Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

To na co czekasz, zacznij produkcję :-)

Gdybym wygrał w totka to na pewno zwrócił bym się do firmy sony z taką prośbą. Ale tego nie zrobię bo w totka nie gram. Ciekaw jestem jak problem laserów rozwiązuje firma np. Wadia (kss-151a) lub Accuphase (kss-272a) Nie są to firmy komercyjne produkujące sprzęt dla każdego tylko dla wybranych. Podobno Accuphase świadczy dożywotni serwis dla swoich urządzeń ale pod warunkiem że jesteśmy jedynym właścicielem sprzętu od nowości. Kiedyś gdzieś się tego doczytałem.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Ciekaw jestem jak problem laserów rozwiązuje firma np. Wadia (kss-151a) lub Accuphase (kss-272a)

Przypuszczam że mają zapasy. A jak się skończą to po prostu wymienią sprzęt na inny.

Witam. Mam amplituner STR-DA5400ES. Jedno z wejść - HDMI IN 5 - opisane jest, że jest dedykowanie dla audio.

Instrukcja twierdzi, że jest to "wejście jakości dźwięku".

Czy ktoś może wie czy to jakoś przekłada się na komponenty w środku czy tylko marketingowy bełkot.

Witam,

Czy ktoś z szanownych użytkowników mógł by mi polecić jakiś rzetelny serwis w Warszawie?

Posiadam wzmacniacz TA-F550ES i ostatnimi czasy odkryłem trzeszczenie w torze audio podczas kręcenia gałką głośności. Dodatkowo prawy kanał zaczął grać ciszej niż lewy.

Z góry dzięki!

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Znalazł się laser sony cena nawet przystępna o ile jest sprawny:

http://allegro.pl/laser-kss-271a-do-sony-cdp-x555es-cdp-x333es-i3736456496.html

a tutaj mamy już przedwzmacniacz sonego 80es z ceną z kosmosu huhu:

http://allegro.pl/sony-ta-e-80-es-i3735467959.html

oraz tunerek 707es w przystępnej cenie:)

http://allegro.pl/tuner-sony-st-s707es-i3731276779.html

pytanie proszę mi powiedzieć czy te tunery różniły się wejściem antenowym??? bo w tej aukcji widzę wciskany a na innej zakręcany tak jak przy satelitach satelitarnych???

Witam, jeżeli ma ktoś możliwość to proszę o podanie wartości na potencjometrze RV201 w odtwarzaczu CDP X555ES lub podobnych. Chodzi mi tylko o przybliżoną wartość. Na zdjęciach wnętrz w kilku przypadkach pr jest ustawiony za każdym razem inczej.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Najlepsze wzmacniacz Sony ES nie licząc tych wyższych pokroju 707 czy 770/870

Dźwiękowo idealnie wpasowują się w moje kolumny i resztę systemu, mają najmniej wad konstrukcyjnych (kiepskich rozwiazan konstrukcyjnych) ze wszystkich 5xx i 6xx

Dotarł do mnie preamp Sony TA-E80ES, tak krótko, z pierwszych taktów (słucham dopiero do paru godzin), w porównaniu do TA-E1000ESD: więcej szczegółów, więcej przestrzeni, powietrza i jednak lepsza średnica. Mimo na prawdę wysokiej poprzeczki jaką zaoferowała mi 1000`siączka, E80ES podnosi ją jednak o klasę wyżej. Jednak analogowy preamp to analogowy preamp. Podejrzewam, że nie będzie jednak tak dobry jak E1000ESD w kinie stereo. Zakup jednak słuszny, bo z Abraxasem 300B ładnie się zgrywają.

Pamiętajcie, że to jest jeden konkretny zestaw. W innym to TA-E1000ESD może być lepszy. Akurat w takim zestawieniu wygrywa 80`tka.

Pozdrawiam

Marcin

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

JA SIE Z TOBA NIE ZGODZE ZE NP 570 ES MA NAJMNIEJ WAD KONSTRUKCYJNYCH !! CO PRAWDA NIE JESTEM ELEKTRONIKIEM ALE ZNAM PIOTRA 608 I MOWIL MI ZE 570 DO UDANYCH WZMACNAICZY NIE NALEZY, MALO TEGO DLA MNIE 550 ES I 570 ES TO TAKIE SAME WZACNIACZE I WCALE ICH BRZMIENIE NIE JEST DLA MNIE PRZEKONUJACE , OWSZEM JEZELI MAMY KOLUMNY ADEKWATNE DO TEGO TYPU BRZMIENIA MOZE BYC OK , NIEMNIEJ JEDNAK JEZELI UPARLES SIE NA SANKENY MOZE IDZ W STARSZE MODELE TYPU 444ESMK2 ALBO 555ES MK2, SA LEPSZE POD KAZDYM WZGLEDEM

>>comboss

Następnym razem wyłącz Caps Lock`a... i określ się też, do kogo kierujesz wpis...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

MALO TEGO 670 JESZCZE UJDZIE ALE 550 570 (OBA MIALEM ) I UWAZMA ZE TE WZMACNIACZE ZA BARDZO PRZECIETNE , SREDNICA NAS NICZYM NIE ZASKOCZY BO JEST ROZMYTA JAKBY MALO PRZEJRZYSTA , BASS MOCNO PODBITY ALE DOBRZE KONTROLOWANY CIEPLY , WYSOKIE SLODKIE A SA TO TYPOWE WALORY MINI WIEZ , DO TECHNO .

PS JAK KTOS MA MALO KASY A CHCE MIEC FAJNY ZESTAW JA POLECM TAK - WZMACNIACZ SONY TA F 444ES MK2 TYLKO I WYLACZNIE CENA (400_500 ZL ) KEF Q1 CENA 400-500 ZL ) I DENON 1015 200 ZL I ZA 1000 ZL MAMY PRZYJEMNIE GRAJACY DOBRY ZESTAW !!!!!

kurde przeprszam ale na glupoty nie zwracam uwagi !!!! capslock czy tez bez jaka roznica ?

jezeli tak uwazasz ze 570es jest identyczna dziewkowo co 670 es to gratuluje , ja wiem ze przepasci nie ma ale identyczne nie sa , tak samo 590 es i 690 es to tez identyczne dzwiekowo wzmaki ?

bez urazy ale jezeli uwazasz ze 570 jest taki sam jak 670 wiadomo bierz tego tanszego :) nic mi do tego nie zamierzam dyskutowac , ale chcialem dodac ze jezeli tez uwazasz ze np 590 to jest to samo co 690 to juz totalna klapa !!!!! pamietam dokladnie jakosc wysokich tonow w obu wzmacniaczach i duza przewage miala 690 bylo czysciej aksamitniej ale spoko to tylko moja opinia a niech kazdy kieruje sie swoimi odczuciami !!!!! nie zamierzam sie sprzeczac bo nic mi do tego ;) ja generalnie tkwie w przekonaniu im wyzszy model tym lepiej zadko kiedy jest odwrotnie !!!!! malo tego i to wszystkie te wzmacnaicze do 1000 zl sa gowno warte czy to es czy reference czy yamaha ax900 szczerze powiem ze nic mi sie nie podoba ogranicza mnie tylko budrzet ;) dlatego uzywam tego co uzywam !!!!

Różnice są nawet na bardzo niskich modelach bez względu na firme.

Wszystko zależy od preferencji, dla mnie dźwięk ES na bipolarach jest lepszy od mosfetów dlatego postawię nawet zwykłego TA-F490 ponad 690ES.

Miałem w życiu dziesiątki wzmacniaczy i sprzęt Sony pasuje mi najlepiej

kurde przeprszam ale na glupoty nie zwracam uwagi !!!! capslock czy tez bez jaka roznica ?

A no taka, że caps lock oznacza, że na kogoś krzyczysz... I nie używaj wykrzykników, bo to oznacza, że WRZESZCZYSZ. Szanuj innych, to inni będą Cię szanować - chyba, że masz to w d... Zdania z Wielkiej litery też by się przydało stosować.

Witam.

Ta-E80ES posiada jeszcze jedną zaletę - o czym wczoraj się dopiero dowiedziałem - jest robiony na tranzystorach a nie na wzmacniaczach operacyjnych. To podobno jedyny sposób, żeby coś zagrało. Dodatkowo, 80`tka posiada pełny preamp RIAA MM/MC, co słychać. Duży dźwięk, pełny magii i energii. Dobry preamp. Polecam. A z czym to gra macie w "O Mnie".

Pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez neomammut

Jednak są wzmacniacze operacyjne, ale nie tak dużo jak w konstrukcjach późniejszych. Są to: NJM5532D oraz M5238L. Wychodzi na to, że wiedzieli co robią :)

panowie to nie jest wyklad z jezyka polskiego ,z ktorego z reszta bylem slaby poza tym uwazam za kompletna bzdure i kretynski wymysl , ze pisanie wielkimi literami to krzyczenie , a moze pisanie duzymi literami ulatwia czytanie ludzia ze slabszym wzrokiem ? wiec troche polotu prosze !! ja przewaznie tu pisze z doskoku i nie zamierzam sie wywyzszac pisownia i powiem tak jezeli ktos szuka informacji np es to jakos sie doczyta i cos wywnioskuje z moich mazgrolow , malo tego madremu wystarcza 2 slowa a glupiemu to i referatu malo .

Witam

Miałbym takie pytanie:

czy wzmacniacza sony 770es można użyć jako końcówki mocy - tak aby głośność regulować np. na dac-u/przedwzmacniaczu , a wbudowany przedwzmacniacz pominąć?

jak tak to do której pary złącz rca trza sie podpiąć?

Edytowane przez szymek20

?

Bumpalump stawiajac ta f 490 przy 690 es jest zdecydowana przesada pod kazdym wzgledem ale sa gusta i gusciki ,malo tego ja tez lubie tranzystory sankena bardziej niz toshiby ,ale sam sanken nie gra ,a przykladem sa takie wzmacniacze jak wlasnie 550 570 (tu gra bass bass bass 3x bass ) przeciez te wzmacniacze graja dobrze dla amatora duzy bass i nic poza tym zero neutralnosci stereo slabe , wysokie tony mile dla ucha aczkolwiek za slodkie malo szczegolowe , srednica rozmyta przestrzen mizerna wiec nie wiem czym sie zachwycac chyba tym ,ze graja ciut lepiej niz wieze z media markt nic poza tym

panowie to nie jest wyklad z jezyka polskiego ,z ktorego z reszta bylem slaby poza tym uwazam za kompletna bzdure i kretynski wymysl , ze pisanie wielkimi literami to krzyczenie , a moze pisanie duzymi literami ulatwia czytanie ludzia ze slabszym wzrokiem ? wiec troche polotu prosze !! ja przewaznie tu pisze z doskoku i nie zamierzam sie wywyzszac pisownia i powiem tak jezeli ktos szuka informacji np es to jakos sie doczyta i cos wywnioskuje z moich mazgrolow , malo tego madremu wystarcza 2 slowa a glupiemu to i referatu malo .

No właśnie chodzi o to, że pisząc taki bełkot ciężko coś wyczytać... I nie chodzi o to, że z doskoku, tylko Ci się nie chce i tyle! LEŃ! Nie masz szacunku dla innych - masz to w dupie, więc mniej to w dupie. Po co się uczyć, masz rację, nie ma sensu...

Witam

Miałbym takie pytanie:

czy wzmacniacza sony 770es można użyć jako końcówki mocy - tak aby głośność regulować np. na dac-u/przedwzmacniaczu , a wbudowany przedwzmacniacz pominąć?

jak tak to do której pary złącz rca trza sie podpiąć?

Nie można, jest tylko wyjście PRE-OUT, czyli można pod 770ES podłączyć inną końcówkę mocy lub aktywne kolumny. Wtedy 770ES będzie robił za aktywny preamp.

wiesz co szkoda pisac do ciebie , ja piszac na angielskich formach nigdy nie spotkalem sie z takim czyms jak tu , w polsce zawsze ktos sie do czegos przyczepi czy to do kropki czy przecinka czy duzej litery do wszystkiego , na angielskim formum tez pisze niejednokrotnie z bledami bo tez nie jestem biegly z jezyka angielskiego i nigdy nikt mi nic nie powiedzial a tu jak ktos nie ma nic do powiedzenia to lapie sie za bzdury , ps moja domena byla matematyka i chemia twoja moze jezyk polski i to widac brak logiki !!

550 570 (tu gra bass bass bass 3x bass ) przeciez te wzmacniacze graja dobrze dla amatora duzy bass i nic poza tym zero neutralnosci stereo slabe

Znajdź sprawny egzemplarz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.