Skocz do zawartości
IGNORED

JBL E80 czy Altus 300

kamil5

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jednak altusy to sobie odpuść, serio. Może używane paradigm 7v5.........., ostatnio na allegro były powystawowe za jakieś 1700 zł. Wyjściem tez jest zestaw 2.1 tylko, że sam sub kosztowałby koło 1500 zł. (jeżeli chodzi o suby jbl'a to podobno es250 jest sporo lepszy od e250), wtedy na kolumny zostaje 500 zł......... troszkę mało, ale coś dałoby się zawsze wybrać.

Wycinek z relacji z AudioShow na High-Fidelity:

"Taaa – pan Koserczyk, konstruktor firmy Pro-Tonsil (spadkobiercy Tonsila) przygotował nową wersję Altusów z nowym głośnikiem wysokotonowym. Jak się okazuje, to wciąż znakomicie sprzedający się głośnik!"

Na High-Fidelity jest też zdjęcie owych Altusów.

>sam nie wiem które mam wziasc tak narzekacie na te jbl E80 te 80 staly by umnie w domu poziomo czy

>miało by to wpływ na jakość dźwięku

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem... Poziomo?? Jak kolega chce kłaść kolumny podłogowe na podłodze, na szafce jakiejś czy pod sufitem.... to uważam że co by nie kupił to będzie podobnie....

>Kamil5

Po ostanich Twoich wpisach myślę, że powinieneś kupić te E80. Nie polecam Altusów, bo nawet modyfikowane to kupa g.. Gdybyś kupił Siesty lub inne bardziej "ambitne kolumny" byłbyś bardzo rozczarowany. To takich kolumn "trzeba dojrzeć". Sam przechodziłem taką drogę, jeszcze 7 lat temu myślałem, że im większe kolumny i głośników tym lepszy dzwięk - od tego okresu zmieniłem 11 par kolumn - wszystko budżetówki. W końcu kupiłem Siesty i je zmodyfikowałem - nie jest to HI-END, ale jestem zadowolony.

Co do "ciśnienia w 16 m2" - spokojnie do robienia takiego ciśnienia wystarczą E80 - E100 będą za duże.

dokładnie - kolega potrzebuje czasami ostro dać palnik :D

jednak czasami przyjdzie mu ochota na chwile spokoju więc można przy okazji kupić coś co zagra potęznie a jednocześnie po prostu ładnie... dlatego niech kolega zapomni jak najszybciej o JBL z serii E (nie wiem jak ES ale to chyba te same głośniki, Studio tu troche lepiej wypadają), poza tym dla miłośników basu te kolumny się nie nadają, tam naprawde nie ma w ogóle basu - jest tylko dudnienie (podbity wyższy, twardy bas) zagłuszający reszte pasma i buczenie zamiast niskiego zejścia, jak słuchałem po raz pierwszy E90 (z kilkoma piecykami) to w myślach miałem jedno wielkie "ufffffffffff" że przypadkiem kiedyś omal ich nie kupiłem (swoje pierwsze kolumny kupiłem bez odsłuchu, wśród rozważanych były m.in. te JBL)

generalnie trudno powiedzieć co by koledze podpasowało, wszak nie samym basem człowiek żyje, jeśli jednak tak to polecam Cerwin Vega VE12F albo używane Paradigm 9v3 (ładniej grają, do 2 tys. na prawde nie znajdziesz nic lepszego z potężnym basem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o tych mówicie ze są takie rewelacyjne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam bas na pewno o klase lepszy, ogólnie nie są takie rewelacyjne ale na pewno lepsze od JBL E (mi się nawet bardziej spodobały od JBL L890 - odsłuchiwałem je razem), miałem je później na testach w domu, ostatecznie ich nie wybrałem.... na Twoim miejscu bym brał te Paradigmy z Allegro (do ok 2 tys. naprawde warto licytować)

-> kamil5

"czy jak je poloze na szafie poziomo na szafie będzie mail jakiś wpływ na dziwek"

Jesli faktycznie planujesz polozyc kolumny poziomo wysoko na szafie (i nie planujesz w najblizszym czasie prawidlowego ustawienia), to moim zdaniem nie ma sensu kupowac nic dobrego - bo i tak przy takim ustawieniu delikatnie rzecz ujmujac szalu nie bedzie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

kawał mięsistego basu znaczonego grubym konturem (ale dobrze kontrolowanego jak na tak duży głośnik), brzmienie dynamiczne, lekko utwardzone w zakresie średnicy i wysokich (ale nie aż tak jak w JBL) - jak sam producent pisze głównie przeznaczone są do muzyki rockowej i miłośników basu...

zastanów się jednak poważnie nad tymi kolumnami które wymieniłem wcześniej, grają lepiej od tych Cerwinów a sam bas mają nie słabszy (również potężna dynamika a jeśli chodzi o charakter brzmienia grają bardziej "miękkim" dźwiękiem)... no i powinny wyjść taniej, ale Twój wybór :D

Jeśli kupiłeś i czekasz aż dojadą to znaczy że to słuszna decyzja (przynajmniej staraj się mieć taką świadomość) i najlepiej przestań czytać ten wątek, bo jeśli ktoś Ci powie że zrobiłeś źle to co wtedy? ;)

Posłuchaj kilka tygodni i wtedy wróć tutaj i napisz jakie są Twoje wrażenia.

Pozdrawiam

Marcin

Nie no, nie "jedzmy", już tak po koledze z forum. Fakt, błędem jest, że zakup był bez odsłuchu. Kupowanie sprzętu audio bez odsłuchu, to dla mnie tak, jak kupowanie butów z katalogu internetowego, bez podania numeru stopy... Jest niezerowe prawdopodobieństwo, że trafimy dobrze :) Zyczę tego autorowi wątku :)

Ja od czytania tego forum w poszukiwaniu słusznego rozwiązania dostawałem kota, paradigm, dali, b&w.....

Poszedłem do sklepu , facet podłączył mi CERWIN VEGA CLS12 i ostatecznie zamówiłem CLS 215 bo akurat dostałem 1000 zł rabatu w Albatrosie w Gdańsku. Odbieram w piątek i mam sraczkę:) Reasumując kolumy w dechę! Pozdrawiam

Hala to to nie jest ale 50m2 salon i 22m2 kuchnia połączona dość przestrzennym wejściem no ogólnie trafiło mi się kawał chałupy za 1600zł/m2 i w końcu ubłagałem moją żonę ...sąsiad jeden ale za to ze skarbówki więc mi go nie żal:)

Apropos do końca nie jestem przekonany czy vincent 226mkII podoła tym klocom (koleś mówi że owszem).

Znalazłem jeszcze końcówki mocy CV i tak sobie po cichu dumam czy czasem nie byłoby dobrze dorzucić coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.