Skocz do zawartości
IGNORED

tuning gramofonu unitra gs 464

Gość coxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Krystian Majer>>>

24V to max dopuszczalne dla 2604. Zamiast 2x9v proponuję 4x 4,5 płaskie baterie. Te 9v maja małą pojemność i są drogie. Na czterech płaskich pograsz znacznie dłużej i taniej. Najlepiej na pięciu. Rozumiem, że kalibrowałeś wkładkę. To bardzo ważne-sam tego nie doceniałem. To kolejny sposób na poprawę dźwięku. veteran pisze o kondensatorach. To bardzo cenna rada. Jeszcze sprawa podstawki. Raczej ją wywal ponieważ jest kolejnym źródłem złych kontaktów - no chyba ,że wstawisz jakąś dobrą i precyzyjną lub masz zamiar kombinować z opampami, ale chyba nie warto bo 2604 jest tutaj wystarczająco dobry. Cieszę się ,że gra u Ciebie coraz lepiej. U mnie w tej chwili jest na tyle ciekawie, że jak czasami puszczę coś na cd to brakuje mi trzasków i lekkiego szumu.Szkoda ,że tak wiele płyt analogowych (podobnie jak cd) jest kiepsko nagranych. Pozdrawiam.

Witam

To jeszcze ja ponownie. Zakupilem 5x4,5V baterie zamontowalem i musze powiedziec gra lepiej. O wiele lepiej. Musze jeszcze wymienic scalak i kondensatory. Napiszcie jak poradziliscie sobie ze wzbudzaniem sie ukladu. Jakie obudowy zastosowaliscie. Jakie rozwiazania konstrukcyjne. Co zrobic zeby zlikwidowac przydzwiek.

tomekkk > Na ile srednio starczaja takie baterie i jak je bezproblemowo zamontowales i wymieniasz.

Dzieki za wszystko.

Witam. Nie wiem jak długo wytrzymują baterie ponieważ przez ok. miesiąc napięcie tylko niewiele spadło mimo ciągłego grania. Może dlatego, że zainstalowałem wyłącznik zasilania. NIe widzę potrzeby wydatkowania cennej energii bateryjnej na wzmacnianie ciszy przy braku sygnału. Co do kondensatorów to konkretniej i lepiej doradzi Ci veteran - tak sądzę. Obudowy nie posiadam - zero zakłuceń z zewnątrz, nic się nie wzbudza - płytka sobie leży pod gramofonem i tyle. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Gość rolka

(Konto usunięte)

hejki

moze mi ktos pomoc?KUpilem uzywany gramofon unitra fonica 464 i strasznie cicho wg mnie gra-kolega mowil ze to normalne ?Czy rzeczywiscie?

Wlaczam do wejscia mic na karcie muzycznej w PC i master wolume na maxa i nadal cichutko - ledwo doslownie slychac:((

Czy jest zepsuty ? Czy co jest nie tak?

MOze trzeba cos naprawic?

Pomozcie.

moj mail: [email protected] ,gg: 2861260

pozdrawiam

karol

• Redaktorzy

rolka, na litość boską... Gramofon to nie cep, dobrze na początek odrobinę wiedzieć, z czym ma się do czynienia... Pewnie już sobie gdzieś pzreczytałeś, ale na wszelki wypadek: zakładam że z gramofonem kupiłeś standardową wkładkę zwykle sprzedawaną z tym sprzętem, typu Mf cośtam. Jest to wkładka typu MM, dająca napięcie rzędu pół mV. Natomiast standardowe wejście liniowe przystosowane jest do pracy z napięciem 2V. Więc masz sporo ciszej. Po drugie - nie podłącza się do wejść mikrofonowych niczego poza mikrofonem, te wyjścia mają jeszcze inną czułość. I po trzecie - nawet gdybyś miał odpowiednio wysoką czułość wejścia to to też nie załatwia sprawy, bo do pracy z sygnałem gramofonowym potzrebna jest dodatwowa korekcja (wg. jednej ze specjalnie obliczonych krzywych, najpopularniejsza jest krzywa RIAA). Bez tego będziesz mieł same wysokie tony. I to właśnie teraz słyszysz - bardzo cichutkie popiskiwanie.

Mozesz zrobic go samemu, poslugujac sie np. kitem.

W tej chwili mam schemat fajnego peampa gramofonowego na tranzystorkach, znajomy jest wlasnie w trakcie odsluchu i jak narazie wszystko ok.

• 1 miesiąc później...

>jozwa maryn

Wkładki MM to napięcie, któremu przypisujesz wartośc ok. 0,5 mV maja w rzeczywistości ok. 10x większe. Chyba Ci sie pomyliło z MC, ale była mowa o Mf-ach więc idzie o MM.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.