Skocz do zawartości
IGNORED

MC/MM przedwzmacniacz lampowy.

andrzej analogowy

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając dokonania mojego idola Erno Borbely,trafiłem na ciekawą konstrukcję przedwzmacniacza.Ponieważ oparty jest na lampach,przystąpiłem do budowania.Dodatkowym atutem są inne konstrukcje w/w które sprawdziłem w praktyce.Całość opisana jest na stronie borbely audio,w zakładce artykuły.Sam artykuł ukazał się w DLASS AUDIO 2/97.Jako / tak sądzę /źródło prądowe lampy-wzmacniacza MC jest zastosowany podwójny JFET o symbolu 2SK 146BLlub 2SK 147BL.Ponieważ nie bardzo mam dostęp do katalogowych danych nie wiem czym dostepnym obecnie mozna je podmienic.Jeżeli ktoś z kolegów ma jakąś wiedzę na temat półprzewodników proszę o pomoc.O wynikach prac i efektach odsłuchowych będę się starał informować na bieżąco.Przy okazji polecam konstrukcje Pana Borbely,ponieważ jest to doskonały materiał do kopiowania przez średniozaawansowanych amatorów DIY.

https://www.audiostereo.pl/topic/37993-mcmm-przedwzmacniacz-lampowy/

Strona www.borbelyaudio.com zakładka special articles artykuł ma tytuł:an mc/mm preamplifier.Myślę,że można zastosować pojedyncze FET-y i polaryzować każdą połówkę lampy osobno,tyle,że może być mniej stabilnie.??.

>andrzej analogowy, 27 Lis 2007, 11:10

>Jako / tak sądzę /źródło prądowe

>lampy-wzmacniacza MC jest zastosowany podwójny JFET o symbolu 2SK 146BLlub 2SK 147BL.

To nie źródło prądowe, tylko pierwszy stopień kaskody.

Jestem Europejczykiem.

> Jaro_747

Andrzej pisze o zasilaczu (figure 4). Pierwszy raz spotykam się z tego typu układem (w ogóle jak dotąd mało zajmowałem sie mosfetami), ale podejrzewam że działa na podobnej zasadzie jak analogiczny regulator tranzystorowy (tzn pompuje prąd tak by napięcie na wyjściu podążało za napięciem na bazie). Żeby to zastąpić np. bipolarami trzebaby chyba bardziej przebudować zasilacz, dlatego pewnie najbezpieczniej będzie znaleźć zamienniki do tych mosfetów.

Pozdro

Dziękuję za pomoc i rady.W zasadzie sądzę,że przy pomocy forumowiczów można zbudować każdy,nawet najtrudniejszy system.Teraz już tylko do roboty!!!

• 2 lata później...

Artykuł ma tytuł:Hybrid JFET/TUBE MC/MM Phono Preamp.Zrobiłem na 389 opisanych powyżej.Układ jest rozbudowany i mocno częściożerny.Poza tym jak to u P.Borbely płytki zaprojektowane bez błędów,wszystko działa od pierwszego kopa.Najtrudniej zacząć,potem już wszystko zgodnie z opisem.MM gra soczyście i z doskonałą dynamiką.MC z racji niedopasowania wkładki do mojego ramienia gra poprawnie i na pewno zagra super po spełnieniu choćby podstawowoych warunków dopasowania..Zastosowałem E88CC TESLA .Pewnie przy innej lampie będzie jeszcze więcej smaczków.Na koniec serdeczne podziękowania dla DINO-bez Jego wsparcie na pewno bym nie skończył...I na koniec , na zachętę-zero problemów z przydźwiękami-wystarczy robić zgodnie z instrukcją Mistrza Erno..

W uzupełnieniu!Układ doszedł do swoich doskonałych parametrów po ok 10 godzinach wygrzewania.Transformator umieściłem w jednym pudełku z elektroniką-trochę z lenistwa i wbrew sugestiom autora.Został za to porządnie zaekranowany.Chyba jednak lepiej dać go osobno..A

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.