Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter syg. cyfr.opt.na analog cinch?

miroalien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów!

Pytanie prośba. Eksperymentuję z konfiguracjami i połączeniami w moim systemie stereo z jednym odtwarzaczem CD plus dwa wzmacniacze i dwie pary kolumn /szerokopasmowe + moduły basowe/.

Mam problem. Chciałbym wypuścić równocześnie z odtwarzacza CD sygnał analogowy i cyfrowy optical

Toslink na dwa różne wzmacniacze analogowe. Wiadomo z połączeniem analogowym to pestka, ale

szukam prostego konwertera sygnału cyfrowego optycznego na sygnał analogowy. Konwerterów

czy przetworników jest mnóstwo /Audio Alchemy, Dpa, itp/, ale nie zależy mi na razie na jakimś high-endowym

konwerterze gdyż będę z tego gniazda wysyłał sygnał na pasmo niskich częstotliwości na drugi wzmacniacz

z aktywną zwrotnicą na moduły basowe. Szukałem najtańszych Audio-Alchemy, ale koszt używanych wynosi ok. 900 PLN. Wszędzie w necie znajduję takie proste konwertery optical na coaxial lub coaxial na optical, ale nie mogę nigdzie znależć gotowych lub do montażu diy: optical na analog cinch. Chciałbym na razie posłuchać

jak ten tandem głośników pracuje, a potem mogę sobie coś lepszego kupić od biedy Audio Alchemy DDE v1.0,

który ma to co trzeba. Ale teraz potrzebuję coś roboczego i taniego. Proszę o pomoc. Może ktoś ma coś takiego do sprzedania lub wie gdzie można kupić takie ustrojstwo typu: optical na analog?

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/38128-konwerter-syg-cyfroptna-analog-cinch/

obawiam się że nie znajdziesz takiego kabelka

tu potrzebny jest przetwornik cyfrowo analogowy ,czyli DAC i tyle

najtańszy bedzie chba na TDA1543 na zwykłych elementach,ale to i tak koszt ze 200zł

Wiem, że na kablu takie coś nie istnieje - prawa fizyki. Tak jak jak piszesz potrzebuję jakiegoś prostego DAC`a,

tylko gdzie części kupić? Kto dla mnie go zrobi? Koszt 200 PLN bez obudowy to dobra cena. Nie jestem elektronikiem.

Dzięki.

tu była aukcja na alegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mozesz spytać czy jeszcze ma do sprzedania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potrzebowałbym spis elementów takiego prostego DAC`a. Skompletuję i mogę wysłać do montażu.

Jak pisałem elektronikiem nie jestem i jak co z czym połączyć nie będe wiedział. Dzięki za ofertę.

Kontakt:[email protected]

Pozdrawiam!

Mirek

Jeszcze raz dzięki za informacje i ofertę. We wtorek pójdę jeszcze u siebie do jednego specjalistycznego sklepu z częściami elektronicznymi i sprawdzę te kości. Jak nie będą mieli to napiszę do gościa z Allegro.pl.

Pozdr.

-> miroalien

"Chciałbym wypuścić równocześnie z odtwarzacza CD sygnał analogowy i cyfrowy optical Toslink na dwa różne wzmacniacze analogowe."

Skoro oba wzmacniacze są analogowe, to czemu nie podłączysz po prostu tego analogowo? Czyli CD->wejście liniowe pierwszego wzmacniacza (np. CD-in) i wyjście liniowe pierwszego wzmacniacza (np. TAPE-out)->wejście liniowe drugiego wzmacniacza (np. CD-in).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Już tak próbowałem jak piszesz, ale z niewiadomych przyczyn /zastosowałem kable wysokiej jakości/ jest odczuwalny spadek jakości dźwięku. Taka pętla to najprostsze rozwiązanie. Osobne moduły basowe pracują

prawidłowo /wraz ze zwrotnicą aktywną/ zasilane końcówką mocy Rotela z preampem. Natomiast pierwszy wzmacniacz Thorens jakoś słabo znosi pętlę. Nie wiem jaka może być przyczyna? Pomyślałem więc o konwerterze DAC. Nie miałbym problemu gdyby moim źródłem był CD Linn Ikemi - on ma dwa wyjścia analogowe cinch. Niestety mam teraz Quada CD-S99 i choć jego brzmienie bardzo mi odpowiada to z tyłu golizna jeśli chodzi o gniazda. Wszystko rozbija się o lepszy bas którego mi się zachciało. Chyba bez konwertera się nie obejdzie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.