Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Słowo bełkot najlepiej charakteryzuje twórczość umysłową polskiej prawicy tej tzw. 'narodowej".

"Tomuś nie piskaj"!.....Dorzuć jeszcze Protokoły Mędrców.

Wojciechu jeśli wierzysz w to co piszesz to trochę mi żal ciebie ale tylko z powodu Twojego braku refleksji nad tym co się dzieje.

Dodat tylko, że nie ma tu nic do rzeczy prawica, prezes, Bolek i Lolek czy inny Smok Wawelski.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

To co prezentujesz to nie sa fakty tylko Twoje odczucia.A to nie to samo.

(...)

Jeżeli niewyjaśnione do końca zachowanie wobec polskich tenisistek, obelżywe słowa jednego z ministrów, akt chuligaństwa i wandalizmu młodych Żydów na terenie jednego z b. niemieckich KL w Polsce, interwencja izarelskiej ambasady wobec polskiej szkoły czy wreszcie napastliwe zachowanie izraelskich parlamentarzystów wobec Bartoszewskiego - nie są faktami, to co nimi jest?

xniwax Jeżeli obsesję nazywasz refleksją to.......Zastanów się może nad tym co proponujesz w zamian.Prawicowo-klerykalne dyrdymały podlane nacjonalistycznym sosem( kłania się zafałszowanana historia) prowadzące do izolacji Polski w Europie i na świecie.Wszędzie czai sie wróg!UE,Niemcy,Rosja,Francja,Anglia a nawet USA to wróg!O mniejszościach nawet nie wspominam.Nie masz nic pozytywnego do zaoferowania poza totalną negacją tego co jest.Biadasz nad upadkiem demokracji a sam odmawiasz praw dla wielu odrzuconych i mniejszości.bo wg. Ciebie demokracja jest tylko dla tych którzy myslą tak jak Ty.Chcesz niby kapitalizmu ale de facto to go zwalczasz w imię jakiś demagogicznych utopii.Liberalizm jest be ale i socjaldemokracja jest be bo to kryptokomuna.To co kolejne eksperymenty na żywym organizmie?Mnie też sie wiele rzeczy w obecnej Polsce nie podoba ale nie odrzucam wszystkiego totalnie.Trzeba stosować program pozytywistyczny i stopniowo poprawiać.A ten żal...to sobie daruj!

dziadekwłodek

To co sie działo na tym turnieju to tego nie wiemy.Moje słowa dotyczyły Twoich odczuć z filmów.

Prawicowo-klerykalne

Wojciechu problem w tym, że wszystko co jest pod prąd cymbałom z PEU wsadzasz do tego worka, wszystko co jest przeciw tuskowym

idiotyzmom również - jak inaczej nazwać twoją postawę, jak nie fobią.

Już Ci kiedyś pisałem, w dupie mam kler.

może kapelę Tuska docenią..... Black Tusk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niby masz go w dupie a bronisz go jak przysłowiowej źrenicy.Bo najważnieszje aby być przeciw.Wszystko jedno czemu ale być przeciw!To najlepiej charakteryzuje Twoje stanowisko.

Wszędzie czai sie wróg!UE,Niemcy,Rosja,Francja,Anglia a nawet USA to wróg!

Znowu bredzisz utożsamiając społeczeństwa z politykami.

Jeden z drugim kilkadziesiąt lat temu tez tak robili wołając choćby "Niemcy to Ja, Ja to Niemcy"

Rozróżnij w końcu niecheć to pewnej koncepcji politycznej od niechęci do jakiejś nacji czy narodu.

Unia Eruopejska to wspaniały był pomysł ale przestał nim być jak każda utopia zosała sprowadzona do doraźnych interesów korporacyjno politycznych.

Od tego blisko jest raczej do prześladowań niż szczęśliwości.

może kapelę Tuska docenią..... Black Tusk

Tusk raczej tępy jest jak na kieł.

a bronisz go jak przysłowiowej źrenicy.

Kogo niby bronię? Może tego Rydza pajaca?

Uczciwego księdza to i owszem będę bronił przed zakłamanymi cymbałami.

To właśnie Ty bredzisz np. o jakiś przesladowaniach.A co do idiotyzmów to gdyby teraz rządził prezio to byłyby ich całe Himalaje( cytując pewnego klasyka).

o jakiś przesladowaniach.

Dałem przykłady, co jeszcze musi się wydarzyć byś zdjął blokadę w mózgownicy i opaskę z oczu?

to gdyby teraz rządził prezio to byłyby ich całe Himalaje

Teraz mamy za to Olympus Mons głupoty Tuska.

xniwax

Te przykłady to jakieś głupoty wypisywane przez brukowce.Jezeli to kupujesz to znaczy,że Ty masz blokadę a nie ja.Ale kupujesz to bo to pasuje Ci do koncepcji.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

dziadekwłodek

To co sie działo na tym turnieju to tego nie wiemy.Moje słowa dotyczyły Twoich odczuć z filmów.

Czyli zakładasz, że film fabularny nie może być narzędziem do oddziaływania na widza w określony sposób? Niech i tak będzie.

dziadekwłodek

Oczywiście,że może.Tylko,że interpretacja może być różna.Dla Ciebie Pokłosie będzie pewnie antypolskie a dla mnie nie jest( ja film widziałem).Jeżeli wolisz wierzyć w bajki,że wszyscy Polacy ratowali Żydów w czasie wojny to" niech tak bedzie".

wypisywane przez brukowce

Projekt ustawy do Sejmu RP to też brukowiec? Projekt rozporządzenia PEU również? Wreszcie pomysł burmistrza Amsterdamu o tworzeniu „Treiteraanpak” też. ?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Oczywiście,że może.Tylko,że interpretacja może być różna.Dla Ciebie Pokłosie będzie pewnie antypolskie a dla mnie nie jest( ja film widziałem).Jeżeli wolisz wierzyć w bajki,że wszyscy Polacy ratowali Żydów w czasie wojny to" niech tak bedzie".

Nikt przy zdrowych zmysłach w to nie wierzy, natomiast wobec Polaków próbuje się wprowadzać odpowiedzialność zbiorową - przynajmniej w sferze psychologicznej.

W Niemczech w latach 1933-45 niemal 100 procent społeczeństwa popierało Hitlera bezkrytycznie, ale wystarczy, że pokaże się jednego

dobrego i sprawiedliwego i od razu wiadomo, że wszyscy tacy byli.

"Pokłosie" z pewnością obejrzę. O "Pianiście" też mówiono, że to wielki film. Moja opinia jest taka: gniot, rażący schematami i sztucznością.

Może jednak rozmawiajmy o faktach.

A co to niby jest?

Rozumiem, że nie pasuje do twojej układanki pararzeczywistości ale nie ja ją tworzę lecz ci co klocki tobie podsuwają do układanki.

Polaków próbuje się wprowadzać odpowiedzialność zbiorową

Dziwnie przechodząc do prządku dziennego nad zbrodniami Litwinów, Ukraińców czy Łotyszy idące w setki tysięcy.

Pianistę oceniam nisko ale nie powiesz mi,że to film antypolski.Po pierwsze oparty na faktach ( o faktach sie nie dyskutuje),pokazuje jdnego dobrego Niemca i Polaków dobrych i złych.Tych pierwszych było zdecydowanie więcej.

W Ciemności A.Holland jest filmem wybitnym ( pisałem w zakładce film) bo pokazuje złych Niemców,Ukraińców ale i Żydów.A Polacy są i źli i dobrzy.A główny bohater doznaje przemiany właśnie z takiego zindoktrynowanego antysemity w herosa ratującego Żydów.Tak było!

Tak było!

Tego nikt nie neguje Wojciechu, problem tkwi obecnie w zmienianiu proporcji.

xniwax Jeżeli obsesję nazywasz refleksją to.......Zastanów się może nad tym co proponujesz w zamian.Prawicowo-klerykalne dyrdymały podlane nacjonalistycznym sosem( kłania się zafałszowanana historia) prowadzące do izolacji Polski w Europie i na świecie.Wszędzie czai sie wróg!UE,Niemcy,Rosja,Francja,Anglia a nawet USA to wróg!O mniejszościach nawet nie wspominam.Nie masz nic pozytywnego do zaoferowania poza totalną negacją tego co jest.Biadasz nad upadkiem demokracji a sam odmawiasz praw dla wielu odrzuconych i mniejszości.bo wg. Ciebie demokracja jest tylko dla tych którzy myslą tak jak Ty.Chcesz niby kapitalizmu ale de facto to go zwalczasz w imię jakiś demagogicznych utopii.Liberalizm jest be ale i socjaldemokracja jest be bo to kryptokomuna.To co kolejne eksperymenty na żywym organizmie?Mnie też sie wiele rzeczy w obecnej Polsce nie podoba ale nie odrzucam wszystkiego totalnie.Trzeba stosować program pozytywistyczny i stopniowo poprawiać.A ten żal...to sobie daruj!

dziadekwłodek

Szkoda gadać.Jaka argumentacja.Obudź się kolego!!!

xniwax

Skąd masz takie wieści,że ktoś "przechodzi do porządku dziennego nad zbrodniami Litwinów,Ukraińców czy Łotyszy"?Nie spotkałem się z tym ani w literaturze historycznej ani np. w filmach dokumentalnych.Problem polega na tym,że ostateczne rozwiązanie odbywało się na terenach Polski w związku z czym niektórzy dziennikarze zwłaszcza anglosascy używają tego nieszczęsnego określenia "polskie obozy" jako skrótu myślowego albo ze zwykłej ignorancji.Takie przypadki należy nagłaśniać i prostować.

100 procent społeczeństwa popierało Hitlera bezkrytycznie,

Przesadziłeś, od 44% (1933/34) do 78--81% (do 1942/43), po klęsce pod Stalingradem nikt już nie badał nawet aparat propagandy Rzeszy;)

xniwax

To nie chodzi o zmianę proporcji.Po prostu przez te kilkadziesiąt lat po wojnie nie mówilo sie o sprawach złych,wstydliwych,upokarzających.Obowiązywał jeden obraz wojny i okupacji.Cały naród walczył z okupantem i ratował Żydów.Wiemy,że to nieprawda.Ale to uprawianie propagandy teraz się mści.Zawsze trzeba mówić prawde.

Tomek

Skąd taki pomysł,że moglibyśmy poważnie pogadać?

Po prostu przez te kilkadziesiąt lat po wojnie nie mówilo sie o sprawach

Mówilo się i to dużo ale nieoficjalnie. Teraz jest jednak tendencja odwrotna zmieniająca proporcję, zakłamująca w druga stronę.

Przypomnę o denuncjacjach i zbrodniach na Polakach, przejmowanie ich majątków przez Żydów po 17 września 1939 roku. i wcześniej na terenach zachodnich republik CCCP zamieszkałych przez Polaków.

Zresztą to były m.in. przyczyny zachowań niektórych Polaków podczas okupacji Hitlerowskiej

xniwax

To nie chodzi o zmianę proporcji.Po prostu przez te kilkadziesiąt lat po wojnie nie mówilo sie o sprawach złych,wstydliwych,upokarzających.Obowiązywał jeden obraz wojny i okupacji.Cały naród walczył z okupantem i ratował Żydów.Wiemy,że to nieprawda.Ale to uprawianie propagandy teraz się mści.Zawsze trzeba mówić prawde.

Tomek

Skąd taki pomysł,że moglibyśmy poważnie pogadać?

Nie ma już tematu Wojciech.

Majątki to przejmowała władza radziecka i od Polaków i od Żydów.I jedni i drudzy jechali w kibitkach.

Właśnie nie do końca.Prawdą jest iż po wejściu wojsk radzieckich wielu Żydów współpracowało z okupantem i denuncjowało Polaków.Było nawet powiedzenie żydowskie: Nasi górą,górą nasi.

Majątki to przejmowała władza radziecka i od Polaków i od Żydów

Nie o tym pisałem. Znowu uogólniasz.

"władza radziecka" - owszem, którą gdzie nie gdzie stanowili "zasłużeni" przedstawiciele Żydów, którzy notabene robili z Polakami jak i swoimi "braćmi" to samo ale "braćmi" niepokornymi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.