Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętasz jak Ci to pisałem ?

;)

Taaak :-) wtedy tylko go widziałem w necie i nie specjalnie mnie przekonywał, ale na żywca too innnaa bajka :-)

Jest jeszcze jeden Sony z ładniejszym wskaźnikiem . DTC-77ES ale wizualnie taki grzmot z przymałą kieszenią .

fak ta kieszeń o niebagatelnych wymiarach wygląda... kwestia gustu, ale ogółem ładny klocek

Twój 333ESL najlepiej gra bez Dolby

I tylko tak go słucham i nagrywam, brzmienie ma wtedy przebogate nasycenie, głębie oraz ciepły klimat ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

wtedy tylko go widziałem w necie i nie specjalnie mnie przekonywał, ale na żywca too innnaa bajka :-)

DTC-57ES złoty to jest dopiero BAJKA :)

fak ta kieszeń o niebagatelnych wymiarach wygląda... kwestia gustu, ale ogółem ładny klocek

Jest nieproporcjonalnie mała ale ten wskaźnik powala . W stosunku do 870ES i tej serii jest i szerszy , jaśniejszy i mega szybki . Ma się wrażenie że to linia ciągła a nie kreski .

57ES wizualnie jest od 77ES ładniejszy i tez ma taki ale krótszy wskaźnik .

I tylko tak go słucham i nagrywam, brzmienie ma wtedy przebogate nasycenie, głębie oraz ciepły klimat ;-)

A 970ES lepiej gra z Dolby C niż bez :)

Po rodzinnej naradzie CDP-X505ES zostaje . Mam obok sprzętu małą szafkę na której stoi nagrywarka ( też Sony ) i drugi DTC-57ES. Nagrywarka pójdzie do szafki a 57ES i 505ES razem będą świetnie wyglądać i cieszyć oko . Będzie też spięty ze wzmacniaczem i czasem coś tam zagra .

I tu ma do Was pytanie . Nie mam oryginalnego pilota do X505ES a z tego co czytałem można mu ustawić napis jak się włącza . Da się to zrobić bez org pilota ?

Edytowane przez muda44

Pozdrów Ją od mnie, dobra dziewczynka ;-)

Marcin w sumie nigdy mnie nie jarały dat-y, ze zwykłego kaseciaka przesiadłem się na CD-eka, ale przeglądając neta bardzo spodobał mi się model Sony DTC-2000 ES, spokojnie nie kupuje :-)

Pozdrawiam

Tomasz

Akurat dla mnie DTC-2000ES jest brzydki , okropny , bleeee :)

Jak szukasz kaseciaka i jak najlepszej jakości brzmienia i funkcjonalności to DAT jest właśnie taki . Nagrywam na nim maxi single których mam masę , wersje unikalne i tworzę składanki .

Szybciej przewija , 2h a nawet więcej na jednej kasecie , indeksowanie , wyszukiwanie . Możesz ustawić datę kiedy rozpocznie nagrywanie i masę innych bajerów .

Warto spróbować .

Mam dwie sztuki i są nie do ruszenia ;)

To jest jeden z trzech prowadzących trolli na tym forum którzy to forum rozpieprzają na co pozwala moderacja i administracja .

Gdyby był odrobinę bardziej bystry to by znalazł coś takiego jak SONY SWOBODA gdzie właśnie poprzez modyfikacje urządzenia te grają na znacznie wyższym poziomie .

Ale tu chodzi o zwykły trolling przez który zaglądam tu sporadycznie i przez który nie będzie więcej moich opinii na temat brzmienia ( wyjątkiem są magnetofony o których te trolle nie mają nic do powiedzenia )...

Wyjątkiem całe życie byl tuning NADa i ktorym paplales w każdym temacie, bo o niczym innym nie chcialo ci się pisac, bo po co? Z tuningow kasiora laciala, a z rzetelnych rozmow już nie to po co se dupe zawracać? A teraz wielki fan magnetofonu się znalazł jak kota pogonili z dziadowskimi tuningami to trzeba chociaż jakieś pozory zachować. A te głodne kawałki o trolach to se w buty wsadz pozerze.

?👈

Nie mam oryginalnego pilota do X505ES a z tego co czytałem można mu ustawić napis jak się włącza . Da się to zrobić bez org pilota ?

Nie ma w tym odtwarzaczu czegoś takiego jak HELLO czy WELCOME zaraz po włączeniu.

Można zmienić fabryczny napis -NO DISC- na własny. Można też przypisać nazwy płytom. Jednak bez pilota na którym są przyciski MEMO INPUT i FILE tego nie zrobisz. Oryginalny pilot to RM-D991.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Generalnie tak, należy jednak mieć na uwadze, że CDP-X505ES to urządzenie z lat 1993/4 a CD-Text wprowadzono parę lat później.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Wyjątkiem całe życie byl tuning NADa i ktorym paplales w każdym temacie, bo o niczym innym nie chcialo ci się pisac, bo po co? Z tuningow kasiora laciala, a z rzetelnych rozmow już nie to po co se dupe zawracać? A teraz wielki fan magnetofonu się znalazł jak kota pogonili z dziadowskimi tuningami to trzeba chociaż jakieś pozory zachować. A te głodne kawałki o trolach to se w buty wsadz pozerze.

Co to ma wspólnego z klubem Sony i tym o czym tu się pisze ?

Jesteś trollem z wyjątkowo niskim poziomem kultury osobistej czego jak widać nie rozumiesz .

Nie ma w tym odtwarzaczu czegoś takiego jak HELLO czy WELCOME zaraz po włączeniu.

Można zmienić fabryczny napis -NO DISC- na własny. Można też przypisać nazwy płytom. Jednak bez pilota na którym są przyciski MEMO INPUT i FILE tego nie zrobisz. Oryginalny pilot to RM-D991.

Na panelu są przyciski FILE i MEMO i udało mi się nazwać i zapisać piosenki ale nie miałem czasu dłużej się pobawić i spróbować zmienić ten napis NO DISC .

Widzę że też masz Sony CDP-X505ES.

Z ciekawości go rozkręciłem i dobrze . Okazało się że na soczewce była plama oleju ( kolory tęczy ) a wózek z głowicą ciężko chodził .

Soczewka wyczyszczona a wózek przesmarowany i puszczam swoją płytę testową której wcześniej nie przeszedł i raz się zawiesił .

Na razie przeszedł 3 punkty bez zająknięcia :)

Edytowane przez muda44

Co to ma wspólnego z klubem Sony i tym o czym tu się pisze ?

Jesteś trollem z wyjątkowo niskim poziomem kultury osobistej czego jak widać nie rozumiesz .

Typowe burackie zapędy osobiste, sam sobie teraz odpowiedz na pytanie kto tu jest źle wychowanym trolem. Mistrzu manipulacji. Kto cie czyta od lat, wie na co cie stać. Nie ze mną te numery, bez odbioru. Z tego co pamiętam to obraziłeś się na AS i miałeś nie pisać.

Generalnie tak, należy jednak mieć na uwadze, że CDP-X505ES to urządzenie z lat 1993/4 a CD-Text wprowadzono parę lat później.

Chyba w drugiej połowie lat '90. Rzadko się o tym wspomina, ale to fajne rozwiązanie. Obecnie płyty oryginalne też są wyposażone w takie coś. Kiedyś tylko CD-Ry nagrywane gdzieś na komputerach.

?👈

Typowe burackie zapędy osobiste, sam sobie teraz odpowiedz na pytanie kto tu jest źle wychowanym trolem.

Przeczytaj sobie co napisałeś w tym klubie na tej i poprzedniej stronie a o czym ja pisałem ( pytałem i podzieliłem się wiedzą ) i co to ma wspólnego z twoimi zaczepkami i po co tu one ?

Wpadasz tu jak poparzony i zaśmiecasz wpisami nie mającymi nic wspólnego z tym co się tu pisze o czym jest ten klub i to jest właśnie TROLLING .

Melisę sobie zaparz , przejdź się , złap świeżego powietrza co ci dobrze zrobi .

Odtwarzacz przeszedł CAŁĄ płytę testową bez zająknięcia !!!

Dlaczego o tym piszę ? Bo przeszło ją zaledwie kilka na kilkadziesiąt odtwarzaczy z przeróżnymi napędami jakie miałem .

Nawet technicznie idealny Marantz CD10 na pięknie zbudowanym CDM4/36 nie dał rady i czasem się potknął .

Brawo dla SONY !

Ale pisałeś, że po przeczyszczeniu też miał problemy? Czy nie zrozumiałem? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale pisałeś, że po przeczyszczeniu też miał problemy? Czy nie zrozumiałem? :)

Zanim go rozkręciłem puściłem mu tą płytę na której się ciął a raz się zawiesił w jednym miejscu .

Teraz przeszedł calutką co mnie bardzo cieszy i oznacza doskonałą kondycję lasera oraz świetną korekcję elektroniki

Odtwarzacz przeszedł CAŁĄ płytę testową bez zająknięcia !!! (...) Bo przeszło ją zaledwie kilka na kilkadziesiąt odtwarzaczy z przeróżnymi napędami jakie miałem

Co to za płyta?

Co to za płyta?

Z muzyką którą mam ze 20 lat . Niby nie jest porysowana więc musi mieć wady fabryczne ale za to jest doskonała do testów bo różne dtwarzacze wysypują się na niej w różnych miejscach . Tylko niektóre czytały ją w całości .

Chce ktoś oryginalny laser KSS 240A z nieużywanego odtwarzacza CD ?

Tzn ja go użyłem , przeleciał kilka płyt zanim go wykręciłem i czekał jako ewentualny dawca na przyszłość do odtwarzacza Sony który kiedyś zamierzałem sobie kupić ale do 505ES mi się nie przyda a jeżeli go zmienię to na model z serii " 7 " i tam też się nie przyda .

Widzę że też masz Sony CDP-X505ES.

Z ciekawości go rozkręciłem i dobrze . Okazało się że na soczewce była plama oleju ( kolory tęczy ) a wózek z głowicą ciężko chodził .

Soczewka wyczyszczona a wózek przesmarowany i puszczam swoją płytę testową której wcześniej nie przeszedł i raz się zawiesił .

Na razie przeszedł 3 punkty bez zająknięcia :)

jeszcze wyczysc soczewke fotodiod to kolejne 50% sukcesu

Teraz przeszedł calutką co mnie bardzo cieszy i oznacza doskonałą kondycję lasera oraz świetną korekcję elektroniki

mozesz jeszcze sobie zmierzyc prad pobierany przez diode laserowa, ostatnie 3 cyfry numeru seryjnego to nominalny prad diody, i tak prad w normie=laser jak nowy

kazdy % wzrostu oznacza lekka degradacje, przy czym dopuszcza sie amx 10% wzrost

Dziękuję ale jest skręcony ,ustawiony i już nie będę w nim grzebał .

Jest to dodatkowe źródło do chudo nagranej ( którą dociąża ) a niezbyt wymagającej muzyki ( jak choćby DISCO Pet Shop Boys ) a głownie ma cieszyć oko i sobie stać ;)

Inne mam do płyt audiofilskich a jeszcze inne do...

Innej ;)

W ten sposób można słuchać z przyjemnością różnie nagrane płyty czy też w porach nocnych a z czego innego w dzień .

Czasem lepiej nie wiedzieć ;)

Jak byłem w Twoim wieku to też wszędzie nosa wsadzałem ;)

A tak serio to jak przeleciał tą płytę to nie widzę potrzeby żeby więcej w nim grzebać a wolny czas wolę poświęcić innemu odtwarzaczowi który bardzo ciekawie się zapowiada.

Nie jest to Sony więc nie dotyczy tego wątku ;)

Wlasnie lepiej wiedziec, bynajmniej ja lubie wiedziec na czym stoje, tak to juz bym szukal zapasowego lasera taki jestem ze lubie miec cos w zapasie, a teraz moge spac spokojnie jak wiem ze jest prawie jak nowy

A tak swoja droga to mam juz krella kav300i w domu, za jakis czas skrobne 2 slowa :)

Minie Ci to z czasem.

Ile razy ja tak robiłem i ile razy kupowałem odtwarzacz CD i od razu do niego zapasowy laser. Później sprzedawałem i tak w kółko.

Chociaż teraz z obawy o mechanikę a może bo była okazja kupić w niemal fabrycznym stanie to kupiłem dwa identyczne DATy.

KSS 240A też kupiłem na zapas zanim jeszcze kupiłem odtwarzacz CD :-)

Miałem dwa Krelle. Nowego S300i i niby idealnego KAV280CD na których bardzo się zawiodłem. Brzmienie to nie wszystko co chyba klubowicze i właściciele SONY ES doskonale rozumieją :-)

Zawsze to nowe doswiadczenie, wykonanie bdb, na zdjeciach taki nalesnik, a w realu wyglada znacznie lepiej, zobaczymy czy jest taki swietny jak go opisuja na forum :)

chociaz brzmienie to loteria, moze byc tak ze nie spasuje sie z kolumnami barwowo, ale przynajmniej sprawdze jak tam rezerwy pradu i deklarowane 300W przy 4R

Ile razy ja tak robiłem i ile razy kupowałem odtwarzacz CD i od razu do niego zapasowy laser. Później sprzedawałem i tak w kółko.

Ja to samo, do kazdego cd zawsze dokladalem laser.

Chociaż teraz z obawy o mechanikę a może bo była okazja kupić w niemal fabrycznym stanie to kupiłem dwa identyczne DATy.

Ja dalej szukam 77, podoba mi sie ich dzwiek w roli Daca i chce zrobic krok do przodu w stosunku do 57ES

Ponoć Krell gra tylko po XLRach czego nie potwierdzam w przypadku S300i który grając chociażby z Auralic Vega przez XLR Equilibrium Turbine grał dużo gorzej niż z nową Tarą 08 na RCA ale fakt że Turbine to 3200zl a Tara 16000zl.

DTC-57ES jako DAC nie jest dobrym urządzeniem. ARCAM rDAC z dobrym transportem i zasilaczem gra na dużo wyższym poziomie.

Spróbuj ale zasilacz koniecznie na regulatorze Teddy Pardo.

Teddy sprzedaje te regulatory. Kiedyś składałem na nich zasilacze.

Taki rDAC to wstęp do dobrego źródła.

No ja nie wiem jeżeli rdac u mnie grał gorzej od x555es a ten sony nie miał najmniejszych szans z lampizowanym denkiem to śmiem twierdzić że rdac to nie jest dobra podstawa systemu no chyba że bardzo mocno budżetowego

Gość

(Konto usunięte)

No ja nie wiem jeżeli rdac u mnie grał gorzej od x555es a ten sony nie miał najmniejszych szans z lampizowanym denkiem to śmiem twierdzić że rdac to nie jest dobra podstawa systemu no chyba że bardzo mocno budżetowego

Mówisz o Sławka Denku...?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.