Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny ProAc 100

deadman

Rekomendowane odpowiedzi

lancaster, 8 Gru 2007, 19:08

>MG, a co o były za KT88 ? Różne są wzmaki na tych lampach..suchałem chyba ze trzech(Delta Studio,

>Feder, Cayin)...

Cayin A88T, Jolida, Delta Studio...

zresztą egzemplarze DS też potrafią różnić się między sobą. Znam trzy egzemplarze modelu KT88 które różnie grają.

McGyver,

Studio 100 słuchałem u siebie w domu na Gryphonie Callisto 2200 któremu kopa nie brakuje. Słuchałem też na słabowitym Creeku 4330, mocniejszym Creeku 5350SE oraz lampowej Jolidzie 502B i amplitunerze Denona. Wszystko to w pokoju 20m2. Na tej podstawie mogę z czystym sercem powiedziec, że w pokoju 15m2 jaki ma autor tego wątku mocniejszy piec wcale nie musi okazać się konieczny.

Co innego gdyby autor wątku miał pomieszczenie 40m2 , wtedy rzeczywiście przydałby się mocniejszy piec.

pozdr.

Arkadix

No własnie,każdy ma jakies inne oczekiwania.

Mi sie bardzo podobało zestawienie 100 z Musicalem A1,niby 20w (klasa A) ale doskonale sie tego sluchało. Dzwięk był w pewien sposób skonczony,homogeniczny.

Uważam że 40 metrów to już za dużo dla Studio 100, niezależnie od tego z jakim wzmacniaczem będą współpracować.

Musical Fidelity A1 radził sobie ze Studio 100 przyzwoicie, ale i tak nie pokazywał ich pełnych możliwości. Niemniej to jest chyba najtańszy wzmacniacz z jakim nie będzie porażki.

Witam Kolegów,

Na poczatku chciałem serdecznie podziękować za tak liczne uczestnictwo w moim wątku. Wszystkie uwagi biore sobie do "serca" i napewno będe miał je na uwadze. Kliku z Was mnie zaprosiło do siebie na odsłuch i napewno z tych zaproszeń skorzystam. Mam nadzieje ze jescze w tym roku ProAci zagoszczą w moim domu i zaczne dobierać pozostałe elementy zestawu. Rzecz jasna na bieżaco będe zdawał Wam relacje z odsłuchów.

Pozdrawiam

pamietam jeszcze taki micro odsluch jak kiedys kupowalem proac studio 100 na nowogrodzkiej w wawie,i zeby je sprawdzic podlaczylismy do tego co akutat stalo czyli jakis podly amplituner yamahy i cd a moze nawet byl to dvd,nie wazne,chcialem tylko sprawdzic czy glosniki dzialaja. I pamietam dzwiek setek z tym"podlym" sprzetem,bylo wysmienicie,nawet obecny wtedy kolega parmenides sie zachwycil.

Witam,

Koledzy pomocy. Kolumny wybrane, ale okazuje się że w ich ojczyźnie jest nie lada problem żeby je kupić. Podzwoniłem już po kilku sklepach i albo ich nie mają, albo nawet o takim modelu (studio 100) nie słyszeli.

Ręce normalnie opadają. Czy wiecie gdzie można je kupić nabyć? Jeżeli nie w uk to może w jakims innym kraju. Pozdrawiam

A daj sobie spokój z polowaniem. Sklonuj sobie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

McGyver - mam do Ciebie pytanie jako do człowieka obeznanego z zagadnieniami kolumn, głośników, zwrotnic itd.

Nie orientuję się biegle w cenach samych przetworników, ale myślę, że Ty raczej tak. Nie wiesz może jakie były mniej więcej ceny głośników (kiedy Dynaudio jeszcze je sprzedawało) tzn, 15W75 i D 28/2 ? I jak się ma do tego cena Scan Speaka i Seasa ze Studio 100?

Pomijam koszty skrzynek, które w Proacach na pewno są o wiele ładniejsze i pewnie lepsze niż w najtańszych Audience, chociaż z kolei z tego co widziałem zwrotnica Proaków nie należy do "szczególnie wyszukanych" :).

I nie jest przypadkiem tak, że właśnie w serii Studio tak naprawdę jedynym BARDZO dobrym głośnikiem jest ten stary Scan Speak, a reszta to po prostu w miarę przyzwoite głośniki, ale stanowczo "pojechane" z ceną w górę, a jedyne co usprawiedliwia taki stan, to talent Tylera polegający na wyciągnięciu maksimum możliwości z przeciętnych w gruncie rzeczy komponentów? No i mit trochę takiej "świętej krowy?"

I mam jeszcze taką małą dygresję odnośnie używania Studio 100 w studiach nagraniowych - nie tylko Proaki znajdują tam zastosowanie. Z tego co wiem również niektóre modele B&W i właśnie Dynaudio również takową funkcję pełnią (oczywiście nie z serii Audience:))).

Jeżeli się bardzo mylę, to prosiłbym właśnie McGyver'a o weryfikację, ponieważ wydaje mi się jedną z najbardziej kompetentnych osób na forum, której zdanie w tej kwestii wydaje mi się wnosić coś rzeczowego.

Oczywiście nie chcę nikomu w ten sposób niczego ujmować z jego "doświadczenia ałdjofilskiego" :) Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy róznych głośników:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

-->Asmon

Nie mam pojęcia ile dokładnie kosztował 15W75, ale był to raczej drogi przetwornik. D28/2 był dużo droższy od Seasa KT26.

Skrzynki Studio 100 są ładne ze względu na wykończenie naturalnym fornirem, ale cieniutkie. Solidnością wygrywa zdecydowanie Dynaudio.

Faktycznie Skan 8542 jest bardzo dobry, ale i nieco kapryśny. Nie ze wszystkimi tweeterami "lubi" współpracować, z Seasem akurat się nie gryzie, stąd rezultaty.

Mnie się nie udało wykrzesać jakości z połączenia tego Skana z Dynaudio Esotekiem, ale już z zupełnie nieznanym u nas Daytonem grało dobrze. A naprawdę świetne rezultaty uzyskuje się łącząc tego Skana z ceramicznym Accutonem. Na takim połączeniu zarówno łojenie, jak i kwartety smyczkowe brzmią pięknie.

Sądzę że Seas został wybrany po części również i z powodu kapryśności Skana. Łączenie go z droższymi kopułkami nie zawsze daje postęp, więc pewnie Tyler uznał że się nie opłaca.

ProAc zresztą zawsze miał tendencję do stosowania tanich tweeterów. Taniutki Seasik KT19 był w Studio 125 i Tablette 2000, tania Vifa DX jest obecnie w Studio 140, Studio 130, a nawet we flagowyc Response D100 kosztujących 80 000zł.

Studio 100 uważam za najlepsze kolumny z serii Studio. Howgh, jak mawiali indianie na kartach powieści Karola Maya

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Udało się!!!! Za niedługi czas zagoszczą u nie ProAci. Już niebawem kolejny etap - dobór elektroniki. W związku z tym szybkie pytanko. Jak waszym zdaniem wypadnie połączenie w/w kolumn z elektroniką Naima cd5i i nait 5i ?

pozdrawiam

Koniecznie mocne, wydajne prądowo ustrojstwo z nasyconą, ciepłą średnicą i czystą górą. ProAki Studio 100 nie lubią się z zimno lub sucho grającymi wzmakami.

Dobrym pomysłem jest połączenie ich z lampą na KT88 w push-pull.

Niektóre push-pulle na EL34 chyba też dadzą radę, ale prawdopodobieństwo że się tak stanie jest dużo mniejsze.

Chyba najtańszy naprawdę dobry napęd do Studio 100:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niedosyt jesli chodzi o bas to z pewnoscia,nie wysterujesz setek naitem5i do konca choc zestaw naima bedzie gral badzo muzykalnie,przekonujaco i bedzie sie na nim dalo sluchac gorzej nagranych plyt. Przede wszystkim bedzie fajny drive w rocku.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Żeby nie zaśmiecać forum nowym wątkiem pozwole sobie odświeżyć troszeczke ten wątek. Cały czas czekam za kolumny niestety :( wiec na razie temat przewodni stoim w miejscu.

Mam do Was inne pytanko. Co sądzicie o sklepach typu second Hand ? Czy ktoś z tak małym doświadczeniem jak ja powinien z takich sklepów korzystać. Wydaje mi się ze za przemawiają pewnie ceny, spory wybór a wiec i możliwosć bezpośredniego porównania wiekszej liczby np elektroniki niż u jednego czy drugiego kolegi z Forum. Do tego dochodzi gwarancja, która dają. Przeciw no właśnie co jest na minus. Boje się że jeden czy drugi sprzedawca może wykorzystać moją niewiedze. Jak myślicie.

Jeszcze jedno pytanko. Możecie mi podać jakieś namiary do takich sklepów.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.