Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty wysyłkowo - mam już k... dość!

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

Wychodzi bardzo korzystnie.

Przyklad - ostatnio zamowiony przeze mnie Ash Ra Tempel - w sklepie 22 euro (o ile sie trafi akurat...)

Caiman przez amazon z kosztami dostawy 11.5 euro - polowa ceny. Podobnie plyty Neu... O boxach nie wspomne.

Oplaca sie zwlaszcza kupowac na platformie marketplace Amazon - wychodzi taniej, nigdy sie nie nacialem, plyty sa nowe, dostawa zwykle 1-2 tygodnie (kiedys mialem wpadke z caimanem i plyty szly przez 6 tygodni ale teraz sie wyraznie poprawili.

^Champignon

o ile dobrze kojarzę, przebywasz poza krajem - i dzięki temu możesz korzystać z amazonowego marketplace-a, do Polski niestety nie wysyłają.

^Kryspin

na forum podawano (m.in. ja) dziesiątki takich przykładów, nie wiem, czy jest sens międlić rzecz na nowo.

większość z forumowiczów kupujących za granicą czyni to z powodów wymienionych w niniejszym temacie - bo taniej, pewniej, bardzo często szybciej i bez przykrych niespodzianek typu zdarzenie, które było bezpośrednią inspiracją założenia tego wątku.

może parę rekomendacji natury ogólnej.

1. GENERALNIE przeciętna cena płyty najniższa jest w USA - dla pozycji mających wydania amerykańskie jest to praktycznie regułą, dla wydawnictw europejskich i innych importowanych bywa różnie, ale o dziwo, często również się sprawdza. W Europie średnie ceny są podobne lub nawet wyższe niż w Polsce, ale zazwyczaj można namierzyć konkretne miejsca, gdzie konkretna płyta jest tańsza.

2. Z kosztem wysyłki niestety jest odwrotnie - ze Stanów prawie zawsze jest wyższy niż z Europy (minimalny zazwyczaj zaczyna się w okolicy 6$). Miłe wyjątki: djangos oraz niektóre wytwórnie, w których można płyty zamawiać bezpośrednio (zdarza się nawet darmowa wysyłka na cały świat).

3. Prawie każdą płytę (za wyjątkiem wydawnictw polskich oraz niektórych lokalnych promocji) można ustrzelić w świecie taniej - i to o tyle taniej, że warto nawet zapłacić drożej za przesyłkę. Zamawiając kilka pozycji średni narzut na pojedynczej płycie zazwyczaj maleje (są wyjątki - np. jpc stosuje stałą cenę do Polski, bardzo umiarkowaną zresztą).

4. Dodatkowe narzuty przy zakupach za granicą:

a) cło i VAT - zakupy w UE są bezpieczne w dowolnej wysokości, przy zamawianiu z USA istnieje ryzyko - wtedy koszt może wzrosnąć o ok. 25%; rada - zamawiać niewielkie pakiety (3-6 pozycji), przy niskiej wartości i niedużej paczce większość przesyłek przechodzi gładko. Niespodzianka - w licznych przypadkach zakup nawet po ocleniu w dalszym ciągu jest korzystny!

b) przeliczenia kursowe i prowizje bankowe przy zakupach kartą - warto zwrócić uwagę, jak są rozliczane transakcje w obcej walucie (zasady muszą być podane w regulaminie karty lub umowie, polskie banki najczęściej rozliczają w euro). Przy dużym i zróżnicowanym wolumenie zakupów dobrze jest mieć co najmniej dwie karty - jedną rozliczaną w euro, drugą w dolarach. Szacując koszty konkretnego zakupu z mojej praktyki dobrze się sprawdza takie przybliżenie: kurs średni NBP + narzut przeliczeniowy (2-3% jeśli rozliczana karta w walucie zakupu, ok. 5% jeśli z walutą pośrednią).

5. Ogólna reguła zakupów:

- mieć kilka stałych, sprawdzonych sklepów,

- przed konkretnym zakupem - sprawdzić dokładnie, gdzie najtaniej (licząc łączny koszt) i tam właśnie złożyć zamówienie,

- być cierpliwym i obserwować wszelkie 'special offers' i inne okresowe promocje (zdarzają się fantastyczne okazje).

6. Punkty szczególnie polecane, o charakterze z grubsza uniwersalnym - wymieniane zresztą po wielokroć na forum:

USA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (niestety bez klasyki i rzeczy niszowych)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Europa

europejskie amazony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(ceny w każdym rządzą się własnymi prawami, reguł nie ma)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (bez rocka/popu)

oraz tylko do klasyki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a konkretny przykład? np. mój ostatni zakup w djangosie

Item: Ornette Coleman : Sound Grammar, Price: $15.98

Item: Fujii, Satoko : Kitsune-Bi, Price: $13.58

Item: Joanna Newsom : Ys, Price: $12.78

SubTotal: $42.34

Shipping: $2.97

Handling: $2.00

Total: $47.31

niestety korzystam z karty rozliczanej w euro, więc realny kurs dla tej konkretnej transakcji wyszedł mi ok. 2,6 zł / $, a łączny koszt 123,20 zł (z dostawą do domu)

z polskich sklepów wszystkie te pozycje są dostępne (teoretycznie ;-) np. w gigancie, w cenach:

Ornette Coleman : Sound Grammar - 59,99 zł

Fujii, Satoko : Kitsune-Bi - 65,99 zł

Joanna Newsom : Ys - 63,99 zł

powiedzmy, że odebrałbym osobiście, żeby nie liczyć kosztów wysyłki, wychodzi nam - 189,97 zł

czyli w djangosie mógłbym w tej cenie swobodnie dobrać co najmniej jedną płytkę gratis :)

a opłacalne pozostanie nawet jeśli dostanę zawiadomienie z UC (co jeszcze mi się przy djangosie, odpukać!, nie zdarzyło).

any questions?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dong

Nie szukałem wcześniej takich informacji i dlatego podpiąłem swoje pytanie tutaj.

Wielkie dzięki za almanach wiedzy o sklepach internetowych. Jak dla mnie temat wyczerpany.

Niedługo spróbuję zamówić coś z zagranicy.

^Kryspin

w takim razie udanych zakupów!

a jeśli wcześniej nie szukałeś, to zwróć jeszcze uwagę na wątki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> dong, jako (swego czasu) forumowemu spolecznemu promotorowi djangosa nie pozostaje mi nic do dodania (prawie:)) - Kolejny raz przyznaje racje! Jednak ostatnio coraz czesciej objawia sie niemila lyzka dziegdziu w beczce djangosowego miodu - coraz czesciej zdarza mi sie nie znalezc tam nowosci, i to niestety nie jakichs wielce niszowych. Dawniej trzeba bylo cierpliwie poczekac i sie pojawialy (badz - w przypadkach niszowych - nie), teraz wielu plyt nawet nie ma w ich bazie danych, uuuuu, dlaczego??:).

Dlatego z bolem zdarza mi sie zarzucic czekanie i zamowic w jpc.de, gdzie cena wyzsza, obsluga zas fantastiko.

Pozdrawiam.

Drodzy Forumowicze;

ostrzegam Was przed sklepem www.classicalvideorarities.com!!!!!!!!!!!!!! Reklamowali się także na stronie forum!!!

Opiszę tylko fakty!!! Każą sobie płacić jak za oryginalne DVD, tymczasem są to ordynarne DVD-ry, z fatalnym dźwiękiem i obrazem, na jednym z DVD nie ma w ogóle dźwięku, na ich stronie nie ma w ogóle możliwości konaktu, zamówiłem dwie części filmu o Karajanie, otrzymałem dwukrotnie część pierwszą, umoczyłem ponad 150 dolarów za zupełnie bezwartościowy Scheiss. Jeszcze raz ostrzegam!!!!!

^i_nemes

łyżek dziegciu znalazłoby się nawet parę - ale i tak nie psują za bardzo smaku. :)

- w 2006 roku były nieustające 'free shipping offers' - free nawet przy jednej płycie i nawet do Polski, teraz już nie jest aż tak miło (choć i tak najtaniej),

- przestało mi działać 'Notify me' - być może mam już za długą listę, a może zbyt wiele powiadomień olałem?

brak nowości dla mnie osobiście nie stanowi wielkiego problemu - i tak prawie w ogóle ich nie kupuję. mam tak dużo zaległości, że wolę w pierwszej kolejności uzupełniać braki sprzed lat, a po jakimś czasie interesujące nowości stają się uznanymi starociami i mogę je wtedy z czystym sumieniem zamawiać. ;-)

natomiast a propos rzeczy niszowych - ciekawostką jest, że zdarzają się pojedyncze niezależne labele dobrze reprezentowane w djangosie - np. Tzadik (z cenami poniżej 15$).

Niech się polskie pseudo sklepiki uczą od discplus.ch

Your discPLUS Order No 585332 from 12/12/2007 11:14:00 PM

[email protected]

do mnie

2007.12.13 11:51

Dear Mr.

We thank you for your Order No. 585332

The CD's shipped today by Swiss Post will arrive between Wed Dec 19 2007 and Sun Dec 23 2007. We wish you many pleasant hours with the delievered goods.

Pozdrawiam

p.s dodam jeszcze że płyty zostały przetrzymane dla mnie prze około 4 tygodnie w promocyjnych cenach (niektóre wypadły z katalogu)

hehe,

ja pozamawialem po discplusach, okkach, LP w euclid, eremite jakis czas temu, pewnie ze 2tyg, juz nawet nie moge sie polapac co gdzie i kiedy i nic, cisza, cos czuje, ze to ta moja poczta w Raszynie, burdello na kolkach daje ciala + oczywiscie leń listonosz...

ABs, 13 Gru 2007, 12:48

>hehe,

>ja pozamawialem po discplusach, okkach, LP w euclid, eremite jakis czas temu, pewnie ze 2tyg, juz

>nawet nie moge sie polapac co gdzie i kiedy i nic, cisza, cos czuje, ze to ta moja poczta w

>Raszynie, burdello na kolkach daje ciala + oczywiscie leń listonosz...

Właśnie to jest chyba najsłabsze ogniwo: Poczta Polska (moja paczka z MDT zaginęła zupełnie, dobrze że angole bez mrugnięcia okiem wysłali po miesiącu nową ale ona także w drodze)

pozdrawiam

Do tej wyczerpującej informacji Donga dodałbym że zamowienia skladane w Amazon.com (USA) - czyli w dolarach, z amerykańskimi niskimi cenami produktów i wysokimi opłatami za transport - i tak chyba zawsze wysyłane są z UE, z Niemiec (gdzie jest amazon.de), co jak się wydaje powinno skutecznie usuwać niebezpieczeństwo zapłacenia cła u nas w Polsce czyli u nas w UE:)?

Właśnie listonosz (Deutsche Post) przyniósł mi przesyłkę ze sklepu jpc. Schallplatten. Zamówienie wysłałem w ubiegłą niedzielę 9. grudnia - płyty dostałem dzisiaj - 13. grudnia, płyty doskonale opakowane, w idealnym stanie, ponieważ zamówiłem za powyżej 50 euro nie zapłaciłem ani grosza za przesyłkę.

Ten sklep polecam z czystym sumieniem wszystkin Forumowiczom!!!!

Jak to mowia ? Niemiecka solidnosc ? Wczoraj dostalem dwie plytki z Niemiec (amazon). W zyciu nie widzialem takiego pancernego opakowania. No i ekspresowa wysylka.

Przy okazji chcialbym spytac sie czy nie boicie sie zamawiac winyli wysylkowo ? Obawiam sie troche listonosza, ktory byc moze zechce upchac plyte do skrzynki ...

Champignon, Twoja obawa w polskich realich jest moim zdaniem całkiem uzasadniona. Aktualnie mieszkam i pracuję w Niemczech, wiąc tutaj niczego nie muszę się bać. Dostałem już pocztą ponad tysiąc winyli, żaden z nich nie został uszkodzony. Jeżeli mogę Ci coś poradzić - zamawiaj od razu większą partię - potrzebna będzie duża paczka, której nawet najgłupszy troglodyta nie wepchnie do skrzynki.

Fan Karajana

Sorry za off topic. Na wyminonym przez pp portalu discPLUS jest zapowiedź wprowadzenia do sprzedaży Tristana pod Karajanem(Golden Melodram) z La Scali z lat 50-tych(w obsadzie Nillson i Windgassen) Znasz(masz) może to nagranie (np. z jakiś innych wydań)?

Champignon, to nagranie Tristana jest wielokrotnie powielane. Ja ma je z Arkadii i brzmi nawet przyzwoicie. Nieźle brzmi też płyta Walhall. Muzycznie oczywiście jest doskonałe. Polecam, jeśli nie boisz się mono no i dźwięku nagrania zrobionego bez zewzwolenia Karajana

dzarro, przepraszam, odpowiedź na twoje pytanie napisałem przez pomyłkę na adres Chamignona, patrz poprzedni wpis

>Champignon, to nagranie Tristana jest wielokrotnie powielane. Ja mam je z Arkadii i brzmi nawet

>przyzwoicie. Nieźle brzmi też płyta Walhall. Muzycznie oczywiście jest doskonałe. Polecam, jeśli nie

>boisz się mono no i dźwięku nagrania zrobionego bez zewzwolenia Karajana

Fan Karajana

Dzięki, ale nie chodzi Ci przypadkiem o to - rzeczywiście bardzo znane – nagranie z 1952 z Bayreuth? (To jest dostępne m.in. w Walhall) Mi chodzi o nagranie z 1959 z La Scali. W trzech różnych spisach nagrań Tristana(raczej dość kompletnych, kilkadzisiąt pozycji, figurują w nich również nagrania aktualnie niedostępne) nie ma o nim mowy. Pytam, bo do tej pory, jeśli chodzi o parę Windgssen/Nilsson słyszałem tylko o dwóch nagraniach z lat 50-tych – pod Rodzińskim i Sawallischem.

Niestety, przeglądarka tego portalu jest do d... więc nie mogę podać linku.

Znalazłem okładkę na jakiejśc azjatyckiej stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...jak zamawiam to odrazu place i najpozniej na drugi dzien otrzymuje odpowiedz ze przyjeli - przygotowali - wyslali, a tutaj ni huhu, ni ma paczek przed swietami...

...przeciez do k**wy nedzy nie pojde na poczte, nie wejde z babami na zaplecze i przeszukujac, pokazujac palcem nie bede wybieral paczek ktore listonosz powinien dostarczyc szesc dni temu...

Fajnie bylo jak listonoszowi urodzil sie dzieciak :-) , poszedl chlop na miesiac urlopu, a mi w okienku pani powiedziala, ze jak przychodza do mnie paczki i mi zalezy to zebym dzwonil i sobie sam odbieral, bo nie ma nikogo komu chcialo by sie robic, a ja przeciez zaplacilem, to moge sobie i skarge do kierowniczki albo gdzie mi sie chce napisac...

tylko ze mi sie juz nie chce :-)))

dzarro, przepraszam, walnąłem babola. Rzeczywiście jest to nagranie z Bayreuth. Tego nagrania z La Scali nie mam, jeśli coś mógłbyś mi więcej na ten temat napisać, będę Ci wdzięczny

dzarro, właśnie byłem na stronie tego sklepu, to nagranie wygląda interesująco, jak tylko pojawi się w sprzedaży, natychmiat kupię i napiszę o wrażeniach

Ja oczywiście nic nie wiem na jego temat. Myślę, że główną niewiadomą jest tu jakość dżwięku(live z La Scali raczej nie należą do liderów w tej dzidzinie). Zarówno Herbi jak główni wykonawcy byli wtedy w wysokiej formie, więc jakość artystyczna też powinna być wysoka.

Pzdr.

Mój entuzjazm dla sprowadzania płyt z USA został mocno ostudzony. Chciałem sobie sprowadzić 13-płytowy box za 40 parę dolców z Cduniverse. Taki boks to nie jest to samo co 14 płyt osobno(dam głowę, że to jest wersja slim - z papierowymi kopertami, pudełko jest formatu 4-płytowego boksu). Mimo to przesyłkę liczy się jak 13 płyt co daję ponad 30 dolców. razem cena jest minimalne niższa niż z jpc(zakładając brak cła) a "na otarcie łez" mamy jeszcze 3 tygodniowy termin oczekiwania. W wypadku 4-płytowych boxów, albo pojedynczych krążków dalej się to kalkuluje, ale przy większych boxach robi się kicha.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.