Skocz do zawartości
IGNORED

Hyty z satelyty - koncepcja 2+1

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki zamysł, ponieważ akutat mam 2 niezłe wzmacniacze. Nie wiem czy ten zamysł jest opłacalny, nie mam miejsca w pokoju na podłogówki. Miejsca co do których mam wątpliwości zaznaczyłem na czerwono. Bardzo proszę Was o komentarze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/38473-hyty-z-satelyty-koncepcja-21/

1. Do 70dm3 sealed pasuje Seas L26RFX/P a jak chcesz coś jeszcze mocniejszego to Peerless XXLS12 830845 powinien być dobry. Tak czy siak trzymałbym się 8ohm, bo tryb mono tego Rotela może oznaczać mostkowanie kanałów i wtedy każda końcówka "widzi" impedancję 2 razy mniejszą niż podłączony głośnik.

2. Odpuść sobie próby zastosowania pasywnego filtru RC na połączeniu pre_out -> CD_in. Albo zrobisz porządny aktywny sallen-key albo lepiej będzie filtrować woofer pasywnie filtrem na toroidalnej cewce (typ TZA) z polinku i bipolarnych elektrolitach.

3. Jeżeli monitorki miałyby być filtrowane szeregowym kondem, to zatkałbym im bassreflexy i niestety trzeba by kompensować rezonans układem RLC co będzie kosztowne w kondach a na dodatek będzie wymagało pomiarów impedancji celem dostrojenia kompensacji. Drugim (ze 100 razy tańszym w częściach) wyjściem byłoby pogrzebanie w tym wzmaku Arcam i radykalne zmniejszenie kondów wejściowych końcówek mocy (jeżeli takie tam są) celem podwyższenia dolnej częstotliwości granicznej z obecnych 1.5 - 5Hz na np. 100Hz i realizacji filtrowania w ten sposób.

Ten arcam ma też regulację tone control, znalazłem coś takiego, ale nie mogę znaleźć przy jakiej częstotliwości:

The tone controls, as a result of the sheer data-crunching power of the control microprocessor, are quite sophisticated. They use active-inductor gyrators, with a bandpass "bell-curve" bass response that allows Fletcher/Munson bass boost without generating additional subsonic loudspeaker cone excursion. Their maximum effect is +/-12dB. The balance control is what Arcam calls a "constant power" circuit, which means that total output power remains consistent as the stereo image moves from the left to right outputs and vice versa.

To nic nie da jeżeli całość jest na symulowanych indukcyjnościach, może i -12dB @ 100Hz będzie, ale poniżej tłumienie nie będzie już tak duże i wychylenie znowu wzrośnie. Tak czy siak bez schematu albo pomiarów więcej tutaj nie wykoncypujemy.

Problem z rezonansem polega na tym że objawia się on górką na impedancji (jak obwód rezonansu równoległego) i w połączeniu z kondem filtrującym może powstać nawet kilku dB górka na SPL, podbarwiająca dźwięk, podobnie jak to było w pomiarach SF Amati na Stereophile. Ja naprawdę wiem o czym piszę.

ja za bardzo się jeszcze na tym nie znam, w moich aktualnych kolumnach są też takie górki około przy 200 i 2000kHz chyba i ten wzmacniacz nie robi przy tym podbarwionych klusek, on idzie jak czołg. Tańsze wzmacniacze robiły mocniejsze podbarwienia

Wzmaczniaczowi te górki na impedancji nie szkodzą bo ma on R_out na poziomie 0.1ohm (DF=40 @ 4ohm).

Niestety kond filtrujący ma moduł impedancji rzędu 15ohm przy tych 60Hz (okolice rezonansu) i na dodatek jego impedancja jest urojona. Takie coś w połączeniu z rezonansem głośnika daje podbarwiające górki (zwłaszcza trochę poniżej rezonansu gdzie charakter impedancji głośnika jest indukcyjny).

To może wyżej je podciąć i dać 8 omowego peerlesa w obudowie pod jednym monitorem? On ma płaską charakterystykę tam, tak mi się wydaje. I znalazłem charakterystykę usherów. Jednak nie bardzo potrafię ją zinterpretować :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj lin do testu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kombinujesz jak koń pod górkę. Problem polega na tym że idea łączenia satelitów z subami nie bardzo pasuje do rozpowszechnionego standardu źródło -> wzmak -> kolumny.

Żeby wyjaśnić o co chodzi z tymi rezonansami - przy 31Hz i 80Hz mamy dwie górki na wykresie modułu impedancji (linia ciągła). Zatkanie BR sprawi że peak przy 31Hz zniknie, natomiast ten przy 80Hz przesunie się trochę niżej (do np. 75Hz).

Jakakolwiek filtracja czegoś takiego kondem spowoduje to o czym już pisałem, nawet gdyby robić to przy 300Hz, co jest bez sensu bo lokalizację stereo szlag trafi. Podział sub-sat nie powinien być wyżej niż przy 100Hz, stary dobry standard THX mówił wręcz o 80Hz, choć te Ushery nie wyglądają na zdolne do pracy tak nisko, 100Hz powinno byc dobrym kompromisem.

Jak to już pisałem - technicznie sensowne możliwości są dwie. Albo przeróbka wzmaka albo kompensacja rezonansu i pasywne filtrowanie kondem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.