Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Sonus Oliva

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

Na basie jest Eminence, ale dobrze zaaplikowany - nie słychać pojedynczych głośników tylko jedno źródło dźwięku.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Skoro raz się nie pomyliłem, to teraz stawiam na Delta-12A za 240 zł/sztuka.

I jest wielce prawdopodobne, że sam przyczyniłem się do zwrócenia uwagi na tę firmę na "E" przez SO.

No to jak to gra? Masuje milutko, czy wali jak młotkiem?

Prosiłem Pana Wita o zestawy do słuchania muzyki, wybór pozostawiłem Jemu i symboli nie znam bo to dla mnie było nieistotne. Na muzyce akustycznej nie ma dominacji niskich, bas jest integralna częścią całości pasma, na rocku różnie bywa, ale nie dominuje ( stopa jest wyraźna i słychać linię melodyczną gitary basowej, oraz pozostałe instrumenty ) jak są niskie sztucznie preparowane to potrafi zatrzęść chałupą.

Dziś dopiero miałem trochę czasu posłuchać z normalnym poziomem głośności, kolumny są jeszcze nie wygrzane, więc trudno o moją subiektywną ocenę. Dla mnie są muzykalne, rozdzielcze i bardzo mi się podoba brzenie. Są gorsze i lepsze płyty, ale ja ich nie miksowałem, nie słyszałem jak powinny brzmieć w studiu po miksie i trudno ocenić mi czy kolumny wiernie oddają wolę reżysera dźwięku w moim środowisku akustycznym ---- ale mi się podoba i chyba o to chodzi w audio.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

cruse, 20 Mar 2008, 20:47

>Od 1,5 roku mam kolumny od Pana Andrzeja, <

Który fachowiec wkręcił krzywo Scan-Speaka i zamocował głośniki wkrętami stożkowymi na krzyżak ? Każdy wkręt w inną stronę.

Poza tym Vifa PL18W0 dobrze czuje się w małych objętościach i nadaje się do zgrabnych monitorów. W dużej obudowie stosowała ją ESA w Ostinato 2 – to chyba nawet ta sama kolumna tylko w innym ubraniu ;)

Za ile takie DIY?

Ceny kolumn których "czepia" się qubrik są na stronie Sonus Oliva podobnie jak zdjęcia tego modelu i innych. Natomiast brak jest zdjęć, danych i ceny najnowszej konstrukcji mistrza A.Witka.

Mi konkretnie chodzi o cenę takiej kolumny jak na tym zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ludzie - co za problem - dzwonicie do Pana Andrzeja, umawiacie sie na spotkanie i jestem przekonany ze powie Wam ile co kosztuje.

nikt nie poda Wam kwoty xxxx zł, gdyż każdy projekt jest kwestia indywidualna.... kazda kolumna jest wykonywana, strojona indywidualnie itp itd. kazda tak naprawde sie czyms rozni - a to elementami w zwrotnicy a to okablowaniem.

a co do glosnika basowego - nie wazne jakiej firmy - wazna jest zastosowana aplikacja oraz to jak gra w calosci ;)

Szanowny kolego (uzytkownikiem) wyrobów Andrzeja jestem od dawna. Rozmawiałem z nim i wiem co po co i za ile. Intersuje mnie cena konkretnych kolumn jak z tego zdjęcia. Przecież to nie żadna tajemnica.

Ostatnio miałem możliwość dzięki uprzejmości kolegi przez dłuższą chwilę posłuchać monitorków od sonus oliwa. Pozwolę sobie wiec na kilka słów.

Po pierwsze fajną sprawą jest możliwość zamówienia kolumienek pod konkretny system czy preferencje. inne polskie manufaktury nie oferują chyba takich opcji. Słuchane przeze mnie monitorki były strojone do szybkiego systemu - qada. Oferowały przyjemny, relaksujący dźwiek o bardzo dobrym nasyceniu a jednocześnie dosyć szczegółowy - nie epatujący jednak nigdy ostrością itd. Zszycie wszystkich zakresów bardzo dobre, pełna harmonia. Żaden zakres nie wychodził przed szereg, wszystko spójne. wrażenia przestrzenne na wysokim poziomie. Monitor za stosunkowo niewielkie pieniądze na porządnych głośnikach (scan kewlarowy i mały rewelator) okazały się np lepsze od eposów M22. góra dużo bardziej szczegółowa, oferująca gigantycznie więcej smaczków lepiej i kulturalniej podanych. Średnica lepiej nasycona, bardziej zróżnicowana. Bas mniejszy ale bardziej naturalny, lepiej zespolony ze średnicą i nieco bardziej zdyscyplinowany. Lokalizacja i scena lepsza. Porównanie z innymi przedstawicielami średniej półki sklepowej też wypada na korzyść. Napewno jest to dobra alternatywa wobec nowego marketowo metkowego sprzętu. dostaniemy dźwiękowo dużo więcej niż u konkurencji z salonu. Co do jakości wykonania - ja nie miałem zastrzeżeń. żadnych "lewych" wkrętów nie było w kolumience.

Qubric widze programowo czepia się polskich manufakturek. Nie wiem skąd tyle zastrzeżeń i złośliwości. Myślę, ze warto by było zabrać głos dokonując rzetelnego porównania z konkurencją sklepową w tej cenie i jeśli możesz to z przyjemnością przeczytam.

Jeśli ktoś jest zainteresowany dokładniejszą opinią to zapraszam na PW - nie chcę wyjść na siejcę propagandy.

jako wlasciciel kolumn z tego zdjecia zaprawde powiadam Ci ze cena jest slodka tajemnica ;) z bardzo prostego wzgledu - placilem za przerobke wzmacniacza, cdka, ic, kable i listwe jako za wszystko. Dodatkowo czesc kosztow ponioslem sam bezposrednio - np wykonanie paczek w wejherowie.

Kolumny są duże 110 cm wysokie 30 cm szerokie i 40 cm głębokie waga przeszło 40 kg sztuka, oj było co targać na 3-cie piętro. Efektywność 93 db, 8 ohm, pasmo 45 - 28000 hz +/- 3 db i podział 450 hz - 4000 hz . Świetnie grały z lampą 300B 7 W u p.Witka, poziom dźwięku był porównywalny z moim accuphase-m E-206 który ma 100W przy 8 ohm. Jak znajdę czas to zrobimy próbę jak kolumny zagrają z Creekiem i GAINCLONE-m które mają mniejszą moc od mojego wzmacniacza. Parę znajomych osób odsłuchiwało moje kolumny i Wszyscy zwrócili uwagę na lekkość budowania sceny, całkowite zniknięcie dużych skrzyń z pokoju, oraz dużą muzykalność i ładne odtwarzanie instrumentów akustycznych. Na razie słucham i na nowo poznaje brzmienie muzyki z mojej kolekcji, są lepiej i gorzej zrealizowane płyty ale wszystkie dają dużo przyjemności ze słuchania.

Dorzucam zdjęcia rozbierane ;-)) jak wejdą

Ukryta Zawartość

post-3650-100000124 1228070854_thumb.jpg

post-3650-100000125 1228070854_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okablowanie wykonane jest srebrem,elementy zwrotki jak na fotografii , bas-refleksy z tyłu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotnice to I-rząd.

A trzy drogi wybrałem po przestudiowaniu prawie wszystkich postów kol.Misimora, za co bardzo dziękuje.

Wytłumienie to wełna naturalna i syntetyczna, głośnik wysokotonowy ma swoją komorę i jest mechanicznie izolowany od skrzynki i pozostałych głośników tak samo jest montowany średniotonowy, oprócz tego posiada z tyłu otwór do odprowadzenia ciśnienia.

Jak widać montaż jest staranny a uzyte elementy wysokiej klasy (cewki Goertza) conowane kondy itd. a okablowanie srebro. Odizolowanie wysokotonowca to typowe dla S.O. W szczytowych wcześniejszych modelach tłumienie było dane z 15mm grubości filcu wełnianego a wszystkie rogi zaokrąglone wypełnieniem klejem do glazury. Wyeliminowanie rogów i katów przynosiło fajne efekty słyszalne. A jak jest u Ciebie?

Zdjęcia są od Pana Andrzeja, moich nie rozbierałem. Wykonuje On wersje bas refleks z tyłu lub przodu kolumny zależnie jak daleko będą stały od ściany.Moje mają 1,2 m wolnej przestrzeni z tyłu i nie ma problemy z basem, za kolumnami są panele (60 x 180 x 12 )gąbkowe grubo pomalowane na biało, żeby nie przeświecały przez firanki i oddalone od ściany około 12cm. Kolumny grają bardzo swobodnym dźwiękiem bez wysiłku napełniając pokój muzyką.

Słuchacze akceptują wizje dźwięku Dunlavego, Manfreda Zollera, Joachima Gerharda, Fikusa i wielu innych, a ja wybrałem taka wizję dźwięku bo mi odpowiadała.

• 4 miesiące później...

witam. ja mam monitory na kewlarowym scan speaku + mały revelaor na górze. u mnie gra ze wzmakiem naima 3 + CD NAD 541i. mi się podoba. duuuuży dźwięk pomimo tego ze to monitor. ciepły, zaokrąglony, z mocnym basem ale dosc punktowym. plastyczna srednica i wprost gładziutkie wysokie tony. ale wszystko zalezy jakie kupisz kolumny, jakie zamówisz. mozesz okreslic profil dzwieku sam.

Tak na prawdę zainteresowały mnie te monitory na stronie SO. Tam siedzi Scan Speak i wysokotonówka Dynaudio.

A poszukuję dźwięku stojącego bardziej po cieplejszej stronie mocy:)

• 6 miesięcy później...

Moje nowe kolumny autorstwa sonus olivy. Całość na ss, wysokotonowiec to mały rewelator D2905/9700, sredni iluminator 12MU-8731T00, niski aluminiowy 22W8857T00

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że Pan z sonusolivy ma spore braki w projektowaniu zwrotnicy. Konkretnie w umiejscawianiu cewek, i chyba nie jest świadomy, że elementy indukcyjne wydzielają pole magnetyczne, i że jak jedna cewka umiejscowiona jest obok drugiej blisko to na siebie oddziałują i zmieniają indukcyjność.

Ukryta Zawartość

I trochę to śmieszne z jednej strony cewki taśmowe z potężne pieniądze a z drugiej rezystory cementowe.

Nie słyszałem produktów sonusolivy ale po tych paru fotkach nie wiem czy bym je kupił jak zobaczyłem co jest w środku.

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.