Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wzmacniacz Sony :-)

Co do aspektów brzmieniowo - muzykalnych nie wypowiadam się gdyż każdy z nas ma swoje odczucia.

Dla mnie było w porządku i tyle.

Chociaż w moim odczuciu brakowało trochę prądu w porównaniu do monobloków denona POA 6600.

Zabieranie głosu na tym forum nie ma sensu. Gdyż jeżeli będziemy mieć inne zdanie co po niektórzy, od razu zostaniemy rozstrzelani :-)

• 3 tygodnie później...

Piotrek608, 14 Paź 2008, 11:15

>Piękna solidna maszyna czołg nie ma co ładnie wykonane i solidnie gdzie te czasy teraz takie cos

>kosztowało by kole 15-17 tys zł!!

No i nawet jakby bylo rok gwarancji to i tak nie mialo by to wiekszego znaczenia i tak by gral dlugie lata!

Caly czas szukam koncowki mocy n77es - moglby mi ktos powiedziec jak to gra?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam...

sprzedalem swojego technisa SU-A800D (za wasza namowa), w to miejsce planuje zakup jakiegos soniacza ES.

Chcialbym kupic od jakiegos forumowicza:

- bo zakladam ze nie ma tu ludzi anonimowych i jednak nie od przypadkowej osoby to bym kupil

- bo uwazam ze tu sa osoby ktore maja wiedze na temat sprzetu i nie beda mi wciskaly smieci

- bo sa tu osoby rozsadne, ktore czesto deklaruja / sami oceniaja wartosc sprzetu rzeczywiscie

odpowiadajaca jego jakosci a nie podbijajace cene bo... jest sprzet modny...

Jesli macie cos mi do zaoferowania prosze o PW.

Juz myslalem o denonie pma-1560, rotelach ra-971mk2 i ra-980bx. Sansui pozostaje chyba w swerze moich marzen, i nie wiem czy od razu powinienem w to wchodzic - moze powinienem podejmowac mniejsze kroczki... Za namowa pewnego forumowicza - zainteresowalem sie seria ES SONY, i mam nadzieje znalezc cos co zajmie miejsce techn, pokaze co to dzwiek, i nie bedzie w zbyt wysokiej cenie (chcialbmm sie zamknac w kwocie jaka uzyskalem za technics - czyli okolo 900zl).

Prosze o info... prosze o wasze typy - tych ESow jest olbrzymia ilosc. Czy popelnie jakies faux pas jesli powiem ze chcialbym z pilotem (bo nie chce mi sie podchodzic do sprzetu). Oraz jesli powiem ze chcialbym CZARNY (by zony nie draznic innym kolorem w pokoju?) Do tego nie chce jakiegos przypadkowego smiecia z raichu... grzebanego / naprawianego czasami przez coniektoerych okreslanego jako tuningowany...

Dzieki za pomoc... czekam na jakies wasze typy i byc moze oferty...

Pozdrawiam forumowiczow...

Pewnie to samo o czym myślałej już kiedyś :)

wydaje mi się że ktoś podmienia poprostu samą diodę laserową z innej, produkowanej jszcze optyki sony...

Jesli to zadziała to... mozna zapolować na takiego 779es nawet uszkodzonego...

"...Naprawa polega na wymianie dwóch elementow optycznych..."

ciekawe jakich - jesli jeden z nich to LD to ten drugi to dla zmyłki ? :)))

No i nawet jakby bylo rok gwarancji to i tak nie mialo by to wiekszego znaczenia i tak by gral

>dlugie lata!

>

>Caly czas szukam koncowki mocy n77es - moglby mi ktos powiedziec jak to gra?

Mogę tylko napisać że gra świetnie.Mam es830, lecz nie różni się z zewnątrz, od twojego praktycznie niczym. miałem ostatnio wiele wzmacniaczy z tego okresu to jest 1991r +,- 10 lat i żaden nie zagrał mi tak jak ten. zapraszam na odsłuch.

hmmm a mi się wydawało że problem niedostępnych laserów do starszych ES był trudny i kosztowny do rozwiązania - a tu proszę - nawet w klubie ES nie ma tematem zainteresowania

szkoda bo ciekaw jestem bardzo jak taka naprawa czytnika sprawdza się w praktyce

arturross, 31 Paź 2008, 19:41

>No i nawet jakby bylo rok gwarancji to i tak nie mialo by to wiekszego znaczenia i tak by gral

>>dlugie lata!

>>

>>Caly czas szukam koncowki mocy n77es - moglby mi ktos powiedziec jak to gra?

>

>

>Mogę tylko napisać że gra świetnie.Mam es830, lecz nie różni się z zewnątrz, od twojego praktycznie

>niczym. miałem ostatnio wiele wzmacniaczy z tego okresu to jest 1991r +,- 10 lat i żaden nie zagrał

>mi tak jak ten. zapraszam na odsłuch.

No to nadal bede na niego polowal :) Dzieki za info :)

marcins737, 31 Paź 2008, 21:49

>hmmm a mi się wydawało że problem niedostępnych laserów do starszych ES był trudny i kosztowny do

>rozwiązania - a tu proszę - nawet w klubie ES nie ma tematem zainteresowania

>

>szkoda bo ciekaw jestem bardzo jak taka naprawa czytnika sprawdza się w praktyce

Ja mam CDP-X55ES i podobno laser nie teges, a tu dziala wysmienicie a dodatkowo odczyta nawet dosc mocno porysowana plyte! Wiadomo szklana optyka dosc pokaznych rozmiarow i bardzo precyzyjny system odczytu oraz samego transportu! Uwazam, ze mozna spokojnie kupowac stare CD`ki - graja super!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tez tak uwazam :)

Napisalem do nich, o co chodzi i odpisali, ze wymieniaja diode. Jeszcze tylko sie dowiem, czy trzeba caly odtwarzacz wysylac, czy wystarczy glowica. Co prawda w moim laser byl wymieniony w 2004 roku, ale mam gdzies stara glowice i moze wyslalbym im do regeneracji. Tak na wszelki wypadek, jakby obecny laser padl mi powiedzmy za 10 lat :) Bo odtwarzacz jest kapitalny i nie myslego wymieniac na cokolwiek.

skuteczna reanimacja optyki byłaby ciekawym rozwiązaniem , można by wtedy bez obaw kupowac nawet padnięte ESy

no ciekawe , osobiście gdybym miał robić coś takiego to wolałbym wysłać cały odtwarzacz tak aby mieć pewność że będzie on działał

Koledzy...

kupilem... sony ta-f630esd (mam nadzieje ze zastapi mojego techa su-a800d i rzeczywiscie bede z niego zadowolony - nie rozczaruje mnie)

Mam nadzieje ze dokonalem dobrego wyboru...

3 pytania/prosby...

1. Mam do was prosbe... czy ktos moglby sie ze mna podzielic albo linkiem do dokumentacji do tego wzmacniacza (instrukcja oraz service manual) lub na pw bysmy sie wymienili emailami to ktos z kolegow by mogl mi podeslac to na skrzynke... jesli nie ma na serwerach...

2. W innym watku mowilem o tym ze sprzedalem cd i zostawilem sobie dvd s-35 panasa co zaowocowalo slabym dzwiekiem.

Mam zamiar poeksperymentowac z wejsciem optycznym na tego wzmacniacza i przeslac z DVD sygnal do tego wzmaka po optyku... Myslicie ze to dobry krok?... rzeczywiscie moge sie spodziewac poprawy? Jaki kabel powinienem kupic - co proponujecie?

3. wzmacniacz bedzie gral w konfiguracji:

ta-f630esd

dvd s35 (po optyku na ta-f)

tuner tech st-gt550

kolumny jamo e470 (ktore byc moze dam do stuningowania jednemu z kolegow forumowiczow)

Zakladam ze tech st-gt550 to na prawde dobry tuner... Jesli macie uwagi ze to jest zla symbioza z reszta systemu - dajcie pls znac...

Z gory dzieki za pomoc...

czyszczenie bebechow wzmacniacza - czy jest potrzebne?

- jak sie otworzy taki "stary" wzmak, mozna sie zdziwic ile kurzu / kotow/ i innych zanieczyszczeni tam mozna znalezc.

- jakie macie wskazowki co do czyszczenia wnetrza? Tylko odkurzacz i pedzel? Czy moze sprezone powietrze... czy bebechy wzmacniacza sa czule na takie "mechaniczne" czyszczenie?

PS. Kompresorem zawsze czyscilem komputer ;) nigdy nie uszkodzilem o dawalem pelne sprezenie :D ;) Innych eksperymentow nie robilme - "czytaj, zadnych kompieli elektroniki w wannie itp :D HAHAHA"

A jednak nie posłuchałeś moich rad i kupiłeś Sony :). No cóż, życzę przyjemnych odsłuchów.

Na twoim miejscu sprzedałbym ten tuner. One chodzą w dobrych cenach a grają słabo. Bardzo dobry tuner możesz kupić nawet za niecałą stówę, więc po jego zmianie jeszcze mogą ci pieniążki w kieszeni zostać. Tylko musisz być raczej przygotowany na brak RDSu i sterowania z pilota.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

szatyn.... to ze nie kupilem od ciebie denona nie znaczy ze popelnilem wielki blad...

chyba ze zle zrozumialem "No cóż, życzę przyjemnych odsłuchów."

poslucham tego sonego, jesli bedzie zle to... kupie spowrotem su-a800d, myslisz ze to mozliwe? ;)

szatyn, oczywiscie - PEACE... nie odbieraj czasem moich slow negatywnie... bo nie lubie jak czlowiek z czlowiekiem sie zle zrozumie emailowo i niepotrzebnie sa urazy ;)

po przeczytaniu wielu artow na tym forum o roznch wzmakach, stwierdzilem ze sony es to bedzie dobry start... i z czasem byc moze go zmienie, nie wiem na co i nie wiem kiedy...

pokladam w tym zakupie wielkie nadzieje na to ze bede mial satysfakcje ze sprzedazy a800d i zakupu soniacza.

zreszta co tu gadac - ja go jeszcze nawet nie dostalem bo dopiero mi go wysle...

Mozna spokojnie wzmaka przedmuchac sprezonym powietrzem nawet z kompresora koty szczególnie w żeberkach radiatora osłabiaja jego funkcje odprowadznia ciepła blokuja przepływ powietrza..wzmak ma byc co jakis czas 2-3 lata odkurzony.

Delikatnie sprawdzic czy po podrózy nic nie "lata" nie chybie się w razie czego wkretakiem krzyzowym Philips "2" dokręcić wkrety.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.