Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

mi też sie tak wydaje , ewentualnie do tych samych co głośniki

ten subwofer co masz ma wejścia wysokopoziomowe sygnału:

przez to da sie "możliwość wysterowania subwoofera sygnałem z dowolnego wzmacniacza poprzez wejścia Audio (RCA) z niskich poziomów napięcia lub poprzez gniazdo głośnikowe typu HQ

z sygnału głośnikowego."

także czy podłączysz do drugiej pary wyjść głośnikowych czy do tych samych co głośniki - nic sie nie powinno stać ! i grać powinno okej , potem ewentualnie wyregulować głośność na subwoferze i ewentualnie o ile można częstotliwość odcięcia.

Edytowane przez szymek20

?

Ok dziękuje za informację .Jutro podłącze suba ,to napiszę parę słów jak to pięknie gra ;-)

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

witam,

zauważyłem ,że rolki w ka6es są dość brudne, tzn nie jestem w stanie ich doczyścić. Czy ktoś wymieniał te rolki i ma doświadczenie np z tymi dostępnymi na ebay'u

Dzięki za odpowidź

Witam :)

Panowie co sadzicie o wiezy Sony scenario s7 ? Warto ja kupic za 850 zl ? Czy lepiej kupic wieksze "klocki" yamahy, ale wtedy pewnie tez budzet bedzie wiekszy..

Jeśli jest naprawdę w idealnym stanie (pilot, niepołamane tylne osłony). Jeśli nie to chodziły za 500-600 zł.

Witam,mam pytanie czy ktorys z obecnie sprzedawanych wzmacniaczy sony na allegro jest wart uwagi?chcialbym dziecku do pokoju stworzyć jakies stereo mam cd sony wiec pojde w tym kierunku,ale nie chciał bym przedrozyc .ile jest wart TA-FB730r QS?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Panowie, sprzęty mają już po 20lat stąd pytanie, czy ktoś może przymierza się do profilaktycznej wymiany kondensatorów we wzmacniaczu/cd ? Oczywiście chodzi mi o te na płytkach oznaczonych MAIN.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Panowie, sprzęty mają już po 20lat stąd pytanie, czy ktoś może przymierza się do profilaktycznej wymiany kondensatorów we wzmacniaczu/cd ? Oczywiście chodzi mi o te na płytkach oznaczonych MAIN.

ale chodzi ci o te największe co mają np. po 2x 18000uf ? czy tylko te małe ?

?

730QS nic nie wart?

Dlaczego ma być nic nie wart? Bo nie ma przy modelu magicznych ES?

Wystarczy porównać modele zwykłe i ES patrząc na schemat. Różnice są marginalne. Ja osobiście nie widzę sensu trzymać się linii ES, bo zwykłe modele są równie dobre i często tańsze.

Edytowane przez BuBos18

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Dlaczego ma być nic nie wart? Bo nie ma przy modelu magicznych ES?

Wystarczy porównać modele zwykłe i ES patrząc na schemat. Różnice są marginalne. Ja osobiście nie widzę sensu trzymać się linii ES, bo zwykłe modele są równie dobre i często tańsze.

Witam . Posiadałem Sony TA-F940QS blizniak TA-F30ES grało to jak mój pierwszy TA-F117R . Zwykłe modele tak ale przed powstaniem linii QS . W środku nawet ok. na zewnatrz też ładne ale dzwięk pusty jak z puszki .

ja tam w moim wymieniłem kilkanaście tych mniejszych na nichicon fine gold, nichicon kw i dwa elna silmic II podejrzewam ,że są lepsze niż te orginalne co były... - ale zmian w dźwięku jako takich nie słychać super.... - dużo więcej daje ta przeróbka na wersje usa (dwa rezystory i dwa kondensatorki mikowe na płytce z gniazdami cinch) - wzmacniacz gra o wiele lepiej

?

Tą modyfikacje zrobiłem krótko po zakupie i dało to bardzo dużo, a kondensatory pytam bo nic wieczne nie jest ☺

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Witam. Mam pytanie, czy naprawa zacinającego się przycisku power we wzmacniaczu TA-FA3ES jest skomplikowana? Czy zna ktoś w trojmieście kogoś kto robi takie rzeczy?

Ile taka naprawa może kosztować ?

Witam . Posiadałem Sony TA-F940QS blizniak TA-F30ES grało to jak mój pierwszy TA-F117R . Zwykłe modele tak ale przed powstaniem linii QS . W środku nawet ok. na zewnatrz też ładne ale dzwięk pusty jak z puszki .

W ślepym teście nie odróżnisz obu wzmacniaczy.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Ilu słuchaczy tyle opinii. Ja spotkałem się ze zdumiewająco dobrymi ocenami FA30ES. Z tą porażką konstrukcyjną też się nie zgodzę. Toroid, potki alpsa, kondy elna for audio i nichicon, ładnie rozpalnowanie przestrzeni wewnątrz. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Bo jak to jest porażka konstrukcyjna to nie wiem co jest akceptowalne.. tym bardziej w tych pieniążkach.

A że trafo nie ma cudackiej obudowy "ES" jak w starych soniakach to o niczym jeszcze nie świadczy.

Edytowane przez exik

Mialem rownolegle z FA30ES Marantza PM78, ta sama klasa cenowa. Brzmieniowo to inne bieguny. Wewnatrz obudowy FA30ES tez porazka. Przy PM78 wyglada poprostu biednie.

?👈

Patrząc pod tym względem masz rację, tylko że PM78 i FA30ES to inne półki cenowe. Przecież PM78 to 800-1000zł przy czym FA30ES to 500-600zł. I w tym przedziale cenowym zupełnie nie słychać różnicy pomiędzy FA30ES czy tam jakimś 550 lub 570ES, które są starsze, bardziej wyeksploatowane i mają bardzo awaryjne selektory źródeł, które często stwarzają problemy.

Patrząc pod tym względem masz rację, tylko że PM78 i FA30ES to inne półki cenowe. Przecież PM78 to 800-1000zł przy czym FA30ES to 500-600zł. I w tym przedziale cenowym zupełnie nie słychać różnicy pomiędzy FA30ES czy tam jakimś 550 lub 570ES, które są starsze, bardziej wyeksploatowane i mają bardzo awaryjne selektory źródeł, które często stwarzają problemy.

No jak przez 20 lat nikt nie zajrzał do selektorów to i tak dobry wynik że jeszcze chodzą , ciekawe czy przekazniki tyle wytrzymają . Konserwacja jest potrzebna tak jak dba sie o auto tak i o te sprzęty trzeba dbać bo części już nie ma .

FA30ES jest na mosfetach toshiby wiec psianie ze zupelnie nie slychac roznicy pomiedzy 550 czy 570 na bipolarach sankena to bujda.

Różnice usłyszy nawet laik, no exik nie podejrzewałem Cie o taka gafe ;p

Nie miałem ich nigdy w bezpośredniej konfrontacji. Miałem je za to jako któreś tam z kolei, a moja opinią wzięła się stąd, że ani ten ani tamten nie wywarł na mnie jakiegoś "wow!" dlatego twierdzę, że to ta sama półka jeśli chodzi o brzmienie. Grają po prostu jak solidne wzmacniacze za pięć stów.

Są wzmacniacze które pozostawiają bardzo dobrze wrażenie na długi czas, i takie zwykłem wyróżniać, i nie wiem czemu ale Onkyo Integra 8850/8870 rozłożył tą półkę cenową :)

Te integry to bardzo dobre wzmacniacze ale w moim odczuciu i tak Sony jest na pierwszym miejscu, chociaz podobnie jak Ty bezposredniego porównania nie robiłem. Każdy ma pewien wzorzec dźwięku, dla mnie tym wzorcem jest dźwięk jaki oferuje 570/670/700ES

Na mnie zrobiła mocne wrażenie i na prawdę dobrze ją zapamiętałem. Miała to coś, ale tak samo doskwierał jej problem zużytego selektora z tym, ze, że tu nie trzeszczał i nie zanikał na kanałach a po prostu zdarzało mu się przeskakiwać o kilka źródeł zamiast o jedno. Integra grała jasno i jakoś tak potężnie, o wiele potężniej niż 550 lub 590ES. Polecam spróbować, tylko może się okazać że po próbie zmienisz klub! :) Ja na przykład nie należę do żadnego, lubię bawić się sprzętem, poznawać co raz to inne a i wolno mi wtedy dyskutować w każdym klubie! Fajne to! :)

Ja słucham dużo, ale póki co nie rezygnuje z Sony, chociaż mam ochote postawić coś egzotycznego w domu i poluje na jakiegoś dobrego Sansui.

Ale najpierw kupie wzmacniacz do drugiego systemu, oczywiście jeden z w/w Sony, możecie pomyśleć że wariat, 2 oddzielne systemy w domu i oba zbudowane w oparciu o taki sam wzmacniacz, kolumny różne chociaż obie pary z tytanowymi kopułakami, ale to jest właśnie ten dźwięk... ;p

Ja robiłem kiedyś tak jak Ty i trochę żałuje, nauczyłem się za zapatrywanie się w jedną markę staje się na dłuższą metę trochę monotonne i nudnawe. Jak posłuchałem więcej, przełamałem lody to później głupio mi było za samego siebie jak sobie przypominałem to jak zaciekle broniłem i trzymałem się jakiejś tam marki i nikomu nie wierzyłem, że może być lepiej :) Ale te czasy już za mną, na szczęście. Myślę, że posłucham jeszcze z 5 lat w takim systemie jak teraz - czyli poznawanie sprzętu, a później wybiorę faworytów każdej kategorii i sobie skompletuje coś na stałe :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.