Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa zestawu w oparciu o Denon AVCa1se

Gość ata77

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ata77

(Konto usunięte)

Witam;

Udało mi się zakupic szczesliwie Denona AVC A1SE. Zamierzam kupic do niego elektrostaty. I tu pojawia sie problem ponieważ jest to sprzet z zagranicy więc odsłuch odpada. Dodatkowo pomyślałem, że połączenie ampli z głośnikami wzbogace o lapowce ( nie chodzi o moc tylko ocieplenie dzwięku.) Jeżeli chodzi o kolumny myslałem o ML CLSII. Na razie jest:

- AVCA1SE

-Tannoy M2 tyły

- HK DVD 20 do wymiany

Do "zrealizowania" jeszcze:

- Cd zamiar : Marantz 8400

- DVD zamiar : Denon DVD 2930

- Fronty najlepiej elektrostaty

- Centralny Myslałem o B&W HTM7

Jestem zwolennikiem systemy wielokanałłowego ale i w takim wypadku fronty robia 80% roboty. Warunki to 20m pokój docelowo ponad 40m. Preferowana muzyka od Grindcore'u po Kronos Quartet - i tu jest właśnie problem!

Bede wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pzdr.

przepraszam, ale nie rozumiem jak może podobać się połączenie denon plus elektrostaty, ile razy tego słuchałem tyle razy byłem zniesmaczony... Sugeruję jednak inne kolumny.

Gość ata77

(Konto usunięte)

napisz proszę jakich słuchałes i z czym grały?

Ja zdecydowałem sie na elektrostaty najlepiej hybrydy ze wzgledu na cenę. Fakt jest to eksperyment ale próba wyposażenia zestawy w kolumny tradycyjne duzo przekracza mój budzet. Odsłuchiwałem zestawów z przedziału do 10000 (KEF; JBL; JAMO; B&W;GRAND HIGH; KLIPCH) i zadne z nich nie byłu ok. CLSII moge kupic naprawde tanio

słuchałem różnych konfiguracji łącznie z monoblokami denona plus martin logany różne, wg mnie to straszne połączenie, wali sztuczną elektronicznością na kilometr.

Może acoustic energy, ta firma ma coś z elektrostatycznej szybkości, ale będzie lepiej pasować do denona. Może coś z firmy Canton... Lepiej dać jednomarkowe kolumny na wszystko, przynajmniej wysokotonowy powinien być taki sam...

Gość ata77

(Konto usunięte)

Z tego co się orientuje elektrostaty potrzebuja dużego wzmocnienia i z wzmacniaczem poniżej 100W na kanał nawet nie ma sensu tego włączac. Może zestawy których słuchałeś nawet nie dały im możliwości pokazac co potrafią?

ata77

masz docelowo 40m, do tego sam taki denon wystarczy, ale dobierz dobre kolumny do niego, nie elektrostaty ML. Słuchałem z topowymi wzmaczniaczami mono denona i to NIE GRAŁO dobrze. A końcówek krella A klasowych chyba nie masz zamiaru podpinać pod pre-out denona...

Dobierz kolumny i dobry sub do 40m i tyle. W zasadzie nie potrzeba kolumn pełnopasmowych, najlepiej dać na przód 3 kolumny identyczne (takie centery w układzie MTM jak np. thiel MCS1, wilson audio cube, sporo innych opcji) coś co spokojnie zejdzie do 60Hz i da dynamiczny midbas, a wszystko

Hej

Nie probuj podlaczac pod wyjscia ampli jakis bardzo wymagajacuch zestawow. On ich nie uciagnie. Znaczy sie grac bedzie, ale bedziesz mial brzmienie nijak nie przystajace do wydanej kasy. Elektrostaty z AV albo lampy ???!!! Mnie AVC-11SR Dynaudio prawie obrzydzil :) Na moim zestawy podlaczone wprost daja moze z 40% brzmienia jakie mozesz miec zasilajac je z pre-out po zewnetrznych dodatkowych koncowkach mocy. Wtedy wlasciwie zaczyna sie dopiero zabawa w kino.

Tak wiec swietny zakup, a bedzie jeszcze lepszy z dodatkowymi piecami na przodach, u mnie kiedys byly to Denony POA-S10, dodatkowo oprocz kina zapuetego po cinchach podpiete byloy do zestawu stereo po XLRach.

Dodatkowe propozycje do rozwazenia:

Centralny TYLKO tej samej formy co przody i na takich samyh przetwornikach.

Zamiast denona 2930 zastanowilbym sie nad Toshiba HD-XE1, cena ta sama i skaler Reon, mozliwosci sporo wieksze, HDMI 1.3 plus bezproblemowy upgrade przez Internet

"Wtedy wlasciwie zaczyna sie dopiero zabawa w kino"

buaaaahaaahahahahahaaha :-) raczej choroba :)

Przerabiałem takie zabawy i to było bez sensu.

I tak preamp w ampli denona nawet topowym nie jest hi-endem, do końcówek mocy to trzeba było kupić lexicona albo krella. Końcówki mocy mogą jedynie sprawić, że da się ładnie wysterować trudne kolumny albo barwowo lepiej zgrać inne charakterem wzmocnienie z kolumnami. Tylko po co dawać trudne kolumny? Albo kolumny, które nie pasują barwowo?

Lepiej dać łatwiejsze, ODPOWIEDNIE kolumny i dodatkowo odciążyć ampli z najniższych częstotliwości (wszystko

Gość ata77

(Konto usunięte)

wnioski wyciągnąłem takie, że z kolumnami jeszcze zaczekam i pojde w odsłuch, odsłuch i jeszcze raz odsłuch. Nie zależy mi na "audiofilskim " (w złym tego słowa znaczeniu) połączeniu. Dla mnie sprzet jakiej ceny i marki by nie był ma dawac radośc i przyjemnośc a przedewszytkim ekcytowac. System w 80-90% wykorzystuje do słuchania muzyki a nie oglądania filmów.

Co myslicie o Marntz 7001? Zagra to dobrze? Ktoś tego słuchał?

Ata77 i americano. W moim wpiscie chodzilo mi wlasnie o to, ze trudne kolumny plus Denon to nie jest dobre wyjscie. Lexicon lub inny procesor podraza dodatkowo calosc o koncowki dla tylow i centrala, poza tym z tego co wiem wlasciciel ma juz amplituner ;)

Tak wiec dokladnie tak jak napisales, tylko posluchanie zestawow, ale na swoim ampli. Rzuc od razu okiem na specyfikacje, czy nie masz napisane, ze zestawy moga byc min 6 ohmowe, czasami sa takie zapisy, co odstrzeliwuje czesc 4 ohmowych zestawow na starcie.

Odstrzel od razu z odsluchow Paradigmy i Dynaudio.

Paradigmy jednej z forumowiczek wlaczaly zabezpieczenia w Harmanie :) Dynaudio mimo pozornej normalnej impedancji zawsze lubialy tez potezne piece i graja wprost proporcjonalnie do wydajnosci pradowe tegoz.

napisałeś, że słuchałeś klipsch,

ale czy słuchałeś takie zestawienie przód: RF-82, center: RC-7, pozostałe: RB-81

do takiego denona sprawdzenie obowiązkowe moim zdaniem

Gość ata77

(Konto usunięte)

Szczerze, to nie pamiętam jaki to był model. grało to z poa fakt, warunki były koszmarne (klitka bez wyrazu a w pomieszczeniu sąsiadującym otwarta przestrzenią jakis gosc odsłuchiwal cos innego). Nie ukrywam mam mały problem z odsłuchem w domu bo mieszkam 40 km od gdańska i ciezko bedzie targac zestawy na weekend. Jak wiadomo jakośc wymaga czasu i zaangazowania.

SR ma dodatkowo gniazdo Denon Link+dwa gniazda coaxial, dekodery thx ultra 2, pro logic 2, neo 6.

Ma inną płyte DSP reszta to to samo.

Mój były SE miał pilota od starszego brata teraz mam wszystko oryginał i w idealnym stanie.

Gość ata77

(Konto usunięte)

Wybór padł na B&W 805 fronty HTM4 centralny i SW750. Z tyłu graja tannoye M2 ktore w odsłuchu wielokanałowym łagodza. DVD to primare DVD 30 (bez CD jako dodatkowy element). Teraz polowanie :

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.