Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej mi się nie wydaje, proszę spojrzeć na obwód sprzężenia zwrotnego z C311 i resztą elementów.

C311 - jaki konkretnie model?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

TA-F606ES

TA-F505ES bez żadnych wynalazków w sprzężeniu, i ten wzmacniacz powinien dobrze brzmieć.

Ale już w 707 i 808 dla których jest ta sama serwisówka sprawa sprzężenia zwrotnego i korekcji, bo jak to inaczej nazwać, została również mocno przekombinowana (C408 i reszta elementów wokół).

TA-F606ES

Przecież C311 w TA-F606 to elektrolit 1000/63 w zasilaniu stopnia wejściowego. Nie pomyliłeś oznaczeń?

Mam w Polsce TA-F505 i na 100% nie wypada on lepiej od TA-F808.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Według mojej oceny, dodatkowe elementy w sprzężeniu zwrotnym pełnią taką samą rolę jak elementy korekcji w preampie gramofonowym RIAA.

Tylko że w preampie RIAA są niezbędne, a w tych wyszczególnionych powyżej modelach wprowadzają do brzmienia niepotrzebną sygnaturę.

Z tego powodu te wzmacniacze nie są przezroczyste dla wzmocnionego sygnału i mogą właśnie posiadać tą mosfetową mgiełkę.

Ale to jest moje zdanie nie poparte osłuchami tych modeli.

Przecież C311 w TA-F606 to elektrolit 1000/63 w zasilaniu stopnia wejściowego. Nie pomyliłeś oznaczeń?

Piszę o TA-F606ES i o tym sprzężeniu

Gość stary bej

(Konto usunięte)

OK, porównam.

Porównałem i okazuje się że w mojej serwisówce są te elementy o których piszę ujęte.

Wysłałem również maila.

Problem polega na tym że mamy dwie różniące się nieco serwisówki, choć dotyczące tego samego z pozoru modelu.

Twoja jest wydana dla AEP Model, a moja dla US Model i Canadian Model, stąd te różnice o dodatkowe elementy w sprzężeniu.

Ja wychwyciłem jak na razie tylko te, ale nawet w specyfikacji są znaczące różnice parametrów, choćby dla mocy wyjściowych.

Z wierzchu pudełka niby takie same a w środku niestety, ale spore zmiany i uzależnione od rynku odbiorcy.

Do USA i Kanady szły istne potwory.

Edytowane przez stary bej
Gość stary bej

(Konto usunięte)

... kontynuując ...

Na szczególną zaś uwagę zasługują parametry sprawności tych wzmacniaczy, czyli mocy pobieranej z gniazdka do mocy oddawanej na obciążenie/głośniki.

I w tym momencie doznajemy pewnego dysonansu poznawczego, gdyż okazuje się że, a wynika to z treści serwisówek iż wzmacniacze te mają sprawność na poziomie 100% !?

Czy jakikolwiek wzmacniacz pracujący w klasie AB może mieć sprawność na poziomie 100% ? - oczywiście ze NIE.

Ja swojego (TA-F730ES) pomierzę i sprawdzę, przy jakiej amplitudzie napięcia wyjściowego przestaje grać a zaczyna już drzeć ryja.

Bo podejrzewam że te parametry maksymalnej mocy wyjściowej podawane są dla zniekształceń sięgających 10% i początku palenia tweterów.

Podają że niby:

2x100w przy 8 ohm - pobur 330w (modele 770, 707es)

2x120w przy 8 ohm - pobur 390w(modele 870, 808es)

czyli ich sprawność wynosi 61% - wszystko by się zgadzało...

2x105w przy 8ohm -pobur 370w (model 730es)

jego sprawność wynosi 57% - także sie zgadza

tak pisze w serwisówkach tych pięciu modeli wzmacniaczy

?

''zamiast wymieniac potencjometr w 606 , kup sobie sony ta f 444es mk2"

tylko że nie ma do kupienia takiego modelu czyli mam rozumieć ze 606 to lipa??? nie wiecie jak zmodyfikować 606 ?dzieki za pomoc

Gość stary bej

(Konto usunięte)

czyli mam rozumieć ze 606 to lipa???

To żadna lipa, dobry wzmacniacz.

Zadaj sobie trochę trudu i poszukaj oryginalny potencjometr, choćby na ebay'u - nie uwiężę w to że nie można takiego kupić.

Podają że niby:

2x100w przy 8 ohm - pobur 330w (modele 770, 707es)

2x120w przy 8 ohm - pobur 390w(modele 870, 808es)

czyli ich sprawność wynosi 61% - wszystko by się zgadzało...

2x105w przy 8ohm -pobur 370w (model 730es)

jego sprawność wynosi 57% - także sie zgadza

tak pisze w serwisówkach tych pięciu modeli wzmacniaczy

OK, ale są też podane moce dla 4, a nawet 2 czy też 1 ohma, a zasilacze i pojemność kondensatorów bez zmian ;-)

Czyli, albo są to prawdziwe dane (tylko dla 8R), albo podawane dla pozostałych wartości obciążenia z sufitu, zwłaszcza dla poprawy poczucia kupującego.

Czyli, albo są to prawdziwe dane (tylko dla 8R), albo podawane dla pozostałych wartości obciążenia z sufitu, zwłaszcza dla poprawy poczucia kupującego.

Istnieje jeszcze coś takiego, jak chwilowa moc jaką może oddać wzmacniacz. Odda te np 200watów przy 2omach ale przez sekundy, albo ułamki sekund.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Tak są to prawdziwe dane dla 8ohm i tak należy to rozpatrywać - dla 4ohm -zasilacze muszą się troche bardziej wysilić, ale także te 2x140w powinny oddać bez problemu - dla 2 i 1 ohma nie ma wartośći podawanych - czyli nie zaleca sie podłączania takich głośników.... no i jak kolega wyżej wspomniał "chwilowa moc jaką może oddać wzmacniacz." przy może przy 4 ohm jest to wykorzystywane....

?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Istnieje jeszcze coś takiego, jak chwilowa moc jaką może oddać wzmacniacz. Odda te np 200watów przy 2omach ale przez sekundy, albo ułamki sekund.

Wiem wiem, ale kiedyś (chyba) obowiązywała zasada badania wzmacniacza, może nawet jakieś normy ustalone na tą okoliczność były, że musiał wytrzymać przez 10 minut zakładane obciążenie oddając pełną moc, a nie tylko chwilowo.

Bo idąc tym tokiem myślenia, to można się pokusić o stwierdzenie że PMPO to też jest moc chwilowa, tylko że mierzona w nanosekundach, lub do czasu całkowitego uwalenia elementów wykonawczych i przy okazji kolumn ;-)

Tak są to prawdziwe dane dla 8ohm i tak należy to rozpatrywać - dla 4ohm -zasilacze muszą się troche bardziej wysilić, ale także te 2x140w powinny oddać bez problemu - dla 2 i 1 ohma nie ma wartośći podawanych - czyli nie zaleca sie podłączania takich głośników.... no i jak kolega wyżej wspomniał "chwilowa moc jaką może oddać wzmacniacz." przy może przy 4 ohm jest to wykorzystywane....

OK, czyli dla 8R 120W, ale już dla 4R tylko 140W ?

O czym to świadczy ? Bo śmiem twierdzić że o kiepskiej jakości zasilaczu.

Prawo Ohma chyba traci rację bytu przy obliczaniu tych mocy.

Prawo Ohma chyba traci rację bytu przy obliczaniu tych mocy.

Prawo ohma nigdy nie miało 100% przelozenia w przypadku mocy wzmacniacza dla 8 i 4 ohm.

W przypadku każdego wzmacniacza moc oddana do 2x mniejszej rezystancji jest większa o zaledwie kilkanascie %

OK, czyli dla 8R 120W, ale już dla 4R tylko 140W ?

O czym to świadczy ? Bo śmiem twierdzić że o kiepskiej jakości zasilaczu.

8ohm -100w lub 4ohm -140w

8ohm-120w lub 4ohm-170w

ewentualnie wg normy DIN dolicza sie 20-30w na kanał

Prawo ohma nigdy nie miało 100% przelozenia w przypadku mocy wzmacniacza dla 8 i 4 ohm.

W przypadku każdego wzmacniacza moc oddana do 2x mniejszej rezystancji jest większa o zaledwie kilkanascie %

Dokładnie! - czyli wszystko wyjaśnione!

?

ja odnośnie tego potęcjometru do 606 ja miałem na myśli że nie ma wzmacniacza modelu ta-f444es a potek jest w sklepie meditronic.com tylko że ok200pln:( troche boli jak sie na ten klasyczny wydało 140pln (kupiłem taki na 6 pinów bo ktoś wczesniej założył 6cio pinowego telpoda i to mnie zmyliło chciałem oginał alpsa heh) a modele wzmacniaczy ta-f419es cóż to takiego??? pozdrawiam

Mam TA-F444ES MKII w dobrym/bardzo dobrym stanie na sprzedaz. Jeżeli jest ktoś zainteresowany to kontakt PW.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Gość stary bej

(Konto usunięte)

8ohm -100w lub 4ohm -140w

8ohm-120w lub 4ohm-170w

ewentualnie wg normy DIN dolicza sie 20-30w na kanał

Dokładnie! - czyli wszystko wyjaśnione!

Jesteście obaj Panowie w wielkim błędzie.

cyt; "W sekcji prądowej zastosowano po trzy pary tranzystorów na gałąź pracujące w push-pullu, oddające 500 W przy 1 Ω, 360 W przy 2 Ω, 180 W przy 4 Ω lub 90 W przy 8 Ω. Tak wysoką moc i znakomitą dynamikę zapewnia bardzo duży, „przerośnięty” transformator zasilający o mocy 950 W oraz dwa bardzo duże (aluminiowe) kondensatory o pojemności 47 000 µF każdy, wybrane ze względu na bardzo dobre osiągi dźwiękowe." - http://sklep.fusic.pl/accuphase-p-4100-autoryzowany-dealer-7-lat-gw.html

Jakby nie liczyć, następuje jednak podwojenie mocy - ale to jest wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia.

Oczywiście przy 500W/1R już tej podwojonej mocy brakuje bo i trafo główne prawdopodobnie się nie wyrabia.

http://sklep.fusic.pl/accuphase-p-4100-autoryzowany-dealer-7-lat-gw.html

Jakby nie liczyć, następuje jednak podwojenie mocy - ale to jest wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia.

czyli tak jak w sony es- z tym ,że zastosowano lepszy/wydajniejszy zasilacz i kondensatory... i przez to podwaja moc przy 4ohm i pozwala grać przy 2 i 1 ohm .... w sony widocznie zasilacz przy 4 ohm już słabnie (ale jeszcze daje rade:))...przy 3/2ohm już pewno nie dał by rady przez dłuższy czas grać

"ale to jest wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia." - ano - ale cena też jest "z prawdziwego zdarzenia" :) (ponadto podają "moc muzyczną")

Edytowane przez szymek20

?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

czyli tak jak w sony es- z tym ,że zastosowano lepszy/wydajniejszy zasilacz i kondensatory...

No prawie, a jak wiemy prawie robi dużą różnicę.

Nie twierdzę że wzmacniacze Sony to źle grające urządzenia, przecież sam mam jeden z ich modeli, i jeśli chodzi o topologię elektroniki to jest taka jaką kilkukrotnie sam popełniłem i to wcale nie wzorując się na tych rozwiązaniach, bo to po prostu gra.

Mogę tym urządzeniom o których obecnie dyskutujemy co najwyżej zarzucić mało wydajny układ zasilaczy, ale jak wiadomo są również i perełki z dwoma trafami na pokładzie i tu już nikogo nie trzeba za nic przepraszać ;-)

Muzyka to zmienny sygnał sinusoidalny, nikt nie sieda zgeneratorem THD, oscyloskopem, sztucznym obciazeniem w fotelu i nie slucha sinusa 1khz

Zreszta jaki jest sens walczyc o każdy wat, ważne ze wzmacniacz jest stabilny na 4 ohmach i nic pzoa tym w kesti mocy nas interesowac nie powinno.

Sony maja na tyle wydajne zasilacze ze oddaja bez problemu moc zadeklarowana przez producenta. zwiekszenie mocy trafa moze poskutkowalo by wzrostem oddanej mocy, ale tu znow nie wiadomo czy tranzystory sa zdolne do oddania takeij mocy.

Zreszta moce rzedu 100+ Wat to bardzo wysoka moc jaki jest wiec sens walczyc o każdy wat, ważne ze wzmacniacz jest stabilny na 4 ohmach i nic pzoa tym w kesti mocy nas interesowac nie powinno.

Audiofile dosyc czesto nawet deklaruja dostarczanie do zespołów głosnikowych mocy zaledwie kilku wat.

bede mial wiecej zcasu to wytlumacze to z elektronicznego punktu widzenia.

A sony to co jest? ruskie radyjko?

Witam SZANOWNYCH KLUBOWICZÓW,

Stałem się szczęśliwym posiadaczem tunera SONY ST-S 770ES z małym defektem otóż ma przesuniętą skale chciałbym tą przypadłość usunąć,może ktoś z Szanownych Klubowiczów zlitowałby się nade mną i pomógł mi to ogarnąć z góry dziękuje

pozdrawiam

Sony TA-A1ES

bqc5jpg_nshqhxn.jpg

Pytanie: Czy dorówna starym wzmacniaczom ES....?

czy sony wróci do dobrego sprzętu za rozsądne pieniążki...?

niby waga 16kg, moc 2x80w przy 4 i tyle samo przy 8 ohm,

cena wyjściowo w polsce ok 8300zł

Edytowane przez szymek20

?

Sony TA-A1ES

bqc5jpg_nshqhxn.jpg

Pytanie: Czy dorówna starym wzmacniaczom ES....?

czy sony wróci do dobrego sprzętu za rozsądne pieniążki...?

niby waga 16kg, moc 2x80w przy 4 i tyle samo przy 8 ohm,

cena wyjściowo w polsce ok 8300zł

Wyglada niezle. Ale te zaciski glosnikowe to bolsze dali.

?👈

Panowie napiszcie coś więcej na temat Sony T AF 555 ES ( wersja pierwsza). Warto kupić staruszka? Jak gra, z czym go zestawić?

Ile warto zapłacić - ta informacja najlepiej na PW - żeby nie wspomagać handlarzy starociami.

Mnie ciekawi ten nowy streamer HAP-Z1ES. DSD na podkładzie, regulacja głośności i cena bardzo zjadliwa. Jeśli będzie dobry - wchodzę w to.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.