Skocz do zawartości
IGNORED

Cos innego niz Mission M30i : /

czakers

Rekomendowane odpowiedzi

czesc.

naczytawszy sie kilku dobrych opinni na temat glosnikow mission m30i postanowilem nabyc je (jako moje pierwsze glosniki nie-komputerowe) do mojego pierwszego wzmacniacza pioneer sa-608. zaplacilem za nie 400zl i jakiz jest moj zawod po odsluchu.

podstawowy zarzut nr. 1: graja ladnie i czysto, ale jednoczesnie graja niemal identycznie, jak moje 10-letnie kolumny dolaczone do wiezy samsung (ktora kiedys kosztowala nie wiecej jak 500zl).

podstawowy zarzut nr. 2: odnosze wrazenie, ze bas wystepuje, ale dopiero po podkreceniu do maksimum pokretla 'bass' na wzmacniaczu

podstawowy zarzut nr. 3: w utowrach, w ktorych bas odgrywa znaczaca role (np. w soundtracku do filmu 'primer' czy w utworach mylo, czy w niektorych utworach trioska czy jana jelinka) potrafia, wpadajac w wibracje, pierdnac niemilosiernie...

zarzut mniej wazny: zaplacilem za nie 400zl, za wzmacniacz 340 (akurat z niego jestem zadowolony, bo nawet stare kolumny samsunga graja jak nowe missiona :P ), za kable 20zl, a caly zestaw gra zapewne jak wiekszosc glosnikow komputerowych, ktore kupilbym z powodzeniem za te kwote w media markcie.

blad, ktore mozliwie popelniam, ale go nie dostrzegam ze wzgledu na nikle obeznanie ze sprzetem stereo nr.1: muzyke puszczam z komputera (choc zestaw podlaczylem rowniez do konsoli wii i bass jak byl nikly, taki pozostal)

blad -//- nr.2 - kupilem nowe niewielkich rozmiarow glosniki zamiast wiekszych uzywanych kolumn.

zarzut do mnie: dlaczego po glosnikach, ktore maja niewiele ponad 20cm wysokosci spodziewalem sie, ze zagraja grzmiacym basem? coz, przed zakupem bylem bardzo napalony na sprzet audio, ktory jak czytalem na forum, jakoscia dzwieku rozni sie tak jak len od lenina. tym bardziej, ze muzyka mnie pasjonuje i chcialbym miec jak najlepszy sprzet (na razie z bardzo ograniczonym budzetem - wiadomo, student, do tego zarobiona z wakacji kase wole wydac na podroze).

tak czy kwak, temat zalozylem, poniewaz chcialbym sie zapytac:

po pierwsze: czy nikt nie zechcialbym odkupic ode mnie glosnikow missiom m30i. sa jak nowe, a do kina domowego jako kolumny przednie, tylne, lewe, prawe, na ukos czy jak kto woli na pewno nadawalyby sie doskonale. jestem z warmii i mazur, jesli to zacheci do zakupu

po drugie: szukam czegos co w kwocie do 400zl zagra lepiej, przede wszystkim wiekszego, z basem, czysto grajacego. zalozylem kiedys podobny temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem jak sie maja polecane tam kolumny do moich missionow. czy roznica miedzy nimi bedzie warta zachodu, czy po prostu koplumny do 400zl nie zagraja juz lepiej (wtedy to porazka)

po trzecie: czy dokupienie odtwarzacza cd do zestawu zmieni dzwiek w stopniu wartym wydania okolo 150-200zl?

po czwarte: moze do czysto grajacych glosnikow powinienem 'jedynie' dokupic subwoofer i wowczas cieszyc sie basem?

glosniki mission wygladaja tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

czak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37922-cos-innego-niz-mission-m30i/

Za 400 zł kupiłem kiedyś z ciekawości nietypowe monitory Tonsil Tango 150.Bardzo wąskie,a głębokie skrzynki,układ trójdrożny z głośnikiem basowym wewnątrz obudowy(filtr akustyczny).Znakomite kolumny za śmieszne pieniądze,zrównoważone,niemęczące brzmienie,bardzo przestrzenne. Te kolumny potrafią zagrać głośno i bardzo czysto,na pewno nie będziesz narzekał na brak basu.Moga grać z ostrzejszą elektroniką,z ostrym Denonem S10 spisywały się znakomicie.Jeśli trafisz je na rynku wtórnym,to możesz brać w ciemno.Nie będziesz żałował.Wszelkie budżetowe chwalone tu Tannoye czy Missiony,to popierdółki przy Tango.

poszukaj kolum z Pianocrafta(graja duzo zywiej i dynamiczniej niz missiony), poza tym to na allegro masz sporo dobrych glosnikow w cenie do 1000zł. Missiony graja bardzo ladnie, z tym ze musza wspolgrac z sprzetem, no i sa to raczej glosniki do sypialni(lub do takich osob ktore lubia wlasnie takie granie i muzyke ktora sie tam "spelni"), maja chrakter w ktorym przewaza srednica.Co do glosnikow komputerowych, to powiem Ci ze racji nie masz, ja jak zmienialem moj zestaw z kompa(logitech z-3) na obecny (pianocraft), zauwazylem bardzo duza i znaczna roznice, oczywiscie trzeba dac czas na wygrzanie sie glosnika, no i raczej nie dotykac potencjometrow bass/treble. U mnie na neutralnym ustawieniu gra wszystko tak jak nalezy. Wracajac jeszcze do glosnikow z kompa, to jedyne ktore mozna porownywac z glosnikami do 1000zł sa harmany soundsticki czy altec lansing(oczywisice majac na pokladzie kompa jakas dobra karte dzwiekowa). Z tym ze tu tez jest roznica przy odsluchach. Kolejna kwestia to rodzaj muzyki jaki sluchasz i ile m2 ma Twoj pokoj. Sumujac te wszystkie skladniki, bedziesz wiedzial czego oczekujesz od sprzetu, a nie kierowal sie tylko opiniami. Racja sa wielce pomocne(bo sam mam jeszcze sporo pytan), ale warto tez udac sie na odsluchy(chociazby tylko takie orientacyjne, np. media markt czy saturn, jesli nie ma sie w poblizu jakiegos dobrego sprzedu audio/video hifi).

Pozdrawiam

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

w ostatnim zdaniu mialo byc oczywiscie sklepu audio/video hifi ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czakers - jak to sie mowi pierwsze sliwki robaczywki.

Moze byc tez tak ze Twoj wzmacniacz nie ma basu duzo, ze gra lepiej niz wieza Samsunga to ok ale akurat basem moze nie grzeszyc.

Mission m30 to raczej wlasnie kolumienki pod kino domowe...szkoda ze sie nie popytales, kiedys sam myslalem o m31i tam basu powinno byc juz wyraznie wiecej. Sam mam m33i i bylo go malo badz srednio ( w zaleznosci od wzmacniaczy) teraz mam Rotela i problem rozwiazal sie sam jest go sporo, nie narzekam na brak.

Nie zgodze sie ze Mission graja glownie srednica , to zywe kolumienki z ladna barwa, po wygrzaniu graja naprawde ladnie i o ile na poczatku nie podbily mojego serca teraz jestem nader zadowolony.

Kolejna sprawa jest ze moze powinienes je jesszcze wygrzac?

Subwoofer to kiepski pomysl - chcesz wiecej basu w stereo? Zmien kolumny - po prostu , mysle ze powinienes poszukac Eltax Liberty 1+ badz Tannoy M1 te maja sporo basu jak na tak male kolumienki i cenowo podobnie do twoich 400-500zl. Chyba ze chcesz wyraznie wiecej basu to zbieraj wiecej tylko napisz ile chcesz przeznaczyc, i faktycznie czego sluchasz, w jakim metrazu -ile tego basu chcesz miec? Kolumienki od Piano sa bardzo fajne rowniez ale one tez nie maja jakos szczegolnie duzo basu.

aha no i faktycznie kup sobie jakis CD nawet za 150-200zl (sam mam Denona DCD980, mialem DCD890 i polecam) do tego poszukaj tych Eltaxow 1+ badz tannoy M1, powinienes byc zadowolony jesli bas ma byc a nie trzasc podlogą i scianami.

witam, moim zdaniem idealne dla Ciebie powinny być monitorki jamo ze srii e700 - jamo e700 dostało kiedyś nagrode eisa, jak na tak małe kolumienki basu mają naprawde sporo wiem bo sam mam takie, co prawda jako tyły ale podłączałem je również jako przody dp mojego marantza i było naprawde nieżle nieżle - inna sprawa czy za 400 trafisz - używane

pozdro

zaczne od konca:

AlexE: niestety nie wiem, co to znaczy "zgodne w fazie podlaczenie", ale jezeli chodzi Ci, czy + z glosnikow trafia do + we wzmacniaczu to oczywiscie tak.

jgx: dziekowac, bede szukal.

kopaczmopa: jezeli chodzi o muzyke to w zakladce 'o mnie' napisalem: "slucham szeroko pojetej elektroniki, a najbardziej cenie sobie muzyke dub bedaca polaczeniem elektroniki, ambientu i reggae. lubie rowniez przeboje i szlagiery lat minionych, nie gardze jazzem. cenie sobie czyste brzmienie, lubie gdy dzwiek ma mase detali (istotny jest tez bas). nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z dobrym sprzetem stereo, cale zycie slucham muzyki na starej wiezy samsunga." moj pokoj to 15m2, a glosniki musza stac przy scianie.

dzieki za rade z subwooferem, bo mialem kontrowersyjne mysli odnosnie tego pomyslu.

bardzo mocno zastanawiam sie za to nad cd, bo bardzo duzo osob pisze, ze warto. zobaczymy : )

mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie: czy moglbys mi napisac, co oznacza termin "wygrzanie glosnikow"? trafiam na to okreslenie wiele razy w roznych watkach i jak do tej pory nie odczytalem z kontekstu co ono oznacza. wiem jedynie, ze to dobre dla glosnikow : )

DawidM: niestety nie moge zastosowac sie do Twojej rady odnosnie nie krecenia pokretlami. wychodze z zalozenia, ze skoro juz sa, nalezy ich uzywac. pokretlo bass nadaje odrobine glebi dzwiekowi, gdyby nie ono, muzyka brzmialaby plasko, jak teksty zespolu kombi. dzieki za polecone kolumny, ale 1000zl to za duzo, jak na moja kieszen. obecne stac mnie na kolumny za jakies 550zl (zakladajac, ze sprzedam moje missiony za 350zl). nie mam tez wielkiej mozliwosci odsluchu, mieszkam w miescinie pod olsztynem, a tu nie ma raczej sklepow audio. jest mm, ale to wielka hala i nie wiem, czy jest sens odsluchiwac tam cokolwiek.

bemol: dziekowac, jak znajde na allegro to podumam nad nimi : )

dodatkowo na allegro trafilem na takie kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam tez mozliwosc kupienia kolumn magnat all ribbon za 380zl

czy orientuje sie ktos, czy podany sprzet zagra lepiej od mission m30i?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>podstawowy zarzut nr. 2: odnosze wrazenie, ze bas wystepuje, ale dopiero po podkreceniu do maksimum pokretla 'bass' na wzmacniaczu

Wydaje mi się że taki sposób equalizacji bardzo mocno degraduje dźwięk. Kiedyś jak byłem młodszy i słuchałem muzyki troszkę innej niż teraz, w swoim amplitunerze Hitachi włączałem loudness i podkręcałem bas i wysokie... do tego miałem tubę samochodową na 30 cm głośniku podłączoną pod osobny wzmacniacz... Wrażenia były jak na nie jednej dyskotece ;) Pewnego razu za radą kolegi wyłączyłem loudness i suwaki ustawiłem w neutralnej pozycji. W pierwszej fazie ucho protestowało w związku z tymi zmianami, jednak po pewnym czasie zacząłem dostrzegać inne aspekty dźwięku które poprzez stosowanie podbicia basu były znacząco maskowane.

Każdy ma inne preferencje dźwiękowe. Radzę Ci zatem spróbować pożyczyć inne kolumny od rodziny/znajomych ewentualnie szukaj na Forum osób, które zgodziły by się na wypożyczenie Ci jakichś monitorków.

Czakers - dla mnie powinienes spzredac swoje Missionki i kupic cos wlasnie za te 550zl, na kolumny nie ma co zalowac - to najwazniejsza czesc zestawu, potem dokupisz sobie cd i jakies porzadne ale tanie kabelki np.Procab.

Jesli lubisz bas i detale to faktycznie te Eltaxy 1+ powinny byc dla Ciebie dobre, czasem bywaja na allegro i to w cenach ok 400zl nawet.Prawde mowiac gdybym sam kupowal i mial taka kwote jak Ty bralbym wlasnie je albo Tannoy M2 ( za te musialbys kapke dolozyc ale moze 600 bys wyskrobal?)

a Eltaxy takie jak te

Ukryta Zawartość

tyle ze tu nic o nich koles nie pisze.

za 600zl byly np takie ktore bylo warto kupic

Ukryta Zawartość

tu mozesz sie potargowac o Tannoye

Ukryta Zawartość

a tu masz JBLe E30

Ukryta Zawartość

Przyjrzyj sie - moim zdaniem jsli nie musisz miec koniecznie podstawkowych i lubisz bas musisz szukac podologowek do 15 m2 juz chyba warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ czakers co do ustawien bass/treble to w kazdym sprzecie ktora juz gra baridzej audio niz plastikowo, nie dotyka sie tych ustawien, bo taki sprzet juz tego nie wymaga. Ewentulanie mozesz sobie lekko skorygowac przy cichych odsluchach, z tym ze wg. mnie wszystko i tak gra rownie dobrze. Napewno wiekszosc sie ze mna zgodzi. Te ustawienia sa potrzebne w wiekszosci masowych zestawow, bo koryguja ukrywaja slabe strony tych zestawow, i dla wiekszosci, ktorzy sluchaja zestawu podkrecaja bass, wlaczaja jakies dziwnne podbicia basow;) NIe wiem czy zauwazyles ale juz nawet w mikro hifi zestawow ktore polecaja np. denon, yamaha czy onkyo, nie ma tam takiego czegos, a napewno nie treba tez niczego podkrecac, bo tego zestawyw tego nie potrzebuja. Tak samo jak juz duzo drozsze sprzety.

sorry za literowki

A ja bym się rozejrzał za jakimś pianocraftem z drugiej ręki.

wydasz kolejne pieniądze na cd-ka, na tannoye które wcale nie lepsze się mogą okazać subiektywnie, a lepszego brzmienia niż z pianocrafta ciężko ci będzie uzyskać.

Dawid i racja i nie bo mimo wszystko nawet dobre wzmacniacze maja ustawienia bass/treble, ma je takze np Pianocraft wiec nie jest tak jak pisales ze nie - jak chlopak chce niech uzywa, a po co to jest w tanich sprzetach? A po to zeby ludzie mieli bezpieczenstwo ze jak cos nie zagra to dodaja sobioe basu czy wysokich i po sprawie...

Inna sprawa ze tak nie jest, ja u siebie mam regulacje bass/treble i co? I nie korzystam, mam wylaczona nawet mozliwosc takiej korekcji TONE OFF:) Podbicie basow daje tyle tylko ze wylewa mi sie wiecej na podloge - nie powoduje ze jest wiecej i nadal kontrola jest taka sama , przykre ale prawdziwe, buczy :/ Zreszta warto tak dobrac system zeby gralo na ustawieniach 0, jasne ze sa nagrania w ktorych mozna to i owo skorygowac, czy tak jak mowi Dawid przy bardziej cichym sluchaniu gdy bas bywa zanika ale ogolnie do sluchania na normalnej glosnosci nie ma takiej potrzeby.

Kolega tez podrzucil pomysl kupna uzywanego Pianocrafta - to dobry pomysl, bo gra to zacnie ale nie wiem czy dobry dla Ciebie bo widze ze oczekujesz silnego basu a Piano bas ma ale nie jest on jakos przerazliwie mocny, dlatego nie zgodze sie ze Tannoye M2 beda tu gorsze, beda lepsze bo bas maja mocniejszy a tak poza tym to porownywalne kolumeny do tych od Piano.

pewnie, zgadzam sie z Toba w pelni, ja mam pianocrafta E810, bo nic lepszego do mojego malego pokoju(12m2), poki co nie potrzebuje. Gra to dla mnie tak, jak oczekiwalem. Jak za pare lat bede na swoim, to pomysle nad zmiana zestawu, ale piano bedzie stac u mnie napewno(chocby w mniejszym pokoju), bo to jest bardzo dobry sprzet(w swojej kategorii cenowej). Polecam i Pozdrawiam.

PS. co do ustawien w piano crafcie to tez z nich nie okrzystam, mam na neutralnym, glosniki sie wygrzaly i wszystko gra bardzo ladnie i skaldnie, co do basu w piano, to zalezy to od ustawien gloniskow, muzyki jaka sie slucha i pokoju.

Wlasciwie Dawid jeszcze calkiem niedawno myslalem wlasnie o zakupie Pianocrafta bo sam mam maly pokoj (10m2 wiec jeszcze mniejszy od Twojego) ale zdecydowalem sie na klocki - w sumie wyszlo na jedno bo wydalem ok 2 tys zl, a Piano ze standami i kabelkami tez by mnie tyle wynioslo. Tez nie zaluje bo sadze ze dzwiek mam wiekszy od tego z Piano. Niemniej jednak w porownaniu do wszystkich innych wiez czy to Denona czy Philipsa Yamaha grala kapitalnie. To z pewnoscia fajny zestaw na poczatek i spokojnie mozna na nim sluchac muzycznki, mi sie wydal ciut za sterylny badz ostry ale moze faktycznie po wygrzaniu sie uspokaja i gra jeszcze lepiej.W kazdym razie za te pieniadze nowka sztuka nie smigana to faktycznie swietny wybor.

"czakers co do ustawien bass/treble to w kazdym sprzecie ktora juz gra baridzej audio niz plastikowo, nie dotyka sie tych ustawien, bo taki sprzet juz tego nie wymaga."

DavidM: moj sprzet nie gra plastikowo, on gra bardziej jak dzownek mp3 z komorki, gdy nie podkrece odpowiednio bassu. sluchajac muzyki shpongle chce slyszec potege dzwieku jakbym byl w afrykanskiej jungli i najadl sie grzybow halucynogennych...

chociaz jedno za co moge pochwalic missiony, ze graja zdecydowanie lepiej od samsungow, gdy wszystko we wzmacniaczu ustawione jest na 0. dodatkowo, gdy podkrece glosnosc to rzeczywiscie nawet na neutralnych ustawieniach graja fajnie, wiec moze cos jest w tym, co tak solidarnie chcecie mi przekazac : ) tak czy kwak nie jest to typ dzwieku jakiego szukam i obecne glosniki musza odejsc : (

co do polecanego ochoczo pianocrafta: z tego co widze na allegro jest to miniwieza... od razu nachodza mi na mysl dwa pytania:

1. czy na forum audiofilsskim w ogole mozna polecac cos takiego jak miniwieze :P

2. mam juz wzmacniacz stereo, potrzebuje jedynie kolumn + ewentualnie cd. czy kolumny od pianocrafta spelnia sie na wzmacniaczy pioneera sa-608, czy po prostu sugerujecie, ze caly zestaw powinienem sprzedac i kupic komplet yamahy?

kopaczmopa: bardzo dziekuje za polecane przez Ciebie sprzety

i powracam z pytaniem do znawcow: co to znaczy 'wygrzanie' oraz jak to osiagnac?

Wygrzanie znaczy to, że po pewnym czasie użytkowania kolumny się "docierają" i zaczynają grać troszkę inaczej (tak jak trzeba;)).

Wydaje mi się, na podstawie Twoich wpisów, że prędzej spodobał by Ci się dźwięk z Altusów niż z Pianocrafta.

Polecam poszukać na Allegro jakiejś konstrukcji zamkniętej dwu lub trójdrożnej z głośnikiem niskotonowym co najmniej 16 cm. Powinno Ci się spodobać...

Zastanawiam się też czy dodając basu na max i grając głośniej z takim ustawieniem nie przeciążyłeś przypadkiem swoich Missionów i czy ich ewentualny nabywca będzie z nich z tego powodu zadowolony...

raczej nie, zwazywszy, ze nie slucham glosno muzyki, bo glosniki stoja na przeciwko mnie 70cm od twarzy. nie mowiac o tym, ze mam je z tydzien, studiuje dwa kierunki i mam z godzinke dziennie, zeby posluchac muzyki.

Cześć Czakers.

Po pierwsze: kolumny z tego co zerknąłem mają przenoszenie od około 70Hz - więc niskiego basu nie dadzą. Głośniczek też chyba w nich niewielki - więc raczej trzeba się było po nich spodziewać ładnego środka niż basu. Tak więc kolumny raczej do zmiany jeśli póki co jeszcze nie jesteś fanem środkowych częstotliwości ponad bas. Jeśli liczysz na bas to głośnik raczej nie mniejszy niż 16cm.

Po drugie: moim zdaniem przydałaby się zmiana wzmacniacza. Miałem kiedyś okazję słuchać wzmacniaczy z tych lat i stwierdziłem, że miały specyficzne brzmienie. Przydałoby Ci się coś nowszego - zwykle będzie lepsza dynamika, z wykopem.

Po trzecie: karta w komputerze o ile to jakaś standardowa karta to raczej dobrego dźwięku się nie spodziewaj.

Po czwarte: wypadałoby zrezygnować z mp3 i zacząć słuchać muzykę z płyt CD. Empetrójki w większości to raczej są marnej jakości.

Wymieniona kolejność jest nieprzypadkowa.

A tak ode mnie: jeśli prosisz o rady ludzi na forum to raczej korzystaj z rad bardziej doświadczonych użytkowników, a z dużą dozą ostrożności podchodź do nowych. Pozdrawiam. Jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz na gg albo PW to odpiszę.

We wskazanym przez Ciebie powyżej wątku widzę, że kolega proplayer polecał Ci Tannoy lub Paradigm. Jeśli chcesz sporo basu to te marki byłyby dla Ciebie w sam raz. Szkoda że nie słuchasz dobrych rad.

>Szkoda że nie słuchasz dobrych rad.

Właśnie się zorientowałem że tamten temat to nie jakis stary tylko praktycznie równoległy. Tylko nie rozumiem po co zakładasz dwa tematy i zaśmiecasz forum.

> Właśnie się zorientowałem że tamten temat to nie jakis stary tylko praktycznie równoległy. Tylko nie rozumiem po co zakładasz dwa tematy i zaśmiecasz forum.

watek zalozylem, by zapytac sie o prawdobodobienstwo, ze inne polecane kolumny zagraja lepiej od tych, ktore kupilem. dowiedzialem sie wszystkiego o co mi chodzilo i dziekuje wam za odpowiedzi.

oczywiscie masz racje, w zasadzie moglem ten watek upchnac do tamtego, sorki, wiecej tego nie powtorze.

co do wzmacniacza to obecnie nie zamierzam go zmienic, jedynie lepsze kolumny i cd wchodza w gre. wzmak - raczej, jak juz bede pracowal gdzies na stale i bedzie mnie stac na zmienianie sprzetu co chwila.

@ czakers do twoich ostanich dwoch pytan.

Pierwsze, mi polecano, sam posluchalem i porownalem z paroma innymi i jestem zadowolny. Powiem Ci ze napewno dobrze mi bedzie sluzyl, poki nie bede na swoim(tez studiuje, teraz 3 rok). Lubie tez posluchac sobie Mylo od czasu do czasu(wiecej o moich gustach muzycznych dowiesz sie z "o mnie" lub na wyszukiwarce. Nowego kompletnego sprzetu do 2000zł nie zlozysz. Ja mam gwarancje na 3 lata wiec moge spac spokojnie. CO do kolumn z piano, mozesz je tez troche stuningowac, poszukaj na forum odpowiednich watkow. Kolumny Piano nie sa trudne do napedzenia, z tym ze potrzebuja troche miejsca wokol zeby rozwinac skrzydla. Wiem, bo sam w pokoju mam niewiele miejsca, i wiem tez ze nie do konca mogeim dac tego, czego by potrzebowaly. Z drugiej strony to co mam i uzyskalem przy moich ograniczonych mozliwosciach, jest warte tego jakiej ceny za zestaw zaplacilem. Jak cos to pisz na priva, jak bede znac odp. to odpowiem.

Pozdrawiam

>co do wzmacniacza to obecnie nie zamierzam go zmienic, jedynie lepsze kolumny i cd wchodza w gre.

>wzmak - raczej, jak juz bede pracowal gdzies na stale i bedzie mnie stac na zmienianie sprzetu co

>chwila.

Jak uważasz - jednak moim zdaniem w tych pieniądzach można kupić coś nowszego. Zmiana kolumn da oczywiście największy efekt.

Iceman z duza ostroznoscia musialby podchodzic do wszystkich bo niektorzy starzy wyjadacze juz nie pamietaja sprzetow rzedy 500zl, poza tym oni juz inaczej podchodza do muzyki, nie szukaja tylko basu i detali i beda 'jechac sprzety' ktore sa odpowiednie dla nowicjuszy w swiecie audio. Poza tym, nowe osoby jak np. ja pare mieiescy sie w to bawia i przewracaja wlasnie klockami za ta cene albo nieco drozszymi w kazdym razie budzetowka wiec maja to akurat za soba badz sa w trakcie.

Niemniej jednak masz w tym co piszesz racje -co do schodzenia jednak basu - nie badzmy smieszni - nie patrzmy az tak na spcyfikacje - poza tym wiele drozszych kolumn nie bedzie schodzic zbyt nisko, zreszta moge sie zalozyc ze to co Czakers nazywa basem i czego szuka to po prostu wyzszy bas, chodzi o pewna rytmike muzyki.

Masz racje ze musi szukac kolumn z glosnikami 16cm i wiecej a patrza co mowi to i konstrukcji trojdroznej. Sam jednak przyzwyczajony do brzmienia Altusow przewalalem wiele konstrukcji i uwazam ze nagle przejscie na cos zgola innegfo nie jest wyjsciem. Np.moim Missionom m33i musialem dac duzo czasu na wygrzanie, swojemu sluchowi na przyzwyczajenie a i dobrac odpowiedni wzmacniacz zeby to zagralo ale teraz gra i to jak ! A to wszystko za niecale 2 tys,. zł. Moim zdaniem tez powinien zapolowac na konstrukcje dwudrozna bo jak zakupi 3ój to bedzie po jakims czasie plakal ze mu dudni w mieszkaniu ...ale moze sie myle?

Widze ze w Ogloszeniach ktos sprzedaje Mission M34 za 1000zl- za ta cene to te kolumny graja swietnie, wiem ze maja wielu krytykow ale to naprawde niezle kolumny. Na miejscu Czadersa bym bral wlasnie je, graja z wykopem ale dosyc rowno i detalicznie ale wiem ze za drogo.

Inna sprawa jest ze dal prawie 400zl za starszy wzmacniacz , dokupi CD i wyda sporo ponad 1000zl, a mogl polowac na jakas okazje z Pianocraftem badz zlozyc nieco rozsadniej, przeciez nikt o zdrowych zmyslach myslac o duzym basie nie polecilby mu Mission m30 - czyli glosniczkow na tyl do kina domowego.

Jakis kolega wlasnie wspomnial o tym ze z Twoimi wymaganiami lepsze bylyby Altusy...hmmm kto wie, moze cos z Koda tam tez jest duzo basu, niemniej jednak najlepsze byloby cos lepszego a jednoczesnie z kopytem - dlatego proponuje tez jakies uzywane Paradigmy, JBLe albo Tannoy M2 (tu juz bedzie wieksza kultura).

Jesli chodzi o mikrowieze to wiesz - sa boomboxy i prawdziwe mikrowieze ktore naprawde graja i w malych pokojach swietnie sie sprawdzaja - takie Pianocraft np gra wg mnie (szukam najlepszego okreslenia) swiezo aczkolwiek wielkiego basu w nim nie uswiadczysz.

>co do schodzenia jednak basu - nie badzmy smieszni -

>nie patrzmy az tak na spcyfikacje.

Ja szczerze mówiąc nie patrze na specyfikacje i na dolne pasmo, bo obecnie nie kręci mnie bas a szukam przede wszystkim ładnego środka. Jednak w przypadku autora wątku celującego z preferencjami w bas to raczej wskazane byłoby czytać specyfikacje. Nie mówię żeby kurczowo szukać jak najniższego dolnego pasma, ale 70Hz to jednak już coś mówi o tych kolumnach. Gdyby Czakers spojrzał na specyfikację tych missionów które kupił to pewnie by się zastanowił czy będą miały ciepły basik. Grają od 70Hz i to pewnie też przy jakimś spadku więc nie dziwne że basu nie ma.

>z duza ostroznoscia musialby podchodzic do wszystkich bo niektorzy starzy wyjadacze juz nie

>pamietaja sprzetow rzedy 500zl, poza tym oni juz inaczej podchodza do muzyki, nie szukaja tylko basu

>i detali i beda 'jechac sprzety' ktore sa odpowiednie dla nowicjuszy w swiecie audio.

Tylko że różnica jest zwykle między starymi forumowiczami a nowymi taka, że starzy już dużo słyszeli, sporo przerobili i sporo wiedzą, co też przekazują. Ich wypowiedzi poparte są zazwyczaj własnymi doświadczeniami, i zwykle to co piszą zgadza się z rzeczywistością. Nawet jeśli zjadą dany sprzęt, to napiszą dlaczego im się nie podoba (bo np. ma miękki bas a oni lubią twardy itp). Z tego zawsze można wyciągnąć jakieś wnioski. Natomiast zauważyłem, że nowi potrafią pisać kompletne bzdury, świadczące albo o tym, że nie słyszeli sprzętu o którym piszą albo nie potrafią obiektywnie ocenić dźwięku, bo nie mają po prostu osłuchania, nie mają punktów odniesienia. Dlatego byłbym bardziej skłonny do ostrożności słuchając ich rad.

Iceman ale wydaje mi sie ze Czakers nie doceni tak czy siak albo rad albo nawet pieknego dzwieku, z czasem wlasnie sie szuka pieknego srodka, ale do tego trzeba dojrzec, albo nie tylko dojrzec co sie osluchac, na razie powinien kupic sobie kolumny z duzym basem ale tez nie skąpiace srodka (chodzi mi o takie grajace mocno , dosadnie basem ale przy okazji kulturalniej niz Altusy), sam musi sie zdecydowac jakie chce

Iceman - moze Kody -sam miales 702ki , ja ostatnio sluchalem jakis zdaje sie 707 (na pewno nie 702) podlogowek i...nie graly zle a basu beda mialy, wiec moze Czakers powinien pojsc w tym kierunku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.