Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

według instrukcji nie używa się tego przycisku do zapamiętywania nazw stacji

problem rozwiązany, po prostu jak nazwiemy stację trzeba jeszcze raz ją zapamiętać, przepraszam za zamieszanie

Edytowane przez Bedi

Bedi - od tego jest forum :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ma ktoś do sprzedania boczki do złotej wersji ( czyli te zaokrąglone z przodu ) do DTC 57ES?

Albo zna kogoś kto by takie miał do sprzedania lub kogoś kto by takie dorobił lub przerobił z tych kanciatych od wersji czarnej?

Mam też boczki od CDP-X505ES i prawy na dole nie ma kawałka forniru i tu też pytanie jak wyżej.

Panowie przeczytałem cały temat.

Teraz do rzeczy 505es jest lepsza od 590 es jak rozumiem ?

I teraz ma amplituner str-211gx kupiłem ostanio głosniki avance omega 505 lekko podrasowane nawet przez poprzedniego właściela. Wydaje mi się że ten ampli jest do nich za słaby. Za 450zł kupować 505es ponoc w stane b.dobrym ??

Będzie różnica ? Podłączone do xonara dx pliki .flac filmy i muzyka.

A tak swoja droga to mam juz krella kav300i w domu, za jakis czas skrobne 2 slowa :)

Co z Tym Krellem ?

Zrobiłeś już porównania z Twoimi wzmacniaczami.

Podobno Krelle grają bardziej technicznie, z mocno kontrolowanym, twardym basem ;p

Szybkie pytanie z prośbą o konkretną odpowiedź. Jak lepiej podłączyć CD (na razie jest to sony mxd-d3) do pre Sony 9000es? Optycznym czy rca?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Najlepiej coax, ale jak nie ma coax, to po optyku, bo w tym 9000ES jest pewnie lepiej zaaplikowany przetwornik.

Swoją drogą, sporo napchali tego towaru :)

ta-e9000es-1b-sony.jpg

A to jest TA-P9000ES:

1315380336682483488.jpg

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W odtwarzaczu cd mam tylko rca i optyk... Nie mam w komplecie p9000es tylko E9000ES + N9000ES

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

No to podłącz po optyku, tylko kup jakiś lepszy, nie te cienkie od Sony, bo się rozlatują. Ja wiem, że nie masz. Jak oceniasz w ogóle to combo?

Wizualnie, jakość, wykonanie - mistrzostwo, nie widziałem jeszcze lepiej wykonanych klocków. Waga całości to masakra, miałem wszystko w jednym kartonie i 50m pokonałem z dwoma przerwami:) Oba klocki są naprawdę pokaźne.

Zapas mocy ogromny. Wcześniej miałem rotela rc i rb 870 i czasami się gubił z moimi kolumnami. Nie rozkminiam jeszcze opcji BTLw końcówce, na razie podpięte mam po porostu 2chnl, nie bardzo wiem o co chodzi, a szczerze nie miałem czasu się w to zagłębić i też miałem o to pytać na forum.

Porównać mogę tak naprawdę tylko z wyżej wymienionym rotelem bo wcześniej grałem tylko z amplitunerami. Powaliła mnie jakość basów, jest go w sam raz,ale jest bardzo przyjemy, niski, soczysty, nieprzesadzony. Środek bardzo przyjemny, nie męczący. Góra zdecydowanie mniej ostra w porównaniu z rotelem, również bardzo przyjemna. Jak dla mnie wszystko jest idealnie wyważone, niczego bym nie zmienił. Chyba na jakiś czas mam spokój:)

ps. oczywiście słuchałem też innych wzmacniaczy, ale porównuje z rotelem bo grał z tymi samymi kolumnami.

Edytowane przez djmilkyway

zapomniałem dodać, że tak szeroką scenę to słyszałem tylko na audio show itp. w systemach hiend. Scena w starym rotelu, albo ampli yamaha którego używam do kina w porównaniu z sony, tego nie da się opisać...

Rotel nie grał przypadkiem także trochę sztucznie?

Bardziej określiłbym to tak, że rotel grał specyficznie:)

Czyli typowo po rotelsku :)

Co to znaczy sztucznie?

Tzn. fałszywie...

No to czytaj dalej...

No to czytaj dalej...

Rozumie że kolega już wyczytał wszystko na temat Rotela, może polecisz mi ciekawy artykuł ?

Ja jednak polecam odsłuch a nie podpierać się czyimiś sugestiami, widzisz akurat jestem miłośnikiem jednej i drugiej marki :-)

Pozdrawiam

Tomasz

Witam wszystkich.

Zacznę od tego, że jestem miłośnikiem marki sony. Gdy studiowałem na początku 90-tych lat kupiłem sobie nowe segmenty wieży sony w tym TA-F319R (na taki jedynie było mnie stać). Przez lata był bardzo mocno używany bez żadnych problemów, ale ostatnie 10 lat wcale. Pożyczyłem go na jeden wieczór i wrócił uszkodzony. Kupiłem na szybko TA-F519R, bo potrzebowałem na 18-tkę syna. Po kilku godzinach grania z dwoma parami kolumn padł. Niby wszystko świeci, ale nie gra. Postanowiłem kupić teraz coś z serii ES. Od dwóch dni czytam na ten temat i mam coraz większy mętlik. Potrzebuję coś do grania okazjonalnie w plenerze z 4 kolumnami dość głośno.

Szukać stare końcówki bipolarne (np. TA-F500ES) czy lepiej mosfet (np. TA-F505ES)? Najpierw planowałem kupić TA-F590ES, ale po lekturze sam już nie wiem.

Może ktoś coś doradzi

Panowie mam do Was jeszcze jedno pytanie. W mojej końcówce jest opcja BTL. Co to oznacza. Narazie mam ustawione normalnie na 2chnl, ale mogę z tyłu przełączyć na pracę w trybie BTL

Witam wszystkich.

Zacznę od tego, że jestem miłośnikiem marki sony. Gdy studiowałem na początku 90-tych lat kupiłem sobie nowe segmenty wieży sony w tym TA-F319R (na taki jedynie było mnie stać). Przez lata był bardzo mocno używany bez żadnych problemów, ale ostatnie 10 lat wcale. Pożyczyłem go na jeden wieczór i wrócił uszkodzony. Kupiłem na szybko TA-F519R, bo potrzebowałem na 18-tkę syna. Po kilku godzinach grania z dwoma parami kolumn padł. Niby wszystko świeci, ale nie gra. Postanowiłem kupić teraz coś z serii ES. Od dwóch dni czytam na ten temat i mam coraz większy mętlik. Potrzebuję coś do grania okazjonalnie w plenerze z 4 kolumnami dość głośno.

Szukać stare końcówki bipolarne (np. TA-F500ES) czy lepiej mosfet (np. TA-F505ES)? Najpierw planowałem kupić TA-F590ES, ale po lekturze sam już nie wiem.

Może ktoś coś doradzi

Zajmuję się nagłaśnianiem imprez na co dzień. W granie imprez ze zwykłych wzmacniaczy właśnie ludzie bawili się w latach 90tych. CZemu nie kupisz fajnej końcówki mocy estradowej, jakiegoś Crown czy coś w ten deseń. Będziesz miał wtedy stabilną konstrukcję przeznaczoną do celów które Cię interesują.

Rozumie że kolega już wyczytał wszystko na temat Rotela, może polecisz mi ciekawy artykuł ?

Ja jednak polecam odsłuch a nie podpierać się czyimiś sugestiami, widzisz akurat jestem miłośnikiem jednej i drugiej marki :-)

Rotel niestety zawsze grał sztucznie, bez życia - ale obaj wiemy, że ja słuchałem takich zestawień, Ty innych - i mogą to być i pewnie są różne odczucia, bo różna była prezentacja. Spytałem się więc, czy faktycznie tak było i u Djmilkyway`a. Nie stwierdziłem, że wszystkie Rotel`e zawsze grają sztucznie, tylko zadałem pytanie - zwracaj uwagę co kto piszę i nie bierz wszystkiego tak do siebie...

Imprezy zdarzają się okazjonalnie (raz w roku), dlatego nie chcę inwestować w estradowy. Poza tym podoba mi się dźwięk sony z tamtych lat. W moim 519 padł prawdopodobnie trafo (brak napięć na uzwojeniu wtórnym). Zanim kupię jakiś ES, bo to nie takie proste ze względu na małą ilość na rynku wtórnym a chciałbym model 570ES, chciałbym ten naprawić. Opłaca się wymieniać trafo w 519?

Ponawiam: W mojej końcówce jest opcja BTL. Co to oznacza? Narazie mam ustawione normalnie na 2chnl, ale mogę z tyłu przełączyć na pracę w trybie BTL. Używam tylko do stereo

Edytowane przez djmilkyway

Jeśli chcesz wykorzystać tą końcówkę tylko do stereo to włączasz BTL i podłączasz kolumny frontowe do terminali czerwonych głośników tylnych i przednich, pamiętaj o zachowaniu impedancji głośników 8-16ohms W trybie BTL masz podwojona moc, możesz też używać głośnika centralnego .

Pozdrawiam

Tomasz

Ponawiam: W mojej końcówce jest opcja BTL. Co to oznacza? Narazie mam ustawione normalnie na 2chnl, ale mogę z tyłu przełączyć na pracę w trybie BTL. Używam tylko do stereo

http://pdf.crse.com/manuals/3864981221.pdf - strona nr 10.

Edytowane przez neomammut

Dzięki

Witam kolega z pracy posiada końcówkę mocy Sony TA-N80ES i chce dokupić

przedwzmacniacz TA-E80ES do kompletu może ktoś ma na sprzedaż lub wie gdzie można kupić ? Raczej oferty krajowe.

Wielkie dzięki

Witam wszystkich

mam takie do was pytanie od stycznie posiadam wzmacniacz sony ta-f870es, i teraz czas na kolumny co możecie mi zaproponować, i co sądzicie o Heco Superior Presto 760

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.