Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Sonus Oliva

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

stary audiofilu

hm,własciwie wypowiedziałem się w kontekście błedów Sonus Olivy a wytkniętych min.przez forumowicza kondraxa.Uszkodzenie kanału wzmacniacza i głośnika wysokotonowego wskazuje że tuning wzmacniacza został przeprowadzony wadliwie.

Nie odnioslem się do brzmienia,odsłuchu (jak to okreslileś "sonusow") więc nie zarzucaj mi że piszę

"rzeczy niestworzone".

Jednak wywołałeś wilka z...to muszę Cię zmartwic,słuchałem kolumn Sonus Oliwy i też tych podłogówek na przetwornikach: ceramiczna 12-tka akutona, 80 mm kopułka ATC, 10” aerogelowy Audax-podobno to najlepszy produkt A.Witka,dodam że podpięte wszystko do jego elektroniki i w jego zaadaptowanym pomieszczeniu na poddaszu.I cóż,jak dla mnie obfity,poluzowany,wolny bas,dobra średnica i góra,obudowa rzecz gustu( Akkus-ten sam stolarz) .Co ciekawe po załączeniu diy tranzystrowego jako końcówki na pre lampowym ,średnica i góra zyskały na czytelności czyli można lepiej niż z elektroniką Olivy.Eposy jednak bardziej naturalne albo jak kto woli mniej podbarwione,sumując nie zamieniłbym.Pomijam duże straty przy odsprzedaży.To moja opinia której nie miałem zamiaru wyrażac.Oczywiscie pozostaje kwestia powtarzalności produktu i gustu twórcy bo co tu kryc ten zestaw pewnie robił pod siebie.Może się okazac że kupujacy ma inna wizje dzwięku i wtedy będzie zmuszony pojawiac się do odsłuchu aż mu podpasi strojenie,przywiezie do domu i ...zagra inaczej bo inne warunki.Dobre dla miejscowych ale i tak uciążliwe.

A i schlebiasz mi tym "młodym człowiekiem",młodsi generalnie lepiej słyszą ,ot takie prawo natury.

• 11 miesięcy później...

Witam!

A ja czekam na moje monitory od Sonus Oliva, dopiero zaczynają powstawać:-)

Obudowa ta (mega solidna!):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

głośniki:

Seas Prestige 27TBFC/G (H1212)

Ukryta Zawartość

Peerless HDS 180 EXCLUSIVE (P830883)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

A ja czekam na moje monitory od Sonus Oliva, dopiero zaczynają powstawać:-)

Obudowa ta (mega solidna!):

Ukryta Zawartość

głośniki:

Seas Prestige 27TBFC/G (H1212)

Ukryta Zawartość

Peerless HDS 180 EXCLUSIVE (P830883)

Ukryta Zawartość

Jesli możesz włóż tam scan speaki revelatory.-to jest zupełnie inne granie-jak zrobisz TWOJA wola Panie.))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sam posiadam monitory od Pana Andrzeja, grają niesamowicie neutralnym dzwiekiem aczkolwiek wolą ciepłą i muzykalną elektronikę. ale są to monitory na revelatorach, co innego na węglówkach lub kewlarach, tam potrzeba wiecej precyzji i szybkości i bedzie miód :)

Rezystory ceramiczne i kondensatory Mant są prawdopodobnie w obwodach równoległych z głosnikami. W pozostalych widze SCR i rezystory metalizowane. Sprzegnięcie magnetyczne cewek zależne jest od ich odległości, a nie tylko od pozycji osi. Równie dobrze cewki mozna odsunąc od siebie i problem znika, a jak widac na zdjęciach cewki znajduja się daleko od siebie.

• 1 miesiąc później...

Moje monitory od Sonus Oliva grają u mnie od kilku dni, jestem zadowolony;)

Obudowa jest identyczna z tą od IGNACa z tym że inny kolor boczków, okleina drewnopodobna, no i głośniki inne.

Ostatecznie użyte zostały Seas Prestige: U18RNX/P (H1571)

Ukryta Zawartość

i H1147-06 27TBC/G

Ukryta Zawartość

O elementach zwrotnicy nie będę pisał, bo się nie znam na tym, ale podobno bardzo dobre.

Zdjęć nie mam, jeszcze nie robiłem. Monitory waga ciężka, ok.18kg/sztuka, długość 50cm - wymiary identyczne z wymiarami kolumn IGNACa.

Dźwięk bardzo dobry, szczegółowy, bardzo dobra średnica, bardzo dobra separacja instrumentów, wysokie tony czyste i bardzo dokładne, bas solidny, nisko schodzący, dobrze kontrolowany, świetna podstawa dźwięku, nie wychodzi na 1. plan, jak zresztą żaden z zakresów, były robione pomiary, charakterystyka bardzo liniowa. Czuć że monitory p. Andrzeja lubią prąd - mój Gainclone wyrabia, ale słychać, że można zasilić je czymś o wiele większej mocy niż te gainclonowe 40W przy 8ohmach. Oczywiście kolumny są uniwersalne, i jazz i metal grają równie dobrze.

Kolumny praktycznie jeszcze się wygrzewają, może ze 90-100h grały.

Świetny dźwięk i wykonanie bardzo dobre, cenowo - rewelacyjnie, jeśli kogoś interesują szczegóły chętnie napiszę dokładnie.

Pan Andrzej daje gwarancję na piśmie.

Także śmiało mogę polecić, a wypowiedzi mówiące że ryzyko takie kolumny kupować, bo duża strat przy odsprzedaży, są nieco śmieszne - jeśli wyrób jest wybitny, nie myśli się o sprzedaży/zmianie. No i ja mam spokój z kolumnami na najbliższe kilka lat albo i więcej;-) Oczywiście że na revelatorach byłoby pewnie lepiej, ale te seasy prestige bardzo mnie zadowalają, tak że wiem że kilka lat pograją te kolumny bez chęci kupna czegoś innego.

Pozdrawiam;) PS - dodaję zdjęcia robione przez p. Andrzeja, jak zrobię za jakiś czas swoje, jak to u mnie się prezentuje, umieszczę.

;-)

post-24719-075295200 1296487056_thumb.jpg

post-24719-023536100 1296487067_thumb.jpg

post-24719-082902500 1296487076_thumb.jpg

post-24719-042335300 1296487082_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Dołączam się do pozytywnych opini na temat solidności kolumn Sonus Oliva. Pół roku temu dokonywałem upgrate kolumn produkowanych również w małej polskiej manofakturze ,ale na dłuższą metę ich brzmienie mi nie pasowało. Pierwotnie kolumny były 2 drożne ale za namową Pana Andrzeja w końcowym efekcie zostały jako 3 drożne, nakład finansowy był nie mały dlatego odbyło się to w 2 etapach, nie będe się wdawał w szczegóły (chyba że ktoś chce) ale efekt końcowy to przepaść w stosunku do tego co było przed tem, kolumny grają na scanach i pełnopierścieniowej vifie na górze, elementy zwrotnicy to już wysoka półka i wiem że za fabryczny odpowiednik takich kolumn musiałbym zapłacić zdecydowanie więcej. Określiłem P.Andrzejowi swoje preferencje jeśli chodzi o brzmienie i posiadany sprzęt ,no i wyszło coś co gra nieprzeciętnie detalicznie, przestrzennie z jaskrawą górą (bo taką lubię) i krótkim sprężystym dobrze kontrolowanym basem. Polecam SO i pozdrawiam!

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie, wrzucam obiecane moje zdjęcia kolumn Sonus Oliva. Kilka osób pytało mnie mejlowo różne rzeczy o te kolumny, odsyłam wtedy do Pana A.Witka oczywiście, natomiast obiecałem zdjęcia lepszej jakości niż tamte marne robione telefonem. Pozdrawiam!;)

Ukryta Zawartość

post-24719-029915300 1300901613_thumb.jpg

post-24719-011256900 1300901645_thumb.jpg

post-24719-010455700 1300901680_thumb.jpg

post-24719-079219800 1300901714_thumb.jpg

post-24719-028745000 1300901833_thumb.jpg

post-24719-073394400 1300901883_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Jeżeli ktoś ma ochotę posłuchać głośników Andrzeja Witka to zapraszam do Elbląga. Posiadam 3 drożny zestaw o którym pisałem kilkanaście postów temu, z tym że napędzam go lampką 300B-Z. Myślę że warto posłuchać. Info na priv.

WITAM!

Mam pytanie do Ricardo...

Czy te monitory zgrają się z NAD-em C 372(pokój nieduży 15,5m2,a monitory potężne)

obecnie słucham na Dynaudio42(dżwięk przygaszony,mało przestrzenny)

szukam czegoś nowego do tego wzmaka,co da dzwięk otwarty,precyzyjny i muzykalny

oświadczam,że jest to mój pierwszy post,więc proszę bez uszczypliwości...

pozdrawiam

Nie mam pojęcia, nie znam tego wzm., ale możesz zaufać temu,co pisze Lux666, jego kolumny mają identyczne głośniki i części zwrotnicy. Jeśli mieszkasz w Lublinie lub w okolicach, zapraszam ze wzmakiem to posłuchamy, pozdrawiam.

PS. W moich monitorach mam też te pierścienie jakie ma Lux, nie wiem czy słyszę różnicę, jeśli, to niewielką.

• 1 miesiąc później...

Witam Szanownych!

Czy jest ktos z okolic Bydgoszczy, Inowroclawia, Torunia (okolice powiedzmy do 100km) i zaprosi mnie na odsluch swoich kolumn?

Chetnie tez przyjme propozycje sprzedazy.

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Kojarzysz 'na rzut okiem' co to za przetworniki?

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Pozwólcie, że i ja się dopiszę do klubu p.Andrzeja. Myślę, że zdecydowanie warto popierać inicjatywę, doświadczenie, myśl, wyczucie oraz doskonałysłuch i wiedzę p. Andrzeja. Tożadkość żeby w dzisiejszych czasach znalazła się taka osoba która wysłucha klienta, zrozumie potrzebę i jeszcze nie zedrze skóry przy produkcji. Zakupiłem u p.Andrzeja kolumny trójdrożne, okablowanie z licy srebrnej, IC, sieciówki, listwę wraz ze stabilizatorem. Teraz tylko muszę przystosować akustycznie pomieszczenie i będzie ok. Dzieła p. Andrzeja polecam wszystkim którzy cenią sobie indywidualne podejście producenta do potrzeb klienta. Osobom które przedkładają firmówkę nad dobry dżwięk (oczywiście w kategoriach jakość/cena) sugeruję zaglądać do ładnych sklepów.

Przeprasza za "żadkość".

• 3 lata później...

Czekam z niecierpliwością, na efekt końcowy.....

Ukryta Zawartość

i tak wyglądają wstępne przymiarki ;)

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 7 miesięcy później...

Po zabawach z bateriami, jest dobrze.

Z głośnikiem AMT zestaw gra lepiej, niż z revelatorem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.