Skocz do zawartości
IGNORED

Szkłem dupy nie wytrzesz a może jednak ?

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przesadzajmy z tymi miejscami po przecinku dolar jest tani i naprawde warto z USA sobie ściągać towary znacznie tańsze niż w audio salonach Nirvana do których zagania Elberoth banodajca :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

=>Rochu jak przed nowym rokiem pasuje Ci że jak przyjdę z moim Lake People G99/2 i Sony MDR-7509HD oba produkty typowo studyjne to ok, z kartą muszę zaczekać raz że komp do modernizacji , dwa że karty u nas w kraju nie ma i trzeba zamówić tak ze szkoda bo sie to przesunie.W dalszym ciągu jestem ciekaw jak zagraja następcy TLC w porównaniu z Twoimi Yamachami

• 2 tygodnie później...

=>Rochu

Pięknie dziękuję za gościnę i za dłuższy czas odsłuchu niż do usioru :D

Muszę poinformować audiofili:

Jak słuchaliście ostatnio na AS kolumn Wilson Audio Sophia to był wtedy większy prototyp kolumn aktywnych APS AEON. dla niektórych może okazać się to bolesne ale z Audiomatusami zagrało to lepiej niż w sali Bristolu. Mimo ze tam jak i tu było trochę za duże pomieszczenie. Tak w ogóle to nie piłem ani nie jestem pod wpływem,tak że u mnie wszystko jest OK. Muzyka szła zarówno z gramofonu jak i komputera i muszę przyznać że było bardzo miodnie.

APS wykazywały się bardzo dobrą lokalizacją żródeł dżwięku i mniejszą mgiełką niż w Sophi Wilson Audio i pomyśleć że miedzy tymi słuchanymi zestawami jest różnica wręcz niebotyczna co do ceny a te nieduże dwudrożne głośniki o 16 cm membranie na basie naprawdę dzielnie sobie radziły w sporym pomieszczeniu kolegi Rocha Wystarczyło je dobrze skonfigurować z tyłu (przypominam kolumny aktywne) i było naprawdę fajnie.Tą sielankę ale niestety a może stety przerwała kolejna kompozycja kwiatowa Yamaha Ns 690 II + Audiomatus AM250 + Audiomatus Pre 003 Tutaj już mgiełka opadła wszystko zostało czytelnie podane i po pewnej niedużej korekcji polegającej na przytłumieniu w kolumnie Yamachy pokrętłem głośników średnio tonowych Całość stała się w końcu tym czego od dłuższego czasu mogłem znaleźć tylko dźwiękowo w świecie słuchawkowym.Te starsze już czasowo kolumny naprawdę trafiły w rewelacyjną synergię z zestawami Audiomatusa, i nie potrafił im zaszkodzić żaden z podłączonych kabli IC także mój :D a sądzę że srebro Klein und Hummel dobrze tym Yamachom zrobiło-pozdrowienia dla serwisanta Yamach z miasta Pabianice, dobra robota .

Co tu dużo opowiadać po prostu zaczęło to w końcu grać muzyką przez wielkie M ani nie upiększoną ani nie pokrzywioną tylko tym co panowie realizatorzy uchwycili na aktualnych nośnikach ;vinyl,CD,zapis na HD.

Łezka się w oku zakręciła momentami tak było pięknie.

Do zawistnych faktycznie trochę lepiej na średnicy i w końcu wysokich tonach zagrały np. Von Schweikert VR-5SE dzięki aerogelowemu średniotonowcu i kopułce pierścieniowej Scan Speaka-to naprawdę cud ten cycek naprawdę umie grać i to jak ! nie to co w np.w Sonus Faberach ostatnio puszczanych na AS . Dobrze ale zejdżmy na ziemię, górnej części VR-5SE nam osobno nie sprzedadzą a za całość VR-5S z taką sobie linią transmisyjną trzeba zapłacić 22'000$ link tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rochu jeszcze raz dziękuję za gościnę, jak by się mnie kto czepiał to powiedz co było w tej kawie? ale myślę ze poza mlekiem raczej nic mającego wpływ na tą recenzję

Pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Niestety Sophia nigdy nie słyszałem więc nie moge czynic porówań.

APS AEON odsłuchiwalismy w polu średnim a potem dość nietypowo w polu dalekim.

Za źródło robił pecet z karta RME oraz gramofon JVC o dość niepozornym wyglądzie ale jak sie okazało o wielkich możliwościach.

Myślę że APS to zestaw który ma wielki potencjał i może stanowic podstawę naprawde fajnego zestawu w niejednym domu.

Wykresy charakterystyk publikowane na stronie producenta pokazują prawdę o tym zestawie, ja moge ze swej strony jedynie potwierdzic niebawała liniowośc przenoszenia APS AEON.

Bardzo dobra lokalizacja źrodeł, wyrównanie w całym paśmie, wielka uniwersalność jeżeli idzie o gatunki muzyki odtwarzane na kolumnach APS. Tyle moge powiedzieć na szybko.

A tak w ogóle to miło sobie pogawędzilismy z Rafaellem i posłuchaliśmy sporo muzyki.

Rafaell to na prawdę fajny gość. Słyszycie Krakusy?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Łowca debili>

Face to face mozna sporo sobie wyjaśnić.

Myśle że na Forum zagalopowalismy się za bardzo w naszych kłótniach i sporach.

Jest tu sporo fajnych ludzi i szkoda tego przegapić.

A propos dźwięku na płytach głównych - wpadła mi ostatnio w ręce płyta z Realtek ALC888 (niedroga Gigabyte GA-M68sm-s2, około 200zł, dobrze wyposażona). Zdziwienie było duże... grało nawet lepiej niż karta złożona na pcm2702. Płytę juz oddałem, ale wrażenie zostało. Po raz pierwszy to HD audio rzeczywiście pokazało że gra całkiem przyzwoicie. Większych porównań nie robiłem, zabrakło czasu, ale jeśli ktoś ma chęć złożyć sobie nowy PC to warto zwrócić uwagę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

=>rochu, 29 Gru 2007, 10:32

>Niestety Sophia nigdy nie słyszałem więc nie moge czynic porówań.

To nic ale sporo osób ja piło;) więc pewnie rozumieją o co chodzi. A tak serio może ktoś w końcu potrafił będzie dobrze zestawić Głośniki za 50kzł z resztą, niekoniecznie z tym co ma u siebie na sklepie.Jak się wstydzi elementów konkurencji to niech da jak na AS firma WLM parawanik dla suba i wszyscy będą w końcu zadowoleni.

>APS AEON odsłuchiwalismy w polu średnim a potem dość nietypowo w polu dalekim.

Ten zestaw aktywny przez możliwość regulacji wzmacniacza własnego do charakterystyki pomieszczenia poradził sobie bardzo dobrze nawet w odsłuchu dalekim, chociaż korekcja 16cm membrany (w moich Sansui jest aż30,5cm-głośnik 15")na basie była dosyć ostra bo aż 6dB-pomogła trochę ściana , zaraz z tyłu (tak przeważnie jest w studiach odsłuchowych. Sądzę że te głośniki w pomieszczeniach do20m2 są w stanie co do basu zadowolić większość basomaniaków (uncym,uncym-kowców-już nie)

>Za źródło robił pecet z karta RME oraz gramofon JVC o dość niepozornym wyglądzie ale jak sie okazało

>o wielkich możliwościach.

Ten JVC to typowy gramofon studyjny przeznaczony według producenta dla rynku crossmedia, wkładka dobrana według zaleceń kolegi Lenina-jeszcze raz dziękuję jest super

>Myślę że APS to zestaw który ma wielki potencjał i może stanowic podstawę naprawde fajnego zestawu w

>niejednym domu.

>Wykresy charakterystyk publikowane na stronie producenta pokazują prawdę o tym zestawie, ja moge ze

>swej strony jedynie potwierdzić niebywała liniowość przenoszenia APS AEON.

>Bardzo dobra lokalizacja źrodeł,

Muszę przyznać że lokalizacja źródeł jest świetna i mimo bardzo szerokiej bazy między głośnikami (stereo w układzie trójkąta równobocznego) nie były wyczuwalne dziury dźwiękowe-stereo się dobrze trzymało. Te głośniki dadzą wiele frajdy słuchającemu a że Audiomatus PP03też dodał swoje 3 grosze no cóż ja to zestawienie bardzo polecam

>wyrównanie w całym paśmie, wielka uniwersalność jeżeli idzie o

>gatunki muzyki odtwarzane na kolumnach APS. Tyle moge powiedzieć na szybko.

Jakby była szansa to posłuchajcie dzisiaj jeszcze jakiegoś naprawdę mocnego uderzenia, tutaj jakoś zapaliśmy I nie było trzęsiawki budynku :D, jakby był Josef to to co słuchaliśmy ostatnio u mnie na słuchawkach jest jak znalazł warto czasem posłuchać całym sobą takiej pulsacji mocy :)

Rochu Dobrze że parę spraw sobie wyjaśniliśmy w realu i okazuje się że właściwie pojmowana muzyka jednak zbliża ludzi,tylko małe ale trzeba się nauczyć słuchać siebie na wzajem. Wczoraj okazało się że rozmawia dwóch zupełnie innych facetów z poza forum, słuchających muzyki a nie licytujących się który ma większego i tak trzymać. Jeszcze raz dziękuję za gościnę, BYŁO ŚWIETNIE, dziękuję za odwiezienie-o 1:30 to raczej ciężko coś znależć poza Krakowem, ciekaw jestem czy dziś będzie z innymi forumowiczami tak miło ?

Pozdrawiam

Rafaell

=>mlb, 29 Gru 2007, 11:32

>Po raz pierwszy to HD audio rzeczywiście pokazało że gra całkiem przyzwoicie

U Rocha wczoraj było dużo lepiej niż nawet dobrze. Muzyka z komputera jednak długo może u nas nie zawitać,dlaczego:

Banalny problem ciepło w tych naszych pudłach, problem z jego odprowadzaniem na zewnątrz (dalej nie ma wzorcowych obudów z dobrymi kanałami przewietrzającymi wykorzystującymi typową konwekcję ciepła),przy okazji głośne zasilacze,wiatraki napęd CD (czasem korzystamy) słabe ekranowanie oraz niby cichy a jednak ok 25dB HD no i rzadko pracujacy w bezpiecznym ale RAIDzie ,O czasochłonności wpisywania nie wspomnę-przydał by się jakiś automat idioten kamera typu naciśnij i zapomnij

Pozdrawiam

Rafaell

@Rafaell, 29 Gru 2007, 15:35

>Banalny problem ciepło w tych naszych pudłach, problem z jego odprowadzaniem na zewnątrz

Ee tam, już można złożyć naprawdę chichy komputer poniżej 10dB

Obudowa np Lian Li + 1 lub 2 wiatraki 12mm wydmuchujące na wolnych obrotach

Zasilacz Antec Phamton półpasywny

Procek C2D + Scythe Infinity/Mugen + wiatrak 12mm na wolnych obrotach

Dysk 2.5cala Samsung 320GB + SCYTHE Quiet Drive 2.5

i komputer cichy jak makiem zasiał :)

Dla bardziej zboczonych można jeszcze dobierać wiatraczki aby były jeszcze cichsze, oraz SCYTHE Quiet Drive 2.5 wsadzić jeszcze w SCYTHE Quiet Drive 3.5

>Muzyka z komputera jednak długo może u nas nie zawitać,dlaczego:

Jak to się mówi - dla chcącego nic trudnego, to tylko kwestia pieniędzy. Chłodzenie wodne, zewnętrzne DAC separowane kabelkiem optycznym itd. Sam od dłuższego czasu myślę o budowie takiego stworka.

W USA (i pewnie nie tylko) można kupić tzw network media player które po sieci ciągną muzykę z jakiegoś lokalnego serwerka, Philips też ma takie rozwiązania, bezprzewodowe, ludzie budują małe boxy na bazie linuxa itp. Są to najczęściej rozwiązania na typowy rynek konsumencki, ale wobec ogólnej tendencji do integracji mediów wcześniej czy później (gdy gdy rynek masowy się nasyci), te rozwiązania dotrą to do audiofili. Wszystko jest stymulowane oczekiwaniami rynku, a grupa audiofili mimo niewielkich rozmiarów jest atrakcyjnym kąskiem, bo chociaż bardzo wybredni - mają pieniądze...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 29 Gru 2007, 16:06

>Wszystko jest stymulowane oczekiwaniami rynku, a grupa audiofili mimo niewielkich rozmiarów jest atrakcyjnym >kąskiem, bo chociaż bardzo wybredni - mają pieniądze...

To co proponujesz nie jest już zgodne z tematem "Szkłem dupy nie wytrzesz a może jednak ?" Chociaż ja też trochę przegiąłem i takie Audiomatusy mimo że świetne, do sprzętów w klasie A i A-B są tańsze , relatywnie dla społeczeństwa nie są już tanie, no i znów high end może nie trafić pod strzechy :( Czy zostają większości tylko słuchawki ? i te kolumienki za (1200zł) co je proponował Rochu, no bo APS aktywne to już 4Kzł a może to ten pułap na którym słuchający muzyki domownicy powinni zaprzestać :

Dobry cichy audiofilski komp + APS= to co można naprawdę mieć i nie zostanie to w zakresie tylko naszych marzeń

High end zaczyna schodzić do ludzi ? kto to wie

Rafaell

ostatnio przywiozłem sobie zza oceanu T-Amp z Sonic Impact (ten w nowszej, drugiej wersji). Takie 15-watowe g. na baterie albo zasilacz impulsowy, a gra lepiej od niejednego tzw. "audiofilskiego" wzmaka... Kto słyszał ten wie o czym mówię. Więc - to raczej cyfra wchodzi na poziom hifi. Firma ta produkuje te wzmaki też jako kartę którą można zamontować w komputerze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>mlb, 29 Gru 2007, 18:15

>ostatnio przywiozłem sobie zza oceanu T-Amp z Sonic Impact (ten w nowszej, drugiej wersji)

No to widzę zaczeła się wojna Audiomatus twierdzi na swojej stronie że ICEpower® jest najlepszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no ale dzięki temu może faktycznie high end zejdzie pod strzechy,bo inni nie zasypiają gruszek w popiele no i znów mamy najwęższe przejście w postaci kolumn głośnikowych,jest szansa że może to być naprawdę tanie ale za to muszą się wziąć największe firmy i mieć w tym interes inaczej nici z tego.

DIY jest śliczniutki ale w skali mikro i nie może być w związku z tym tani w skali globalnej bo wtedy staje się drogi

Ukryta Zawartość

Arek__45, 29 Gru 2007, 19:46

Wiem jak zrobić dobre tanie pudła klasy komplikacji n.p. Kharma ale to wymaga całej nowej technologii, nikt na DIY ani żaden krajowy producent po prostu temu nie podoła, są po prostu malutcy i takim groszem nie śmierdzą . A żeby chleb się udał najpierw trzeba w niego wnieść dobre komponenty i umiejętności a to trzeba mieć,albo przynajmniej kupić

>No to widzę zaczeła się wojna Audiomatus twierdzi na swojej stronie że ICEpower jest najlepszy

Dziwne byłoby gdyby producent o swoim produkcie nie twierdził że jest najlepszy ;)

Może faktycznie jest niezły, ale tu mówisz o wzmakach Autiomatusa za około $1500, wykonanych w EU w ładnych obudowach a ja o t-amp za ponad dziesięciokrotnie mniejszą kwotę, który chociaż oparty o znakomitą kość Tripath, jest wykonany przez Chińczyków i siedzi w plastikowym pudełku... a mimo wszystko zadanie audiofilskiego "entry level" spełnia znakomicie.

>mlb, 30 Gru 2007, 00:53

>Dziwne byłoby gdyby producent o swoim produkcie nie twierdził że jest najlepszy ;)

Poczułem się wywołany do odpowiedzi. Moja opinia o wzmacniaczach ze sterownikami Tripath nie ma podłoża marketingowego.Twierdzenie o wyższości technologii Icepower nad Tripathem oparte jest na moim wieloletnim doświadczeniu z obiema tymi technologiami. Znacznie wcześniej niż B&O pokazał swoje pierwsze moduły opracowałem i w małych ilościach, od końca roku dwutysięcznego, wytwarzałem wzmacniacze na sterownikach Tripath TA3020 i TA0105 (mam gdzieś zdjęcia płyt głównych tych wzmacniaczy, jak będzie trzeba to poszukam i pokażę na forum). Jednak już pierwszy odsłuch wzmacniaczy na modułach Icepower pokazał, że jakość ich brzmienia jest znacznie, znacznie lepsza niż wzmacniaczy ze sterownikami Tripath. Po takim odsłuchu nie miałem najmniejszych wątpliwości która technologia jest zwycięska. Proszę zauważyć, że do takiego samego wniosku doszedł właściciel firmy Bel Canto, John Stronczer. Firma ta produkowała seryjnie bardzo dobrze oceniane (jeden z nich znalazł się na liście "A" Stereophile'a) wzmacniacze ze sterownikami Tripath TA0104 i TA3020. Proszę także zajrzeć de recenzji Elberotha który porównał brzmienie naszych monobloków ze wzmacniaczem Bel Canto. Znakomita większość znanych mi tego typu porównań jest druzgocąca dla Tripatha. Proszę także zauważyć, że bardzo często na ten temat wypowiadają się osoby które nigdy nie słuchały wzmacniaczy na modułach Icepower. Także na tym forum znajdzie Pan opinie które streścić można następująco: Nie słuchałem, ale wydaje mi się. Tymczasem wystarczy posłuchać.

Do listy firm, które porzuciły tripath na rzecz icepower dorzuciłbym jeszcze Jeffa Rowlanda: większość produkowanych przez tę firmę wzmacniaczy jest oparta na modułach B&O.

A o tym, że technologia Icepower jest warta grzechu można się przekonać tylko słuchając - ja sam nie słyszałem nic lepszego za tę cenę (za wyższą zresztą też niewiele :-))

Panie Andrzeju, dziękuję za odpowiedź, zachęciła ona mnie do bezpośredniego porównania Tripath i ICEPower.

Natomiast w dalszym ciągu zwracam uwagę że mówimy tu z jednej strony o "entry level" a z drugiej o produkcie według wielu opinii lepszym, ale czy aż 10-krotnie? Raczej nie. Oczywiście każda złotówka nie przekłada się na proporcjonalny wzrost jakości, ale z punktu widzenia portfela klienta nie jest to sprawa tak oczywista.

Z pewnością spotkał się Pan z konfrontacją ceny wzmacniacza z pustym portfelem klienta poszukującego rozwiązania kompromisowego. Takich osób jest zapewne większość, zwłaszcza tych którzy czytają te wpisy, następnie zaglądają na stronę producenta i przekładają zakupy na bliżej nieokreśloną przyszłość.

Chcę zwrócić uwagę że na rynku audiofilskim istnieje duża luka cenowa pomiędzy multimedialnymi urządzeniami dla gospodyń domowych a nawet tymi tańszymi urządzeniami rodzimych producentów. Praktycznie nie ma dobrze grających rozwiązań dla studentów, mniej zamożnych muzyków, melomanów itp. którzy chcą coś lepszego od Ipoda ale nie stać ich na jednorazowe zakupy rzędu kilku tysięcy złotych.

Nie jestem za tym żeby obniżać ceny hi-endowych klocków poniżej poziomu opłacalności - ale za tym żeby zapełnić tą lukę rynkową rozwiązaniami kompromisowymi, będącymi z jednej strony przepustką w świat hi-endu a z drugiej strony osiągalnymi dla przeciętnej kieszeni. Takich rozwiązań w mojej ocenie brakuje, bo urządzenia które mogłyby zająć taką pozycję (a przynajmniej tak grają), są sztucznie pozycjonowane w wyższym segmencie, za czym idzie cena nie odpowiadająca ich rzeczywistej wartości. Wszyscy chcą produkować Bugatti podczas gdy klient chce jeździć Toyotą...

Poniżej link gdzie można kupić cyfrowe moduły wzmacniające

Icepower

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tripath

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Które konkretnie konstrukcje z powyższych linków są godne uwagi ? .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

>mlb

Znam dobrze zarówno T-amp jak i IcePower. Aby T-amp zagrał jak należy konieczna jest mała modyfikacja, ale za kilka elementów potrzebnych do niej trzeba zapłacić znacznie więcej niż za cały gotowy wzmacniacz, ale jest to warte grzechu. Porównując zaś wykonane takie coś z Audiomatusem widzimy w prosty sposób przewagę technologii IcePower - nic dodać, nic ująć. Ciesze się, że wielu powoli zaczynają otwierać się oczy.

>iwok

Dokładnie jest tak, tak jak napisałeś.

No dobrze to może niech sam Gagacek odpowie Krak_oN owi jaka konkretnie (zdejmuję blokadę może się nie pozabijamy ;) a wszystko to przez J.S.Bacha pod dyrekcją wielkiego rodaka Leopolda S i rewelacyjnie ujarzmionej orkiestry z Pragi BWV 565)

W cadaudio.dk można kupić niestety tylko icepowery ze starej serii "A" (wymagają zewnętrznego zasilania). Na uwagę zasługują mduły z serii ASP - niestety praktycznie nieosiągalne poza rynkiem oem`owym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.