Skocz do zawartości
IGNORED

CD KENWOOD DP 8020

Gość czubsi

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Odświerzam wątek gdyż mam pewien dylemat. Zakupiłem na zaśkę laser kss 152A no i .... dupa jakaś !

Ten w cd to niby też kss-152 ale na oznaczeniach podobieństwo się kończy ... Co jest do jasnej ciotki granę ?

Nie chcę rozwalać CD tylko po to by aplikować nowe ustrojstwo żeby się przekonać , ze będzie również działać. Niech ktoś mnie oświeci co jest na rzeczy z tym kss 152

Też się rajcowałem kenwoodem szczególnie modelem L1000D, budową, napędem, zasilaniem itd. Ale jak już znalazłem i pojechałem kupić to, po 1 kawałku odsłuchu wiedziałem że go nie kupię a po 20 minutach że to poziom brzmienia obecnych DVD za 199,99zł z media markt. Szare, bułowate brzmienie, bas to było tylko jednostajne łuuuuu, przestrzeni całkowity brak, wysokich tonów nie było wcale, po prostu kpina. Miałem oczywiście brać go pod upgrade ale po tym co usłyszałem dałem sobie siana.

Skoro najwyższych lotów cedeki kena tak grają to trudno się dziwić że niższymi modelami praktycznie nikt się nie interesuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1122-100005879 1207035799_thumb.jpg

post-1122-100005880 1207035796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

.

Ukryta Zawartość

post-1122-100005877 1207035818_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie znam Twoich preferencji, nie słuchałem też L-1000 ale dla zilustrowania pewnych tez coś Ci powiem Pioneer PD-S904 słynący w/g opinii niektórych z "przewartościowanej" góry w porównaniu do powiedzmy ciemno grających wysokich Kenwoodów powinno z góry być porównaniem bez sensu a jednak stwierdzam, że różnica owszem jest ale nazywanie jej przepaścią czy nawet określając słowem wyraźną to jakiś absurd ! Jednego się przez lata obcowania ze sprzętem nauczyłem bardzo ostrożnie podchodzę do jego krytycznej oceny. Kenwoody wymagają odpowiedniego dobrania reszty toru. Szanuję Twoją opinię i tak jak już kiedyś pisałem, trafiłem na konfigurację, która podkreśla potencjał jaki Kenwood posiada.To on sprawił, że na dzień dobry odbiera się ten sprzęt (przynajmniej myślę tu o 8020 - gdyż żadnym tam fanem Kena nie jestem i wcale nie tak znów dużo ich CD słuchałem )w kategorii przyzwoicie i kulturalnie brzmiącego CD. Ktoś kto zaraz napisze iż wszystkie moje CD były do dupy itd... - ja tak nie uważam gdyż wśród nich było parę niezłych urządzeń o czym przekonało się paru forumowiczów - którzy później odszczekali na moim balkonie pewne teksty z forum ...) Fakt, wolę dostojne brzmienie jednak niepozbawione szczegółów. A swoją drogą ciekaw jestem czy konstrukcja o tak bogatej elektronice (L1000) zrobiona na jubileusz firmy z niemałym zaangażowaniem Accuphase i bodajże Arcama miało być totalnym gwoździem do trumny tej firmy ? Nie mnie sądzić. Może kiedyś wpadnie do mnie na testy to sam wydam osąd. Dla Twojej informacji dodam, że jestem fanem ale nie Kenwooda tylko Sansui - i tu mów co chcesz ale "wysokie" wzmacniacze - było ich wiele- to wspaniałe urządzenia !!! Dzięki mojemu mogę czasem z politowaniem odbierać niektóre opinie o rzekomych brakach brzmieniowych niektórych klocków. Paru kolegów zaprosiłem do mnie i w zdecydowanej większości przyznali, że ich ocena danego CD była zdeczko nieprecyzyjna a winę za to ponosił głównie .... wzmacniacz

Pozdrawiam kolegę ! P.s. jak gdzieś znajdziesz L-1000 w normalnej kwocie to daj znać !

• 2 tygodnie później...

Dodaję kilka fotek wnętrza 7020, kupionego z nudów :-)

KSS150A i 2xPCM1701

Ukryta Zawartość

post-1122-100004963 1208369338_thumb.jpg

post-1122-100004964 1208369338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.

Ukryta Zawartość

post-1122-100004960 1208369388_thumb.jpg

post-1122-100004961 1208369388_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-1122-100004957 1208369438_thumb.jpg

post-1122-100004958 1208369438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie tylko operacyjne 2132, rezystory na wyjściu metalizowane, kilka os-con, offset wyregulowany do blisko zera i w związku z tym bez kondensatorów na wyjściu. Czubsi czekam na schemat :-)

Co ciekawe gra lepiej niż seria L i to wyraźnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Niestety schematu do mojego nie mam.Człowiek, który mi obiecał schemat na koniec podesłał mi namiary na FOXELL gdzie se można coś takiego nabyć ...Ja mam service manual tylko do swojego wzmacniacza. Operacyjne w moim 8020 wymienił wcześniejszy właściciel. Napisz coś więcej o brzmieniu. Ciekaw jestem jak go oceniasz. Pozdrawiam !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

widzę że u Ciebie są czarne Nippony seria SME (sam je powkładałeś czy już były ?).

U mnie są same brązowe ale nie pamiętam serii. Jest też dużo innych różnic ale nie chce mi się tracić czasu na szukanie różnic. Można rzec, że mimo licznych podobieństw oba mają prawo zagrać inaczej ! Pozdrawiam !

czubsi, 22 Kwi 2008, 13:33

>widzę że u Ciebie są czarne Nippony seria SME (sam je powkładałeś czy już były ?).

>U mnie są same brązowe ale nie pamiętam serii. Jest też dużo innych różnic ale nie chce mi się

>tracić czasu na szukanie różnic. Można rzec, że mimo licznych podobieństw oba mają prawo zagrać

>inaczej ! Pozdrawiam !

Kondensatory są oryginalne, ja wstawiłem dosłownie dwa oscon-y, kilka tantali, wywaliłem cerafine z toru audio, wyregulowałem serwo teraz czyta wszystko za jednym jedynym wyjątkiem CD-RW szybko i bardzo cicho.

Jak gra to hm... na pewno nie jest takim niemiłosiernym mułem jak L1000D, ma też zdecydowanie lepszy bas. W ogóle nie ma co porównywać. Ogólnie rzecz biorąc gra raczej po jaśniejszej stronie ale i bez nachalności. Raczej nie kupisz odtwarzacza z drugiej ręki do 500zł który tak zagra fabrycznie, przynajmniej ciężko mi sobie taki wyobrazić. Ludzie płacą za np marantza cd53 np 200-300zł a nie dość że taki kenwood prezentuje się lepiej (wizualnie), w środku... widać, to gra też sporo ciekawiej.

Pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

te brązowe kondy u mnie to są Elny nie Nippony. Co do Kenwooda to nie chce mi się polemizować z niektórymi "mówcami" ale fakt faktem wszystkie inne CD które miałem deklasował jak chciał i to pod

każdym względem a w szczególności klasą z jaką prezentuje muzykę. Po delikatnych zmianach gra tak

jak kiedyś kosztował ... Wali mnie co inni mówią w końcu mnie to ma rajcować nie kogoś. Tym bardziej cenię kolegów co to potrafią do sprawy podejść z "chłodną głową" i bez markowych uprzedzeń.

8020 wyprał u mnie między innymi Pioneery PD-S904 (którego jeszcze mam) i 8500 którego niestety przez głupotę sprzedałem), Technicsa SL-PS 840 i SL-P999 (Oba poszły do ludzi - życie). Kenwood jak stał u mnie tak stoi i coś mi się zdaje, że tak już zostanie.... Pozdrawiam !

• 2 tygodnie później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Piszę bo dotarła do mnie pewna prawda ...Po raz kolejny ( tym razem dobitnie ) przekonałem się , że

to urządzenie jest trudne w aplikacji i trzeba mu zapewnić bardzo neutralne druty dopiero wtedy odkryje przed nami wszystkie swoje walory. Fakt faktem orgomna większość CD to urządzenia, które przy zmianie kabli zmieniają swoje oblicze w zasadzie tylko w pewnych drobnych aspektach dźwiękowych ale ich charakter jest niezmienny i czytelny od samego początku , Kenwood do nich nie należy .... Chyba wiem dlaczego tak wielu jest ludzi , którzy tych urządzeń nie doceniają. Z reguły opierają się na tym, że każdy dobry odtwarzacz podpięty do potencjalnie dobrego wzmacniacza potencjalnie uznanymi drutami musi zagrać dobrze na "dzieńdobry" a Kenwood z reguły tak się nie zachowa, mało tego, im wyższy model tym większe prawdopodobieństwo potwierdzenia tej tezy ....

Wszystkie swoje kable zmieniałem wielokrotnie i dość sceptycznie podchodziłem do możliwości kształtowania dźwięku w ten sposób. Jednak ktoś mi wytłumaczył, że elektronika zawarta w tych urządzeniach sugeruje iż mamy do czynienia z czymś bardzo precyzyjnie i w sposób przemyślany zaprojektowanym. Potencjał Kenwooda zawiera się w szeregu bardzo subtelnych aspektów brzmieniowych i dopiero ich wspólne zaistnienie uzmysławia z czym tak naprawdę mamy do czynienia (cóż , muszę się przyznać, że to nie ja na to wpadłem ...)Niewłaściwe kable spowodują, że Kenwood "posmakuje jak potrawa bez przypraw "... Receptą na to urządzenie jest pozwolić mu zaistnieć w pełnym paśmie . Może się to stać dopiero przy dobraniu bardzo neutralnych kabli, takich które pozwolą swobodnie wydobyć wszystko z CD. Tak się stało i szczena mi po prostu opadła ... Nie poznaję tego odtwarzacza ... Cóż ... wypada mi tylko podziękować kolegom z forum którzy polecili mi pewien kabelek.

Pozdrawiam wszystkich a w szczególności tych , którzy potrafią podzielić się cennymi wskazówkami bo dzięki takim radom slucham dziś muzyki ... a nie Kenwooda ...

• 2 miesiące później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Poczytajcie ! Ciekawe reczy tu dają :

http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/KENWOOD%209010X/Kenwood%209010x%20transport.html

Dotyczy w w zasadzie ransportu DP-9010x ale jest ciekawa wzmianka o naszym bohaterze ! (oraz o L1000D)

czubsi, 15 Lip 2008, 13:49

>Poczytajcie ! Ciekawe reczy tu dają :

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Dotyczy w w zasadzie ransportu DP-9010x ale jest ciekawa wzmianka o naszym bohaterze ! (oraz o

>L1000D)

Ja na szczęście słuchałem L1000D zanim nastała moda na lampizatory i co za tym idzie nim poznałem stronę Ł.Fikusa i jego perypetie z L1000D. Coż mogę powiedzieć, no jeszcze raz że on nie gra w stanie fabrycznym w ogóle a po modyfikacji wychodzi na to że też :-)

Pozdrawiam :-)

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Mnie bardziej zajmuje kwestia DP 8020 oraz DP-9010X - jego ocena pokrywa się z opiniami na zachodnich forach. Te maszyny mają więcej wspólnego z Accuphase niż nie jeden sądził ...

Tak jak zawsze powtarzałem - Kenwood wymaga starannego dobrania reszty - a na bank pokaże co umie !

Nikt nie pakuje po brzegi dobrej elktroniki , metalowych napędów i mnóstwa audiofilskich rozwiązań w przysłowiowego gniota ! Zwłaszcza firma, której inżynierowie po części znaleźli się w wymienianej już wcześniej kultowej firmie "accu"

Gość czubsi

(Konto usunięte)

W ocenie kolegów z zachodu rozwiązanie, które Kenwood opracował (rozszerzenie 18-to bitowca BB PCM1701 do 20 bit) okrzyknięte przez "fachowców kolorowych magazynów audio" degradującym dźwięk okazuje się po stokroć rozwiązaniem świetnym - dającym wrażenie naturalności brzmienia, czyli dokładnego przeciwieństwa ich opinii !!! Nie interesują mnie czyjeś oceny - interesuje mnie efekt , który słyszę i coś Wam powiem. Na półce u mnie stoją m.inn.: Pioneery PD 8500 , PD-S901 , PD-S904 ... i nawet przez myśl mi nie przychodzi aby wyłączyć DP-8020 i włączyć któryś z nich ... (a jakże - próbowałem ... i wciąż wracam ...). Próby zakończyłem dokumentnie po dobraniu właściwych kabli !!!!!!!!!!!!!!!! Teraz jest po prostu świetnie !!! Gdzie nie pójdę słuchać - wychodzę zadowolony bo mam mnóstwo dowodów na potwierdzenie swoich odczuć ! I pomyśleć, że DP 8020 dostałem za .......... 400 zł; (w tym przesyłka ...) Wszystkiego dobrego koledzy - życzę Wam podobnych "strzałów"

• 8 miesięcy później...

Spotkał się ktoś z KSS152A ale takim co wygląda jak ks210? Piszę w tym wątku ponieważ dokładnie tutaj widać na poprzedniej stronie jak on wygląda. Ja przerabiam DP-X9010 z lasera DLBA.... na nowy KSS152 i przyszedł taki co ma zębatkę z boku, na róźnej wysokości prowadnice i złącza po przeciwnej stronie. Po prostu NIE DA SIĘ go tam zainstalować nawet ciężkim młotkiem. Naklejka na nim mowi że to KSS152A, laser nosi slady lutowania (kondensator oraz PR amatorsko i krzywo polutowane)! Kupiłem go dzisiaj w poltroniku, nawet na ich zdjęciu był bez zębatki. Po pierwsze jestem ciekaw co za dziwacto mi przysłali (nie spotkałem jeszcze takiego), prawdopodobnie jakiś zwrot/bubel lub pomylone naklejki, i jeszcze nie wiadomo czy teraz tego na mnie nie zwalą i czy będę go mógł oddać.

Wolę jednak się upewnić i spytam raz jeszcze dla pewności nim tam kogoś opieprzę (w koncu ja ponoszę koszty przesyłek i tracę czas), spotkał ktoś KSS152 z zębatką i otworami na prowadnice/mocowania rozmieszczone jedna strona wysoko druga nisko?

o dokładnie to mi przysłali, DOKŁADNIE tak to wygląda tyle że ma naklejkę 152A

Ukryta Zawartość

Dobrze mi się wydawało że podobny do kss210 uff..... brak słów.

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

czy napewno chodzi o KSS-152 A ? a nie o KSS-150 A ?

KSS 152A faktycznie są dwie wersje i różnią sie do tego stopnia, że w zasadzie nie da się

ich zamiennie używać (przynajmmniej w DP-8020)- mam obie więc wiem co mówię

Już wszystko jasne.

Tak KSS152A ma dwie wersje, różnią się stroną po której umieszczone są złącza. Natomiast problem który mnie dotknął to były pomylone naklejki, na głowicy KSS150 była naklejka 152A i na tej podstawie mi to wysłali. Pewnie jakaś pani w chinach nad ranem była zmęczona... :-)

Wszystko wyjaśnione nowa głowa idzie do mnie :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.