Skocz do zawartości
IGNORED

Który z CD NAD-a

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

>mariuszdab, 7 Maj 2008, 18:41

Z tych co podałeś to, z mojej skromnej wiedzy, polecałbym wspomniany 1015 i 2560, ze wskazaniem na 1015 bo tutaj stosunek cena/jakość szczególnie po tunningu jest na 10+. Szukaj dcd-1015 w cenie do 200 zł bo można trafić + tunning. Tutaj masz kilka zdjęć tego modelu po modyfikacji :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam musze sie wtrącic przeciez załozyciel wątku pyta sie wyraznie o Nady czy niektorzy nie umią czytac,Nad to Nad i piszemy o Nadach a nie o Denonach.Ja tez mialem pare tanich Marantzow Yamah ,i Denonow,teraz Nad 521 Bee przez nie ktorych uwazanych za szmelc .Moge napisac jedno ze te wszystkie cd graja podobnie nie ma powalajacej roznicy,raczej upodobania do danej marki.Nad 521 Bee to nie jest stary cd wyglada dobrze i jest nie gorszy od tych wszystkich cd w cenie do 700 pln i jest to cd paro letni ,nowy Denon dcd 700 kosztuje 1000 pln i nie jest lepszy to samo Yamaha cd 497.Porownalem celowo te inne cd aby naswietlic inym ze te wszystkie cd kosztuja i graja podobnie i naprozno tu szukac wielkich roznic na korzysc ktoregos.Pozdrawiam

Drodzy Panowie

Polubilem NADy, mam ich - piec cedekow(dwie 512, dwie 502 i jeden 5425, do calej piatki sa piloty), dwa wzmaki - 314 i 320, amplituner 705 oraz deck 6220. Kazde z tych urzadzen ma swoj wlasny charakter, ale ogolnie reprezentuja firmowe brzmienie NADa, te starsze troche oszukuja, bo za mocno ocieplaja. Traktuje je bardziej kolekcjonersko niz audiofilsko. Mam na szczescie warunki i przestrzen zeby z tymi

"klamotami" rozstawic sie. W pokoju goscinnym chcialem zainstalowac sie z jakims fajnym zestawem niekoniecznie NADa stad reaktywacja watku, myslalem o 514 NADa, ale jedna poszla a druga jest mocno nieświeża i grzebana. Dlatego pomysl aby rozejrzec sie za czyms innym. Szanowni Forumowicze zarazili mnie troche cd DENONa, myslalem tez o Micromedze Stage 4. Wzmaczek byc moze bedzie lampowy, ale to juz oddzielny temat, ktory bede walkowal z naszym superlampowcem McGyver'em. Kolumny, temat nie do zmiany

po prostu juz sa - Elac109,2. Dzwiek nie musi byc super analityczny, twardy, superszybki. Ma byc w miare cieply ale i przejrzysty z duzym i glebokim basem lecz zroznicowanym i punktualnym ze szczegolnym wskazaniem na dobre brzmienie istr. perkusyjnych. Muzyka to tylko i wylacznie smooth jazz, czasami inna spokojna muzyczka, zadnego rocka, metalu, elektroniki. Pokoj 20m2. Z uwagi na brak mozliwosci niefortunne ustawienie paczek, miedzy nimi okolo 2,20 m, 20cm od sciany. Pokoj to prawie kwadrat.

Jeszcze odnosnie tego cd Denona, nie gniewajcie sie Panowie, ale chcialbym aby cedek pozostal w stanie fabrycznym, czyli, ktory z Denonow bylby dobry sonicznie bez tuningu?

Mile widziane inne pomysly na odtwarzacz. Pozdrawiam

Bez tuningu? To albo daj sobie spokój z Denonem, albo kup naprawdę wysoki model, co najmniej DCD3000, DCD2700 itp. A jeżeli chcesz coś tańszego, to Rotela RCD971.

A w ogóle, to przestań rozmieniać się na drobne, opchnij całą tą budżetówkę, i kup JEDEN wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia, i JEDNO dobre CD zamiast pięciu przeciętniaków.

A jak oceniacie nowe CD NAD-a w porównaniu ze starymi? Np nowy model 542? Stare były dużo lepsze? Co w cenie 2500zł rozłoży NAD-a 542 na łopatki, ale uwaga z nowych CD? Nie miałem do czynienia nigdy z hi-endowymi CD-kami, typu 10tys za klocek? Jest odgromna przepaść? Czy na granicy percepcji... Czy jak bym podpiął CD Wadia, do budżetowego systemu, typu 4tys za element, to czy skok jakości odbioru muzyki byłby duży? Tak pytam z ciekawości... :)

Moze nie do konca na temat ale ze starszych cd NADa najlepszym urzadzeniem do 2500zl byl model 514

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tylko jest blad w cenie, winno byc 2250zl.

Starsze NADy wydaje mi sie, ze byly cieplejsze o mniejszej przejrzystosci gdzie priorytetem byl ladny, slodki srodek,

skutecznie odciagajacy uwage sluchacza od niedostatkow gory.

Ukryta Zawartość

Perkoz_1, 8 Maj 2008, 10:42

>Polecam znawcy prędkości świetlnych i epok historycznych :=)"opteronowi" uważną lekturę AUDIO 3/08.

>Szczególnie test 3 zestawów do 2500,00 zł.: Audiolab, Marantz i NAD. Szczególnie proszę zgłębić

>cały test wzmacniacza NAD C315BEE i zastanowić się nad sensem opisu technicznego,testu odsłuchowego

>i końcowej oceny. Osobiście kilka dni temu miałem przyjemność posłuchać w prawdziwym salonie audio

>kilku wzmacniaczy różnych marek ( Onkyo, Denon, Cabridge Audio i NAD) i wiem, że test i ocena NAD-a

>w podanym numerze AUDIO są nad wyraz wiarygodne i dokładnie oddają rewelacyjność tego wzmacniacza,

>zarówno co do strony technicznej jak i brzmieniowej.W cenie do 1195,00 zł. za nowy nie ma w dniu

>dzisiejszym innej lepszej brzmieniowo i technicznie alternatywy.

> Tak więc zadałem sobie dużo trudu aby wytłumaczyć ci,że twoje zacietrzewienie i bzdurny bełkot

>pseudofachowy i pseudotechniczny nijak się mają do rzeczywistości a dodatkowo starasz sie wprowadzić

>kogoś potrzebującego mądrej porady w błąd swoimi teoriami epok i doskonałości technicznej i

>brzmieniowej jakiegoś antycznego Denona.

Proszę Cię nie rób wiochy co?

Nie interesują mnie zabawki typu 315bee zresztą nie o wzmacniaczach tutaj mowa. Ktoś pyta na forum czy jest sens zmieniać coś na coś innego. W tej kasie z tej konkretnej firmy NIE, jednak podsunąłem pomysł cedeka innej firmy w dodatku dużo bardziej rozbudowanego. Jeśli chcesz prześlę Ci schematy podobnej różnicy klas NAD-a 524 (praktycznie C540) i dcd2700 wtedy podyskutujemy o antyczności i oszczędnościach. Chyba że ślepo wierzysz w kolorowe pisemka to proszę bardzo, ale wtedy nie zabieraj głosu.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

mówią ,że 541 jest całkiem detaliczny i przestrzenny , czy warto dać za niego 550?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja przesiadłem sie na firme nad około 2 m-ce temu - zestaw to wzmacniacz nad319 ( zasilacz około 600watowy wyjscie 2x120 wat 8 ohm starszy model 372) a cedek to model 540 gra to z kolumnami audio academy hyperion IIIs , powiem że brzmi to zacnie ( całośc wyszła mnie 4 tys zł) i tej cenie naprawde polecam, słuchałem juz wielu klocków i ten zestaw do słuchania jazzu smooth i podobnych klimatów jest świetny

Może warto rozważyć najnowszego cedeka C515 bee....zyskamy dodatkowo obsługę mp3...ładniejsze wzornictwo...a brzmienie...pierwsze opinie są bardzo entuzjastyczne...raczej charakter Nadów tutaj nie został zachwiany mimo kożystej ceny jak za nówkę. Myślę ,że warto poważnie go wziąć pod uwagę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.