Skocz do zawartości
IGNORED

Zabrudzony głonik wysokotonowy

dowoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na jednym z głośników wysokotonowych znajduje się jakaś rozmazana substancja, wygląda to jak zaciek i dodatkowo u góry kilka mniej widocznych plam a na dole coś jakby włos (podkreślam jakby... bo jest to raczej jakaś zastygła substancja w tej formie). Naokoło też jakby piachem obsypane... w każdym razie drugi głośnik jest czyściutki i prezentuje się zupełnie inaczej :)

Stąd moje pytanie - czy to może być głośnik po regeneracji? Kolumny kupione nówki z gwarancją od oficjalnego dystrybutora, także teoretycznie nie powinno być to możliwe. Nie zauważyłem też, żeby miało to jakikolwiek wpływ na dźwięk - pytam z czystej... dociekliwości (tak już mam :) no i tak w razie czego... lepiej wcześniej niż później :)

Tutaj dwie fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37738-zabrudzony-g%C5%82onik-wysokotonowy/

Mi to raczej wyglada na klej - pozostalosc po niechlujnym montazu.

Ewentualnie zabrudzenie w transporcie - jakis kawaleczek folii przygnal do kopolki.

Rozumiem, ze probowales to usunac i jest to trwale zwiazane z glosnikiem?

Na razie nie próbowałem, bo nie ma takiej potrzeby (ja się generalnie nie biorę za prace ręczne jeśli nie muszę :) Zresztą raczej musiałbym to zeskrobywać a właśnie nie wiem na ile te kopułki są wytrzymałe.

Zdjęcia tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eee... no wiesz... ludziska tu płacą po kilka tysięcy za ładnie obudowane kable sieciowe, to ja chcę chociaż te kolumny za marny tysiąc mieć cacy ;)

Pisząc zaciek miałem na myśli to białe "kółeczko" na środku - bo jeśli odwrócić to do dołu, to będzie to wyglądało jak sitko z którego coś tam kapało aż w końcu uschło :) Drugi głośnik jest calutki czarny.

Oprócz tego "kółka" na środku jest jeszcze ta nitka idąca od środka do dolnego-lewego boku i jakby jakiś zastygły smar u góry po lewej (lepiej widać na zdjęciu 1). Także może rzeczywiście profes ma rację pisząc, że montażysta poplamił.

dowoszek, 19 Lis 2007, 12:46

>No tak... jak polecić najnowszy kabel sieciowy, to mnóstwo "dobrych przyjacielskich rad" a jak,

>śmiesznawe co prawda, ale jednak konkretne pytanie to już "nima" komu :(

Dlatego, że tak naprawdę nikt nie wie czym jest zabrudzony Twój głośnik i jaki środek zadziała dobrze na tą niewiadomą plamę nie niszcząc przy okazji membrany.

Kilka osób radziło zostawić w spkoju. Ja również bym tak postąpił - lepiej mieć kropkę, która nie wpływa na brzmienie, niż ryzykować zapaskudzenie głośnika na amen...

Jakby nie zeszlo przy bardzo delikatnym podwazeniu to zostaw jak jest. Wplyw na dzwiek pewnie zaden, zas prawdopodobienstwo uszkodzenia kopolki bardzo duze. Dodatkowo ew zagiecia strasznie paskudnie na kopolce wygladaja. Moze na tym glosniku byla jakas oslonka przymocowana do czubka ?

Ja kopolek staram sie nie dotykac niczym za wyjatkiem duzego bardzo miekkiego pedzelka do zdjecia kurzu.

dowoszek, 19 Lis 2007, 13:06

>A, zakładając że rację miał prefes, twierdząc że to "pomontażowy" klej...? Nie mam pojęcia czy ten

>element w ogóle można czyścić wodą (można?).

Jeżeli tak, to wodą nic nie zdziałasz. Z resztą możesz spróbować, ale w końcu zadaniem tego kleju jest trzymanie się membrany ;)

Nie znam rozpuszczalnika, którym można się czegoś takiego pozbyć. Poza tym ciężko będzie usunąć plamkę unikając jej rozmazania na większej powierzchni.

A nie da się jej delikatnie oderwać? Jest mocno wtopiona w strukturę membrany?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.