Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny ProAc Studio 130

pomidorowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Z przyjemnością i zaciekawieniem usłyszę wasze opinie na temat nowszych konstrukcji Proaca z serii Studio - i nie tylko w zestawieniach porównawczych ze starszymi modelami Studio 100 czy 125, na tle których mogą przedstawiać sie nieco mniej korzystnie (konstrukcyjnie i dźwiękowo). Interesują mnie też informacje czysto praktyczne, w kwestii możliwości optymalnych ustawień ze względu na obudowę bas reflex w metrażu i tu zaryzykuje 14-15 m. kw. pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/38531-kolumny-proac-studio-130/

pomidorowa, 17 Gru 2007, 16:28

>Witam. Z przyjemnością i zaciekawieniem usłyszę wasze opinie na temat nowszych konstrukcji Proaca z

>serii Studio - i nie tylko w zestawieniach porównawczych ze starszymi modelami Studio 100 czy 125,

>na tle których mogą przedstawiać sie nieco mniej korzystnie (konstrukcyjnie i dźwiękowo).

>Interesują mnie też informacje czysto praktyczne, w kwestii możliwości optymalnych ustawień ze

>względu na obudowę bas reflex w metrażu i tu zaryzykuje 14-15 m. kw. pozdrawiam

nie wiem jak studio ale nowe modele z serii response sa znacznie lepsze niz poprzednie, response D28 sa fantastyczne - nieznacznie lepsze od D25, ale w stosunku do modelu ze starej serii 2.5 roznica jest bardzo duza, nie wiem skad u ciebie przekonanie ze nowe studio sa gorsze od starych ??

Mialem okazje odsluchac Naima 5i na Studio 130 i 140. Piekna srednica, niezly bas, choc troche zaokraglony (W studio 130 "szczuplejszy"). W zasadzie jedyna ale za to podstwowa kwestia, ktora je zdyskwalifikowala to specyficzne "zapiaszczenie" gornego pasma. Moze to kwestia zagrania wlasnie z Naimem, moze to kable Naca, a moze specyfika samych Prozakow... nie wiem. Nie sluchalem ich w innej konfiguracji. W tym zestawieniu zagraly jak zagraly.

hehe skad wiedzialem, ze padnie ten argument... nie sluchalem z NADem. Znam mocne i slabe strony swego sprzetu - przez to nie musze stosowac mechanizmow obronnych i stawac w obronie jego oczywistych wad. A ProAc ma slabe wysokie i juz :-)

No właśnie. ProAc Studio 130 to nie Studio 100.

Studio 130 nie mają "bardzo" słabej góry, ale jest tam niewyrafinowany, budżetowy tweeter o ograniczonych możliwościach. Wysokie w Studio 130 grają "budżetowo".

znam bardzo dobrze 130-ki, znam dobrze 100-ki...

130 znam z najtańszym zestawem dzielonym rotela - słucham tego bardzo często - moim zdaniem fatalne zestawienie - zwłasza jesli ma sie do do nagłosnienia ponad 35m2..., a kolumny stoją przy ścianie. jednak chyba niewiel reczey zabrzmiało w tej konkretnej sytuacji lepiej. moim zdaniem bardzo dobre uniwersalne kolumny. ja bym łączył z mocną lampą (na kt88 lub 90) lub wydajnym tranzystorem o ciepłym brzmieniu (stary MF, naim, etc). wstawiałbym je do pomieszczenia 20-25 metrów. jednak wolałbym dopłacić i kupic model proac140 - prawdziwie koncertowe brzmienie. k0oncerty jazz i rock brzmią z prawidłową skalą. proac kojarzy się z brytyjskim pitu-pitu. jednak 140-ki są amerykańskie, czy jakie tam: koncertowe. ROck'nroll. pomieszczenie tez według mnie takie samo jak w przypadku 130-tek: 20-25 metrów. serdecznie polecam - wielkie brzmienie.

Nie, no bez jaj. Jak wysokie odstają od reszty, to wnerwia i zabija przyjemność słuchania. Jak dla mnie takie zjawisko występuje zarówno w ProAcach Studio 130 jak i 140. Nawet słuchanych z lampą.

Koncert rockowy? Może i tak, ale nagłaśniany, i to niezbyt starannie. Dawanie czadu to nie wszystko.

A może ja tylko zmanierowany jestem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.