Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 1500-2500 z porządnym basem

Sanio2005

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nic nie kupiłem !!!! -- pomocy dobry silny bas , ładne cykacie , słyszałem o PARADIGM i jbl całkiem dobre opinie to może coś tych lub Kefa? mam 15m2 i wzmacniacz Denon 880R Techo, house. POP .Jazz,rock. około 1500-2000zł do wydania

od tylnej ściany raczej nie mam co odsuwać kolumn bo nie ma jak -więc bas-reflex najlepiej z przodu. Ostatnio na koncercie jak usłyszałem bas to był bas a nie jakieś pykanie. Czy wogóle istnieją kolumny które potrafią w miare "coś takiego" zagrać w domu czy te audiofilskie cacka to tylko mają dziury w niektórych częściach pasma tu ucięte tam dodane bo jak Pan kupi te za 10000000 zł to już nawet orkiestry nie będzie trzeba.

Suwofer -raczej nie . Najbliższy punkt odsłuchowy 43km odemnie więc pomocy.

ja zamówiłem dzisiaj Paradigmy 9v5 do Denona 1500 ale jak by u mnie na innym zastawie usłyszał bas to gwarantuję że musiał by go przykrecić nawet cicho słuchając i tak wali , głośniej już problem , szkło ze stołu bo poleci ;)) mam w drugim pokoju E100 + SW250 a na tyłach 4xE30 , napędza to H/K 4550

Sani... faktycznie Paradigmy mają solidną podstawę basową. Jakiś czas temu odsłuchiwałem serię Monitor 3v3 w pokoju właśnie ok. 15m2 i czego jak czego, ale basiska im nie brakowało. Chwilami zwłaszcza przy kawałku Warren'a G "Regulator" czułem go wręcz "na klacie"... Generalnie taki charakter mają właśnie Monitory Paradigma.

Luxmany i winyle 

monitory zawsze mi się kojarzyły z raczej takim sobie basem - nawet kilka różnych posłuchałem ale jakoś nie zrobiły na mnie wrażenia ale tylko pod względem basu

-może macie jakieś linki do tych co proponujecie,

a ewentualnie jakie większe od monitorów do takiego pokoju.

PARADIGM - to ostatnio chyba najbardziej pasująca firma do mnie ale wiadomo najlepiej posłuchać, a czy to wogóle można gdzieś wypożyczyć- w Białymstoku jest pewien gość na starobojarskiej ale czy idzie z nim sie dogadać to nie wiem.

Uwierz mi, że basu mają pod dostatkiem, zwłaszcza tego niższego, miękkiego i zwłaszcza w 15m2. A tuning?? może być kkosmetyczny (wymiana okablowania, wytłumienia itp), nieco głębszy (np. ingerencja w zwrotnicę), lub kompleksowy (nawet z wymianą przetworników). Czasami tuning potrafi wiele zmienić w dźwięku, ukierunkować go...

Luxmany i winyle 

u mnie były modyfikowane zwrotnice i strojone skrzynki - wytłumienie itp.

Ale i bez tego bas w Studio jest dość...porażający :D Tuning nieco ten bas utwardził i "na pierwszy słuch" jest go mniej... myślę, ze jest go tyle samo, ale nie jest tak "wszechobecny" ;-p

nie chodziło mi konkretnie o tuning baltona Paradigm Studio 20v.3 (tuning McGyver); co tu w tym wypadku zminiono - poprostu zwykła ciekawość i ile coś takiego kosztuje i kto to ten McGyver

może macie jakieś linki gdzie mógł bym w miare dobrej cenie coś takiego jak Paradigmów Monitor 3v3 - no chyba że to nie zgodne z tym forum -a może coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

McGyver to ja. Kim jestem? Zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest starsza wersja z bas-reflexem z przodu... ale cena zdecydowanie przesadzona... Monitory 5 mogą już być za duże jak na 15m2 i bas zamiast grać może zadudnić...

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

McGyver -ok widze że pierwszym lepszym napewno nie jesteś -więc poradź mi co tu można zdziałać na moją prośbę - chłopaki sie starają może coś innego wrzucisz bo ja to napewno nic nie wymyślę - przynajmniej nie dziś!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest najnowsza seria, ale przyznam, że nie wiem jak się ona ma do wersji 3v3...

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

w tej chwili mam wharfedale 9.5 - nie żałuje bo średnicy w nich nie brakuje i po paru godzinach można naprawde dostać niezłej ekstazy ale czasami nie chcem słuchać tylko wokali dlatego podbbijam se góre i dół we wzmacniaczu -loudes i jest do przyjęcia z małym ale,

problem tkwi jeszcze w tym że bas schodząc nisko wpada w taki rezonans, buczy i tu jest problem - odsuwałem od ściany kolumny , zakrywałem z tyłu basreflexy kawałkiem gąbki ale wtedy bas już był zbyt płytki więc doszłem do wniosku że problem albo w wygłuszeniu pokoju albo poprostu są za duże i tyle

Paradigma z serii Monitor do Twojego wzmacniacza bym raczej odradzał. Basu dużo, ale będzie poluzowany (nawet wręcz rozlazły) a góra nieczysta, wyostrzona. Średnica cofnięta. W Twoim metrażu powinny się spokojnie sprawdzić "nieśmiertelne" Tannoye M2 lub nowsze F2, a jak koniecznie chcesz podłogówki to F3 (to samo, tylko w większych paczkach).

McGyver wzmacnicz nie ma problemu można zmienić tylko chcem kolumny które bedą służyć lata bo raczej nie jestem typem zmieniacza co roku na nowe bo dali w nich lepsze kondensatory --hehe

monitory Vienna Acoustics Haydn. Duuuża klasa! I cena przystępna. Można je dostać za ok.2 tys.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.