Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Sonus Oliva

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie z poprzedniego wpisu-czy slyszeliscie kiedys kolumny Sonus Oliva??

Jak nie to nie piszcie ze jest bardzo zle,bo niejednokrotnie w tych konstrukcjach wartosc dzwieku

wielokrotnie przekracza wartosc kolumn,i szczesliwie dla wlascicieli nic w zwrotnicy sie nie wzbudza.

Pisac very bad jest latwo-nikt Was Panowie nie zmusza do kupna wyrobow Pana Andrzeja Witka-jesli

macie swoje pomysly na lepsze konstrukcje,prosze bardzo pokazcie klase i wiedze na ten temat.

Panowie z poprzedniego wpisu-czy slyszeliscie kiedys kolumny Sonus Oliva??

Jak nie to nie piszcie ze jest bardzo zle,bo niejednokrotnie w tych konstrukcjach wartosc dzwieku

wielokrotnie przekracza wartosc kolumn,i szczesliwie dla wlascicieli nic w zwrotnicy sie nie wzbudza.

Pisac very bad jest latwo-nikt Was Panowie nie zmusza do kupna wyrobow Pana Andrzeja Witka-jesli

macie swoje pomysly na lepsze konstrukcje,prosze bardzo pokazcie klase i wiedze na ten temat.

Nie chodziło mi, że one źle grają czy wyśmiewam pracę Pana Andrzeja, jedynie wyraziłem swoje zdanie , że ja bym raczej nie kupił jego produktów i podałem dlaczego. Jest sporo błędów w produkcie Pana Andrzeja, których nie wymieniłem w budowie kolumny ale to oznacza, że można to zrobić lepiej a ja osobiście jak bym zamawiał u niego kolumny kazała sobie to poprawić. Widzę że pracę Pana Witka uważasz za świętość i już się zdenerwowałeś niepotrzebnie na słowa krytyki.

"Pisac very bad jest latwo-nikt Was Panowie nie zmusza do kupna wyrobow Pana Andrzeja Witka-jesli

>macie swoje pomysly na lepsze konstrukcje,prosze bardzo pokazcie klase i wiedze na ten temat."

Nie zmusza ale wyraziłem swoją opinię na temat tych kolumn i mam do tego prawo od tego jest forum. A na pomysły zapraszam na zakładkę Diy można zobaczyć tam zarówno moje dzieła i innych kolegów i śmiało mogę powiedzieć, że znajdziesz tam kolumny reprezentujące dźwięk z najwyższych półek.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

dywan102 ja to potwierdzam co napisałeś ale zaraz się burza rozpęta i się tylko pokłócą wszyscy ale tak to już jest niektórzy nie lubią krytyki

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Drogi kolego[chyba moge co?]-naprawde sie nie denerwuje,tylko bardzo bym chcial uslyszec z twoich

lub z twojej konstrukcji dzwiek z najwyzszej polki-choc nie mam pojecia co to oznacza????

A moze zrobmy porownanie tego dzwieku z najwyzszej polki z very bad Sonus Oliva????

Oczekuje informacji na PW.

Dziekuje.

Rękawica rzucona,pochwalcie się swoimi konstrukcjami w bezpośredniej konfrontacji jak proponuje kolega stary audiofil.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Szanowni, przecież wystarczy wejśc na stronę SO i wykonać telefon do Pana Andrzeja. Zapytać dlaczego tak, a dlaczego tak. Pojechać, pogadać z nim no i oczywiście posłuchać tego co tam ma. Nie ma sensu wg mnie dywagować między sobą, jeśli nie uczestniczy w rozmowie sam konstruktor.

Pozdrawiam.

W kwestii rezystora cementowego.

Z tego co widzę, znajduje się on w układzie równoległym.

Tak więc jego znaczenie jest na pograniczu woodoo.

Inni "wielcy" szukają dalej idących oszczędności.

Z wysoką wiernością odtwarzania dźwięku przez sprzęt elektroniczny i elektro-mechaniczny w wykonaniu Andrzeja Witka miałem do czynienia po raz pierwszy prawie 35 lat temu. W tamtych czasach to dopiero robiło wrażenie, tym bardziej ze dysponował modyfikowanym magnetofonem przez siebie i nagraniami ze studia polskiego radia.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Wczoraj dostalem kilka wiadomosci,informaccji na pw.

Buta,nonszalancja,brak pokory-to wszystko pisza dzieci,ktore w sumie sa poltora raza mlodsi od

Pana Andrzeja,i jeszcze forma wypowiedzi-ten witek,po prostu wiadomo od razu z kim mamy do czynienia.

Pan Andrzej zrobil kilka razy wiecej kolumn,niz goscie maja lat,ale coz co fachowiec,to fachowiec....

Mocarze w klikaniu,ech szkoda myslec i pisac.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Piotrze, mnie tu (na audiostereo.pl) już nic nie jest w stanie zdziwić.

O poziomie serwisu świadczą jego główne tematy (jakies zafajdane testy porównawcze) i "dyskutanci" w nich przodujący. Dziwię się podejściu administracji do tego.

Moja propozycja - więcej spotkań osobistych. Tam jest o czym rozmawiać i czego słuchać.

Pozdrawiam,

Maciek

Dokłądnie tak. To jest to, o czym napisałem wcześniej. Anonimowość pozwala się wyszaleć, ale żeby tak zadzwonić, lub pojechać i pójść posłuchac raz Andrzeja dipoli, dwa tego co ma do powiedzenia, to już trudniej.

Życzyłbym sobie, aby każdy producent-sprzedawca tak stawiał sprawę jak Andrzej.

Pozdrawiam

Moe Pan Andrzej się wypowie dlaczego tak, a nie inaczej projektuje zwrotnicę. Wg. linka anglojęzycznego tak być nie powinno - stąd to very bad ;) Poza tym nie ma co się denerwować, pomimo tego kolumny mogą być świetne, ale dobrze byłoby sprawę wyjaśnić definitywnie na spokojnie - bez zbędnych emocji.

Dobry moment by o tym napisać.

Wspomniałem mu ostatnio o tym, że często są rozmowy na temat jego samego jak i owoców jego pracy. Odparł ze stoickim spokojem, że nie interesują go tego typu debaty. Kto chce, pojedzie do niego i sam oceni organoleptycznie. I tyle w temacie.

Trzynastego meilowalem do Pana Witka,dla kolegi ma wykonac kolumny.

Przytocze tylko pierwsze i ostatnie zdanie Pana Andrzeja swiadczace o kulturze i skromnosci tego

czlowieka.,,,,Witam Pana i dzieki za zaufanie i dobre slowo........

....Chetnie wykonam kolejna odpowiedzialna prace,ktora pieknie....zagra-na to wlasnie sie czeka!

pozdrawiam Andrzej Witek.

O fachowosci Pana Andrzeja nie wspomne,a wszystkim niedowiarkom radze odwiedzic trojmiasto,i moze

swoje fachowe rady przekazac-moze Pan Andrzej skorzysta po wysluchaniu.

Pan Andrzej jest w stanie zrobic glosniki pod sprzet jaki sie posiada,pod preferencje sluchacza,

ma tez na uwadze koszty-kontakt na biezaco,i same konkrety,a nie lanie wody.

Efekt koncowy-kto byl i cos robil -ten zna,poza tym kultura osobista wysoka,jak i kontakt-tzn.

odpowiedzi na niezliczona ilosc pytan dotyczacych interesujacego nas wyrobu-i to tyle.

Jak mówią przedmówcy trzeba pojechać, posłuchać i uwierzyć własnym uszom. Ja miałem przyjemność słuchać 5-ciu konstrukcji Pana Witka, każda była na innych głośnikach, ale wszystkie prezentowały prawie identyczną sygnaturę dźwięku, mimo użycia różnych przetworników. Świadczy to o wielkiej umiejętności w zgrywaniu i strojeniu zespołów głośnikowych przez Pana Andrzeja, zresztą sam konstruktor nie nazywa swoich wyrobów Hi End-em,tylko głośnikami o wysokiej wierności odtwarzania muzyki.

Do tego o czym pisze stary audiofil, mogę dodać tylko to, że korzystałem z wiedzy i usług Andrzeja. Ja oraz pięciu moich kolegów. Każdy chciał co innego od niego i każdy otrzymał w pełni profesjonalnie wykonane produkty. Nie wspomnę już o tym, że gdy kolega chciał wymieniać terminale w piecu, Andrzej odradził mu wrzucanie doń wysokich gniazd [mimo iż takie posiadał], ponieważ stwierdził, że relacja jakość/cena i sam sprzęt do siebie nie pasują po prostu. Inny osobnik, na wyraźne życzenie klienta, wstawił by gniazda warte 1/4 ceny wzmacniacza i z głowy. Tylko co by potem było? Pewnie przyszedłby do niego jakiś "znawca", zapytał co on ma za gniazda, posiadacz wzmcniacza opisałby co tam mu Andrzej wlutował i by się zaczeło! A to, że za drogie. A to, że go naciągnął. A to, że on by mu zrobił lepiej itp., itd.

Po prostu wyjaśnił mu, że do tego wzmaka, nie ma sensu wstawiać WBT, bo to strata kasy. Inny przykład dotyczy mnie samego. Pojechałem do Andrzeja rozdzielać kabel głośnikowy pod tri-wiring [zupełnie się na tym nie znam]. Od strony pieca muszę mieć 4 końcówki, a od kolumn... 12 w sumie. Andrzej założył mi dość wysokiej klasy wtyki pod wzmacniacz a od strony kolumn... elegancko zalutował sreberkiem by mi się nic nie utleniało, bo znowu wartość wtyków przekroczyłaby wartość kabla! Czy tak robi ktoś, komu zależy tylko na zysku? Chyba nie. Jest to raczej podejście człowieka, który dba o kontakt z ludźmi, służy radą, odpowiada nawet na najdurniejsze pytania a przede wszystkim nie zdziera i nie wychwala swoich produktów jako te naj, naj, naj.

Szacunek.

L3VY

Zadzwoń do Pana Witka może da Ci namiary na osobę z twojej okolicy, bo w podanej przez Ciebie kwocie wykonuje zestawy głośnikowe, które są znakomite do lampy i tranzystora.

• 1 miesiąc później...

kondrax, 15 Lis 2009, 20:34

>Widzę że Pan z sonusolivy ma spore braki w projektowaniu zwrotnicy. Konkretnie w umiejscawianiu

>cewek, i chyba nie jest świadomy, że elementy indukcyjne wydzielają pole magnetyczne, i że jak jedna

>cewka umiejscowiona jest obok drugiej blisko to na siebie oddziałują i zmieniają indukcyjność.

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>I trochę to śmieszne z jednej strony cewki taśmowe z potężne pieniądze a z drugiej rezystory

>cementowe.

>

>Nie słyszałem produktów sonusolivy ale po tych paru fotkach nie wiem czy bym je kupił jak zobaczyłem

>co jest w środku.

Pan z sonus oliwy ma nie tylko braki w projektowaniu zwrotnicy,mam znajomego któremu poczynił tzw."tuning" wzmacniacza diy.Sprawa wydawała się byc prosta,miał zostac zainstalowany bufor lampowy

i dodatkowe pary tranzystorów.Podobno zapewniał że się na tym zna.Efekt taki że wydał ok.3kzł i po jakimś czasie w jednym z kanałów zaczeło pukac w kolumnie a później nastąpiło uszkodzenie wysokotonowca.Dodam że odsłuchiwałem i oglądałem ów wzmacniacz i osobiście twierdze że lepiej grał bez bufora ,inna sprawa to dośc watpliwej jakości "tuning"pod wzgledem bezpieczeństwa obsługi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

balum

Jestes mlodym czlowiekiem,i nie sluchales sonusow to prosze nie pisz rzeczy niestworzonych,bo

mojego znajomego sasiad mial audio research i mu sie zapalil-taka firma a bubel.

Bym CI dal namiary,do goscia ale podobno dwa lata temu wyjechal do USA-taki przypadek-widzisz??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.