Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

jozwa maryn, 14 Maj 2007, 12:10

>Jakoś cicho ostatnio o lustracji? Czy coś się stało?

No trybunał namieszał, a wiadomo że polityczny - tak twierdzą pisdraki - bo tylko trzech od nich. Jakby byli wszyscy od nich to byłby apolityczny.

To tak jak z obiektywnością mediów - obiektywne piszą tylko dobrze o koalicyji

A najbardziej pocieszny jest premier który ogłasza że decyzja TK w dzienniku ustaw pojawi się najprawdopodobniej po 15maja. Czyli trza wysłać oświadczenia po czym dziennik poda że nie trzeba było. No ale komu nie trzeba temu nie trzeba;-)

walery masz racje, naszych trzeba chronić...niech w spokoju dożyją swych dni dojac społeczeństwo.

Jak wódz powiedział...:)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"A najbardziej pocieszny jest premier który ogłasza że decyzja TK w dzienniku ustaw pojawi się najprawdopodobniej po 15maja. Czyli trza wysłać oświadczenia po czym dziennik poda że nie trzeba było."

Premier wie co robi. Na dzisiaj oddawalność oświadczeń lustracyjnych wynosi jakieś 10% obejmowanych przez porżniętą ustawę, co z punktu widzenia ortodoksji PiS jest nie do przyjęcia. Jeśli drogą przetrzymywania druku wyroku TK wydusi się jakieś dalsze 10-20%, to po paru dniach będzie można ogłosić, że społeczeństwo jest w gruncie rzeczy za lustracją, bo proszę: nie muszą, a aż tylu chce się zlustrować. Być może nawet da się coś wtrącić o utracie przez TK mandatu społecznego? Za dużo korzyci do uzyskania, aby premier miał udawać, że jest praworządny. Przynajmniej, jak znam dotychczasowe osiągnięcia tego premiera.

Zabawna jest jedna rzecz. PO, współodpowiedzialne za uchwalenie tego pięćdziesięcioprocentowego bubla, siedzi cicho i udaje, że to nie oni. I nawet PiS nie wpadł na pomysł, aby podzielić się z nimi odpowiedzialnością. Hi hi, kiedy tam zaczną myśleć, ciekawe.

• Redaktorzy

Aż tak dobrze mnie znasz, ze wiesz co się pojawia? A jeśli coś w moim poście wydaje ci się nieścisłe, to sprostuj, podyskutujemy. Ale o konkretach, a nie o zjawiskach paranormalnych.

jozwa, ale o czym chcesz dyskutować ?

O lustracji ?

A co to za choroba ?

Czegoś takiego nie powinno być wogole, bo archiwa od dawna powinny być odtajniona, a agenci i ich promotorzy wyrzuceni z życia publicznego.

Czy ja sie mam roztrząsać nad stanem prawnym, który został uchwalony dla obrony starej nomenklatury ?

Jest do bani. Co miał ten biedny TK orzec na podstawie tak dupnego prawa ?

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Na wszelki wypadek uściślam. Możliwe powody, dla których premier oświadcza, że wyrok trybunału zostanie wydrukowany w terminie, który spododuję, że kilkaset tysięcy osób będzie zmuszonych wykonać czynność pozorną, a następnie IPN będzie musiał połowę przesyłek odesłać na koszt podatników, może być kilka:

A. Najprostsza: brak możliwości technicznych wydrukowania wyroku w ciągu czeterch dni. Przeciw: w sprawie ustawy o KRRiTV ustawę opublikowano nazajutrz po uchwaleniu. A więc możliwości techniczne są.

B. Niska złośliwość bez racjonalnego celu. Prezes chce pokazać, że może, i że wszyscy włącznie z Konstutucją mogą mu naskoczyć na pukiel, jak mawiała moja babcia. Przeciw: prezes nie znał mojej babci.

C. Chęć uratowania co się da, w tym wypadku wariant podany przeze mnie - potraktowanie składania nieważnych oświadczeń jako referendum poparcia dla PiS i w związku z tym zrobienie wyszystkiego, aby wycisnąć oświadczeń jak najwięcej. Przeciw: człowiek szanujący konstytucję i obywateli kraju, którym rządzi, tak nie postąpi.

Uważając prezesa PiS za człowieka pozbawionego hamulców etycznych ale myślącego, sądzę że ostatnia opcja jest najbardziej prawdopodobna. Jakie jest twoje zdanie?

• Redaktorzy

Chętnie zobaczyłbym teraz prezesa Tuska oświadczającego publicznie, że osobiście przyczynił się do uchwalenie czegoś, co nadaje się psu na wycieraczkę. He he. On jednak wciaż marzy, że PiS przytuli PO do łona i razem zaprowadzą IV RP.

jozwa, prawo w temacie lustracji(jakie prawo? powinno sie odtajnić cały ten badziew i juz) jest do bani. A nawet sie okazało, ze go nie ma.

O czym chcesz rozmawiać ?

Tylko konkretnie bez jozwowej ezoteryki.

Pozdrawiam

>To kiedy mogę odwiedzić IPN celem złożenia druku z prośbą o dostęp do mojej teczki :O)nie będąc

>TW ani JOW(jawnym osobistym współpracownikiem)? :O)

O, jaki pewny się znalazł :-)

Ukryta Zawartość

Dopytywany przez dziennikarzy, dlaczego w przypadku niektórych wcześniejszych ustaw, np. o Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji, ich treści były drukowane w "Dzienniku Ustaw" natychmiast, rzecznik rządu odpowiedział, że to był inny rząd (chodziło o gabinet Kazimierza Marcinkiewicza), każdy rząd ma swoją organizację pracy. (ak)

NO ty był inny rząd, to co innego;-)

Ukryta Zawartość

jar, ale dosponsorować dobrymi emeryturami tych co te archiwa zlecali pisać ?

Lepiej na to nie zwracać uwagi ?

Niech sobie spokojnie po te 8Kzł/mc biorą ?

Skoro USTAWA im to gwarantuje ?

Zupełnie jak w III(moze nie przypadek w nazewnictwie) Rzeszy?

Pozdrawiam

• Redaktorzy

"jozwa, prawo w temacie lustracji (jakie prawo? powinno sie odtajnić cały ten badziew i juz) jest do bani. A nawet sie okazało, ze go nie ma. O czym chcesz rozmawiać? Tylko konkretnie bez jozwowej ezoteryki."

Ja tu się ezoteryką nie zajmuję, z tym do atoposa. Wydawało mi się, ze tematem dyskusji było, dlaczego prezes RP stara się spowodować, aby D.U. z wyrokiem T.K. ukazał się po 15 maja. Ale że widzę, że starasz się mocno, żeby tylko nie napisać, że Kaczyński to jednak coś w typie łobuziny, nie nalegam dalej, piszę to we własnym imieniu, i zamknijmy temat pozostając przy swoich zdaniach.

Natomiast co do prawa "w temacie lustracji", to masz rację najwyżej częściowo. Otóż mimo gromkich nagłówków w gazetach i oświadczeń przedstawicieli partii rządzącej, ustawa lustracyjna nie została przez TK zablokowana i po ogłoszeniu gdzie trzeba nadal będzie obowiązywać. Żeby jednak mogła obowiązywać skutecznie (np. aby można było wysyłać oświadczenia lustracyjne) konieczna jest szybka nowela zszywająca to co zostało w ustawie po wycięciu fragmentów niekonstytucyjnych. Dotąd są fakty. Teraz będzie moja spekulacja. Otóż moim zdaniem Kaczyńskim nie zależy na ustawie, która nie będzie naruszać konstutucji, w związku z czym odtrąbią upadek lustracji (mimo że lustracja jest prowadzona od lat, o czym TK przypomniał), następnie spróbują czegoś niewykonalnego ale medialnego (zmiana konstytucji metodą a la LPR), po czym stworzą zupełnie nową ustawę, i szarpiąc się z nią przebidują do końca kadencji, gdy sprawa lustracji będzie wyciągnięta w kampanii wyborczej - w czym pełne otwarcie archiwów bardzo by przeszkodziło. Koniec spekulacji, kto nie lubi mógł nie czytać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.