Skocz do zawartości
IGNORED

ZAMIANA SŁUCHAWEK AKG NA...???

damein

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie do tych ktory uzywaja sluchawek, potrzebuje dobrych sluchawek ,szczegolnie do miksowania muzyki, posiadam juz sluchawki AKG k240 Studio , uwazacie ze oplaca sie je wymienic na cos innego , bo spotkalem sie z opiniami ze ulepszaja brzmienie i tak naprawde nie da sie na nich zrobic dobrego miksu, i ze sennheisery hd 595 , sa l;epsze , ale czy napewn warto doplacac 300zl albo wogole kupowac sluchawki za 700zl?? czy moze jakis inne nizsze modele w cenie tez sa porownywalne??

https://www.audiostereo.pl/topic/37815-zamiana-s%C5%82uchawek-akg-na/

Jezeli duzo sluchasz przez sluchawki i sa zasoby to warto zainwestowac w jakis topowy model dobrej firmy (wedlug upodoban) no i przede wszystkim w dobry wzmacniacz sluchawkowy, najlepiej lampowy. Dobro zrdodlo do tego i jazda!

Jezeli duzo nie sluchasz to K-240 sa znakomite a wymiana na sennheisery hd-595 to raczej podroz w przeciwna strone. Serio. Mialem iedys k-270 a dzis mam AKG k-501 i mi wystarczaja.

pzdrw

soso

soso, 20 Lis 2007, 06:34

Nie czytasz uważnie kolega z forum potrzebuje słuchawki typu monitorowego do odsłuchu a nie do miłego plumpkającego słuchania przez lampkę można polecić np. BD990PRO lub Sony MDR-7509HD ewentualnie ale tylko w zestawie ShureE4c i wzmak LAKE PEOPLE G99/2 same słuchawki w ostatnim przypadku bez dobrego wzmaka tak referencyjnie nie zagrają . Kiedyś dla mnie AKG miało takowe typu otwartego i wtedy właśnie je a nie typowe studyjne wybrałem bo grały bardziej prawdziwie chodzi tutaj o AKG K300Monitor.

Musisz pamiętać że to co słyszysz na słuchawkach musi być jak najbardziej zbliżone do tego co słyszysz na porządnych kolumnach monitorowych,wtedy jest mniej pracy przy poprawkach nad nagraniami bo słuchawki mają sposób grania zbliżony do tego jaki będzie u użytkownika końcowego a przecież tak chcemy żeby zagrało na końcu dobrze

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>damein, 20 Lis 2007, 00:12

Opisz co dokładnie robisz bo "mixowanie muzyki" to może być też pojęcie względne - możesz mixować na imprezach jako dj albo robić mix materiału?! Co do opinii na temat K240 Studio to potwierdzam, bardziej neutralne są K240 Monitor ale te tylko z drugiej ręki!

Żeby słuchawki zagrały poprawnie potrzebują bezdyskusyjnie wzmacniacza słuchawkowego!

Pewnym standardem są Beyerdynamic DT-150, natomiast to są słuchawki bardziej do masteringu, a nie do mixu, co nie oznacza, że nie da się na nich go zrobić! Natomiast dysponując takim budżetem i chcąc mieć słuchawki uniwersalne na pewno jest to bardzo dobry wybór!

Jest jeszcze inna droga szczególnie jeśli chodzi o mix, zupełnie inny typ słuchawek, jak chcesz wiedzieć daj znać na priv, bo tutaj mnie zaraz zjedzą jak powiem ;)

Pozdrawiam,

chodzi mi glownie o miskowanie muzyki , nie na imprezach tylko w studio,spotkalem sie ze zdaniami ze na akg nie mozna zrobic dobrego miksu bo ulepszaja brzmienie , poprostu wszystko na nich dobrze wyglada i nie jest sie w stanie dobrac odpowiednich wartosci przy miksie,a ja chce miec wlansie takie sluchawki ktore nie oszukuja, jeden znajomy mowil ze zmienial je na jakies technicsy starszego modelu i okazalo sie ze przy miksie akg wyszly blado, a technicsy byly z przedzialu cenowego 300zl, czy to mozliwe????tez podobno sennheisery sa wedlug niego lepsze od akg a mi sie troche tak nie chcialo wiezyc ze w danej cenie moga jakies sennheisery okazac sie leszpe , jezeli chodzi o hd 595 albo hd600 to mozliwe , ale czy roznice sa powalajace???? roznica w cenie tez jest znaczna!

K240 Studio mają podbite wysokie tony i to sporo, to samo jest z basem, możesz zrobić na nich mix, tylko że jak odpalisz go gdzieś na kolumnach to w 90% przypadków brzmienie będzie mułowate! pomijam już inne sprawy...

Nie znam słuchawek technicsa, w zasadzie jedynym godnym uwagi modelem, który ludzie chwalą jest rp-f30, ale zdaje się, że zbyt neutralne to one nie są, ale nie słuchałem więc nie będę oceniał.

Sennheisery tylko wysokie modele HD-600 czy HD-650, ale do tego jest potrzebny bardzo dobry wzmacniacz i przy okazji z reguły bardzo drogi!

Myślę, że z komercyjnych modeli do masterowania nagrań podeszłyby Beyerdynamic DT880 Pro albo Sennheisery HD600, ale zwłaszcza te ostatnie wymagają trafionego brzmieniowo wzmacniacza. Alternatywą mogą być słuchawki studyjne zamknięte typu Sony MDR-7509HD albo Beyerdynamic DT150, tylko że zwłaszcza w tych ostatnich trzeba się "połapać" co pochodzi od słuchawek, a co z nagrania, żeby nie robić brzmienia całkowicie pod słuchawki. Posiadam Senneheisery HD595 i kiedyś byłem przekonany o ich sporej neutralności, ale przesłuchanie innych modeli, np. wyższych modeli Grado daje sporo do myślenia, i odczucie realizmu jest znacznie większe np. na SR325i i wyżej, no ale to już wyższa półka cenowa. Za nieco mniejszą kasę niż HD600 można dorwać nówki MDR-7509HD. Pierwsza sprawa to porządne wygrzanie słuchawek, gdyż wprost z pudełka ich brzmienie wywołuje wątpliwość, czy nam ktoś nie sprzedał podróbek. Z czasem przekonujemy się, że wiele rzeczy przekazują one bardzo prawdziwie. Podobnie grają Dt990 Pro, które są otwarte, a skutkiem tego jest mniejsze docieplenie niektórych zakresów (zapewne wskutek odbić w zamkniętej obudowie Sony) i bardziej odsłonięte górne pasmo. Podaj budżet, jaki chcesz przeznaczyć na słuchawki, właściwie wliczając w to wzmacniacz.

szczerze mowiac nie myslalem naj jakims budzetem , poprostu zastanawiam sie czy musze zmienic sluchawki , czy jest bardzo duza rznica w osiagach miedzy akg a innymi, a co do wzmacniacza to uz raczej wolablym zainwestowac bardziej w mikser, a jeszcze odnosnie wczesniejszej wypowiedzi ze akg maja duzo wysokich tonow, to jak slucham na monitorach muzyki one tez maja duzo wysokich tonow , nawet jak zalozylem sluchawki to stwierdzilem ze maja jakby mniej niz monitory,tylko ze t wsumie calkiem inna sprawa monitory a sluchawki:P a jeszcze co do budzeto to jest tak ze jezeli rzeczywiscie stwierdze ze wymiana sie bedzie oplacac to sobei kupie lepsze sluchawki:)

DT150 Pro mają rozbuchany bas dobrze by było jakby jakiś wzmak go wziął za pyski niestety Lake People ani G99/2 ani niższy model G93 akurat tutaj nie pomógł mimo że z innymi słuchawkami sobie bardzo dobrze radzi, całkiem możliwe jakbyś zamówił u Michelangelo wzmak specjalnie pod te słuchawki to może by się udało tak jak z Grado które zaczeły grać po ludzku (Michale przypomnij jaki model bo dla mnie Grado to liczy się tylko GS1000 są strawne po wygrzaniu 250 godzin a jak mówi Piotr Ryka po 500 godzinach jest już fajnie)

>Rafaell, 20 Lis 2007, 11:05

Rozbuchany w sensie ciągnący się i za mało punktowy i kontrolowany? Zgodzę się, faktycznie do nich potrzebny byłby wzmak, który by zrobił porządek z tym basem. Natomiast ja nie odczuwam, że tego basu jest za dużo, tak jak krążą opinie.

Re: damein, 20 Lis 2007, 00:12

>mam pytanie do tych ktory uzywaja sluchawek, potrzebuje dobrych sluchawek ,szczegolnie do

>miksowania muzyki, posiadam juz sluchawki AKG k240 Studio , uwazacie ze oplaca sie je wymienic na

>cos innego , bo spotkalem sie z opiniami ze ulepszaja brzmienie

polecam Fostexy T50 RP Mk II

kosztują nieco ponad 400 zł, linijka, totalna neutralność, niczego nie ulepszają, ponadto zbudowane jak czołg, posłużą latami

damein, 20 Lis 2007, 11:04

Jak Ci tak zależy na dobrym MONITOROWYM DŻWIĘKU, to rusz się w tym tygodniu ze swoim warsztatem pracy do Krakowa i sobie posłuchasz

LAKE PEOPLE G93 odsyłamw krótce do producenta gdyż LAKE PEOPLE G99/2 z Sony MDR-7509HD grają jak marzenie a mnie wystarczy wzmak mogący napędzić spokojnie dwie pary słuchawek

Pozdrawiam

Rafael

Ja mam Grado SR325i. W sumie najwyższy model z tych niedrewnianych. :D W nich trzeba nieco uładzić górę, ale nie jest to trudne zadanie. W końcu nawet w takich AKG K701 da się to zrobić według relacji ich posiadaczy. Co do DT150, u Rafaella na meetingu zagrały bardzo ciekawie, tylko już nie pamiętam z jakiego sprzętu. :D Kontrola basu to rzeczywiście domena wzmacniacza. Czasem trzeba słuchawkom dokopać, inne raczej okiełznać. Metodą prób i błędów można dojść do sensownego rozwiązania lub zestawu słuchawki-wzmak.

>michelangelo, 20 Lis 2007, 11:14

A u Senicza ze Sławka chyba Ci nie podeszły za bardzo DT-150? Ale fakt, tam było to wszystko na szybko za bardzo. Według mnie to są bardzo uczciwe słuchawki jak na ich cenę.

Wiekszosc sluchawek padala na Lenox z koncertu. Warto do testow uzywac takie dziwne pojedyncze nagrania ale bez ewidentnych bledow na przesterze. Jak wpadniecie do mnie to mam takie scierwo. A co do Fostex to jesli sa zrobione podobna tech. jak sansui to zagraja kiepsko. Dobarwiaja.

jak są zrobione Sansui i inne antyki tego nie wiem, ale Fostexy T50 Mk II nie dobarwiają - to wiem, bo je miałem i znam dobrze a w tym, że nie miałem omamów słuchowych utwierdza mnie taka sama opinia innych ludzi, którzy mają zupełnie inne niż ja upodobania brzmieniowe

więc nie zaczynaj znowu kataryniarskiej melodyi o jedynych prawidłowych słuchawkach z ruskiego śmietnika senicz please

nie dobarwiają! rozumiesz? nie wierzysz to kup w sklepie internetowym (z możliwością zwrotu) i się przekonaj zamiast opowiadać bajki o sansui

Mnie "odrzuciły" DT770 Pro, DT150 u Włodka wypadły sporo lepiej. Też myślałem o jakichś Fostexach, ale że nie słuchałem to w ciemno nie polecę. Co do Grado - nic na to nie poradzę, że dla mnie grają po prostu realistycznie. Uwaga ta na pewno nie dotyczy dwóch najniższych modeli.

Acha sprawdzaj na oryginalnych CD a nie na zasysanych z neta bo póżniej możesz być mocno zdziwiony że w dalszym ciągu to nie to samo mimo że zapisane jest np we FLAC-u (po drodze kopiowania był człowiek i bywają jaja) np. Annie Lenox przedostatnią mam oryginalną,to sobie według wskazań Włodka na wokalach posłuchasz (jest druga płytka na DVD nawet można ja sobie obejrzeć jak to z marnym żródłem robiono na AS przy prezentacji STAX-ów)

Zdecydowanie odradzam HD595 do zastosowan profesjonalnych. To sa sluchawki hi-fi do korzystania w domu. Graja fajnie, ale w porownaniu do k240s o wiele bardziej upiekszaja brzmienie. Jesli lubisz AKG, to warto zastanowic sie nad k240df. Co prawda juz nie sa w produkcji, ale moze znajdziesz jeszcze gdzies na allegro. Ewentualnie k240 monitor, samo k240 (czarno-srebrne), lub k141 Monitor. Wszystkie wymienione przeze mnie sluchawki za wyjatkiem k240s zbudowane sa na 600-ohmowym przetworniku. Uwierz mi, ten przetwornik jest nie do zajechania.

Zajrzyj sobie na forum ze sprzętem studyjnym , tutaj to chyba zły pomysł, inne gusta nie mające nic wspólnego z monitoringiem i realizacją nagrania .Tam też widać że kasa ludzi trzyma mocno przy ziemi ale na warsztacie pracy niewolno głupio oszczędzać bo wyniki pracy staja się mierne

>wovo, 20 Lis 2007, 12:13

>Bayerdynamic DT-77Pro - zupełnie inna klasa od AKG240 Studio czy Monitor. W dodatku można je dorwać

>za 550 zł. Dla mnie bomba która bije na głowe wszystkie inne w podobnej cenie.

To fajnie i nawet uważam, że wielu ludziom może się podobać ich brzmienie, bo tego oczekują. Natomiast kolega chce słuchawki do robienia mixu, więc te się napewno do tego nie nadają. One w studiu nadają się może dla wokalisty, albo na samym końcu do posłuchania, jak to będzie brzmiało u ludzi w domach.

>Rafaell, 20 Lis 2007, 12:37

>Zajrzyj sobie na forum ze sprzętem studyjnym , tutaj to chyba zły pomysł, inne gusta nie mające nic

>wspólnego z monitoringiem i realizacją nagrania .Tam też widać że kasa ludzi trzyma mocno przy ziemi

>ale na warsztacie pracy niewolno głupio oszczędzać bo wyniki pracy staja się mierne

Tylko, że w Polsce nie bardzo jest takie forum, gdzie można się czegoś dowiedzieć w tym temacie. Na forach dla "profesjonalistów" wymieniają tylko kilka klasyków: AKG K240 czy Beyerdynamic DT-150 i tyle, większość tych ludzi słuchała niewielu słuchawek, co więcej raczej rzadko mają te słuchawki podpięte pod coś, co by je dobrze napędziło i nie mówię tutaj o źródle, bo źródłem w studiach są z reguły karty dźwiękowe, jeśli wysokiej klasy to OK, ale potrzeba jeszcze dobrego wzmaka, żeby te słuchawki napędził, a z tym już gorzej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.