale Kaczyński rozumuje tak jakby PRL istniał nadal.Jego mentalność nie zmieniła się.

Najpierw trzeba ustalić gdzie jest dupa.

Oczywiście przed zadupiem!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Nie chce mi się wracać do dawnych sporów o Jałtę.To że Polska znalazła się wówczas w strefie radzieckiej to wynik ówczesnego układu sił a nie chciejstwa mocarstw zachodnich.Po prostu pogodziły się one ze stanem faktycznym.Trudno mieć do nich pretensję,że nie poszły na wojnę ze Stalinem za Polskę.

Ale skutecznie mamiły nadzieją na wybuch III WŚ wielu Polaków, skutecznie podsycając wojnę domową przez wiele lat.

Jaki spór o zadupie? Postawiłem taką tezę, gdyż uważam, że gdyby nie było po II WŚ Obozu Socjalistycznego - to na Zachodzie nie było by ani kapitalizmu z ludzką twarzą, ani USAmerykańskich programów pomocowych. W Polsce byłaby powtórka z II RP, być może okrojonej terytorialnie, słabej politycznie na arenie międzynarodowej, wyniszczonej wojną, ze wszystkimi jej przedwojennymi wadami i zapóźnieniami - jeszcze bardziej pogłębionymi.

Jest to tylko rozważanie, ale wcale nie pozbawione racji.

Wojciechu, a Ty to niby jak?

On już w łonie matki był pro Zachodni.

Oczywiście PRL jako radziecki satelita był silny politycznie?PRL zaczął swój byt jako państwo biedne i zacofane i skończył jako biedne i zacofane.Nie wiemy i nie dowiemy się co by było gdyby.A może nie bylibyśmy skazani na te przedwojenne wady?Może bylibyśmy na poziomie Finlandii?Bezpośrednio po wojnie w polskim społeczeństwie silne były nastroje lewicowe i antysanacyjne( w duchu PPSowskim).Tak więc nie koniecznie musiałaby to być Polska klerykalna i zaściankowa.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

SLD nieśmiało proponuje ogłosić rok 2013 Rokiem Edwarda Gieraka z okazji 100 lecia jego urodzin: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpospolita-wielka-feta-na-czesc-towarzysza-gie,1,5382817,wiadomosc.html.

Spotkało się to z łatwa do przewidzenia reakcja: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,13130397,SLD_chce_fetowac_Gierka___Postkomunistyczna_partia.html. Podobne reakcje wydają się normalne w przypadku polityków i dziennikarzy prawicowych. Dziwią natomiast, jeżeli w podobnym tonie wypowiadają się politycy i dziennikarze uznawani za lewicowych.

Pomysł nie jest taki głupi. Prawica ciągle odwołuje się do historii. Od SLD wymaga się zerwania z całą przeszłością bez wyjątku, co jak dobrze widać, SLD sama robi. A jeżeli już to wmawia się wszystkim, że SLD ma tylko zbrodnicze korzenie. Rok Gierkowski mógłby stać się doskonałym pretekstem do obrachunków z PRL-em oraz do ideowej odbudowy SLD. Ciekawe, że 36 procent jest za ogłoszeniem w 2013 roku Rokiem Gierka.

Oczywiście PRL jako radziecki satelita był silny politycznie?PRL zaczął swój byt jako państwo biedne i zacofane i skończył jako biedne i zacofane.Nie wiemy i nie dowiemy się co by było gdyby.A może nie bylibyśmy skazani na te przedwojenne wady?Może bylibyśmy na poziomie Finlandii?Bezpośrednio po wojnie w polskim społeczeństwie silne były nastroje lewicowe i antysanacyjne( w duchu PPSowskim).Tak więc nie koniecznie musiałaby to być Polska klerykalna i zaściankowa.

Zdaje się, że nie dostrzegasz paru dokonań w PRL-u, które jednak poprawiły położenie ogółu społeczeństwa.

A ja bym wolał aby SLD odwoływało się do PPS.Tylko,że nikt tego już nie pamięta.Partia ta nie funkcjonuje już w powszechnej świadomości.A odwołanie się do Gierka to zwykły populizm bo wielu emerytów wspomina go dobrze( w porównaniu z Gomułką).Skleroza powoduje to,że pamiętają raczej pozytywy a nie negatywy.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Nie było czarnej dziury ale mozna to bardziej dosadnie określić.

Odbija nam się to do dzisiaj.

Konstytucja czy dupa romana.

z ciebie nawet zupy by nie było. generalnie to w Polsce jest takich niedouczków jak ty z wybujałymi i wyrosłymi właśnie z tej niedouczonej naiwności aspiracjami cała masa. wy zanim nadrobicie zaległości z historii powszechnej i literatury wcześniej rozpętacie III wojnę światową - żeby potem przeczytać w celi - że świat to już przerabiał.

Romek wyluzuj.

A ja bym wolał aby SLD odwoływało się do PPS.Tylko,że nikt tego już nie pamięta.Partia ta nie funkcjonuje już w powszechnej świadomości.A odwołanie się do Gierka to zwykły populizm bo wielu emerytów wspomina go dobrze( w porównaniu z Gomułką).Skleroza powoduje to,że pamiętają raczej pozytywy a nie negatywy.

Ja bym miał inne zdanie,pamiętam właśnie negatywy.

Jestem ciekaw czy dziadek czasami nie pełnił ważnej funkcji za komuny...an to wygląda.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Populizm uwidacznia się przy atakowaniu tego pomysłu gierkowskim 40 mld długiem. Myślę, że z powodu długu, ale obecnego pomysł ten upadnie. Nie będzie też w Warszawie ronda Gierka mimo, że są ronda Tybetu i Dudajewa!

Też nie miałbym nic przeciwko temu, aby SLD odwoływać zaczęło się do tradycji PPS-owskich. Szczególnie nie miałbym nic przeciwko temu, aby rozpoczęło jakaś sensowna dyskusją o problemach współczesnej Lewicy i przedstawiło w końcu sensowna lewicową alternatywę.

(...)

Ja bym miał inne zdanie,pamiętam właśnie negatywy.

Jestem ciekaw czy dziadek czasami nie pełnił ważnej funkcji za komuny...an to wygląda.

Zmartwię Cię podwójnie. W PRL-u nie maiłem nic wspólnego ani z górą, ani z dołem tamtej władzy. Wielkie krzywdy też mnie nie spotkały. Natomiast mało brakowało, a zostałbym kombatantem - opamiętałem się jednak w porę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.