Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty wysyłkowo - mam już k... dość!

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

Wow tylko 129 zł ? No tak, na ebayu to kosztuje 25 $ a dolary Panie teraz mocno stoją

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O, tak, CCD słynie z dobrze skalkulowanych cen.

Dla tych, którzy "mają k... dość" polecam www.cdconnection.com. Nie jest aż tak bajerancka jak CD Universe, ma mniej opcji i dodatków, ale płyty tańsze średnio o ok. 1$, a koszt przesyłki za 3 płyty wynosi ok. 6-8 dolarów (kalkulowany odrębnie dla konkretnego zamówienia). Co więcej, gdy przez kilka tygodni nic u nich nie zamówiłem, zaproponowali, że do końca m-ca będą wysyłać moje zamówienia z 1/2 ceny. I faktycznie, koszt wysyłki za tytuł w 2 następnych zamówieniach wyniósł ok. 1,15 dol.

Przesyłki docierają do adresata w 8-10 dni. W nienaruszonym stanie.

A wracając do CCD - można z nimi negocjować ceny, ale nawet obniżone mają się nijak do tego, co w Stanach. Ale miło z nimi pogawędzić i posłuchać, jak opowiadają głodne kawałki o podatku, cle, ZUSach i ogólnej drożyźnie. Tyle że płyty z USA nawet z doliczonym cłem i VATem są dużo tańsze niż na CCD. Ale tutaj pewnie dopłaca się za te poetyckie opisy płyt (a jak zabraknie autorowi weny, to kopiuje opisy z allmusic.com, tyle że czasem zapomni o tym napisać). Cóż, kontakt z nimi niezły, ale kupować lepiej gdzie indziej.

Nie kupuję już w CCD. Szkoda kasy. Nawet negocjować mi się z nimi już nie chce. Szkoda czasu.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przed chwila doszla do mnie paczka z Okka Disk, przyeleciala przez ocean, cala Europe i wiecie co zrobil moj kochany listonosz? K... normalna rzeznie!

W paczce byly rowniez plyty winylowe, a ze nie zmiescila mu sie do skrzynki w ogrodzeniu, akurat nikogo nie bylo w domu, to wzial wsadzil lape i paczke oparl za murkiem po stronie domu pod skrzynka, takze z ulicy nie widac, niby myslal dobrze, bo skad mial wiedziec ze w srodku winyle, a na sloncu 60 albo wiecej stopni :-)))

Nowy film:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, przepraszam za ten OT :)

Miało iść na Bocznicę do Radia Pałac.

Ale może Pan Prezydent też już ma, k... dość?

V.

Ale wracając do ad remu...

Jak ostatnio wygląda sprawa z cłami. Wykopałem parę tanich płytek w cdconnection, ale aż się boję zamawiać. Wychodzi prawie pół ceny jak u nas w sklepach. Z kosztami przesyłki trochę więcej, ale i tak dużo lepiej. Pytanie tylko czy są jeszcze jakieś ukryte koszty. Czy zamawiając 3-4 płyty za powiedzmy 50$ z przesyłką, dojdą jeszcze jakieś krajowe myta?

> Mallet

Dlaczego ukryte? Koszty są raczej jawne. 3% cła i 22% VAT. Teoretycznie od każdej przesyłki powyżej 22 EUR (ok. 34 USD), ale w rzeczywistości paczki do 40-paru USD są bezpieczne (a tyle z reguły kosztują na cdconnection 3 płyty z przesyłką, choć są też tytuły poniżej 10 USD), nawet jeśli jako adres odbiorcy podasz firmę (a wiadomo, że wtedy celnicy chętniej biorą paczki pod lupę). Zamawiaj śmiało.

andresn50, właśnie dostałem przesyłkę z Japonii, Niemy zdarli ze mnie 54 euro cła + VAT. No cóż, można to przeboleć, gdyż są to oryginały niedostępne w UE.

Cieszę się, że mogłem pomóc. Co do prawa niemeckiego to nie mam pojęcia, jakie ono jest.

Pewnie sporo kupiłeś skoro zapłaciłeś takie duże cło. Mógłyś podać jakieś ciekawsze kąski z Twojego

zamówienia, może i inni w tym ja by z tego skorzystali.

Pozdrawiam

Andrzej

Witam,

właśnie otrzymałem przesyłkę z cdconnection.com, po 10 dniach od złożenia zamówienia.

Trzy tytuły, w tym jeden podwójny album - łącznie 42 dolary. Bez cła i podatku.

Przesyłka w stanie idealnym, zamówiłem następne, polecam, są OK.

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś z forumowiczów kupował płyty w tych sklepach? Oferta - przynajmniej w powadze - szeroka, ceny przesyłek może bez rewelacji, ale i bez przegięć(zwłaszcza filii z UK)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

pierwszy z drugim,pierwszy z trzecim brakuje mi z czwartym :O

Macie cuś :O)

Ukryta Zawartość

post-208-100006320 1220421479_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

witam serdecznie ,właśnie dzisiaj odebrałem przesyłką z multikulti , panowie ze sklepu zrealizowali zamówienie błyskawicznie ,trwało to zaledwie 4 dni , ale jedna rzecz mnie niepokoi , jedną z płyt było cd.lee konitz-martial solal quartet european episode impressive rome ,płyty są tłoczone na czarnych nośnikach wypisz wymaluj cd-r za 0,80 gr szt.być może któryś z kolegów forumowiczów posiada to wydanie i jest w stanie mnie wyciągnąć z nerwów w stan ukojenia,jest to podwójny album,oba cd wyglądają podobnie,różnica jest tylko w kolorze nalepek na cd,pozdrawiam wszystkich melomanów i audiofilów seba woźniak

Nie tylko internetowe sklepy nawalają. W W-wskim trafficu zamówiłem D. Murraya. Kiedy do nich dzwoniłem zawsze zwalali na dystrybutora i w końcu przestałem dzwonić. Po dwóch miesiącach Murray leżał na półeczce a oni nie raczyli dryndnąć mimo,że mieli mój numer. OTO POLSKA WŁAŚNIE! WRRR!!!

"płyty są tłoczone na czarnych nośnikach wypisz wymaluj cd-r za 0,80 gr szt.być może któryś z kolegów forumowiczów posiada to wydanie i jest w stanie mnie wyciągnąć z nerwów w stan ukojenia,jest to podwójny album,oba cd wyglądają podobnie,różnica jest tylko w kolorze nalepek na cd,pozdrawiam wszystkich melomanów i audiofilów seba woźniak"

No niestety - tak właśnie to wygląda.

IMO to już zupełny upadek fonografii - płyty kolekcjonują przecież już tylko anachroniczni zbieracze, którym każe się teraz często płacić krocie za materiał wydawany w formie porysowanych cdrek i poligrafii wydrukowanej na drukarce laserowej.

NO WAY.

Jedyna rada - oddać i zastrzegać przy zakupach ( moja lista to cdreki i wszelkie wydania które rysują płytę ).

A mi średnia ilość dni od zamówienia do odbioru paczki z poczty z płytami zamawianymi w CDConnection stopniowo maleje. Jescze w lipcu zdarzało mi się na nie czekać nawet 23-25 dni, a ostatnio, ku memu olbrzymiemu zdziwieniu, paczka z płytami z USA przywędrowała w ciągu ośmiu dni (włączając w to sobotę i niedzielę!). Czyżby pozytywne zmiany w Poczcie Polskiej? Tfu, tfu! -spluwam, aby nie zapeszyć, bo jeszcze trzy paczki w drodze :)

Kuriozalna jest sytuacja kiedy towar z Tokyo Japan przychodzi po 6 dniach przyniesiony przez listonosza poczty polskiej, tego samego ktory w ramach przesylki krajowej priorytetowej naszej poczty potrafi z nia zawitac po 8dniach, niby priorytet powinien trafic na drugi, gora trzeci dzien do odbiorcy, jak pytam listonosza co sie stalo, ze minelo juz 8 dni to sie usmiecha i mowi, zebym zlozyl podanie o prace i bral sie do roboty :-))

Moja pierwsza przesyłka z CD-connection też przyszła w ciągu 8 dni. Rekord szybkości to jak na razie angielski Amazon - 3 dni. Kupowanie czegokolwiek w Trafficu to strata kasy. Płyty za kilkanaście dolców chodzą tam za ponad 70 zetów.

• 2 tygodnie później...

andresn50, Cieszę się, że mogłem pomóc. Co do prawa niemeckiego to nie mam pojęcia, jakie ono jest.

>Pewnie sporo kupiłeś skoro zapłaciłeś takie duże cło. Mógłyś podać jakieś ciekawsze kąski z Twojego

>zamówienia, może i inni w tym ja by z tego skorzystali.

No cóż, zaszalałem... Z ciekawszych kąsków - DVD z pierwszego i drugiego tournee Karajana po Japonii - 1957 i 1959 - I i IV Symfonia Brahmsa, Niedokończona Schuberta, V Beethovena. Do tego pierwsze filmy z Clousotem - IX Dworzaka i V Koncert Mozarta z Menuhinem, Missa Solemnis Beethovena - wydanie Sony w Europie niedostępna, Koncet Fort. Czajkowskiego z Weissenbergiem.

Pozdrawiam

Coś dorzucę od siebie.

Dość często robię zakupy na amazon.com. Do tej pory zawsze to były książki. Jak wiadomo, na książki nie ma cła - przepisy unijne, bo gdyby to zależało od polskiego rządu... lepiej nie myśleć.

Zawsze paczka szła bezpośrednio z USA.

Ostatnio zamówiłem 3 CD i 14 książek. Naczytałem się, że celnicy polscy "rozgryźli" już paczki od amazona i jak widzą ich logo to ostro trzepią. Naszykowałem się więc na ew. cło.

Tymczasem amazon podzielił moje zamówienie na dwie części. Bez mojej dopłaty. 10 książek poszło bezpośrednio z USA do Polski. Paczka szła 12 dni.

Natomiast druga paczka, czyli 3 CD i 4 książki zostały wysłane do Niemiec i dopiero z Niemiec do mnie. I szła 10 dni. I cła nie było.

Czyżby po prostu olali, bo tylko 3 CD, czy może odpuścili sobie bo paczka szła z Niemiec, czyli Unii Europejskiej?

Nie mniej jednak amazon bardzio pozytywnie mnie zaskoczył.

Inna sprawa, że pakowaniem zamówień zajmują się tam kompletni amatorzy. Pudła sa za duże, wszystko lata sobie po nich, a z 3 CD dwa pudełka były uszkodzone. Kilka miesięcy pracowałem w hurtowni, w dziale zamówień Ordnance Survey Ireland i wiem jak się należy pakować książki i CD/DVD. Tych baranów z amazona bym zwolnił natychmiast.

No, ale "przynajmniej" oryginalnie zafoliowane, z plombami.

A mam takie pytanie, robił ktoś zamówienia z www.cdconnection.com ? Jak to u nich wygląda?

>Asturas

Polecałem cdconnection już parokrotnie, więc mogę polecić raz jeszcze. Paczki idą 10-14 dni. Zapakowane w wydawałoby się nazbyt skromne i malutkie pudełka, ale wychodzi na to, że takie są idealne, bo nigdy jeszcze żadna płyta nie przyszła do mnie uszkodzona, co zdarzało się na cduniverse. Koszty przesyłek bardzo umiarkowane, kalkulowane odrębnie do każdego zamówienia - ok. 8 dolarów za 3 płyty (zdarzają się też oferty przesyłki za pół ceny). Do tego ceny płyt niższe z reguły o ok. 1$, niż gdzie indziej.

Ciekawa sprawa to system obniżkek cen (ok. 10%) na losowo wybrane tytuły z oferty. Akcja trwa cały czas, a obniżki pojawiają się z reguły na jeden dzień, ale wystarczy, że trzyma się płyty w koszyku przez jakiś czas i sprawdza codziennie (zresztą to w sumie jedyny sposób ich przechowywania, bo nie ma osobnej wish list). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby któryś z nich nie znalazł się prędzej czy później na zniżkowej liście, a wtedy wystarczy zaznaczyć "zamów dziś" i płyta znika z koszyka.

Jedyną dla mnie wadą jest brak akceptacji AmExa, przez co muszę płacić Visą, która jest rozliczana w euro, więc kursy wymiany są ciut wyższe, niż przy płatności kartami rozliczanymi w $ (jak AmEx).

Wybór jest może mniejszy niż na cduniverse, jest mniej opcji wyszukiwania i różnych wodotrysków, ale wątpię, by gdzieś było taniej. Ja przeniosłem się tu na stałe. Zachęcam.

Ja także polecam cdconnection.

Ostatnio zaginęła mi jedna paczuszka. Po miłej wymianie korespondencji, kazano mi poczekać do dwóch miesięcy od wysłania paczki (ponoć standardowy czas oczekiwania). Zgłosiłem się po dwóch miesiącach i reklamację przyjęto bez zająknięcia. Zagubione płyty zostały mi dosłane mi za darmo.

Po takiej akcji jestem ich dozgonnym klientem:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.