Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie napiszcie coś więcej na temat Sony T AF 555 ES ( wersja pierwsza). Warto kupić staruszka? Jak gra, z czym go zestawić?

Ile warto zapłacić - ta informacja najlepiej na PW - żeby nie wspomagać handlarzy starociami.

Ponawiam prośbę - to dość pilne

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ja nie słyszałem, mogę poratować jedynie linkiem http://www.thevintageknob.org/sony-TA-F555ES.html

W tym temacie trochę o tym modelu było pisane http://www.audiostereo.pl/sony-ta-f555es-vs-ta-f555esii_91649.html

I jeszcze tu, ale dotyczy chyba nowszej wersji z II - http://www.audiostereo.pl/sony_ta-f-555es-ii_wzmacniacze-stereo-19-4890-2.html

Edytowane przez stary bej

Bardzo dziękuję stary bej.

Też tylko tyle udało mi się znaleźć, niby wybitny model, a słyszało go niewielu?

Czy do 600 zł można kupić coś lepszego?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Czy do 600 zł można kupić coś lepszego?

Na pewno można głupiej wydać te sześć paczek i niekoniecznie będzie to jakikolwiek sprzęt.

Nie znaczy, że 555 jest wart bądź nie tych pieniędzy - musisz po prostu badać rynek, a najlepiej uprzednio posłuchać.

Ja za swój (730) dałem tauzena i nie mam do dziś pewności czy nie przepłaciłem, bo choć gra to w mojej ocenie dupska nie urywa.

Po prostu gra i grać na razie musi, choć ja nie lubię takiego grania bo przyzwyczaiłem się do innego.

Oczywiście że mogłem kupić coś innego, ale się naczytałem nie osłuchawszy uprzednio bo i możliwości nie było, wiec padło na ten model Sony, zwłaszcza że daje on radę nisko schodzącej impedancji kolumn, co nie było podczas rozważania /wyboru/zakupu bez znaczenia.

A prawda jest taka że "każda sroka swój ogonek chwali".

Wejdź obojętnie w jaki Klub, a doczytasz się - że tylko klocki tej firmy grają zjawiskowo i najlepiej.

Witam,wiem że to nie ten dział jednak zapytam...czy ktoś mający wzmacniacze z grupy Ta Fa 50 lub 70 ES miał okazję rozebrać sciankę tylną wraz z płytką gdzie są gniazda "chinch".Chcę dokonać wymiany fabrycznych gniazd w wejsciu CD i AUX, tylko czy lepsze gniazda da się tam jakoś upchnąć.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Bierz 555ES! Stara seria jest jak dla mnie nieporównywalnie lepsza,

730ES nie dorastał do pięt 444ES ;-)

Czy robiłeś porównania 730se z 444es ?

Edytowane przez stary bej

nie 606 to nie lipa ale za ta cene co oni za niego chca mozna lepiej i nawet taniej , przykladem jest sony ta f444es mk2 czasami sie pojawia na allegro poszukaj w archiwach moze ktos nie sprzedal bo ludzie sie slabo znaja , stara seria jest podobno lepsza ale wiadomo wyglad niestety archiwalny , serie 5xx sobie odpusc no chyba ze masz jasno grajace kolumny to kup poprostu 550es 606 sobie odpusc bo duzo lepszy jest 690es w podobnej cenie mozna zlowic

jak masz jakies pytania co do sony i pioneera to wal bo pioneera mam i mialem wszystkie strategiczne modele od 656 do a91d no i mam 3cd od pd 71 do 93, sony es sluchalem wszystkie do modelu 707 , a sluchalem duzo duzo wiecej sprzetu ale pioneerze i sony moge ciut wiecej powiedziec !!!!

Decyzja zapadła Sony ta f555es w drodze.

Proszę o podpowiedź - jakie kolumny do 22 metrów? Repertuar różny, głównie rock, jazz, budżet śmieszny bo 500zł, ale czasem tak bywa, że trzeba się cofnąć w rozwoju...

Wymagania ambitne, dobra góra, piękne wokale, sprężystszy bas, dobra scena - nie boję się staroci!

Mam na oku ALR Jordan entry 5 , będzie dobrze?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

budżet śmieszny bo 500zł

Dla jednych śmieszny, dla drugich aż za dużo ...

Już dawno się nosiłem z zamiarem sprawdzenia tego tropu.

Nie mogę wkleić linka, gdyż przekierowywałby on do portalu który jest tu niemile widziany, a tym bardziej reklamowany ;-(

Ale pewnie znajdziecie, a wystarczy wpisać w google frazę - Kolumny audiofilskie vs. PA

Miłej lektury, pewnie niektórym będzie się czkało ze złości ;-)

stary bej - mam ochotę sprawdzić, żona wróci wieczorem, to pokażę jej te cuda

comboss - zapiszę się do klubu i coś naskrobię jak już posłucham.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

stary bej - mam ochotę sprawdzić, żona wróci wieczorem, to pokażę jej te cuda

Mogę się tylko domyślać jakie cuda chcesz pokazywać ;-) bo to że zakupiłeś 555es to już wiem/y

Już słucham, kawał kloca, z obecnymi kolumnami nie ma szału (sucho, jasno,bez magii) ale potencjał jest.

Cholera, znowu trzeba wstawać żeby zrobić głośniej!

musisz lepiej dobrac kolumny do tego soniacza , pamietam jak wziolem kiedys ushery s 520 do brata bo chcialem zobaczyc jak one zagraja na sprzecie z dosc z wysokiej polki , wiec podlaczylem je do wzmacniacza a 91d i cd pd 93 , no i totalne rozczarowanie , ushery poprostu nie graly zero bassu srednica slabiutka , podbyta wyzsza srednica i gora no koszmar tego sie nie spodziewalem , ze u mnie wtedy na pionerze 656 i tandetnym cd zagralo to duzo lepeij bo przynajmniej wszystko bylo czyli bass itp niz u mojego brata gdzie wzmacniacz ma 1000 wat poboru mocy (i to jest naprawde dobry wzmak i cd ) , wiec wniosek wyciaglem szybko i to byla dobra lekcja ,ze nie koniecznie wysokie modele wzmacniaczy decyduja o dobrym brzmieniu , wazniejsze jest zestawienie sprzetu ,a z tym sam mam klopot :D , wiec powiem tak , masz kolumny z punktowym nieuwypuklonym bassem a lubisz bass i ci go brakuje kup wzmacniacz ktory ma podbite to pasmo np sony ta f550 es , (sony ta f550es ma punktowy mocny cieply ciezki dobrze kontrolowany bass ) jezeli zas twoje kolumny maja duzo lecjacego sie bassu ktory zabrzua przejrzystosc i nachodzi na srednice i wysokie kup np sony ta f690

comboss

Właśnie kupiłem ta-f555es, dam mu trochę czasu, gra po prostu zupełnie inaczej niż lampa, na której grałem do tej pory. Muszę przestawić ucho, dobrać resztę toru i będzie dobrze - mam nadzieję.

Propozycje kolumn to PA i Kef Q1 .

Może jeszcze ktoś podrzuci jakąś propozycję dobrze współpracującą z tym wzmacniaczem (do ok 500zł)

A kupiłeś jakiś sensowny egzemplarz? W którym ktoś chociaż wyregulował prądy spoczynkowe? Bo jeśli był nieotwierany to w tym wieku kwalifikuje się do remontu. Wtedy pokaże co potrafi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.