Skocz do zawartości
IGNORED

Benchmark DAC-1 USB na Macu i OS X

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma lub miał do czynienia z tym przetwornikiem na Macu pod OS X ?

Pomysł jest taki aby jako "transport" pracował MacBook Pro przez iTunes albo transportem będzie Apple TV.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37989-benchmark-dac-1-usb-na-macu-i-os-x/

Mam AppleTV przy wzmacniaczu więc problemu nie ma.

Pliki wave z Mac Book Pro przez WiFI na Apple Tv i z tego optykiem na Benchmarka. Z Benchmarka XLR-ami na wzmacniacz.

Problem jest taki, że do Benchmarka dopiero robię przymiarki i chcę najpierw podpytać czy ktoś to z Makem trenował.

trudno będzie odszukać posiadaczy apple i benchmarka... sam mam airport i czasami słucham aac loseless przes system audio - gra nawet nieźle więc dodatkowy dac powinien być całkiem dobry jako alternatywa dla taniego cedeka.

-> npl

Ke? Benchmark jako alternatywa dla taniego CD? Hm...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

alternatywa dla taniego cedeka... jak pododajecie ceny tych wszystkich sprzetow to za ile ma byc ten tani cedek? :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Cześć,

Benchmark DAC1 to chyba najbardziej znany przetwornik cyfrowo-analogowy na rynku USA w ostatnich latach i to zarówno rynku profesjonalnym jak i audiofilskim. Ilość doskonałych opinii i recenzji jest imponująca - w tym chyba najważniejszy na rynku audio tytuł produktu roku przyznany przez Stereophile. Tylko, że te wszystkie pozytywne opinie dotyczyły wersji podstawowej, a nie USB......

Jak brzmi DAC1 zasilany przez USB nie wiem. Za to gdy zasilamy go sygnałem cyfrowym SPDIF to słychać, że jest to produkt

zaprojektowany na rynek profesjonalny , czyli przede wszystkim neutralność i brak podkolorowań.

Żeby takie brzmienie docenic trzeba jednak sprzetu o bardzo wysokiej jakości, bo na wzmacniaczu czy kolumnach budżetowych

Benchmarka nie docenimy. Trzeba też cenić neutralność , bo jak ktoś lubi koloryzację ( np. lampową ) to raczej Benchmarka nie wybierze.

Na zdjęciu podczas porównania ze znakomitym Audionet ART V2. Który lepszy ?

Chyba jednak ART V2 - bo dźwięk jest troszkę bardziej detaliczny, kontrolowany, przejrzysty ..... choć brzmienie DAC1 jest jakby ciut płynniejsze ...........

Z drugiej strony w jednym z najlepiej brzmiących zestawów jaki w życiu słyszałem ( cena za kolumny + wzmak = 130000zł )

źródłem był własnie Benchmark DAC1 z napędem CECa. Pojawia się więc pytanie czy warto wogóle inwestować w źródła lepsze niż Benchmark DAC1 , gdyż połączenie go z niektórymi bardzo drogimi elementami może dać absolutnie znakomite brzmienie :-))

pozdr.

Arkadix

o qrcze ....... nie ma zdjęcia .......... próba ponowna ........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

npl, 27 Lis 2007, 19:53

>podobno usb dodaje tyle jittera i zakłóceń że wychodzi kaszana. z apple można wyjść cyfrowo

>spdifem...

Zgadza się: Mini Toslink w wyjście słuchawkowe. Hmmm... jeżeli tak jest to może dać spokój z wersją USB i kupić wersję standard.

Kurczę szkoda, że nie ma gdzie tego przetestować.

USB nie moze dodawac jittera.. Przeciez to nie jest transfer synchroniczny, tylko pakietami...

Ale wlasnie ogladam sobie PDF-a od PCM2702 i tam jest zegar 12Mhz, ciekawe jak oni robia z niego np. 44.1khz

Wlasnie wygrzewam taki DAC, jutro potestuje, bo po podlaczeniu nie zagralo to za dobrze...

nygus, 28 Lis 2007, 18:52

>Ale rzeczywiscie jak poczytalem sobie na stronie benchmarka, moze powinienem przestawic Mac-a

>(jakos?) na 44.1khz, potestuje dzis.

No to ja sobie cichutko i nieśmiało czekam na opis :-)

Nie znalazłem ustawień co to próbkowania i nie wiem jak to sprawdzić, także w Windowsie.

W każdym razie ten PCM2702 nie brzmi za muzykalnie - trochę ostro, ale nie męcząco, ilość szczegółów jest bardzo duża. (Chwilowo nie mam interkonektu, więc słucham na 2 metrowym noname...) mam też wrażenie cichych trzasków co jakiś czas, co może być spowodowane błedami trasmisji... ale mam wrażenie, że po prostu to są trzaski z samego nagrania, bo ten DAC lubi wyciągać wszelaki syf i szum z nagrań.

W każdym razie ostatecznę opinię napiszę na lepszym interkonekcie. Na razie po prostu dźwięk jest za "cyfrowy" z złym znaczeniu... DAC-a odsłuchuję na ok. 10x droższych słuchawkach - STAX-ach 4040.

W każdym razie z czego czytałem jitter może być spory na USB, wszystko zależy od typu transmisji. W PCM2702, wygląda na "Adaptive"

- W pdf-ie PC2702 na schemacie blokowym widać jak zegar z USB łączy się z zewnętrzym zegarem 12Mhz w magicznym pudełku "SpAct". Polecam artykuł:

Ukryta Zawartość

więc w tym przypadku brzmienie może nawet zależeć od kabla USB...

Autor artukułu zaznacza, że jest możliwe zredukowane jittera do zera poprzez zastosowanie transferu asynchronicznego.

A sobie zdałem sprawę, że w poprzedniej pracy implementowałem mikrokontroler (Microchip-a), gdzie przesyłałem asynchronicznie dane przez USB pakietami po 64 bajty i mógłbym przecież to wykorzystać do zrobienia własnego DAC-a bez jittera... może kiedyś...

Microchip udostępnia drivery USB, więc zrobienie DAC-a z trasferem asynchronicznym nie byłoby specjalnie trudne.

Może ktoś zna DAC-a na USB, który działa w ten sposób?

Ukryta Zawartość

A powinienem zamówić tego DAC-a...

Ukryta Zawartość

Ma i SPDIF i USB, mógłym porównać, a chyba SigmaTel (to co jest np. Mac Book-u) można ustawić na wyjście cyfrowe i podłaczyć do SPDIF (np. czymś takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), napewno na Windowsie, ale nie wiem jak na Mac-OSX, może sam wykrywa jakoś SPDIF?

bo jak tak słucham tego DAC-a na PCM1702, to mam wrażenie, że jednak jest coś nie tak, niemożliwe, żeby nagrania miały tyle trzasków i szumów. Mimo oszałamiającej ilości szczegółów dźwięk jest po prostu taki...hmmm... brudny... i wątpie, że to wina taniego interkonetku, bez przesady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie testuje Benchmarka (jeszcze), testuje taniego DAC-a Fubar2. Przepraszam za nieporozumienie, no i offtop...

Korespodowalem z firma od Benchmarka i oni twierdza ze interfejs USB czy toslink nie ma znaczenia przy ich produkcie.

Czytajac instrukcje i ogladajac zdjecia wnetrze Benchmarka przypuszczam ze moze to byc prawda, bo czesc cyfrowa obsluguje jakis procesor Xilinka, wiec moze maja jakies wlasne rozwiazania co do transmisji. Ale moze tylko probuja mi sprzedac tego DAC-a...

• 8 miesięcy później...

pozwoliłem sobie odświerzyć temat żeby zadać chyba proste pytania Arkadixowi i innym Znawcom benchmarka,

ostatnio wszedł nowy model z prawdziwym preampem, ale czy tego podstawowego DAC - 1 można wykorzystać w tym celu tzn. regulację głośności - czyli z połączenie z jakiegoś transportu do tego DACA a z niego do końcówki mocy - jak pisałem jestem minimalistą i prawdziwy preamp mi niepotrzebny, czy taki układa będzie dzwiękowo gorszy od połączenia z tą wersja która ma tego "prawdziwego preamapa".

co do daców w rozsądnych cenach dla mnie bardziej odpowiedni byłby audionemesis (tańszy a wzm. słuchawkowy mi niepotrzebny) - natomist wtedy trzeba mieć preamp lub integrę, i w tym kontekście lepszy byłby benchmark.

Swoją drogą szkoda, że audionemesis lub benchmark nie robią na bazie tych daców zitegrowanych cd., w podbnie rozsądnych propocjach cenowych.

Ja mam Benchmarka i Macbook-a Pro. Działa dobrze zarówno na USB jak i optycznym. Na optycznym gra minimalnie mniej agresywnie (więc gram na USB). Uzywam programu XLD do sluchania plikow .cue (.flac .ape .wv) i VLC do reszty, np. filmow.

Gra to bardzo dobrze, ale brakuje mi momentami trochę szybkości i otwartości. Ale mam same zwykłe kable narazie (kasa) - XLR Canary audio i komputerowe sieciówki.

• 1 rok później...

Chciałem odświeżyć wątek - mam jedno pytanie - jako użytkownik DAC1. Mam zamiar teraz kupić squeezboxa i spróbować go jako napędu. Ciekaw jestem, czy będzie taki zestaw grał pliki hd (24-bitowe). Czy ktoś może podpowiedzieć?

• 6 miesięcy później...

wist

Czy udało Ci się użyć squeezboxa go jako napędu dla DAC-1 USB, tak żeby grał pliki 24 bitowe ?

Zastanawia mnie jedno zdanie, które przeczytałem na stronie

Ukryta Zawartość

" ... (S/PDIF i TosLink) – umożliwiają podłączenie urządzenia do dowolnego wzmacniacza (zestawu audio). Co ciekawe, sygnał na nich obecny jest przekonwertowany do formatu PCM 16 bitów / 44,1 kHz ..."

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.