Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

xanax, 16 Sie 2007, 15:39

With growing concern over Russia's use of its energy wealth as a political weapon, German

>restitution claims for property ceded to Poland after 1945 and close ties between its historic

>enemies, Moscow and Berlin, Fotyga says, Warsaw has to fight to defend its interests inside the EU

>and the Western military alliance. (...)

To nie cytat. To mowa zalezna,gwoli scislosci. Uczciwie, odebralem to od "Fotyga says" jako jej zdanie na temat komentarza redakcji zaczynajacego sie od "with growing concern...... do Moscow and Berlin.

>pytanie tylko, czy to ona powiedziała, czy dopisał sobie żurnalista w backgroundzie... to jest "ból"

>zachodnich wywiadów - tam nie ma pytanie-odpowiedź-pytanie-odpo wiedź...

I o to mi chodzi !!! osobiscie watpie,aby minister wypowiedziala wprost o wrogach

16 Sie 2007, 15:38

jar1, 16 Sie 2007, 15:33

>zildjian, 16 Sie 2007, 15:26

>

>Uf, dziękuję. Niestety tak teraz wyglądają Polaków rozmowy. Nawet forum przez te dwa lata sie

>dostosowało. ;-)

>Artykuł źródlowy jest rzeczywiście wyważony.

>Dziekuje,ze chociaz to przyznales.

>Ale pytam Ciebie i Xanaxa i szmatlawca, gdzie w wywiadzie padly slowa o spisku i historycznym wrogu?

zildjan,

no to jak jest? czy w wywiadzie dla IHT, cytowanym przez Dziennik, z ust pani minister Fotygi padły słowa o "spisku historycznych wrogów" Polski, czy nie ??

czy ten fragment (...) With growing concern over Russia's use of its energy wealth as a political weapon, German restitution claims for property ceded to Poland after 1945 and close ties between its historic enemies, Moscow and Berlin, Fotyga says, Warsaw has to fight to defend its interests inside the EU and the Western military alliance. (...)

można przetłumaczyć tak jak zrobił to Dziennik?:

(...) W opinii pani minister strategia Berlina służy osiągnięciu dominacji w Unii Europejskiej. Jak mówi, Niemcy wraz z Rosją podważają pozycję Polski nie tylko w ramach Wspólnoty, ale i NATO. "Wobec bliskich więzi między naszymi historycznymi wrogami, Moskwą i Berlinem, Polska musi bronić swoich interesów" - podkreśla Fotyga. (...)

problem jest tylko, czy "close ties between...", przetłumaczone w artykule Dziennika jako "bliskie więzi" można było w leadzie oddać jak "spisek" - nie jestem językoznawcą, tego niestety nie rozstrzygnę...

zildjian, pozwolisz, że na tym zakończę roztrząsanie problemu słów minister Fotygi.

okazuje się, że strony pozostaną przy swoich stanowiskach, dziękuję jednak za mocną i krwistą debatę... ;-)

x.

Do kanonu pisania dziennikarzy-k**wiszonow z prasy brukowej wszedl schemat, ktoru juz akceptujemy

ANGELINA JOLIE ZABILA MEZA - jako tytul

Rozwiniecie

Angelina Joli w najnowszym filmie zatytulowanym "Niewygodny swiadek" zabija swojego meza, ktorego nota bene gra Brad Pitt...

zildjian,

i tak zupełnie na odchodne, bo wyłączam już kompa...

z praktyki wiem, że gdyby Fotyga tak nie powiedziała ("historic enemies", "historyczni wrogowie") a poszłoby to w gazecie - byłby szum na maxa... wywiad na 100 proc. był autoryzowany i poszło w nim to, co chciała powiedzieć minister Fotyga, jako szefowa polskiej dyplomacji. w innym przypadku byłaby już dawno afera dyplomatyczno-medialna na międzynarodową skalę. to Ci gwarantuję - od wielu lat obserwuję takie numery ;-)

no, chyba, że obecna ekipa jest do tego stopnia niekompetentna, że nie wie, co robić w przypadku takich nadużyć w sztuce dziennikarskiej... ale w to trudno mi uwierzyć ;-)

x.

xanax, 16 Sie 2007, 15:53

Pozwol mi jednak choc odpowiedziec.

>IHT:

>"When you are bigger and more powerful, you have to be one hundred times more sensitive than your

>small neighbor, and never humiliate," Fotyga said

Ale nie odniosla tego do stosunkow z Niemcami wprost czy z kimkolwiek.To nie to samo co:

>"Kiedy jest się większym i bardziej potężnym, trzeba być sto razy bardziej wrażliwym niż mniejszy

>sąsiad i nigdy go nie upokarzać" - mówi pod adresem Niemiec Anna Fotyga

I dalej:

>Pani minister wypomina w>tym kontekście Niemcom

Rowniez nie.

"Rekordowe spadki na warszawskiej giełdzie

Na warszawskiej giełdzie trwają silne spadki. Ok. 13.20 WIG20 tracił 4,27 proc., WIG - 6,45 proc. Indeksy mniejszych spółek - mWIG40 i sWIG80 traciły więcej: mWIG40 - 9,79 proc. a sWIG80 - 10,19 proc."

I na tym ja koncze. I milo mi,ze w przeciwienstwie innych dyput - nawet o kolumnach tubowych itp :-)) nie poobrzucalismy sie kalem.

Niedlugo i ja wylacze kompa i pojde na kal-duny w bulionie. Garson ! Duzo pietruszki, bitte !

jar1, 16 Sie 2007, 16:23

>"Rekordowe spadki na warszawskiej giełdzie

>Na warszawskiej giełdzie trwają silne spadki. Ok. 13.20 WIG20 tracił 4,27 proc., WIG - 6,45 proc.

>Indeksy mniejszych spółek - mWIG40 i sWIG80 traciły więcej: mWIG40 - 9,79 proc. a sWIG80 - 10,19

>proc."

O wlasnie to jest temat. I firmowe i prywatne dziengi w funduszach........

zildjian, 16 Sie 2007, 16:26

>I milo mi,ze w przeciwienstwie innych dyput - nawet o kolumnach tubowych itp

>:-)) nie poobrzucalismy sie kalem.

A ja powiem że szkoda!

Jednym z problemów naszych czasów jest ten, że osobniki, które na to zasługują - kanalie, nie są obrzucane kałem, dzięki czemu kwitną sobie udając pachnące kwiatki.

Tęczowe, takie tolerancyjne.

Nowy2, 16 Sie 2007, 16:05

>ciekawe jak zadziala teraz superracjonalizm xanaxa, bo MSZ dziala powoli, ale dziala

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Xanax, Nowy2

Na mego brata klnę sie - dopiero teraz wszedłem na w/w. 16:58

He,he.....

Ukryta Zawartość

W odwodzie pozostaje jeszcze: brak profesjonalizmu, brak znajomosci jezyka angielskiego wsrod obecnych pracownikow MSZ. A jeszcze westchnienia za profesjonalizmem Mellera i Gieremka.

Mam male pytanie: - Czy ci co tak krytykuja obecne MSZ, to nie z Syriusza moze sa?

Przeczytalem wypowiedzi na forum onetu. Na szczescie nie czesto chodze na koncerty i potem spotykam ze stara rock'rollowa wiara. Potem rano nie mam weny do roboty (kto by mial ? zazdroszcze Andersonowi tych dochodowych stawow i praw autorskich) i czytam ze smutkiem jak to sie to jyntelygientniejsze Polactwo daje urabiac. I ubolewam nad tym, iz monitorujacy media dopuszcza mozliwosc takich skrotow j.w.

No to biegusiem na kal-duny a potem wrzuce Little Piggies .......

Znaczy się że Dziennik już też jest be? co się dzieje Panie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to że MSZ chce sprostowania, nie oznacza, że ono nastąpi i zostanie opublikowane ;-) na razie w MSZcie chcą, a co będzie, to się czas okaże - "pożywiom, uwidzim..."

proszę też popatrzeć na moje posty, kiedy szukałem reakcji polskich władz na tekst w Dzienniku na stronach internetowych kancelarii premiera i MSZ ;-) ciekawe, czy to letnie "slow motion" w administracji, czy sami mieli dużo wątpliwości (ani chybi - tak jak my w tym wątku ;-) i zastanawiali się, czy chcą sprostowania, czy nie... ;-)

powtarzam jeszcze raz swoją opinię - Dziennik nie powinien dawać sprostowania. ale o tym decyduje naczelny gazety wraz z kierownictwem koncernu Axel S., a nie moja skromna osoba ;-D

no i sam jestem ciekaw, czy i dlaczego Axel S. popadł w niełaskę ;-) czyżby skończył się już zawarty jeszcze przez Marcinkiewicza deal na "ekskluziwy" dla Faktu i Dziennika?

oj, nieładnie tak wykiwać Axela... czyżby ojciec Tadeusz dostał wyłączność na "świeże mięso"? w zamian za jego zgodę rozpad koalicji i wcześniejsze wybory, na przykład? ;-D czy może po prostu Dziennik przegiął pałę i Kaczyńscy z Fotygą się wściekli ;-) z drugiej strony bilans wystąpinień prasowych premiera i wysokich czynników partyjnych i państwowych wskazywałby jako zwycięzcę rządowy organ, czyli "Rzeczpospolitą" pod wodzą red. Lisieckiego...

i tak można długo dywagować ;-D

x.

Uuu, nie docenilem bestyji, jest ci ona mocniejsza nizlim przypuszczal. :))

A teraz na powaznie. xanax dzieki tobie i zildjianowi udalo sie przesledzic jakimi drogami informacje chadzaja i jak je sie obrabia, by bardziej kontrowersyjnymi sie staly, i to na tyle by zbulwersowac publicum a zadowolic mocodawcow, a jednoczesnie nie podpasc tym ktorych sie opisuje.

Wytlumaczyles jednoczesnie skad masz od groma zdjec swoich "ulubiencow", ktore z wyrazna luboscia tu zamieszczasz. xanaxie pamietaj o higienie i czesto czysc zawartosc pamieci, aby nie doszlo do zwarcia. :))

Cos tam w dorobku jednak CBA posiada i jak widac pacyfikuje profilaktyczno-ostrzegawczo rozne srodowiska: i sedziow, i prokuratorow, i lekarzy, i wojskowych, i policje oraz wysokich notabli urzedow panstwowych roznych szczebli...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Walery, 16 Sie 2007, 17:51

>Znaczy się że Dziennik już też jest be?

A kiedykolwiek był dobry?

Chyba w waszych (Unych) oczach.

To był zawsze DER DZIENNIK, niemiecka gazeta dla Polaków.

• Redaktorzy

"Możliwości są dwie: albo im się coś przywidziało i Układu żadnego nie ma albo jest ale ZBYT SILNY.

Wybierasz oczywiścię tę pierwszą możliwość[...]"

Zylem w naszym kraju nie tylko wczesniejsze 40 lat, ale rowniez w ciagu ostatnich dwu, i sobie patrzylem. Otoz jesli w ciagu ostatnich dwu lat wylacznych rzadow, ktorym opozycja mogla co najwyzej zapiszczec, przy pelnej wladzy nie tylko nad resortami silowymi, ale i nad sprawiedliwoscia, a takze mimo zalozenia WLASNEJ sluzby specjalnej, a takze likwidacji innej, wojskowej sluzby specjalnej i zalozeniu na jej miejsce dwu kolejnych wlasnych, a takze pomimo CIAGLYCH WYSILKOW, nie udalo sie naszemu sledczemu rzadowi nawet zauwazyc konca ogona zadnego ukladu, szarej sieci czy innego politycznego rachatlukum, to jako nie-idiota oraz czlowiek myslacy (zarowno sam z siebie jak i zawodowo), musze dojsc do wniosku, ze nic takiego nie bylo, i ze wszystkie gadki na ten temat byly albo projekcja zawartosci nieszablonowych umyslow pomyslodawcow, albo politycznym ple-ple, czyli bujda na resorach przeznaczona dla plebsu (niepotrzebne skreslic). Z ukladem to calkiem jak z ta podziemna organizacja antyrzadowa, ktora byla tak podstepna, ze sie w ogole nie zawiazala. Proponuje zapamietac na przyszlosc te wesola historyjke, bowiem "brak oczytania wyklucza celne porownania" (Szpotanski). A celne porownania nie tylko przydaja sie w dyskusji, ale w ogole pomagaja interpretowac to, co sie widzi.

jozwa maryn, 16 Sie 2007, 18:58

>Zylem w naszym kraju nie tylko wczesniejsze 40 lat, ale rowniez w ciagu ostatnich dwu, i sobie

>patrzylem. Otoz jesli w ciagu ostatnich dwu lat wylacznych rzadow, ktorym opozycja mogla co najwyzej

>zapiszczec (...)

A jakie znaczenie ma opozycja? Znaczenie mają, powiedzmy... leniwi sędziowie.

I niezależni.

NIESTETY.

Mógłbyś rozliczać PiS gdyby zrobił z tym jurystycznym burdelem porządek a la Pilsudski i zaczął nowe porządki, a tak to nie masz zwyczajnie "moralnego prawa". LOL.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.