Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

witam, ostanio sluchalem starego sony ta f 444es ll no i leb mi urwalo ,ze takie stary sony starszy niz moja 690es zagral lepiej niz ta 690 jak to mozliwe , stad moje pytanie czy sony ta f444es ll jest wyzszym modelem od sony ta f690es? przeciez ten stary klocek gra pieknie !!!!

no ale mnie zdziwilo, odkrecilismy pokrywe ja patrze a tam 2 kondensatory ale juz takie lepsze cos jak w yamaha ax900 , no naprawde ladnie gra , a mam rozeznanie bo mialem 505,550,590 606 690, ale nigdy modelu z cyferka 7 , e ten 444es wydaje mi sie ze ze on juz spiewa a nie gra , i teraz juz chyba wiem czym sie rozni miec wzmaka z cyferka 6 a cyferka 7 niby nic a jedank inaczej lepiej przeskok jakby, discomaniak to by pewnie wiedzial jak sklasyfikowac ten wzmacniacz oczywiscie chodzi o wersje sony ta f444es ll bo w google porownujac zdjecia rozni sie mocno chodzby nawet o te o duzo lepszej klasy kondensatory !!!! czy sony ta f444es ll to taki 700es ale jedank juz 700?

rafal dziekuje ci bardzo , bo mniej wiecej juz wiem co i jak, jedno jest pewne moja 690 idzie na sprzedaz :D ,444 mk2 zrownal go z ziemia , generalnie w stosunku do wzmacniaczy do 700 zl ten mimo ze jest stary gra przepieknie , i bije je wszystkie na glowe , jednak faktycznie mimo i te nowsze sony np 690 w srodku tez ladnie wygladaja staruszki typu 444 555 777 sa duzo lepsze ,oczywiscie wazny jest stan urzadzenia , ale odrazu pisze jezeli na allegro pojawi sie model 444es ll albo 555es warto to kupic bo chodza taniej niz nowsza seria z lat 90 typu 670 690 es a graja duzo lepiej lepsza przestrzen stereo przejrzystosc wykop zero mulenia , zachwalana niby np 550es to mul gra jalowo ,jest zamulony a na allegro chodzi po 500 zl glupota totalna , ja z kolega kupilem za 400 zl ta f444es ll strzal w dziesiatke bije wszystkie nowesze modele sony es na leb , nawet 690 ktora tez gra ladnie , ale jeszcze nie spiewa poprostu gra bym to okreslil technicznie i rasowo mimo to nie spiewa jak 444es !!!!RAFAL A TY miales doczynienia z 444esmk2 bo skad wiesz ze to tak dobrze gra , i jezeli masz taka wiedze to na czym ty grasz ?:Dpozdrowionka rafal

rafal a jak ty bys sklasyfikowal serie es czyli jak bys ulozyl klasyfikacje od 444es ll do 690 es

Kiedys o nim czytalem, bo chcialem kupic zwyklego 444ES. MKII jest wiele lepszy. Podobno F777ES to wysmienity wzmacniacz (nie mylic z FA777ES), ale u nas nie do kupienia. Chyba kiedys discomaniak cos o nim pisal o ile pamietam.

http://audio-heritage.jp/SONY-ESPRIT/amp/ta-f777es.html

http://www.thevintageknob.org/sony-TA-F777ES.html

Wpisz w szukajke F777ES i zaznaczy szukaj jedynie w tresci.

Edytowane przez rafal735r

?👈

tak wiem 777 to potega , ale ciezki do zdobycia poza tym pewnie cena za takiego to ze 2 tysiace , wiec mnie nie stac :) ale chodzi mi glownie porownanie do modeli z lat 90 tego 444esmk2 w stosunku do np 670 690,ktory wedlug ciebie lepszy bo napewno masz obycie z tymi nowszymi modelami

Największe to mowa o tych w sekcji zasilania zapewne, czyli resztę sugerujesz wymienić czy zostawić tak jak jest? Pytam bo na dzień dzisiejszy idzie kupić jeszcze nowe dokładnie takie same jakie wykorzystało Sony, a nie wiadomo co będzie za kilka lat dalej.

Tak te w sekcji zasilania (4szt) na 100% zostawić, a co do reszty mniejszych - to profilaktycznie można wymienić,,,,, tak na marginesie ja w moim 770es także się do tego przymierzam (potrzebuje kondensatorów o pojemnośćiach: 100, 220, 1000uf i wszystkie na 63v) zna ktoś może jakiś dobry sklep gdzie owe kondensatory (dobrej jakośći) o takich parametrach idzie kupić? (bo na allegro nie widzę...)

?

.o discomaniaku powiem wprost , zybtnio go nie lubie , ale mam do niego szacunek , bo teraz juz po grubych doswiadczeniach ze wzmacniaczami cedekami wiem ze zna sie dobrze bo tez znam cala linie wzmacniaczy i cedekow pioneera , prawie cala linie sony , yamahy do polowy nada luxmana itp i wiem ze jego wpisy sa dosc adekwatne i warte zastanowienia dlatego go polecam tym ludzia ,ktorzy szukaja jakich kolwiek informacji i sprzecie ,np klasyfikacja pioneera przez discomaniaka jest 100% trafna i naprawde jest wiarygodna i teraz po takim czasie polecam amatora kotry jest w trakcie poszukiwan bo sam kiedys szukalem a teraz juz wiem wiec stwierdzam, ze jest to paparte duzym doswiadczeniem i obsluchaniem audio .dodam tez , ze kiedys z discomaniakiem spieral sie denon dcd taki chyba nick na audiosrereo i obaj juz obyci dosc dobrze w audio a spor byl o 2 wzmacniacze chyba sony 690es i marantzem pm80 , denon dcd mowil ze marantz ma hektary przestrzeni a sony ma duza mniej przestrzeni , a disco powiedzial ze z sonego po podlaczeniu odpowiedniego cedeka tez sie da uzyskac hektary przestrzeni i teraz wiem bo mialem obdywa modele i porownywalem i rzeczywiscie disco mial racje , marantz pm80 ma jakby domyslnie owszem wiecej przestrzeni , i jak podlaczylem zwykle cd bylo slychac przestrzen lepsza w marantzu , ale potem podlaczylem lepsze cd do sonego i marantza i sie wszystko wyrownalo dobra troche opilem i marudze mam dosc papa pozdrawiam all

tak wiem 777 to potega , ale ciezki do zdobycia poza tym pewnie cena za takiego to ze 2 tysiace , wiec mnie nie stac :) ale chodzi mi glownie porownanie do modeli z lat 90 tego 444esmk2 w stosunku do np 670 690,ktory wedlug ciebie lepszy bo napewno masz obycie z tymi nowszymi modelami

Oj watpie bys go za 2tys kupil :)

?👈

mowisz ze jakby sie pojawil to az tak drogo ? kurde to nawet nie wiedzialem ,z pioneerem mam wielkie obeznanie bo moj brat ma 3 najwyzsze modele cedekow czyli pd 71 73 93 i wzmacniacz a91d i 757 , pozostale mialem ja ;)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Tak wygląda to u mnie.zdjęcie z przed miesiąca aktualnie zamiast Sony CDP-x202ES stoi CDP-X779ES. Teraz zastanawiam się nad kolumnami do 5tys. lub 1200euro. niestety los zmusił mnie do opuszczenia ojczyzny w poszukiwaniu pracy więc w domu jestem(2tygodnie) raz na 3-4 miesiące.POZDRO

post-25069-0-19326300-1362685408_thumb.jpg

post-25069-0-20674500-1362685439_thumb.jpg

post-25069-0-42203600-1362685462_thumb.jpg

post-25069-0-69469900-1362685476_thumb.jpg

Wreszcie zmądrzałeś comboss :) i kupiłeś porządny wzmacniacz, a pamiętam jak się o coś ze mną sprzeczałeś, rok może dwa lata temu.

Ja od kiedy kupiłem 444 mk2 zakończyłem poszukiwania czegokolwiek.

mowisz ze jakby sie pojawil to az tak drogo ? kurde to nawet nie wiedzialem ,z pioneerem mam wielkie obeznanie bo moj brat ma 3 najwyzsze modele cedekow czyli pd 71 73 93 i wzmacniacz a91d i 757 , pozostale mialem ja ;)

Po pierwsze to 777 byl tylko na rynek Japonski i to musial bys tam szukac. Jakies 3tys plus vaty, sraty.

?👈

Panowie, właśnie zakupiłem za 1300zł wzmacniacz TA-F707ES. Dobry to sprzęt? Jak wypada w porównaniu do 770ES? ;)

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Miałem kiedyś na raz 707ES, 770ES i 870ES i porównywałem je do siebie. Pamiętam, że najmniej podobał mi się 870ES, ale nie pamiętam dokładnie który z 7 wypadł lepiej. Była między nimi nie taka znów mała różnica, jeden był szybszy i miał lepszą górę. Stawiam, że to był właśnie 707ES.

Miałem kiedyś na raz 707ES, 770ES i 870ES i porównywałem je do siebie. Pamiętam, że najmniej podobał mi się 870ES, ale nie pamiętam dokładnie który z 7 wypadł lepiej. Była między nimi nie taka znów mała różnica, jeden był szybszy i miał lepszą górę. Stawiam, że to był właśnie 707ES.

Oglądałem Twoje galerie, to czyszczenie to po prostu majstersztyk. Czekam na opinie innych, którzy mieli lub mają 707ES, jak ją oceniacie ? :)

Jak juz kupiles to sobie sam ocenisz. 1300zl to dobra cena za ten piec. Kupiles tego zlotego z drewnem z Allegro? Pisalem do sprzedajacego, ale nie chcial wyslac. Chetnie bym porownal 707ES z moim Pre+Power.

?👈

Jak juz kupiles to sobie sam ocenisz. 1300zl to dobra cena za ten piec. Kupiles tego zlotego z drewnem z Allegro? Pisalem do sprzedajacego, ale nie chcial wyslac. Chetnie bym porownal 707ES z moim Pre+Power.

Też do niego pisałem (jeśli mowa o 770es) i zgodził się na wysyłkę kurierem pod warunkiem, że sam go zamówię, ale niestety kilka sekund przed końcem ktoś mnie przebił i 25zł i aukcja skończyła się na 1625zł.. I z racji tego wziąłem czarnego 707ES.

spiler ja tez teraz mam sony ta f444es ll i tez ze wzmacniaczami mam narazie spokuj bo gra pieknie ten soniacz lepiej niz 690es. dzwiek jest bardzo szczegolowy cieply dynamiczny przestrzenny nie meczy no naprawde jestem happy

Cokolwiek bym pewnie dalej napisał może się to paskudnie odbić na cenach sprzętu, ale uważam, że cena wysokich ES z wiadomych serii jest kilkukrotnie przesadzona biorąc pod uwagę brzmienie jakie oferują. Za to postawić na półkę jako ozdobę jak najbardziej!

Cena jest taka jaka jest - kompletnie czym innym jest to ile ktoś może za to, czy za tamto dać. Wydaje mi się, że najwyższe dwa modele od góry warte są swoich pieniędzy, czasem może i przesadzonych. Słuchałem jednak jednego i drugiego - potrafią zaczarować. Dobre sprzęty, z dobrym rodowodem i z nutką duszy!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Cokolwiek bym pewnie dalej napisał może się to paskudnie odbić na cenach sprzętu, ale uważam, że cena wysokich ES z wiadomych serii jest kilkukrotnie przesadzona biorąc pod uwagę brzmienie jakie oferują. Za to postawić na półkę jako ozdobę jak najbardziej!

Zgadzam się w pełni z kolegą. Zresztą pisałem już o tym w tym wątku. Miałem 707ES, kolega 808ES i pogoniliśmy je, chociaż jakość wykonania robiła wrażenie.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

>>Muzg

A może nie trafiłeś na dobrą konfigurację, nie jest to takie proste, bo Sony gra średnicą...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja przerzucałem się kolejno na Luxa L-430, Cyrus Two + PSX i teraz znowu Sony sprzed ery ES.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Wiesz, ja grałem długi czas na lampie PP EL84, ona też gra czarującą średnicą i to nie przeszkadzało. Brakowało mi w sonych energii, twardszego i głębszego basu, i żeby na górze się coś działo (to największa chyba ich bolączka). Grał za spokojnie, nic szczególnego. Może one jakieś drące się kolumny potrzebują...

Też do niego pisałem (jeśli mowa o 770es) i zgodził się na wysyłkę kurierem pod warunkiem, że sam go zamówię, ale niestety kilka sekund przed końcem ktoś mnie przebił...

He he, nawet wiem kto ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.