Skocz do zawartości
IGNORED

dopuszczalna głośność w domu ?!

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Ja powiem tak -pół biedy jeśli ktoś się denerwuje, że mu muzykalny sąsiad generuje hałasy których on jakoś za bardzo nie lubi. Prawdziwa bieda zaczyna się gdy np ma małe dziecko i tenże muzyk zza ściany czy znad sufitu robi mu łomot wtedy gdzy bobas śpi albo np ma psa który wariuje a ma prawo bo słuch ma doskonalszy od naszego a rozum mniejszy i często poprostu może być przerażony tymi dźwiękami. Co moim zdaniem można poprawić -ustawić kolumny na solidnych podstawach z marmuru, granitu itp, ustawić je niesymetrycznie względem pokoju tzn symetryczny układ odsłuchu kolumna-fotel-kolumna zachować ale obrócić go trochę względem pokoju o jakieś 10-20 stopni, to może osłabi rezonanse, wykładzina, dywan grubyczy coś, kilimy i arrasy na ścianach, duże ciężkie kwiaty w dyżych donicach oraz po dwa zwinięte materace "jugosłowiańskie" w każdym narożniku :)

Czemu marmury miałyby cokolwiek dać ? Kolejne voodoo zabawki. Fala dźwiękowa uderza w ściany z głośników a nie z podstaw kolumn i marmury nic tutaj nie pomogą.

ps. ale jeśli wyłożysz całą podłogę grubym marmurem i na to gruby dywan to chyba mogę zagwarantować że jakiekolwiek wibracje od podłogi będą wyeliminowane :P

• 2 tygodnie później...

Kyle -nie zrozumiałeś mojej intencji. Marmur, granit czy w ogóle cokolwiek ciężkiego podłożone pod kolumnę sprawi że dużo mniej energii będzie przekazywane z kolumny w podłogę. Jeśli dobrze kojarzę to problem był właśnie z sąsiadem pod podłogą. Dźwięk przez powietrze nie przenosi się tak na drgania podłogi jak przez bezpośredni kontakt kolumny z podłogą. Trzymając rękę nawet blisko głośnika nie czujesz jakichś ogromnych drgań przenoszonych przez powietrze ale gdy przyłożysz rękę do obudowy to zupełnie co innego. Ciężkie kloce pod kolumnami na pewno pomogą. Połóż sobie płytę chodnikową na klacie u uderz w nią porządnie młotkiem. Zaboli? ledwo poczujesz. A zamiast płyty weź zeszyt 16-kartkowy…

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Granity są już w planie :) Teraz jeszcze mam takie pytanko. Planuję sobie sprawić wykładzinę dywanową na calutką podłogę (ten ohydny gumolit jednak oka nie cieszy). Może jakiś materiał pod wykładzinkę (dźwiękochłonny).

najlepiej byłoby położyć 10cm styropianu i 3cm betony, ale to jednak niemożliwe raczej :/

masterofdeath6, 19 Gru 2007, 13:06

Możliwe tak sie robi ocieplenie w starych budynkach i nic sie nie zawala tylko na Twoim miejscu dał bym wełnę mineralną tzw twardą ewentualnie półtwardą (ta jest w.g. mnie lepsza akustycznie-spytaj w składach budowlanych),jest bardziej stratna i jeden warunek podłoga ma być tak zwana pływająca czyli wylewka przy ścianach nie dotyka ścian-wełna wychodzi sobie do góry i nie ma w związku z tym przewodnictwa dżwiękowego-trudnych do wyciszenia dźwięków uderzeniowych przenoszonych po konstrukcji domu np. stukanie młotkiem.Warto sie zastanowić czy wtedy zamiast n.p. kaloryferów nie zrobić sobie ogrzewania podłogowego,jest tańsze w eksploatacji o jakieś 20% nie grzejesz niepotrzebnie sufitu ciepło rozchodzi się równomiernie do góry. i 20 stopni masz tylko na swoim poziomie pod sufitem jest już chłodniej.Poza tym mieszkanie masz bardziej ustawne ,znikają Ci kaloryfery i tak że masz czyściej nie kurzy się ciągle przy konwekcji ciepłego powietrza.(polecam wodne ogrzewanie podłogowe bo grzeje tylko tam gdzie nie ma mebli przy elektrycznym grzeje niepotrzebnie pod meblami,można to ominąć dając wzdłuż ścian wyłączane sekcje ale to podraża inwestycje)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

50dB ?? no bez jaj :) to jest cicha rozmowa :P Poza tym na zdrowy rozum ciśnienie 50dB można tak szeroko interpretować jak szeroką dupe ma ta sąsiadka.

Dla mnie sprawa jest prosta. 100dB czyli tak głośno jak mozna grać imprezy w pomieszczeniach zamknietych (dodam: gdzie istnieje możliwosć zawalenia pod wpływem zbyt głośnych dzwięków). A jak już w ogole się uprzesz to do 22 Ci sąsiadka może naskoczyć. Niech sobie zrobi u słuchologa odlewy tłumiące i niech się wypałuje :) A jak zacznie skakać to weź jej przywal jakimś subem w podłoge czy tam ściane, wszystko jedno :)

Moim zdaniem istnieje wmiare niedrogie rozwiazanie . Trucizna , moze byc trutka na szczury lub inny srodek .

W ostatnich latach raczej nikt tego nie stosuje a w kontekscie wieku sasiada(sasiadki) ,nawet aczej bez sekcji sie obejdzie . Idz z przeprosinami i z odpowiednio przygotowana herbatka ( kawa , winem ) .

Tanim kosztem wyeliminujesz problem i imho bedziesz poza wszelkim podejzeniem . W koncu nie utrzymujesz z sasiadem kontaktow a nikomu nie przyjdzie na mysl by sprawdzac denata pod katem podania trucizny . Zycze udanego przeprowadzenia zabiegu i wielu godzin milego sluchania muzyki .

neodom, 20 Gru 2007, 05:03

Ile arszeniku już od swoich rodziców zjadłeś ,czy puściła ci sie już krew nosem ? może napisz ze to miało być śmieszne.Całkiem możliwe że idąc dalej tym tropem wpadniesz na pomysł usunięcia prezydenta, niekoniecznie naszego?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam!!..i ja dorzucę swoje 30 groszy do tematu...od roku mam tak samo...(można poczytać moje posty)..

I sprawa wygląda tak...jak ktoś jest upierdliwy to taki pozostanie i nic nie pomoże...

Najpierw przeszkadzały basy..(dobre kolce naprawdę pomogą) oczywiście ciszej słuchałem..ale potrafił przyjść o 13 ..w sobotę..

że mu zagłośno...miałem wyciszać profesjonalnie ścianę..ale właśnie się przekonałem,że i tak by to nic nie dało...

Podczas mojej nieobecności..dzieciak włączył sobie komputer-muzyczkę na full na komputerowych głośnikach!!!..fakt,że creativy...i przyszedł...(szkoda ,że mnie nie było)

Nie mogę się doczekać następnego razu....miarka się przebrała...zrobię to i wam radzę...po prostu wyrzucić gościa z domu!!

i ostrzec,że jak będzie nachodził to wezwiesz policję ..są jednostki niereformowalne i nie zawsze są to te muzykalne...

hehe master master;)

szczerze to ja tez ostatnio lubie przywalic,,,na ile mi oczywiscie słabiutkie kefy pozwalają. ehhh, gdzie te czasy gdy DENONEM DRA-335R z wiatrakiem atx 8x8 paliło sie przesterami gwizdki tonsila w dziwacznych kolumnach samoróbach....ehhh....

• 3 tygodnie później...

Pozdrowienia dla sąsiadów...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.