Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

zoltar7, 10 Maj 2008, 15:23

>Tomek_j

>Mam takie pytanie, na jakiej właściwie zasadzie działa w tym DAC regulacja (cyfrowa) głośności?

nie wiem, a dlatego nie wiem bo producent tego nie napisał w dokumentacji (albo nie doczytałem).

W praktyce układ ma 2 rejestry (kazdy kanał ma swój rejestr)do których uC wpisuje 8 bitowa dane. W zaleznosci od wartości tych danych ustawiane jest tłumienie sygnału wyjsciowego.

Sama regulacja moze byc wykonywana na 2 sposoby. Pierwszy z nich to regulator z dzielnikiem rezystorowym przełacznym analogowymi kluczami.

Drugi spsoób to matematyczna operacja (skalowanie) na wejściowych danych podawanych na przetwornik ( obstawiam ze tutaj zastosowana). Oczywiście trudno sobie wyobrazic ze beda modyfikowane dane 16bitowe, bo przy duzym tłumieniu pojawiłyby sie bradzo duze zniekształcenia. Regulacja odbywa sie w filtrze interpolatora na "zagęszonych" danych (oversampling). Tak wykonana regulacja daje mozliwość regulowania poziomu bez znacznego pogorszenia jakosci sygnału. Jednak ma ona wielu przeciwników, którzy twierdzą ze sygał tak regulowany zdecydowanie traci.

W DAC'u została zaimplementowana bo była taka mozliwość. Znam takich co uzywaja i sobie chwalą, ale tez niektórzy twierdza ze to totalne nieporozumienie.

W tym DAC ja tej regulacji nie uzywam, ale w ostatnio wykonanym wzmacniaczu słuchawkowym do PC'ta z wejściem USB/SPDIF zastoswałem ten DAC i wbudowana w nim regulację. Okazała sie ona duzo lepszym rozwiazaneim niz sterownie głosnoscia z playera, lub z poziomu regulatorów głosnosci Windows.

A jak ustawię tłumienie na 0 dB to rozumiem, że nie będą "obcinane" żadne bity, czy tak?

ps. tomek_j ja używam i jakoś nie zauważyłem żadnego pogorszenia jakości dźwięku.

zoltar7, 12 Maj 2008, 18:59

>A jak ustawię tłumienie na 0 dB to rozumiem, że nie będą "obcinane" żadne bity, czy tak?

>

>ps. tomek_j ja używam i jakoś nie zauważyłem żadnego pogorszenia jakości dźwięku.

myśle ze jak ustawisz 0dB to nie bedzie zadnej ingerencji w sygnał (Obcinanie to złe słowo). Jednak przetwornik ma funkcję wyłaczania regulatora i zeby byc pewnym trzeba uzyc funkcji wyłaczającej regulowanie poziomu sygnału -> Dis. Volume Ctrl

Tak to wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15604-100002838 1211144929_thumb.jpg

post-15604-100002839 1211144929_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomek_j a jak powinny być podłączone masy w wyjściach symetrycznych w twoim DAC. Czy mają być prowadzone z każdej z płytek przetworników do każdego gniazda XLR osobno, czy może należy połączyć masy gniazd XLR razem i dopiero od nich jedną wspólną masę podłączyć w którymś miejscu DACa (w którym) ? Pytam bo mój wzmacniacz symetryczny (zbudowany na 4xLM4780) jest cichutko ale jak się go podłączy do DAC to słychać w kolumnach brumm (taki jakby tworzyła się pętla masy). Czy to wynik tego, że w DAC nie ma na wyjściach MUTE czy może coś się zapętla. Zakładam, że we wzmacniaczu masy są połączone prawidłowo - ten temat już przerobiłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oltar7, 24 Maj 2008, 10:28

>Tomek_j a jak powinny być podłączone masy w wyjściach symetrycznych w twoim DAC. Czy mają być

>prowadzone z każdej z płytek przetworników do każdego gniazda XLR osobno, czy może należy połączyć

>masy gniazd XLR razem i dopiero od nich jedną wspólną masę podłączyć w którymś miejscu DACa (w

>którym) ? Pytam bo mój wzmacniacz symetryczny (zbudowany na 4xLM4780) jest cichutko ale jak się go

>podłączy do DAC to słychać w kolumnach brumm (taki jakby tworzyła się pętla masy). Czy to wynik

>tego, że w DAC nie ma na wyjściach MUTE czy może coś się zapętla. Zakładam, że we wzmacniaczu masy

>są połączone prawidłowo - ten temat już przerobiłem:

>

Ukryta Zawartość

ja je łączyłem tak:

masa z płytki DAC połaczona jest z pinem masy XLR. Obudowa XLR jest połączona z metalową obudową. Metalowa obudowa jest połaczona z masa odbiornika S/PDIF. Ale widze ze sobie juz poradziłeś :-)

Masy masy, masy - stary problem :-)

Ukryta Zawartość

zoltar7, 24 Maj 2008, 21:51

>Jak na razie sobie nie poradziłem... :(

a jak to wyglada z sygnałem asymetrycznym (RCA)? Z tego co wiem masz podłaczony układ desymetryzatora - dla prób z XLR moze odłacz desymetryzator i zostaw tylko wyjście symetryczne. Ten przypadek jest dość dziwny, bo DAC z wyjściami symetrycznymi gra u paru osób (na tym forum Waldi i Rick) i z tego co wiem nie ma z tym problemu.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie troszkę inne ale w tematyce przetworników :-)

Mam Technicsa do przeróbki i jest w nim układ C/A MN6474 który czyta dane w formacie LSI.

Jaki format danych musze ustawić w przetwornikach Burr-Browna aby działało takie połączenie Left-justified, Right justified? Bo I2S to na pewno nie jest.

witek0987, 3 Cze 2008, 13:39

>Mam pytanie troszkę inne ale w tematyce przetworników :-)

>Mam Technicsa do przeróbki i jest w nim układ C/A MN6474 który czyta dane w formacie LSI.

>Jaki format danych musze ustawić w przetwornikach Burr-Browna aby działało takie połączenie

>Left-justified, Right justified? Bo I2S to na pewno nie jest.

Chcesz zastąpic tego DAC'a przez Burr- Browna jak rozumiem

Większość przetwornikóe ma wbudowany interfejs PCM z programowanym formatem danych wejściowych. Format jest programowany/ustawiany zależnie od konkretnego modelu albo przez wymuszenie stanów na pinach DAC, albo przez zaprogramowanie wewnetrznego rejestru układu (np magistrala I2C lub SPI przez mikrokontroler).

Nie spotkałem sie z formatem LSI. W podanym przez Ciebie datasheet nie ma przebiegów czasowych, ale jak sie nalezy spodziwac bedzie to któryś z formatów justified (left/right). Dodatkowo trzeba ustalić polaryzację LRCK.

Tak. Zamierzam go zastąpić jakimś przetwornikiem Burr-Browna.

Niestety tylko do takiego datasheetu dotarłem nic więcej (bez przebiegów czasowych).

Mówiąc o polaryzacji sygnału LRCK co masz na myśli? To, że kanał lewy to stan wysoki a prawy to stan niski?

witek0987, 3 Cze 2008, 22:47

>Tak. Zamierzam go zastąpić jakimś przetwornikiem Burr-Browna.

>Niestety tylko do takiego datasheetu dotarłem nic więcej (bez przebiegów czasowych).

>Mówiąc o polaryzacji sygnału LRCK co masz na myśli? To, że kanał lewy to stan wysoki a prawy to stan

>niski?

Moze sie okazac, ze w interfejsie PCM masz odwrocona polaryzacje sygnału LRCK. Bedzie to skutkować zamiana kanałów na wyjsciu przetwornika.

Zamiana chyba bedzie mozliwa, ale trzeba poeksperymentować z ustawianiem formatu danych PCM

Panowie,

na jakim etapie składania DACa jesteście?

Jakoś nikt się nie chwali.

U mnie przetwornik już drugi miesiąc pracuje, a jako, że nie mam mozliwości porównania tego DACa z innymi bardzo proszę o Wasze opinie.

Pozdrawiam

----------------

>mirfak

Rick i ja sie wypowiadaliśmy, mój działa od początku,

Ciekawe, że tomek_j się nie chwali i nie opisał swoich wrażeń,

Tomek napisz coś

Waldi_06, 7 Cze 2008, 15:04

>>mirfak

>Rick i ja sie wypowiadaliśmy, mój działa od początku,

>Ciekawe, że tomek_j się nie chwali i nie opisał swoich wrażeń,

>Tomek napisz coś

Mnie troche nie wypada tutaj chwalić swojej konstrukcji. Jestem jednak z tego DAC bardzo zadowolony. Slucham w konfiguracji monaural z desymetryzatorem. Po wygrzaniu gra tak jak lubię, tzn dynamicznie i jednoczesnie szczegółowo.

Czy z czymś porównywałem, tak porównywałem - z moją wczesniejszą konstrukcją na DSD1793. Wczesniej ten przetwornik uwazlem za bardzo dobry, traz słysze w wielu utworach, ze słabiej sobie radzi niż PCM1796. Drugie porównie z pozyczonym Philipsem DVP9000S. Philips grał troszkę łagodniej i wpierwszsym momencie wydawało się że lepiej, ale jednak nie. O innych porówniach nie warto mówić.

Ja na swoj osobisty uzytek wykonuje taki test: słucham troche tego, troche tamtego i nie wchodząc w analizę średnicy dołu, góry itp wybieram to czego w dłuższym okresie czasu słucha sie lepiej. Zdecydowanie dla mnie w takim tescie wygrywa PCM1796.

Za jakiś czas bedzie mozliwośc porównania z DAC na WM8740. Układy juz mam, PCB bedzie niebawem sie wykonywało.

Do Mifraka - a tobie się podoba, czy nie? Uwagi innych sa cenne, ale najważniejsze jest własne zdanie.

oltar7, 7 Cze 2008, 15:28

>tomek_j

>a gra to u ciebie z jakim wzmacniaczem i jakimi kolumnami?

Wzmacniacz : DIY Hexfet Gosbertsa Elektor 1994

Preamp z zasilaniem bateryjnym - z Elektora konstrukcja Gisbertsa

kolumny: budzetowe Tannoy M4 Mercury (te pierwsze najstrasze)

Druga "sciezka" Wzmacniacz słuchawkowy DIY z lampami ECL 86 (opis z Elektora), słuchawki Beyerdynamic DT880PRO

Jezeli to ma jakies znaczenie to jako transport wykozystywany jest DVD Sony DVP NS355

W moim systemie (systemiku) DAC dodał dużo szczegułów. Lubie sobie wieczorem zgasić światło włączyć lampki i wsłuchać się w dźwięk. Od czasu uruchomienia DACa pozyskję więcej niuansów z muzyki.

Co, nie ukrywam, bardzo mnie cieszy.

Mój system: Symasym DIY, pre na 6n1p, DAC by TJ w wersji niesymetrycznej, kolumny JPW ML-910 - mały ale mnie cieszy.

P.S. Czy ktoś tuningował może zwrotniecę z tych kolumn? Warto? Jeśli tak, to proszę o jakieś szczeguły na PW.

Serdecznie pozdrawiam

----------------

Tomku czy konstrukcja o której mówisz na układzie DSD1793 to układ AVT379? Pytam z czystej ciekawosci bo taki własnie układzik posiadam (także Twojego autorstwa).

Ja swój już mam złożony, praktycznie tylko obudowa ale zamierzam wymienic kondensatory tantalowe (odsprzęganie zasilania cyfrowego i analogowego) na black gate std.

witek0987, 7 Cze 2008, 20:13

>Tomku czy konstrukcja o której mówisz na układzie DSD1793 to układ AVT379? Pytam z czystej

>ciekawosci bo taki własnie układzik posiadam (także Twojego autorstwa).

>Ja swój już mam złożony, praktycznie tylko obudowa ale zamierzam wymienic kondensatory tantalowe

>(odsprzęganie zasilania cyfrowego i analogowego) na black gate std.

Ten sam - mimo prostej konstrukcji gra według mojej opinii zaskakująco dobrze. Wadą tego układu jest zastosowanie nie produkowanego DIR1793. Trudno było przewidziec ze ten bardzo dobry odbiornik tak skończy. Ale ma godnego nastepce DOR9001

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.