Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

>jozuehyt, 16 Maj 2010, 02:02

>Kaczyński był zasłużony więc go położyli na Wawelu, to proste,

Racja, to proste - już Gombrowicz o tym pisał. Tylko Żyd i odszczepieniec pyta czemu, na czym polegały jego zasługi. Kaczyński po prostu zasłużonym był i basta!

Jestem Europejczykiem.

Symptomatyczny wpis na blogu Jankego

"Salon24 nie wspiera żadnego kandydata i nie zamierza tego robić.

Doceniam Pańskie poczucie humoru! (sądzę, że wielu innych podobnie je docenia).

Ja spędziłem w USA już 30 lat i jeszcze do emerytury tam pomieszkam (która może nie być tak prędko, bo profesor w USA może iść na emeryturę, kiedy zechce, a ja lubię pracować).

Postanowiłem, że do czasu powrotu na stałe nad Wisłę będę tylko neutralnym obserwatorem sceny politycznej w Polsce -- dlatego z zasady nie głosuję w żadnych wyborach. Ale scenę polityczną z uwagą jednak obserwuję. Więc niech Pan łaskawie posłucha, jak "neutralny obserwator" sprawy widzi:

Ja widzę je tak, że Pan, Panie Igorze, zrobił z Salonu "a PiS stronghold", jak by powiedziano w USA -- a po naszemu "PiS-owski bastion". Powiem więcej -- "bastion PiS-owskiego Talibanu".

Pan posyła Komorosiowi notki typu "RSVP" -- nie zdziwiłbym się bardzo, gdyby Komorosio dyplomatycznie się wykręcił, usprawiedliwiając to nawałem innych zajęć."

Jestem Europejczykiem.

>jozuehyt, 16 Maj 2010, 02:18

>znawca Gombrowicza,

Kiedyś wystarczyło uważać na lekcjach a teraz człowiek od razu zostaje mianowany znawcą :-))).

>ty nieszczęśniku,

Chodzi o to, że jest taka partia której Wódz nie lubi ludzi wykształconych? Coś mi grozi?

Jestem Europejczykiem.

Komorowski to aparatczyk w starym stylu, ktory uwielbia isc na gotowe. W 2007 roku, jako marszalek Sejmu chcial zawlaszczyc dla PO Muzeum Powstania Warszawskiego, kiedy postawil Janowi Ołdakowskiemu ultimatum - olbo poslowanie, albo Muzeum. Jak zapomnieliscie, to cytaty z GW. Wl. Bartoszewski goraco namawial Ołdakowskiego do zawieszenia dyrektorowania na 4 lata.

Mowienie przez Komorowskiego o zawlaszczaniu historii zakrawa na ostra kpine; ten czlowiek walczyl z zasciankowym i staroswieckim patriotyzmem. Podejrzewam, ze z lekiem oglada rosnace akcje patriotyzmu, i to patriotyzmu pojmowanego na sposob przedwojenny.

"Ołdakowski: Nie poddam się presji marszałka Sejmu

cheko, IAR2007-11-10, ostatnia aktualizacja 2007-11-10 10:37

Jan Ołdakowski zapowiedział, że jeśli będzie musiał wybrać między mandatem poselskim, a funkcją dyrektora Muzeum Powstania Warszawskiego, to pozostanie dyrektorem. Według marszałka Sejmu Bronisława Komorowskiego, Ołdakowski nie może łączyć sprawowania mandatu z funkcją dyrektora Muzeum.

Poseł Prawa i Sprawiedliwości przyznał w "Sygnałach Dnia" w Programie Pierwszym Polskiego Radia, że marszałek Sejmu postawił go przed trudnym wyborem. Oświadczył bowiem, że jeśli chce pozostać posłem, to musi wziąć 4-letni bezpłatny urlop ze stanowiska dyrektora.

"Zostałem wybrany do Sejmu za to, co zrobiłem dla Muzeum"

Jan Ołdakowski powiedział, że zaprotestował przeciwko takiemu postawieniu sprawy. Przypomniał, że w poprzedniej kadencji Sejmu wykonywał mandat poselski, nie pobierając uposażenia. Poseł PiS napisał pismo do marszałka Sejmu, w którym zwrócił się o przedstawienie podstaw prawnych jego punktu widzenia.

Jan Ołdakowski podkreślił, że z kilku ekspertyz prawnych, które otrzymał, wynika, że może łączyć mandat poselski z funkcją dyrektora. Prawo zakazuje bowiem, jego zdaniem, łączenia mandatu z pracą w jednostkach administracji samorządowej, a nie w instytucjach kultury.

Poseł PiS zapowiedział, że nie podda się presji marszałka. Oświadczył, że jeśli będzie musiał wybierać, to pozostanie dyrektorem Muzeum, gdyż został wybrany do Sejmu za to, co zrobił na tym stanowisku.

"Młodzi identyfikują się z tradycją i kulturą kraju"

Ołdakowski uważa, że wśród młodzieży odradza się patriotyzm. Przyczynił się do tego, jego zdaniem, nowy sposób mówienia i historii i tradycji narodowej.

W "Sygnałach Dnia" Ołdakowski powiedział, że po 1989 roku Polska bała się mówić o tradycji. Głoszono błędny - jego zdaniem - pogląd, że tradycja i patriotyzm są przeszkodami w modernizacji społeczeństwa. Teraz jednak język mówienia o patriotyzmie zmienił się na nowoczesny i młodzi ludzie identyfikują się z tradycją i kulturą swego kraju - podkreślił gość Polskiego Radia.

Jan Ołdakowski podkreślił, że o patriotyzmie trzeba mówić bez natrętnego dydaktyzmu i cierpiętnictwa. Za przykład nowego sposobu mówienia o historii dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego uznał film "Katyń", który wywarł duże wrażenie na wielu młodych ludziach."

"- Zachowanie marszałka Komorowskiego jest godne uznania. To bardzo trudne wycofać się ze swojego wcześniejszego zdania. To zachowanie wzbudziło mój szacunek i marszałkowi dziękuje za to - mówił dziennikarzom w Warszawie Ołdakowski.

Jak zaznaczył, decyzję o starcie w wyborach podjął dysponując ekspertyzami, według których, może łączyć mandat z stanowiskiem dyrektora Muzeum. Zastrzegł, że jeżeli w wyniku nowelizacji, którą zapowiada Komorowski przestanie mieć taką możliwość, podporządkuje się prawu.

"Chodziło o zasady, nie o osobiste ambicje"

- Jeżeli prawo nie pozwalałoby mi łączyć funkcji posła i dyrektora Muzeum, nie kandydowałbym. Więc jeżeli prawo będzie wykluczało taką sytuację, to ja się mu podporządkuję - powiedział.

Poseł mówił, że dziękuje "tym wszystkim, którzy w ostatnich dniach udzielili mu poparcia". "Chodziło o zasady, nie o osobiste ambicje. Liczyłem się z tym, że mogę stracić mandat" - dodał Ołdakowski.

Jak powiedział, chciałby podziękować, m.in. dziennikarzom, którzy nagłośnili sprawę jego mandatu, weteranom, politykom różnych opcji, którzy udzielali mu wsparcia."

Filut, 15 Maj 2010, 23:24

>"Rozporządzenie (...) nie jest r e g u l a m i n e m użycia broni palnej.

>Rozporządzenie jest zbiorem wytycznych, zgodnych z aktualnie obowiązującym prawem, dla sporządzenia

>regulaminu użycia broni palnej przez funkcjonariusza.

To rozporządzenie "w sprawie SZCZEGÓLNYCH warunków i sposobu postępowania przy użyciu broni palnej" więc może ma charakter nadrzędny?

>W prawie każdym regulaminie znajduje się min. taki punkt - "użycie broni w celu oddania

>strzału ostrzegawczego należy poprzedzić..."

I tu żelazna logika każe stwierdzić że to co poprzedza użycie, użyciem nie jest

>P.S. Z samego rozporządzenia również można odczytać, że oddanie strzału ostrzegawczego jest użyciem

>broni palnej.

Jakoś tego nie widzę, możesz to "rozebrać"?

A TYMCZASEM (właśnie słucham) Monika Olejnik w Radio Zet miota gromy na "Nasz Dziennik" że jak to niby jest, gazeta katolicka a sieje ferment, wypisuje niestworzone historie, przecież o. Rydzyk miał te anteny w Rosji, to niewdzięczność, hahaha, hehehe, podśmichujki czyni poseł Żelichowski "Panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek".

A ta podłota TW "Stokrotka" Olejnik oddelegowana na odcinek walki ideologicznej już sprzedaje ciemnemu ludowi urwany cytat z ND: "I chociaż generał Janicki zapewnił, że oficerowie BOR "nie użyli broni", to jednak dziennikarze nie mieli szansy zadać mu pytania, czy funkcjonariusze oddali strzały ostrzegawcze".

Hehehe, hahaha. śmieją się politycy w studio, "strzelali - a broni nie użyli".

A tymczasem gazeta pisze dalej: "Rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i sposobu postępowania przy użyciu broni palnej określa bowiem oddanie strzałów ostrzegawczych jako czynność "przed użyciem broni".

To drugie zdanie, następujące zaraz po pierwszym Monika Olejnik skwapliwie pomija.

Bo wcale nie chodzi o to czy ktoś strzelał, oddawał strzały, wyrywał z rąk do rak ciało prezydenta, i jak naprawdę Rosjanie byli uprzejmi i pomocni, tylko o kolejne potwierdzenie że Rydzyk to wariat, pisiory to oszołomy no i oczywiście że z Rosjanami mamy się jednać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a moze by tak wewnetrzna regulacja, uklon w strone naszych bocznicowych rusofili ;)

kiedy piszemy o zwyklych ludziach lub zbiorowosci piszmy - Rosjanie, rosyjski

kiedy piszemy o tamtejszych sluzbach, imperialnych zakusach lub chcemy wartosciowac negatywnie piszmy - Sowieci, sowiecki

>W 2007 roku, jako marszalek Sejmu chcial zawlaszczyc dla PO Muzeum Powstania Warszawskiego

A czy nie było dokładnie na odwrót - oddanie w ręce społeczeństwa tego co zawłaszczył PiS?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Bój się!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wladza fota z dowodu osobistego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mlb, 16 Maj 2010, 10:25

>A czy nie było dokładnie na odwrót - oddanie w ręce społeczeństwa tego co zawłaszczył PiS?

w ręce społeczeństwa LOL.....

pamiętamy reakcję PO jak PIS zwyciężył- miał być POPIS a ostała się "polityka miłości" a'la niesiołowski

już PO coś odda w czyjeś ręce

(nie mówię kabelku żeś kretyn tylko KAPUŚ)

Ukryta Zawartość

na stronie Front Page onet.pl:

Znaczny wzrost poparcia dla PiS. Tylko pięć procent straty do PO

Tytuł nad artykułem:

Znaczny wzrost poparcia dla PiS. Niecałe 5 procent straty do PO

Co jest lepsze "tylko" czy "niecałe"?

Ukryta Zawartość

C3PO, 16 Maj 2010, 09:46

>To rozporządzenie "w sprawie SZCZEGÓLNYCH warunków i sposobu postępowania przy użyciu broni palnej"

>więc może ma charakter nadrzędny?

Masz rację.

Tak samo można powiedzieć, że konstytucja ma charakter nadrzędny nad rozporządzeniem rady ministrów. Jak by nie patrzeć, rozporządzenie nie jest regulaminem.

>I tu żelazna logika każe stwierdzić że to co poprzedza użycie, użyciem nie jest

Myślałem ,że jednak coś wiesz na temat, na który się wypowiadasz. Dlatego rozwinę dalej:

W prawie każdym regulaminie znajduje się min. taki punkt - "użycie broni w celu oddania

strzału ostrzegawczego należy poprzedzić..." ostrzeżeniem. Te ostrzeżenia są inne w zależności od sytuacji, resortu, służby itd. Czyli, zanim użyje się broni, w celu oddania strzału ostrzegawczego, trzeba poprzedzić wykonanie tej czynności głosem cytując stosowną formułkę.

Do tego, co wygadują dziennikarze i politycy w audycjach radiowych trudno mi się odnosić, choćby dla tego, że gadają głupoty, które trzeba potem prostować. Czy twoim zdaniem, to co powie Monika Olejnik, lub napisze Dziennik Polski to jest ostateczne? Chyba aż tak naiwny nie jesteś.

- Jakoś nadal rozporządzenie nie stało się regulaminem, a Ty pisałeś o regulaminie.

>Bo wcale nie chodzi o to czy ktoś strzelał, oddawał strzały, wyrywał z rąk do rak ciało prezydenta,

>i jak naprawdę Rosjanie byli uprzejmi i pomocni, tylko o kolejne potwierdzenie że Rydzyk to wariat,

>pisiory to oszołomy no i oczywiście że z Rosjanami mamy się jednać.

Rozumiem, tu mogę się zgadzać z Twoją interpretacją lub nie. Natomiast nie mogę się zgodzić z Tobą w bardzo szczególnej sprawie użycia broni, kiedy powołujesz się na tajemniczy "regulamin", którego nie znasz i ja nie znam.

To tak jakbyś powiedział, że sikanie nie jest oddawaniem moczu. Bo jeśli oddawanie, to komu i czy napewno nie odpłatnie.

>>P.S. Z samego rozporządzenia również można odczytać, że oddanie strzału ostrzegawczego jest

>użyciem

>>broni palnej.

>

>Jakoś tego nie widzę, możesz to "rozebrać"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba wszystko co chcę powiedzieć o znajomości regulaminu użycia broni palnej przez forumowych zanwców :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.