Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

witek0987, 5 Mar 2008, 12:53

>Przepraszam Waldez źle przeczytałem.

>

>A Soft Mute?

>Stan niski wyłącza tę funkcję, stan wysoki wycisza sygnał (daje mute). Czy tak?

The PCM1794 supports mute operation. When MUTE (pin 10) is set to HIGH, both analog outputs are transitioned

to the bipolar zero level in –0.5-dB steps with a transition speed of 1/fS per step. This system provides pop-free muting of the DAC output.

Wszsytkie sygnały z oznaczeniem bez kreski na gorze (np RST) sa aktywne w stanie wysokim

mirfak, 6 Mar 2008, 23:00

>Witam,

>ma ktoś odstąpić komplet kondensatorów do jednej płytki przetwornika (2.7, 8.2, 27 nF), bo nie

>ukrywam, że jest to nieosiągalne.

>Pzdr.

zajrzyj na stronw www.rezystory.net i wyslij maila z zapytaniem - o ile wiem sa dostepne te wartosci MKP (polipropyleny), lub KSF (styrofleksy)

itek0987, 7 Mar 2008, 10:01

>A czy do diód w mostku w częsci analogowej dołańczacie kondensatory polipropylenowe?

sugerowane jest zeby kondensatory 2n7 27n i 8n2 były jak najlepszej jakości i mały toleranacje wykonania 1%. Ja stosowałem polipropyleny MKT, ale mysle ze niezłe byłyby tez styrofleksy

Jezeli pytasz o inne kondensatory ( nie bradzo wiem o jakie Ci chodzi), to

100nF blokujace ceramiczne SMD rozmiar 1206, w czesci analogowej blokujace napiecia +/-15V 100nF MKT

Podstawowe wiadomości o roznych typach kondensatorów znajdziesz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tomek_j, 7 Mar 2008, 11:56

>sugerowane jest zeby kondensatory 2n7 27n i 8n2 były jak najlepszej jakości i mały toleranacje

>wykonania 1%. Ja stosowałem polipropyleny MKT,

Oczywiście polipropylenowe MKP - nowy własciciel forum a edycji dalej nie ma .........

O coś takiego pytam (dołączony rysunek - przepraszam za jakość ale tak na szybko :-).

Dlatego poruszyłem ten temat bo pamiętam w jednym z numerów Audio podajże podczas testu odtwarzacza cd, recenzent napisał, że "diody w mostku są bocznikowane polipropylenami - to ładnie". Tylko nie pamietam, czy część cyfrowa, czy analogowa albo obie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden, 7 Mar 2008, 19:18

>To nie sprawi w tym miejscu różnicy, można dać taką wartość.

ups - na jakiej podstawie tak twierdzisz - przeliczyłeś ten filtr? To moze damy 22nF , zamiast 2,7nF 2,2nF, a zamiast 8,2nF 10nF łatwiej bedzie kupić.

Ja osobiście proponowałbym uzyc takich elementów jakie sa zalecane, a potem ewentualnie je modyfikować tytułem eksperymentu.

ku...........wa !!!!!!!!!!!!!!

w ubiegłaśrodę wyszedł PIC od Ryśka do zoltar7 i ............ doszedł dopiero dzisiaj

cyt:

"List dotarł dziś. Dzięki.

ps. chodzenie na poczte w Warszawie nic nie daje."

szlag by trafił, przeciez to jakieś 300 km.

;(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

brak mi sił.

Zasugerowałem się którymś wpisem i rysunkiem (już innego autora), że chodzi o kondensatory na diodach, a nie w LPF. Jednak w LPF to też będzie działać równie dobrze przy 23,7nF, najważniejsze żeby kondensatory w obu kanałach były te same i wysokiej jakości, chociaż nieco lepiej żeby było to 27nF jak na schemacie (tak małej różnicy i tak nie będzie słychać).

• 2 tygodnie później...

Przypominam wszsytkim, a szczegolnie tym, ktorzy uruchamiaja wersje monaural, że kable zaciskane IDC10 łaczące odbiornik z DAC'ami powinny byc jak najkrótsze. Kabel łaczacy odbiornik z DAC to ok 5cm, a kabel łaczacy oba DAC to ok 7cm.

Dlugie kable prawie na pewno spowoduja problemy z drugim DAC w trybie monaural. DAC nie bedzie działał, lub pojawia sie duze zniekształcenia. Te kable przenosza sygnały I2S i zegar systemowy (F=11,2896MHz)

Witam,

mam kilka pytań:

1. jako że buduję DACa w najprostszej konfiguracji (tj. wersja asymetryczna bez wyświetlacza, procesora itp.) proszę mi napisać czego nie muszę lutować na płytce odbiornika.

2. płytka DACa jest zasilana między innymi napięciem symetrycznym poprzez ZZ2 - czy "zero" ma być podłączone do środkowego pinu?

3. czy płytkę odbiornika podłączam do płytki DACa ZPCM->Z3?

4. czy kondensator pod STA120, to 100nF?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

----------------

irfak, 26 Mar 2008, 23:21

>Witam,

>mam kilka pytań:

>1. jako że buduję DACa w najprostszej konfiguracji (tj. wersja asymetryczna bez wyświetlacza,

>procesora itp.) proszę mi napisać czego nie muszę lutować na płytce odbiornika.

U5, R3, R4, R5, X2, C14, C15, R17, T1. PR1, R16, złacz WYS, KEYB, ICSP jezeli rezygnujesz z OPTO to jeszcze U3, C11, C12, C8 , C9 (układ zasilania +5V)

>2. płytka DACa jest zasilana między innymi napięciem symetrycznym poprzez ZZ2 - czy "zero" ma być

>podłączone do środkowego pinu?

TAK

>3. czy płytkę odbiornika podłączam do płytki DACa ZPCM->Z3?

TAK

>4. czy kondensator pod STA120, to 100nF?

TAK

>Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

zoltar7, 27 Mar 2008, 17:47

>Tomek_j

>a jaki typ diody IR użyć... na jaką częstotliwość powinna być ta dioda... bo z pewnym niepokojem

>odkryłem że są różne częstotliowści... ;-)

odbiornik powinien odbierac taka czestotliwośc z jaka nadaje pilot. Dla RC5 jest to najczesciej 36kHz - np TSOP34136 do dostania w TME

Mam nadzieję, że ostatnie z "oczywistych" pytań:

które jumpery w najprostszej wersji DACa powinny być zwarte?

Na zdjęciach pozwierane są wszystkie za wyjątkiem J1.

Chciałbym mieć możliwość korzystania z wejścia elektrycznego i światłowodowego, czy wystarczy ze zewrę J6 i J7?

Do czego służy reszta zworek?

Pozdrawiam, Wojtek

----------------

mirfak, 27 Mar 2008, 20:23

>Mam nadzieję, że ostatnie z "oczywistych" pytań:

>które jumpery w najprostszej wersji DACa powinny być zwarte?

>Na zdjęciach pozwierane są wszystkie za wyjątkiem J1.

>Chciałbym mieć możliwość korzystania z wejścia elektrycznego i światłowodowego, czy wystarczy ze

>zewrę J6 i J7?

>Do czego służy reszta zworek?

>Pozdrawiam, Wojtek

Opis funkcji zworek jest w artykule, konfiguracja na zdjeciu - troche wysiłku i wszsytko jasne. Zwarte J6 - wejscie SPDIF, zwarte J7 wejscie OPTO - widać wszystko na schemacie.

>

>Opis funkcji zworek jest w artykule, konfiguracja na zdjeciu - troche wysiłku i wszsytko jasne.

>Zwarte J6 - wejscie SPDIF, zwarte J7 wejscie OPTO - widać wszystko na schemacie.

Artykuł czytałem, ale nadal pozostają wątpliwości:

1. nie jest wyraźnie napisane czy w trybie stereo (asymetrycznym) bez mikrokontrolera zwora I2CA ma być zwarta czy rozwarta (dla innych konfiguracji jest to jasno określone)

2. czy jest możliwa poprawna praca układu przy jednoczasowo zwartych zworach J6 i J7 - czy należy, jednak, przy zmianie źródła zmieniać konfigurację zworek żeby zwarta była albo J6 albo J7?

pozdrawiam

----------------

Artykuł czytałem, ale nadal pozostają wątpliwości:

>1. nie jest wyraźnie napisane czy w trybie stereo (asymetrycznym) bez mikrokontrolera zwora I2CA ma

>być zwarta czy rozwarta (dla innych konfiguracji jest to jasno określo

ne)

Nie jest napisane bo jak nie ma uC to nic nie jest sterowane przez I2C i I2CA nie spełnia zadnej funkcji i moze byc zwarta lub rozwarta zaleznie od humoru uzytkownika

>2. czy jest możliwa poprawna praca układu przy jednoczasowo zwartych zworach J6 i J7 - czy należy,

>jednak, przy zmianie źródła zmieniać konfigurację zworek żeby zwarta była albo J6 albo J7?

>pozdrawiam

Powinna byc zwarta jedna ze zworek ( nie obie na raz). Mozesz jednak taka próbe (zwarte obie) przeprowadzić.

>>2. czy jest możliwa poprawna praca układu przy jednoczasowo zwartych zworach J6 i J7 - czy należy,

>>jednak, przy zmianie źródła zmieniać konfigurację zworek żeby zwarta była albo J6 albo J7?

>>pozdrawiam

>

>Powinna byc zwarta jedna ze zworek ( nie obie na raz). Mozesz jednak taka próbe (zwarte obie)

>przeprowadzić.

Chyba jednak nie bardzo bedzie to działać ( jednoczesne zwarcie J6 i J7) Jezeli zewrzemy obie zworki, to wyjście TORX bedzie zwierane przez uzwojenie wtórne trafo do masy. Moze lepszy byłby przełacznik, ale z bardzo krótkimi przewodami, lub lepiej przekaźnik( np M4-12H) ze stykami umiesczonymi blisko J6 i J7 ( poprzez te zworki biegnie sygnał danych). sterowanie cewka przekaznika z dowolnego miejsca obudowy DAC.

>

>Chyba jednak nie bardzo bedzie to działać ( jednoczesne zwarcie J6 i J7) Jezeli zewrzemy obie

>zworki, to wyjście TORX bedzie zwierane przez uzwojenie wtórne trafo do masy. Moze lepszy byłby

>przełacznik, ale z bardzo krótkimi przewodami, lub lepiej przekaźnik( np M4-12H) ze stykami

>umiesczonymi blisko J6 i J7 ( poprzez te zworki biegnie sygnał danych). sterowanie cewka przekaznika

>z dowolnego miejsca obudowy DAC.

Masz rację. Co do zwykłego przełącznika, to istnieje również ryzyko, że przy przełączaniu w czasie pracy urządzenia mogą powstać stany nieustalone, które mogą wpłynąć na odbiornik TORX.

Z innej beczki: czy niezbędna jest obecność kondensatora C10, gdy korzystamy z wejścia elektrycznego i transformatorka? Składowej stałej nie powinno tam być - pytanie akademickie ;)

----------------

>piotr_ski,

>>Waldi_06

>>A coś już słychać w sprawie płytek do symetryzatorów i desymetryzatorów?

Płytki zostały wykonane i powinny dzisiaj wyjechac do mnie.

Dostanę 10 kpl, bo sie zakładowi pokićkało co sztuka , a co to komplet. Będę rozsyłał wg kolejności wpłat . Swoją wezmę z drugiej serii , która została domówiona.

Witam,

poskładałem ten układ, podłączyłem do prądu i... cisza. Następnie coś mnie podkusiło żeby dotknąć taśmy (może nie kontaktuje?) i wtedy pojawił się dźwięk na około 1 sekundę. Przy każdym dotknięciu jedną ręką taśmy i drugą ręką masy w DACu pojawia się bardzo krystaliczny dźwięk. Trwa to ok 2 sekund i znowu zanika. Dzieje się tak zarówno przy podłączonym źródle do wejścia elektrycznego jak i optycznego. Wydaje mi się, że coś jest nie tak z masą układu. Tylko nie mam najmniejszego pojęcia co to może być.

Taśmę po podłączeniu do gniazd sprawdziłem omomierzem i wszystko wydaje się być ok.

Pomocy, bo warto uruchomić ten układ (sekundy czystego dźwięku zapowiadają niezłą zabawę)

Foto mocno skompresowane dlatego taka pikseloza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----------------

mirfak, 28 Mar 2008, 19:53

>Witam,

>poskładałem ten układ, podłączyłem do prądu i... cisza. Następnie coś mnie podkusiło żeby dotknąć

>taśmy (może nie kontaktuje?) i wtedy pojawił się dźwięk na około 1 sekundę. Przy każdym dotknięciu

>jedną ręką taśmy i drugą ręką masy w DACu pojawia się bardzo krystaliczny dźwięk. Trwa to ok 2

>sekund i znowu zanika. Dzieje się tak zarówno przy podłączonym źródle do wejścia elektrycznego jak i

>optycznego. Wydaje mi się, że coś jest nie tak z masą układu. Tylko nie mam najmniejszego pojęcia co

>to może być.

>Taśmę po podłączeniu do gniazd sprawdziłem omomierzem i wszystko wydaje się być ok.

>Pomocy, bo warto uruchomić ten układ (sekundy czystego dźwięku zapowiadają niezłą zabawę)

>

>Foto mocno skompresowane dlatego taka pikseloza.

a czytałeś dokładnie cały watek ? ;-)

nie masz obwodu resetu PCM'a - rezystor 1K i kondensator 100nF - jest takie zdjęcie gdzie jest to dokładnie pokazane

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.