Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

nie robia i nie robiły na mnie wrażenia kolumny sonego... najlepsze kolumny to brytyjskie,B&W, Francuskie Focale, i skandynawskie skanspeak i dynaudio... i nie ma lepszych :) http://allegro.pl/jm-lab-mini-utopia-okazja-i2563433859.html Jbl to wogule kompletnie nie pasuje do dźwieku sonych z seri es kompletnie się to nie zgrywa w moim mniemaniu. Poza tym zauważyłęm że dośc sporo ludzi używa B&W i sonych. Mojej 800es słuchałem ostatnio z jakimiś nowymi elac-ami z głosnikami wstęgowymi i jakoś to grało, słuchałem z focalami mini utopia ale 770es i grało to wybitnie i genialnie... Moje bowersy 602.s3 sie schowały w ciecniu ale to to nie ta sama pułka co te focale... aczkolwiek na mini utopie mocno jestem chory...

Edytowane przez Bartek_Gdynia

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Nie mów hop...

Patrick z forum miał siódemki i zestawiał je z różnymi tzw. hi-endami z powodzeniem. Ja mu wierzę, bo sam się kiedyś śmiałem z pewnych jego tez do czasu, aż zbieg okoliczności sprawił, że sam mogłem w pewnym stopniu je zweryfikować. Wierzę, że takie SS-G7S i G9 mogą być konkurencją dla takich utopii.

Dopóki nie posłuchasz - nie wiesz nic.

Edytowane przez Sz@tynbury

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

wcześniej pisan ze są zajebiste więc panowie co osoba to opinia, tyle, aktualnie interesuje mnie aukcja

http://allegro.pl/kolumny-sony-apm-66-es-i2572715111.html

ciekawe ze ile zedja :D stawiam na jednego tysiaka polskich talarów :D

Hahahaha w nich nie ma tweeterów, pewnie wpadły do środka :))))) W obecnym stanie są wart może ze 150-200zł!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie mów hop...

Patrick z forum miał siódemki i zestawiał je z różnymi tzw. hi-endami z powodzeniem. Ja mu wierzę, bo sam się kiedyś śmiałem z pewnych jego tez do czasu, aż zbieg okoliczności sprawił, że sam mogłem w pewnym stopniu je zweryfikować. Wierzę, że takie SS-G7S i G9 mogą być konkurencją dla takich utopii.

Dopóki nie posłuchasz - nie wiesz nic.

Powiem tak. Nie słuchałem soniaczy... aczkolwiek już troszke kolumn różnych marek słuchałem i faworytem są bowersy 805 ale na 1 miejscu są mini utopie. Jak bym posłuchał soniaczy może były by lepsze nie zaprzeczam. Troche mnie czasem denerwuje u siebie zboaczenie na wzmacniacze sonego bo nie pozwala mi to słuchac innych wzmacniaczy i czesto z góry je oceniam. No ale cóż... czasem sie wyłamie i kupie jakąś yamahe czy inne urządzenie i sie powoli przekonuje że sony robił dobre wzmacniacze ale są firmy które mu dorównywały i dorównują. Wielu ludzi ma tak że najpierw patrzy na kolumny i je z góry ocenia. Dobrze że są takie kąski jak wzmacniacze nie do kupienia czy też kolumny. Mamy co robić do końca zycia czyt. polować :)

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Bez orginalnych tweeterów te kolumny sa mało warte cena maks to 450 zl za nie. Niestety raz dzwiek juz nie jest taki sam dwa że to niespecjalny model a z tego powodu, że miałem przyjemność go słuchać ale w wersji orginalnej no i nie robią zbytnio szału zreszta jak wcześniej wspominane 22ES których pozbyłem sie po tygodniu słuchania. Uwierzcie mi to nie jest to dzwiek bardzo mulący z kiepską górą średnica ok ale za bardzo jak dla mnie cofnięta. Jak dla mnie nie warto

Bez orginalnych tweeterów te kolumny sa mało warte cena maks to 450 zl za nie. Niestety raz dzwiek juz nie jest taki sam dwa że to niespecjalny model a z tego powodu, że miałem przyjemność go słuchać ale w wersji orginalnej no i nie robią zbytnio szału zreszta jak wcześniej wspominane 22ES których pozbyłem sie po tygodniu słuchania. Uwierzcie mi to nie jest to dzwiek bardzo mulący z kiepską górą średnica ok ale za bardzo jak dla mnie cofnięta. Jak dla mnie nie warto

Dokładnie to samo miałem z APM22ES, pisałem o nich na poprzedniej stronie.

450zł to tak bardzo optymistycznie :-) Oryginalne tweetery są nie do zdobycia a kolumn w obecnym stanie nadają się tylko jako dawcy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

co do tych konkretnych kolumn to nie wiem, mnie słyszałm i doświadczenia zadnego z nimi nie mam, ot spodobały mi się, natomiast co do całej serii apm to trzeba wiedzić który model gra dobrze a który jest słaby, nawet w przypadku poszczególnego egzemplarza mogą zachodzić różnice na korzyśc/ niekorzyśc danego modelu, najlepiej to mieć dostęp do tych modeli i na spokojnie sobie kazdego odsłuchać, ale jak wiadomo jest to mało realne więc trzeba zdawać się na recenzje innych osób, które używały dane kolumny.

I tak na podstawie przeczytanych różnych opinii na różnych forach ustaliłęm, że najbardziej pasowałyby mi apm-22es (i cenowo i brzmieniowo). Z cen a e-bayu i cen znalezionych w archiwach allegro widzę ze są warte jakieś 200 złśrednio. Dla mnie bomba. Kolumny ES za 200 z.

Z pozostałych modeli dobrze grają (tak, że szczęka opada) ponoć apm-4 i apm-6 z tym że to już chyba podchodzi pod Espirita więc cena pewnie kosmiczna (znacznie przesadzona) i prawdopodobnie nie kazdego na nie stać, a jeśłi sstaćto szkoda mu dać za 30 letnie kolumny tyle pieniędzy :-)

Ustaliłeś,dopóki nie usłyszysz nie potwierdzisz.Każdemu podoba się co innego.

Odnośnie kolumn apm masz je wszystkie :

Sony APM-22ESAPM-22ES

Sony APM-4APM-4

Sony APM-6APM-6

Sony APM-66ESAPM-66ES

Sony APM-66ESGAPM-66ESG

Sony APM-77APM-77

Sony APM-8APM-8

Sony APM-9APM-9

Reszta : ;)

to sobie teraz porównaj ;)

Sony SA-20FSA-20F

Sony SS-3300SS-3300

Sony SS-5GXSS-5GX

Sony SS-7600SS-7600

Sony SS-8150SS-8150

Sony SS-9500SS-9500

Sony SS-A5SS-A5

Sony SS-AL5SS-AL5

Sony SS-G1SS-G1

Sony SS-G333ESSS-G333ES

Sony SS-G5aSS-G5a

Sony SS-G7SS-G7

Sony SS-G777ESSS-G777ES

Sony SS-G7aSS-G7a

Sony SS-G9SS-G9

Sony SS-GR1SS-GR1

Sony SS-M9EDSS-M9ED

Sony SS-R10SS-R10

Sony SS-TL5SS-TL5

Sony SS-TW100EDSS-TW100ED

-jeszcze kilka pozostałych nowych modeli oraz ulepszanych z wyżej prezentowanych.

Iws, chyba nie sądzisz, że zamienię Sonego na tego Technicsa...

700ES to najlepszy tuner jaki słyszałem do tej pory, ale korciło mnie kupić starszy model, skoro starsze wzmacniacze grają fajniej to może i tunery?

Mam tu cytat z tego forum, osoby której wierze w to co pisze:

Nie karzę ci zamieniać i osobiście ja tej osobie nie więżę (jeśli ten gostek nie trafił na wadliwy tuner to w tej sytuacji są to kłamstwa ),miałem st-gt650 tuner i spisywał się wyśmienicie.

To że wzmacniacze ma b.dobre nie znaczy wszystko,jest wiele innych firm które mają swoje topowe urządzenia i nie gorsze od Sony.Faktem jest,że Sony w swojej ofercie ma najwięcej sprzetu.

Edytowane przez lws

Czuję się dyskryminowany, a gdzie moje kochane SS-G3? ;P

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dobra troche z innej beczki bo o gustach podobno sie nie dyskutuje co nie oznacza ze seria APM gra wybitnie bo tak nie jest:)

Ile maksymalnie mozna dać za przedwzmacniacz TA-E80ES w bardzo dobrym stanie? Czy to warte jest 1500zł?

Ja za zestaw n80 + e80es w idealnym stanie w kolorze czarnym zapłaciłem 3800zł .Sam wzmacniacz chodzi na allegro od 2400 do 2600. W moim mniemaniu przedwzmacniacz wyceniam na 1400 -1800zł. To już coraz rzadsze urządzenia.

Dzieki ci bardzo poprostu nie wiedzialem ile może być on warty z drugiej ręki wiec 1500 to nie jakas super okazja ale chyba sie zastanowie jednak. Pozdrawiam

1500 to tak akurat jak ktoś sobie życzy więcej to już przesadza. Oczywiście 1500 z oryginalnym pilotem bo pilot jest nie do zdobycia praktycznie. Bez pilota targował bym cene nawet do 200zł mniej.

Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące nowo zakupionego Amplitunera Sony STR-GX70ES.

Zakupiłem go przez allegro i sprzęt ogólnie jest ok. Problem w tym, że liniowy sygnał uzyskuje dopiero przy maksymalnym ustawieniu Treble. Przy ustawieniu pokrętła na 0dB wysokie tony są mocno ściszone. Podobnie jest w trybie Direct. Co może być przyczyną Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał podobnie?

Pytanie dwa czy ktoś ma pilota na zbyciu do tego modelu?

Moim zdaniem to normalna reakcja w tych trybach sygnal przechodzi najkrotsza droga czyli bezposrednio z koncowki bez przedwzmacniacza, ale niech sie wypowiedza bardziej obeznani.

może czas na zmianę kolumn albo weryfikację upodobań dźwiękowych?

Wiem, do czego zmierzasz ale to ślepa uliczka,

Po kolei. Kolumny to niemal nowe Jamo C407. Z amplitunerami YAMAHA CR-400 oraz Grundig AVR-5200 DD było dobrze. Źródło zawsze to samo, sprawdzałem na radiu i to samo. Yamaha przy ustawieniach neutralnych miała wysokie dość ostre i trzeba było trochę przyciąć. Na ogół słucham muzykę bez żadnych podbić czy funkcji laudness. Jestem niemal pewien, że to jakiś problem techniczny. Dzisiaj sprawdzę jeszcze kable lub je powymieniam (te też są te same). Problem występuje zarówno przy włączonym Direct jak przy wyłączonym.

Mi do pachnie niespasowaniem wmaka do kolumn. Skoro na wmaku Yamahy i Grundinga gra ostro to nie znaczy, że tak samo zagra z GX70ES!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mi do pachnie niespasowaniem wmaka do kolumn. Skoro na wmaku Yamahy i Grundinga gra ostro to nie znaczy, że tak samo zagra z GX70ES!

Może coś w tym jest. Brzmienie Grundiga było dalekie od "ostro" jednak było jakby bardziej wyrównane. Yamaha grała żywiołowo jednak nie miała problem z kontrolą dołu pasma. Tymczasem po dłuższych odsłuchach zaczynam się przyzwyczajać. Ogólnie brzmienie tego zestawu jest świetne. Piękna kontrola basu i dźwięk detaliczny to mnie w nim urzekło. Pełen obraz będę miał po zakupieniu jakiegoś szlachetniejszego źródła. Czy ktoś podpowie jakieś CD firmy Sony będzie ładnie współgrać z tym amplitunerem i będzie podobnej klasy cenowej.

Mam w kolekcji GX70 ES i ten problem nie występuje. Oba pokrętła na 0. Wciśnięcie DS też działa prawidłowo.

Obstawiam raczej uszkodzony egzemplarz amplitunera. Owszem Sony zagra inaczej niż poprzedni zestaw Kolegi, przyzwyczajenie do dźwięku też robi swoje, ale nie aż tak. Oczywiście mamy inne "ucho", kolumny, akustykę pomieszczenia......

Z Sonego w podobnej cenie (zakładam cenę GX na 350 zł) to CDP 950,970,990. Serię QS i na upartego XE 700, 900 (QS klasy B ;P ).

P.S. ES modele 2xx bym sobie darował ;P

P.S. 2 Te co wymieniłem to lasery 210A, 240, 213 - ogólnie dostępne w cenie 1/2 l. dla dorosłego ;P

hej, odbijając trochę od tematu, to możecie napisać ile średnio dziennie grają wasze klocki? Chodzi mi o wzmacniacze, mój np.(444es) jest podpięty pod kompa i przeważnie go włączam kiedy korzystam z pc. Nie ukrywam, że często chodzi on dzień i noc, czy takie długotrwałę użytkowanie może zaszkodzić wzmakowi? Mój poziom głośności to max 1/4 z tego co widzę to lekko się grzeje ale w ramach normy (chyba). Czy dużo prądu to zeżre:D

Na luzie pewnie będzie brał około 40-50W. Moim zdaniem lepiej jeśli sprzęt stoi często włączony, przynajmniej kondy nie będą tak szybko wysychać.

hej, słuchajcie, kiedy chcę podłączyć słuchawki pod mój wzmacniacz ta-f444es to czy muszę coś przełączyć na selektorze czy powinno to grać od razu, bo u mnie nie gra i nie wiem czy wyjście słuchawkowe jest popsute czy coś jest źle przełączone:-) dodam ze mam aktywny tylko kanał aux i to pod niego podłączony jest sygnał audio :d

pzdr

Moim zdaniem powinnio grać od razu. Przełączanie między speakers A, B, A+B, OFF nic nie daje?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.