Skocz do zawartości
IGNORED

Laser KSS 151 A - czy można go zastąpić?

Tytan

Rekomendowane odpowiedzi

KSS210A

Price: £11.00 (Excluding: VAT at 17.5%)

Models

DCD1420,DCD210,DCD520,DCD610,DCD620,DCD660,DCD810,DCD820,DCD860,DCD910,DCD920

UDCMF10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 9 miesięcy później...

Dzwoniłem dzisiaj do serwisu Sony w Rzeszowie z zapytaniem czy posiadają na stanie laser Sony KSS151a. Pan grzecznie odpowiedział że laser nie produkowany już od pewnego czasu (Ps. chyba sie znał) ale ku mojej uciesze powiedział że jest zamiennik w postaci KSS210a (wiedziałem że można go wsadzić bo piotrek608 pisał o tym, ale nie wiedziałem że takie praktyki sie stosuje w serwisie, zwłaszcza że po montażu jak pisał Piotrek zostaje mocna plątanina kabli i mało estetycznie to wyglada, no ale może oni maja na to iny patent). W kazdym bądź razie jak ktoś ma padnięty kss151a to można go utarować. Koszt w tym serwisie robocizna + oryginalny KSS210a to 160 zł.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

160zł za KSS-210A? Za drogo. Zamiennik będzie równie dobry, a jak chesz oryginał to kup tani CD Sony z tym laserem, jest tego od groma na Allegro. Te lasery są długowieczne a wymagają najwyżej czyszczenia. KSS-150A też powinien pasować bo KSS-210A jest jego zamiennikiem.

Molibden, 19 Mar 2009, 19:20

Napisałem ten post po to aby ludzie, którzy chcą nabyć player własnie z KSS151a nie obawiali się tego, że jak padnie laser to bedą musieli go wynieść pod śmietnik. Cena lasera jest tutaj drugorzedna bo ważne jest że w ogóle można go wsadzić jako zamiennik na tą szynę.

A swoją drogą ciekawią mnie wypowiedzi ludzi, którzy stanowczo odradzają kupno właśnie playera z KSS151a.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

KSS210 w żaden sposób nie może być uważany za zamiennik dla KSS151A. Są to zupełnie różne lasery zarówno mechanicznie jak i elektrycznie. Zaimplementowanie KSS210 w miejsce KSS151 wymaga wymiany również mechanizmu, a także ZAPROJEKTOWANIA i DOROBIENIA układu sterującego pracą lasera. W tym kontekście cena 160zł za taką usługę to tanio jak barszcz.

Mc

Dwa razy zapytałem tego serwisanta czy jest pewny tego co mówi i czy wie o jaki laser chodzi, odpowiedział że wie i praktykuje.

Ktoś napisał, - wykąpać laser -, może to brzmi absurdalnie, ale u mnie to pomogło. Już myślałem, że czeka mnie wymiana lasera w moim CD, bo nie pomagało czyszczenie płytami do tego stworzonymi. Pewnego wieczora, w przypływie desperacji i po dwóch Karpackich rozkręciłem CD i chcąc wyczyścić na mokro, zapodałem trochę za dużo spirytusu 96, ku mojemu zdziwieniu laser odzyskał wzrok i czyta płyty jak dawnej. Od operacji minęło już prawie 2 miesiące.:)

Zrozumiałem że KSS-210A za 160 zł a robocizna osobno, przepraszam za pomyłkę.

Podłączenie mechanizmu z KSS-210A będzie wymagało dobudowania mu wzmacniacza odczytu na układzie CXA1081 i podłączenia zgodnie ze schematem dość dużej liczby sygnałów analogicznie jak w starym KSS-151A i odpowiedniego połączenia pozostałych sygnałów sterujących cewki.

STREET, 19 Mar 2009, 20:02

>Mc

>Dwa razy zapytałem tego serwisanta czy jest pewny tego co mówi i czy wie o jaki laser chodzi,

>odpowiedział że wie i praktykuje.

Możliwe że jednak nie wie. Możliwe że pomylił KSS151A z KSS150A. Ten drugi faktycznie jest nieprodukowany od wieków, i faktycznie KSS210A jest jego stuprocentowym zamiennikiem. Radzę się upewnić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.